Candance svíček bych měla dost, ale asi už došly sirky. Zásoby zatím odmítám hromadit.
Aktuální česká politická situace
Kokoska my mame doma vsechno, jen to neni v tom sklepe....
Kokoska kdyby slo jen o me a manzela, tak se na to asi vykaslu ale deti jsou male
Řvousenka Tak se můžeš přidat, vyráží se v půl deváté, po mši v Bílovicích.
Dohodla jsem se s tatínkem děti, ze se o ně kdyžtak postará, jeho rodina je různě v zahraničí-Holandsko, Norsko, Švédsko, Indonésie, tak mě to trochu uklidnilo, že o ně bude postaráno. Odjeli na víkend, raději jsem jim pribalila i rodné listy, občanky. A já se jdu dneska opít
.
Candance já to chápu. Taky se neobávám o sebe, to už jsem tu psala.
continuity On mu ten stres vyvolal arytmie, takže mu udělají příští týden nějaký zákrok. Ale doufám, že pak to bude dobrý.
ja se neobavam nejakeho primeho efektu, ten neni moc realny.
ceho se bojim je radikalizace evropy, at uz nemecka nebo ceska, az lidem dojde, ze nadlouho utrpi jejich pohodli a vyhody. at uz kvuli uprchlikum nebo kvuli vysokym cenam benzinu a energii, nedostatku zbozi... bojim se, ze toho pak vyuzije nejaka strana typu afd (v cesku treba spd nebo jak se jmenujou) a poveze se to.
Renusatko Hezky si je kupují, fuj![]()
999 to jsou starosti. Tak ať je tatínek brzo v pořádku
Kokoska Myslím, že jo.
Lilly_Ku Tohoto už se bojím delší dobu, hodně to vyeskalovalo s uprchlickou krizí. :-(
Nevím jak v Německu, ale u nás už ty chudší vrstvy o ty "výhody" přišly už před Covidem, jsou na to výzkumy, tvrdá data, že u nás stále roste počet lidí, na které centrum v Praze téměř nedbá, nebo těch, co jen takový pocit mají. Na periferiích (geografických i socio-ekonomických) roste první generace, která má nižší vzdělání než jejich rodiče a v podstatě nulovou šanci si nějak polepšit. Z těch se rekrutuje masa té ruské páté kolony. A proto mě tak štvou ty řeči, že covid i válku zaplatíme všichni - protože tihle lidi jsou nasraní už teď a vidina ještě větší mizérie to ještě podpoří. A všichni se jim ještě posmívají a teatrálně je nechápou.
NATO se vojensky nezapojí. Bohužel? Bohudík?
Dříve či později stejně bude muset. Dost pochybuju že se Putler spokojí s Ukrajinou, pokud mu to projde...
Držím palce. Je to děs.
dzizisketa v nemecku je ta chudoba relativni, kdyz to srovnam s ceskem, tak si ani lidi na dlouhodobe podpore nemaji moc na co stezovat. ale dost tech lidi to samozrejme vidi jinak. ja vyrostla v cechach v celkem chude rodine, takze na to mam zkreslenej nahled. ale to rozevirani nuzek mezi centrem a periferii je i tady, to je pravda. a vlastne s kazdym dalsim tematem (ochrana klimatu, elektromobilita, obnovitelne zdroje..) se ty skupiny vzdalujou. plus neni moc zadnej dialog, ty skupiny v podstate komunikujou spis v ramci vlastnich bublin nez mezi nimi.
problem je tady taky mala socialni mobilita, porad vzdelani rodicu spolehlive predpovida vzdelani deti. chtelo by to vic investovat do vzdelavaciho systemu, hlavne na nizsich stupnich.
ale ted se bude investovat do zbrani, no.. ja chapu, ze je to potrebny, a ac pacifista, jsem pro. ale bohuzel tim utrpi jiny oblasti, ktery by ty prachy taky potrebovaly - treba prave zakladni skolstvi.

Tady lze ale namítnout, že tihle lidé jsou účastníci sociálního systému - to jest berou nejrůznější dávky včetně teď těch na energie atd. Ukrajinci, co sem přijíždějí (a zpravidla s holým zadkem), dostanou pět tisíc na měsíc a ještě omezenou dobu... to bych řekla že je o dost míň. Tak těm snad závidět nebo na ně nadávat nemusej, že by jim jako ukrajovali z jejich koláče ![]()
Renusatko Kokoska to je sila, jak to do nich vali. Vcera jsem si psala s kamoskou Ruskou, co se snazi poskytnout informace rodine a kamaradum v Rusku, je zoufala a to dost. Rikala, ze to odmitaji, vysokoskolsky vzdelani kamaradi ji pisou "Zapad ti lze" (rikala, ze vzdelani nic moc neznamena, nedostanou se ani na dovolenou jinam nez jednou za rok do Turecka), a ze Telegram jim dodava pravdivy informace. Velkou roli hraje strach, rikala, ze postuji na soc med palacinky a zviratka jak kdyby se nemetlo.
Na prd taky je ze tam vlastne neexistuje zadna opozive, o tom setady uz mluvilo hodne. Tady trochu jiny pohled, to medium teda neznam, tak nevim jestli je to spolehlivy zdroj, jen mi prislo, ze nektere veci co pise jsou vcelku realisticke
U nás právě všechny ukazatele nasvědčují, že český sociální systém je čím dál víc mimo a je si na co stěžovat - pomalost, neadresnost, nepřehlednost, zbytečné papírování kvůli infomacím, které si úřady můžou sehnat samy, na druhé straně stigmatizace s dávkami a podporou spojená, personální nedostatečnost a podfinancovanost... a hlavně že se s těmi penězi fakt nedá ani přežít, natož žít nějak slušně, jak by člověk v naší společnosti očkával, že bude základní úroveň pro všechny.
V německé situaci se vůbec neorientuju, ale mám známou, co pracuje v pražské pobočce Friedrich-Ebert-Stiftung a píše pro německá média a naopak překládá z německojazyčných médií a co si pamatuju, tak v Německu jde pořád dělicí čára mezi bývalým Východem a Západem.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.
Esxence 2026: Poprvé. Doslova.
Guerlain Masterclass a my