Myslim, ze nekde psali, ze v dobe vzniku toho vzkazu byl TGM uz po jednom zachvatu mrtvice, otazka je, jak moc byl schopny komunikovat a uvazovat. Zadne prevratne sdeleni opravdu necekam.
Aktuální česká politická situace
Kan No, protože jí jako Kropaczkovou Franz znal a ostatně jsem nedohledala, kdy tu poznámku o "vyřízení Kropaczkové" napsal. Jisté je, že Terezie už předtím jedno nemanželské dítě měl a že TGM se narodil sedm měsíců po svatbě. A stejně pochybuju, že by TGM věděl, že jeho otec je někdo jiný než Marasyk.
No a Kropaczek není tak neobvyklý příjmení, ta poznámka mohla patřit komukoliv.
Podlě me to jsou spekulace jak s Boženou Němcovou
a to, že potomci nechtěli DNA analýzu to jen potvrzuje - taky bych radši patřila k Habsburkům než k negramotnýmu kočímu: je lepší nechat si ty pěkný iluze ![]()
Co se dopisu týče, může v něm být cokoliv. Od "Honzíku, chovej se slušně" až po "Češi, promiňte"
Tak uvidíme.
barbucha Já bych teda raději toho kočího, kterej byl negramotnej, jak zdegenerovanýho Habsburka s rukama od krve, ti musí bejt prokletí od celé Evropy. Druhá věc je, že testem DNA zneváží matku TGM. Mně by asi vadilo, kdyby robě přišlo s testem DNA, jako že tata není jeho tata.
barbucha proc prominte?
Ale huš
Už jsme tu Habsburky řešily, do toho znova nejdu ![]()
Znevážení matky bych se nebála, nakonec tehdy (zvlášť u prostýho lidu) nebylo tak neobvyklý mít nemanželský dítě, navíc by to nebylo její první a kdoví, čí to první bylo, pozdějšího manžela určitě ne. Ale nic zvláštního - Němcová se rovněž narodila jako nemanželská, i ten Máchův Ludvíček...
Hotová sodová komora tehdy! ![]()
barbucha Nevim, jestli by to tak videl. A kdyby zustalo po 1.svetove R-U, byt v nejake umensene podobe, kdovi, jak by se dejiny vyvijely.
Podle mě to taky bude něco jako "Peníze jsou ve třetím šuplíku".
Aranel Počkej, myslíš kód k další bitcoinove peněžence?
Kdyže se to otvírá? Kolik máme ještě času vytunit to na nejaky poradny sci-fi? ;)
Podle mě to taky bude něco jako "Peníze jsou ve třetím šuplíku".
Nic proti, ale zdravým selským, TGM byl ochrnutý na pravou ruku, dopis diktoval a u zápisu byl jeho syn Jan. Údajně už ze sebe nedostal souvislou větu a na to otevření byl přísný zákaz až do tohoto roku, kde se za tu dobu ocitla měna, stolek a šuflík? :D
Další věc je, že to bude i pro Slováky, protože v té době bylo Československo, takže poselství s větším záběrem. :D Nejvíc wtf konspiraci mělo moje robě, protože ten dneska u oběda prohlásil něco o ukradnutém carském pokladu, který legionáři ukradli bolševikům. :D :D Jako fakt se těším!
Nekde byla zminka, ted to uz nenajdu, ze snad A. Sum zapecetil tu obalku na tak dlouho po dohode s vnuckami TGM, protoze nechteli, aby se to cetlo za jejich zivota. Otevreli to udajne spolecne uz par let pred tim, nez to Sum predal archivu.
Edit - nasla jsem to, ale nevim, jak to je duveryhodny zdroj
Antonín Sum archivářům oznámil, že už tajemnou obálku na začátku roku 1996 společně s vnučkami TGM Annou a Herbertou (obě dvě zemřely v témže roce) otevřeli a její obsah byl tak pro všechny tři tak znepokojující, že se dohodli, že může být zveřejněný až v září 2025, kdy už na tomto světě nebudou (Antonín Sum zemřel v roce 2006).
Slyším tu hudbu, slyšíš to taky, Scullyova? Tam ta dam...
Nejvíc wtf konspiraci mělo moje robě, protože ten dneska u oběda prohlásil něco o ukradnutém carském pokladu, který legionáři ukradli bolševikům. :D :D Jako fakt se těším!
A nevis nahodou prosim odkud to robe ma? Ja si tuhle teorii precetla necekane a neplanovane v azbuce, kdyz jsem v karelii pred lety koupila mistni placatko. Rozcililo me to tak strasne, ze jsem chtela s tema novinama bezet dolu a mlade recepcni zacit vysvetlovat, ze to neni pravda. Pak jsem si vzpomnela na zajezd s Povodou, kde cesi kradli ve francouzskych hospodach pulitry a pribory a jinej zajezd, kde kradla advokatka pohledy jen tak pry ze sportu, a sklapla jsem. Dnes uz bych za sve drahe spoluobcany ruku do ohne nedala, zvlast kdyz vidim, kolik lidi si mysli, ze v rusku jsou lidi druhe kategorie. Nevim, no. Ale nikde jsem to moc nevykladala, pac hrdost na legionare, ze jo.
Samara Ad carsky poklad a legionáři, říká se, že tvořil základ jmění legionářské banky. To není nic nového. Mimo jiné, u nás na vesnici se říkalo, že pár prutů si přivezl i můj praděda. Je fakt, že po návratu z války si tenhle stolař a drážní dělník postavil vilku a nájemní dům se čtyřmi byty.
brrr O Legionarske bance jsem v zivote neslysela, diky za info. Na strankach CNB pisou "Vlastním předchůdcem banky byla Vojenská spořitelna, která vznikla svépomocnou akcí československého vojska na Rusi."
brrr Dedecek si polepsil :-). Nu, tezko rict, jak to bylo, hodne si vazim toho, ze moznou spojitost uvedes bez prikras. Vetsina lidi by to zaprela.
Samara Můžu se zeptat, ale beztak z nějaké intošské X diskuze nebo podcastu, pořád něco poslouchá a nedá mobil z pazoury. Já se teď koukala na nějaké články a všechno směřuje k informacím o dobytí Kazaně 1918 a cesta transsibiřskou magistrálou. Ale nemám čas pátrat.
Samara Ad carsky poklad a legionáři, říká se, že tvořil základ jmění legionářské banky. To není nic nového. Mimo jiné, u nás na vesnici se říkalo, že pár prutů si přivezl i můj praděda. Je fakt, že po návratu z války si tenhle stolař a drážní dělník postavil vilku a nájemní dům se čtyřmi byty.
No hele jak bylo za první republiky špatně!
Kan No, těm, co si dovezli pár zlatých cihel, ne. ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje