Někde jsem zahlídla doporučený čtivo k aktuální situaci... tak jsem hodlala objednat Timothy Snyder: Cesta k nesvobodě.
I otevřela jsem nabízenou ukázku, jestli to jako půjde přelouskat (půjde, hned to beru) a dozvěděla jsem se hned něco novýho... totiž kde bere Putin ty svoje rozumy a od koho. Nikdy předtím jsem žádnýho filozofa Iljina neznala, vy jo?
Jak z dalšího autorova textu vyplývá, tak ten obdivovanej vzor byl nácek a fašoun jak poleno! Iljin ve fašismu viděl politiku nadcházejícího světa.19 Jako exulanta ho ve dvacátých letech hluboce zneklidňovalo, že Italové dospěli k fašismu dříve než Rusové.
Tak už se nedivím ničemu.
"Když v roce 1991 vzešla z trosek Sovětského svazu nová Ruská federace, Iljinova kniha Naše úkoly5 se dostala do oběhu v nových vydáních, vyšly mu sebrané spisy a jeho myšlenky získaly mocné zastánce.6 Přestože zemřel ve Švýcarsku v naprostém zapomnění, Putin v roce 2005 zorganizoval převoz ostatků a jejich nový pohřeb v Moskvě.7 Iljinova pozůstalost byla uložená v knihovně Michiganské státní univerzity, Putin však roku 2006 vyslal emisara, který zajistil její transport.8 Tou dobou už Putin Iljina citoval v pravidelných prezidentských proslovech před valným shromážděním ruského Federálního shromáždění; tyto významné projevy si Putin psal sám.9 Po roce 2010 Putin využil Iljinovy autority k vysvětlení, proč Rusko musí podkopat Evropskou unii a zaútočit na Ukrajinu.10 Když měl na dotaz uvést svého oblíbeného historika, označil za svou autoritu pro výklad minulosti právě Iljina....
...Počátkem roku 2014 obdrželi členové ruské vládnoucí strany a všichni příslušníci státního aparátu z Kremlu darem soubor Iljinových politických publikací.15 V roce 2017 připomněla ruská televize sté výročí Říjnové revoluce filmem, jenž Iljina představoval jako morální autoritu."
![]()