To je jednoznačně porušování smluv a vydírání, jakmile by se na to přistoupilo, získá ten idiot dojem, že fakt může cokoli. Aspoň nějakou dobu by to chtělo vydržet a ten plyn nebrat. Někde jsem četla, že přerušení dodávek neznamená jen někde otočit kohoutem, ale zastavit těžbu je složitý a těžko obnovitelný proces. Do jiných zemí než do Evropy toho moc neposílají a taková Indie asi moc odběr nezvýší.
Souhlasím, nechat vydírat bychom se určitě neměli.
Ale s tím problémem přerušení dodávek bych si nebyla tak jistá. Vždyť už to přece několikrát udělali. Na podzim nejel Jamal, nikdo nevěděl proč, beztak jen šroubovali cenu. A po Majdanu vypnuli na nějakou dobu přívod Ukrajině, aby se pomstili a taky nasadili mnohem vyšší ceny. I nějaká arbitráž kvůli tomu probíhala.
Ale moc o tom nevím. Vadí mi protichůdné informace o tom, jak dlouho nám plyn vydrží. Teď se uvádí měsíc, nedávno to byli tři, četla jsem snad i do konce roku...? (a s ropou to nepletu :) ).
Že zrovna tento stát musí mít takové nerostné suroviny. I když to bude beztak zásadní důvod, proč jsou tak teritoriálně rozpínaví. V tomto videu říká Romancov, že během cca 350 let od roku 1552 zabrali v průměru každý rok území velikosti Slovenska, to je mazec. Je to zku.venej národ.
To video je dlouhé, ale zajímavé, vysvětluje i ekonomickou a demografickou situaci Ruska. Stojí to za poslech.