Aktuální česká politická situace

29. října 2014 09:07
Offline Luna
10864 příspěvků moje polička 12. března 2022 15:27
Reakce na razorblade:

Nevim, jestli to tady uz nebylo, ale dneska me rozcilil rozhovor s nejakym ruskym politologem. Obdiv Petre Prochazkove, ja bych asi po prvnich dvou minutach zacala hystericky kricet a telefonem bych krapla jako prvni. Ten rozhovor krasne ukazuje ruskou zakomplexovanost ze zapadu.

​Tvl to byl nalet! Takhle probiha rozhovor s jednou matkou z me tridy.
A vlastne i s mou vlastni aka antivaxerkou, nyni obhajkyni Vladimira Dobyvatele.

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 12. března 2022 15:55
Offline Jos
příspěvků moje polička 12. března 2022 15:58

Karja My bychom mohli taky poskytnout chatu, bohuzel neni hotova koupelna jeste. Ale ta vesnicka ma strasne spatnou dostupnost, neni tam bezny obchod, skola. Bez auta to vubec nelze...Na druhou stranu v nasem koute republiky je volnych objektu spousta, cisla samozrejme nevim. A presuny obyvatelstva tu nejsou nicim novym, bohuzel. Takovy Tanvald nebo Jablonec jsou skoro mesta duchu. Nekde jsem cetla, ze celi velkem odlivu lidi a treba skoro pulka objektu neni obyvana...Tim nerikam, ze to nebude obrovsky problem. Ale tak moznaosti urcite jeste nejsou vycerpany. 

Offline Karja
44515 příspěvků moje polička 12. března 2022 16:08

Jos Jo, velký problém to zrejme bude, ale prostory k bydlení asi nebude ten nejhorší. 

Offline whiskas
20941 příspěvků moje polička 12. března 2022 16:09

JosUrčitě to myslíš dobře, ale ty objekty zřejmě někomu patří (majitel by musel vydat souhlas k nakládání s nemovitostí), musely by se opravit/upravit, to jsou další náklady. Co infrastruktura? A neméně podstatná otázka, zda-li by tam zmiňovaná skupina lidí chtěla jít. Je tam možnost práce? Myslím, že tak jednoduché to nebude a hlavně zálěží na časovém úseku o kterém se bavíme. Týdny to asi nebudou ...

Offline whiskas
20941 příspěvků moje polička 12. března 2022 16:11

Karja Ne? Vždyť ani pro plno Čechů už není až tak jednoduché řešit bydlení, jak těžké to pak bude pro cizince? 

Offline Bledule
4711 příspěvků moje polička 12. března 2022 16:13

razorblade To je jak v obleženém Lenigradu.

Offline Karja
44515 příspěvků moje polička 12. března 2022 16:14

whiskas mluvím o těch prostorách k dočasnému ubytování, přechodnému, startovnímu. Nikdo asi nečeká že všichni dostanou byt 3kk ve městě pro čtyřčlennou rodinu. Což je asi to, co Češi hledají a nemohou, nehledají asi bydlení v těch prostorách o kterých mluvím já. Ty kapacity fyzickych prostor jsou, ty problémy bych viděla jinde, přesně jak jsi zmiňovala - infrastruktura a další občanská vybavenost, to že tam ty lidi nebudou chtít, města nebudou ochotná to připravit atd. Ale pak asi nebude zbytí.  

Offline Jos
příspěvků moje polička 12. března 2022 16:27

Karja Vidim to stejne. Problem bude to zacleneni do spolecnosti. Bude to velmi narocne jeste. Ono asi moc moznosti nezbyva, ty lidi sem budou navic proudit dal a dal. Jasne, je snaha o prerozdelovani dal na zapad, ale aspon docasne tady muze prebyvat opravdu statisice lidi. Na stanova mestecka nejspis tez dojde. 

Offline continuity
42776 příspěvků moje polička 12. března 2022 16:41

rasaNori tak zatím se dá sehnat bydlení v Praze. 

Až bude na výběr ochoz v Brne na výstavišti a vaše 1+1, tak si myslím, že to bude jinak.

Jak jsem přesvědčená, že bychom jim měli pomoct úplně se vším, včetně zrychlení uznání vzdelani, tak uz si nejsem tak jista, že to zahrnuje bydlení, kde si zrovna přejí, protože jim někdo řekl, že nejlepší je Praha. Neříkám vystěhovat je někam do kotehulek, kde si bez auta ani nenakoupis, ale taky nemůžou všichni bydlet v centru Prahy. 

Zrovna čtu knížku, kde utečenec z Ruska procházel azylovým procesem ve Finsku a šibovali s ním po zemi všude možně. A to nebyla válka. 

Offline Janulik03
20177 příspěvků moje polička 12. března 2022 16:42

Vela utecencov sem ide za príbuznými, alebo je to take medzipristátie na ceste dalej. Su unaveni vystraseni uzimeni. Deti su hrozne smutne. My sme v prdelakoviciach uplnych, mesto nam poslalo par ludi na doslova prespanie a trha to cloveku srdce na kusy. Stale mam pocit ze musim tie nase deti objimat, ze treba viac kurit doma, ....

V noci tu spali vnucata a mna zobudil strach. 

Offline razorblade
8457 příspěvků moje polička 12. března 2022 16:58

Co se tyce bydleni, tak ja uz tejden premejslim, jak to udelat. Protoze bydlim ve dvou bytech. V jednom pres tyden a v druhym pres vikend. Zvazuju, jestli ten svuj „vikendovej“ byt nenabidnout, ale ma to pro me hodne ale. Mam v nem vsechny svoje veci, ktery nemam kam prestehovat, protoze prazskej byt je malej a nemam tam ulozny prostory, rodice uz se skrinemi po mne nalozili po svem (=zaplnili si je). Zaroven mam vse ted nastaveny tak nejak akorat, jako ze zaplatim bydleni, energie, hypoteku, jidlo, dluh mamce, investice, sporeni a tu a tam neco na sebe. Kdybych ale do jednoho bytu nastehovala dvou az triclennou rodinu, rozhodi mi to hospodareni a ja budu muset rezignovat bud na sporeni nebo na investice. Zaroven nevim, jak by se na to tvarila mati, ktere ten byt patri a pred dvema lety dala nemale penize do jeho rekonstrukce s tim, ze to je pro me. A posledni duvod, za kterej se dost stydim: Nevim, jestli bych zvladla se vzdat sveho bydleni na dlouhou dobu (neverim tomu, ze za dva tri mesice tohle skonci). Kdyz ale vidim ty lidi na lehatkach...

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 12. března 2022 17:00
Offline domenica blogger
8034 příspěvků moje polička 12. března 2022 17:01

Václav Dejčmar zajímavě a obávám se, že trefně (ale doufám, že nakonec ne, viz ten konec):

"Proč izraelský premiér Naftali Bennett před pár dny doporučil Zelenskému, aby se Rusku vzdal? Ukrajinský prezident to samozřejmě odmítl, protože podobně jako mnoho lidí na západě vidí tragické výkony ruské invazní armády a věří v reálné vítězství své země. Nicméně z pohledu Bennetta i teorie her dnes bohužel žádné vítězství pro svět neexistuje. Existují pouze špatné a hrozné scénáře, přižemž v rámci pragmatické logiky patří nějaký druh vyrovnané dohody s Ruskem (kdy by se na novém geopolitickém uspořádání Rusko dohodlo nejen s Ukrajinou, ale i se zbytkem světa vč. plánu na zmírnění sankcí) mezi ty nejméně děsivé. V kontextu současné propagandy Kremlu ruská armáda nikdy žádnou válku nezačala, ani v minulosti nikdy žádnou neprohrála. Porážka je pro téměř sedmdesátiletého Putina, který je dnes pravděpodobně nejlépe chráněnou osobou na světě, zcela nemyslitelný koncept. V tuto chvíli totiž už nehraje jen o svou politickou existenci nebo o svůj vlastní život. Nyní jde v jeho očích o něco mnohem většího: Rozhoduje se o osudu jeho země z pohledu věčnosti. V rámci duginovských narativů by jakákoliv dnešní nevýhra navždy vymazala Rusko jako velmoc z mapy. A proto půjde all-in. Zatímco mnoho lidí na západě stále doufá, že někde v Kremlu narazí na zbytky racia, Putinovu mysl, která zcela osamocená už dlouhé roky bloudí po vlastním fantaskním vesmíru, naplno pohltily myšlenky na džihád jeho Království světla.Jak může konflikt pokračovat, pokud žádná dohoda, která neurazí Rusko, nebude brzy na stole? Stačí poslouchat, co Putin říká. Jako všichni diktátoři nebo zakomplexované děti touží hlavně po pozornosti a respektu. Nejstrašnější urážka, kterou západ Kremlu stále dokola poslední roky uštědřoval, byl přezíravý pohled na Rusko jako na rozlehlou, ale nedůležitou benzínovou pumpu s HDP Španělska. Jak se dozvěděla novinářka Deníku N, když vedla svůj neuvěřitelný rozhovor s putinovým politrukem, profesorem politologie a hvězdou ruské televize Jevstafjevem: "My jsme pro vás na západě totiž švábi. Náš názor vás vůbec nezajímá." V něčem má bohužel profesor pravdu. Západ dlouho věřil, že barbarské šéfy superbenzínky uplatí svým luxusem a zábavnými drahými hračkami. Že v nich vypěstuje závislost na pohodlí a přepychu, kterého se žádný homo economicus nikdy nebude chtít dobrovolně vzdát. Problém je, že Putin dnes už dávno není homo economicus. Putin je prorok, samozvaný bůh, pro kterého, jak popisuje historička Françoise Thom, "jsou slova pouhým nástrojem sloužícím k tomu, aby člověk ovládl něčí vůli, někoho si získal anebo oklamal. Koncept pravdy Putin neuznává. Když jeho lži někoho pobuřují, pokládá to za pokrytectví." (V této souvislosti nezbývá, než připomenout pozdní obavy našeho prezidenta-proroka Havla ze všech systémů, "které pojmy pravda/lež, dobro/zlo a vina/nevina zaměrně matou, relativizují nebo zcela vyřadí ze slovníku. V takových systémech a ideologiích je totiž každá moc apriorně nevinná, protože nevyrůstá ze světa, v němž mají ještě slova vina a nevina nějaký obsah.")Co tedy bude dál? Bez dohody (a tu by měl z Putinova pohledu nejlépe iniciovat americký prezident, se kterým zkoušel ještě v prosinci dlouho trpělivě mluvit a vysvětlovat mu své vidění světa) bude jen víc mrtvých vojáků. Víc bestiality. Víc krve. A velmi brzy patrně uvidíme i naaranžovaný útok na Rusko ze strany nějakého státu NATO, na který bude muset Putin okamžitě odpovědět. Protože pouze bitva epických rozměrů může v očích Kremlu zvrátit současný stav, který aktuálně Putinovi (=věčnému Rusku) vůbec nehraje do karet. Nemyslím tím hned jadernou válku, ale dlouhý vleklý konflikt s využitím všeho dostupného arzenálu vč. nečekaných teroristických útoků na územích vytipovaných nepřátelských států. A když už jsme u nepřátelských států, takový oficiální seznam v Kremlu skutečně existuje a ještě před pár týdny byl velmi krátký: "1. USA, 2. Česká republika". Naaranžovaný útok "fašistů" na rozlehlý poloprázdný komplex ambasády Ruské federace v Praze, ze které jsme minulý rok drze vyhostili většinu zaměstnanců, by mohl být v kremelském narativu efektním Pearl Harborem 21. století. Čili asi tolik k aktuální bezpečnostní situaci u nás v Praze. [Pozn: Jsem investor a analytik-hobbista, nikoliv další prorok Na text výše se vztahují všechny možné disclaimers, které vás napadnou, a samozřejmě si přeju, abych se co nejvíce mýlil.]"

Offline rasaNori
8827 příspěvků moje polička 12. března 2022 17:05

razorblade rozumim jak to myslis. 

Offline Sweet Potato
40170 příspěvků moje polička 12. března 2022 17:16

Janulik03 ❤️

Offline Sweet Potato
40170 příspěvků moje polička 12. března 2022 17:16

Janulik03 ❤️

Offline Sweet Potato
40170 příspěvků moje polička 12. března 2022 17:23

Ještě bych vzala v potaz, že utečenci jsou často z velkých měst. Větších než Praha. Takže celkem chápu, že tak nějak intuitivně do města zase chtějí. Samozřejmě i kvůli případné ukrajinské komunitě. A z toho důvodu dávají někteří přednost narvané ubytovně před i relativním luxusem v soukromí a osamělosti. 

Já mám zatím ještě jeden volný prostor, ale není tam v dobrém stavu elektrika, bojím se, co by se mohlo stát.

Offline Gatita
8598 příspěvků moje polička 12. března 2022 17:34

razorblade stydet se ani trochu nemusis. Ja to mam nastavene tak, ze pomaham, jak muzu. A to muzu nezahrnuje jen ty objektivni moznosti, ale i subjektivni. Ja bych to treba nedala, hrozne nemam rada jakekoli konflikty, kdysi jsem mela normalniho ceskeho podnejemnika a kdyz byl nejaky problem, byla jsem z toho uplne hotova, mluvim ted o spatne platebni moralce, nebo jednou neco znicil a moc to nemel z ceho nahradit. Bylo mi ho hrozne lito, a to mel kam jit, mlady zdravy kluk, jen takovy moula. Takze ja na to asi nemam. Ale treba znamy vystehoval vlastni deti z pokojicku a ma tam ted nejake lidi. On je ale uplne v pohode, hrozne otevrenej a tak, udelal treba mega party s prespanim pro asi milion znamych v den, kdy jeho zena prisla domu z porodnice, me by z toho trefil slak:) Ja mam co delat i s obycejnou navstevou, ktera u nas prespi dve noci. No hrozne bych tem lidem prala, aby se meli kam vratit, je to hrozna situace toto, a je jich opravdu hodne

Offline Malvin
1644 příspěvků moje polička 12. března 2022 17:39

Já bych taky byla radši na ubytovně mezi svými, než sama s rodinou někde mimo centrum dění. Hlavně na začátku. Proto jsme v prváku většinou všichni bydleli na koleji a až další roky se hledali společné pronájmy.