Aktuální česká politická situace

29. října 2014 09:07
Offline Kokoska
34217 příspěvků moje polička 15. srpna 2025 16:30

Myslim, ze nekde psali, ze v dobe vzniku toho vzkazu byl TGM uz po jednom zachvatu mrtvice, otazka je, jak moc byl schopny komunikovat a uvazovat. Zadne prevratne sdeleni opravdu necekam.

Offline barbucha blogger
35246 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 13:17
Reakce na brrr:

Kan No, protože jí jako Kropaczkovou Franz znal a ostatně jsem nedohledala, kdy tu poznámku o "vyřízení Kropaczkové" napsal. Jisté je, že Terezie už předtím jedno nemanželské dítě měl a že TGM se narodil sedm měsíců po svatbě. A stejně pochybuju, že by TGM věděl, že jeho otec je někdo jiný než Marasyk.

​No a Kropaczek není tak neobvyklý příjmení, ta poznámka mohla patřit komukoliv.

Podlě me to jsou spekulace jak s Boženou Němcovou a to, že potomci nechtěli DNA analýzu to jen potvrzuje - taky bych radši patřila k Habsburkům než k negramotnýmu kočímu: je lepší nechat si ty pěkný iluze

Co se dopisu týče, může v něm být cokoliv. Od "Honzíku, chovej se slušně" až po "Češi, promiňte" Tak uvidíme.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 13:34

barbucha Já bych teda raději toho kočího, kterej byl negramotnej, jak zdegenerovanýho Habsburka s rukama od krve, ti musí bejt prokletí od celé Evropy. Druhá věc je, že testem DNA zneváží matku TGM. Mně by asi vadilo, kdyby robě přišlo s testem DNA, jako že tata není jeho tata. 

Offline Kokoska
34217 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 13:39

barbucha proc prominte?

Offline barbucha blogger
35246 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 13:43

Kan 

Ale huš Už jsme tu Habsburky řešily, do toho znova nejdu

Znevážení matky bych se nebála, nakonec tehdy (zvlášť u prostýho lidu) nebylo tak neobvyklý mít nemanželský dítě, navíc by to nebylo její první a kdoví, čí to první bylo, pozdějšího manžela určitě ne. Ale nic zvláštního - Němcová se rovněž narodila jako nemanželská, i ten Máchův Ludvíček... 

Hotová sodová komora tehdy!

Offline barbucha blogger
35246 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 13:45
Reakce na Kokoska:

barbucha proc prominte?

​Tak bylo by nám asi bezpečněji, patřit v tý době pod RU

Offline Kokoska
34217 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 13:56

barbucha Nevim, jestli by to tak videl. A kdyby zustalo po 1.svetove R-U, byt v nejake umensene podobe, kdovi, jak by se dejiny vyvijely.

Offline Aranel
6379 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 14:53

Podle mě to taky bude něco jako "Peníze jsou ve třetím šuplíku".

Offline eM
1718 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 16:20

Aranel Počkej, myslíš kód k další bitcoinove peněžence?  
Kdyže se to otvírá? Kolik máme ještě času vytunit to na nejaky poradny sci-fi? ;)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 18:39
Reakce na Aranel:

Podle mě to taky bude něco jako "Peníze jsou ve třetím šuplíku".

​Nic proti, ale zdravým selským, TGM byl ochrnutý na pravou ruku, dopis diktoval a u zápisu byl jeho syn Jan. Údajně už ze sebe nedostal souvislou větu a na to otevření byl přísný zákaz až do tohoto roku, kde se za tu dobu ocitla měna, stolek a šuflík?  :D

Další věc je, že to bude i pro Slováky, protože v té době bylo Československo, takže poselství s větším záběrem. :D  Nejvíc wtf konspiraci mělo moje robě, protože ten dneska u oběda prohlásil něco o ukradnutém carském pokladu, který legionáři ukradli bolševikům. :D :D  Jako fakt se těším!

Offline Kokoska
34217 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 20:19

Nekde byla zminka, ted to uz nenajdu, ze snad A. Sum zapecetil tu obalku na tak dlouho po dohode s vnuckami TGM, protoze nechteli, aby se to cetlo za jejich zivota. Otevreli to udajne spolecne uz par let pred tim, nez to Sum predal archivu.

Edit - nasla jsem to, ale nevim, jak to je duveryhodny zdroj

Antonín Sum archivářům oznámil, že už tajemnou obálku na začátku roku 1996 společně s vnučkami TGM Annou a Herbertou (obě dvě zemřely v témže roce) otevřeli a její obsah byl tak pro všechny tři tak znepokojující, že se dohodli, že může být zveřejněný až v září 2025, kdy už na tomto světě nebudou (Antonín Sum zemřel v roce 2006).

Offline Mha
příspěvků moje polička 17. srpna 2025 20:42

Kokoska

Slyším tu hudbu, slyšíš to taky, Scullyova? Tam ta dam... 

Offline Aranel
6379 příspěvků moje polička 17. srpna 2025 22:18

Kan No ale ten zákaz nevydal sám TGM, ne?

eM ještě mě napadlo, že by tam mohlo být: "Když už člověk jednou je, tak má koukat..." a panWerich by se v hrobě obracel, že se na to nakonec přišlo, že to opsal!!

Offline Samara
příspěvků moje polička 18. srpna 2025 07:05
Reakce na Kan:

Nejvíc wtf konspiraci mělo moje robě, protože ten dneska u oběda prohlásil něco o ukradnutém carském pokladu, který legionáři ukradli bolševikům. :D :D  Jako fakt se těším!

A nevis nahodou ​prosim odkud to robe ma? Ja si tuhle teorii precetla necekane a neplanovane v azbuce, kdyz jsem v karelii pred lety koupila mistni placatko. Rozcililo me to tak strasne, ze jsem chtela s tema novinama bezet dolu a mlade recepcni zacit vysvetlovat, ze to neni pravda. Pak jsem si vzpomnela na zajezd s Povodou, kde cesi kradli ve  francouzskych hospodach pulitry a pribory a jinej zajezd, kde kradla advokatka pohledy jen tak pry ze sportu, a sklapla jsem. Dnes uz bych za sve drahe spoluobcany ruku do ohne nedala, zvlast kdyz vidim, kolik lidi si mysli, ze v rusku jsou lidi druhe kategorie. Nevim, no. Ale nikde jsem to moc nevykladala, pac hrdost na legionare, ze jo.

Offline brrr
12197 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 08:53

Samara Ad carsky poklad a legionáři, říká se, že tvořil základ jmění legionářské banky. To není nic nového. Mimo jiné, u nás na vesnici se říkalo, že pár prutů si přivezl i můj praděda. Je fakt, že po návratu z války si tenhle stolař a drážní dělník postavil vilku a nájemní dům se čtyřmi byty.

Offline Samara
příspěvků moje polička 18. srpna 2025 09:04

brrr O Legionarske bance jsem v zivote neslysela, diky za info. Na strankach CNB pisou "Vlastním předchůdcem banky byla Vojenská spořitelna, která vznikla svépomocnou akcí československého vojska na Rusi." 

Offline Samara
příspěvků moje polička 18. srpna 2025 09:10

brrr Dedecek si polepsil :-). Nu, tezko rict, jak to bylo, hodne si vazim toho, ze moznou spojitost uvedes bez prikras. Vetsina lidi by to zaprela. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 12:54

Samara Můžu se zeptat, ale beztak z nějaké intošské X diskuze nebo podcastu, pořád něco poslouchá a nedá mobil z pazoury. Já se teď koukala na nějaké články a všechno směřuje k informacím o dobytí Kazaně 1918 a cesta transsibiřskou magistrálou. Ale nemám čas pátrat. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 12:55
Reakce na brrr:

Samara Ad carsky poklad a legionáři, říká se, že tvořil základ jmění legionářské banky. To není nic nového. Mimo jiné, u nás na vesnici se říkalo, že pár prutů si přivezl i můj praděda. Je fakt, že po návratu z války si tenhle stolař a drážní dělník postavil vilku a nájemní dům se čtyřmi byty.

​No hele jak bylo za první republiky špatně!

Offline brrr
12197 příspěvků moje polička 18. srpna 2025 13:49

Kan No, těm, co si dovezli pár zlatých cihel, ne.