Co vás dneska vážně nas...namíchlo?

21. zaří 2015 11:38
Offline Lilly_Ku
4537 příspěvků moje polička 24. února 2017 10:15

Ta predstava, co tady malujete, ze stredolevy volic je zakonite chudy blb, je sice pohodlna, ale urcite neplati pro vsechny. Existuji i lidi, kteri solidaritu vyjadrenou progresivni dani povazuji za dobre reseni, a jsou to nadprumerne vydelavajici vysokoskolaci. treba ja. to jen k nabourani stereotypu, ktery se tady prezentujou.

ted se nebavim o sobotkovym navrhu, ale o tech fantaziich, ktery tady na foru vyvolal.

Jinak k te otazce, proc jako teda.

Protoze socialni nerovnost (treba tady ten vratnej vs primar) je urcena prevazne rodinnym a socialnim prostredim - u nekoho, kdo pochazi z rodiny primaru, ze statisticky temer jiste, ze pujde podobnym smerem, totez u treba delnicke rodiny. Tzn. osobni pile je urcite potreba, ale kdokoliv se dobre narodi, popripade dobre dedi, ma mnohem lepsi startovni podminky, nez treba ty deti vratneho. tyhle nerovne startovni podminky napriklad zohlednuje progrese.

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 24. února 2017 10:46

Tak dnes má každý pocit, že má automatický nárok  na super bejvák, super auto, kopu vánočních dárků, mámo, dovolenou u móře každý rok, barevnou  plasmu o  úhlopříčce 140 cm a trvalý pocit štěstí ..ber kde ber... banka, kampelička, záložna, bohatší spoluobčané nebo stát... to je přece jedno. Hlavně ať mám to, co  Mařka od vedle.

Offline barbucha blogger
35867 příspěvků moje polička 24. února 2017 10:46
Reakce na Lilly_Ku:

Maminka našeho primáře byla pošťačka.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 24. února 2017 10:54
Reakce na Lilly_Ku:

Ta predstava, co tady malujete, ze stredolevy volic je zakonite chudy blb, je sice pohodlna, ale urcite neplati pro vsechny. Existuji i lidi, kteri solidaritu vyjadrenou progresivni dani povazuji za dobre reseni, a jsou to nadprumerne vydelavajici vysokoskolaci. treba ja. to jen k nabourani stereotypu, ktery se tady prezentujou.

ted se nebavim o sobotkovym navrhu, ale o tech fantaziich, ktery tady na foru vyvolal.

Jinak k te otazce, proc jako teda.

Protoze socialni nerovnost (treba tady ten vratnej vs primar) je urcena prevazne rodinnym a socialnim prostredim - u nekoho, kdo pochazi z rodiny primaru, ze statisticky temer jiste, ze pujde podobnym smerem, totez u treba delnicke rodiny. Tzn. osobni pile je urcite potreba, ale kdokoliv se dobre narodi, popripade dobre dedi, ma mnohem lepsi startovni podminky, nez treba ty deti vratneho. tyhle nerovne startovni podminky napriklad zohlednuje progrese.

Hlavně ono to není vše jen o schopnosti, je fůra profesí, kde musí být člověk vzdělaný a přesto nějaké zářné prachy nemá.... porovnání primář versus vrátný je absolutně zjednodušený pholed, mezi tíms e pohybují například neatestovaní lékaři (kteří mají alespoň šanci, že jednou budou ohodnoceni jak primář, ale do atestace často makají za platy obdobné platům prodavaček pokud bychom to vztáhli na 40 hodin týdně/směny prodavaček), učitelé, zdravotní sestry, záchranáři, policisté, pečovatelky v různých zařízeních pro dlouhodobě nemocné/seniory etc. Kdyby si lidé vybírali profese jen dle výdělku, tak stát nefunguje.

A ta solidarita se bere hlavně proto, že nikdy nikdo neví, kdy se stane něco fatálního a najednou se octne z pozice primáře na druhé straně......

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 24. února 2017 10:55
Reakce na Lilly_Ku:

Můj táta je automechanik- vyučený, maminka má  "jen  střední školu".  O tom to myslím není 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 24. února 2017 10:57
Reakce na barbucha:

Maminka našeho primáře byla pošťačka.

Ono ani tak nejde o jednotlivé případy jako spíše o statistické trendy :) A ty prostě říkají, že větší šanci na vyšší vzdělání a lépe placený post mají děti vysokoškolsky vzdělaných rodičů se slušným platem......

BTW moje babička s dědou byli taky "proletariát" a táta vystudoval VŠ, jenže to bylo jaksi ještě za komunismu.... Pokud není primář mladší 45 (což obvykle nebývají), tak  to bude stejný případ....

Offline Potrefenáhusa
38865 příspěvků moje polička 24. února 2017 11:01
Reakce na Berta:

ale to nejsou nějaké fantasmagorie, tyhle teorie o distribuci moci a peněz ve společnosti.

komunisti s tím teda docela zamíchali, ale máte prostě mnohem větší šanci, že budete studovat vysokou školu, pokud i vaši rodiče studovali vysokou školu. moje máma je taky mudr s oběma rodičema středoškolákama, ale spíš z nedostatku jejich možností, ten tlak na pokud možno co největší možný vzdělání v rodině vždycky byl. Třeba moji kamarádku ani nechtěli rodiče pustit na gymnázium (a to bylo už po revoluci), musela na odbornou střední školu a odmítli ji podporovat v dalším studiu! Není to o tom, že to nejde, ona nakonec tu vejšku taky vystudovala úplně sama i bez jejich podpory, ale je to mnohem mnohem těžší.

Offline viktorka_od splavu
49356 příspěvků moje polička 24. února 2017 11:03
Reakce na Potrefenáhusa:

takze mas predstavu, ze ten chlapik co celej zivot chrnel na vratnici by mel mit k staru byt v praze, chalupu a jeste nejspis i motorovou sekacku, aby se nenadrel;-)) jako zni to hezky a proc mu to neprat, jenze to by se pak museli takhle mit opravdu vsichni... a to je trochu problem, protoze i kdyz jsou lidi co by delali treba zadatmo nebo pro dobry pocit, prevaha je tech kteri by to teda ale chteli i s tou celozivotni flakarnou. a kdo by pak vytvarel ty hodnoty, ha? to uz jsme zas u spidly a jeho "zdroju" jako nechapu, nechapu... jak si muze nekdo myslet ze ty prachy "se proste nekde berou"

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 24. února 2017 11:06
Reakce na Potrefenáhusa:

Ale já přece neříkám, že jsou to fantasmagorie.  Sama jsem ale  měla hodně spolužáků z nevysokoškolských rodin.

To není o vzdělání, je to o přirozené inteligenci rodičů a jejich uvědomění si, co mohou a jsou schopni pro děti udělat. Někdy to   opravdu ty děti těžší mají, zase  to  mohou  vyrovnat  třeba větším zápalem a snahou a považují si toho.  Ale to se prostě nedá zevšeobecnit. Každý to má jinak . 

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 24. února 2017 11:06
Reakce na Lilly_Ku:

jenomze ty socialni bariery je potreba bourat nekde uplne jinde nez danovou progresi. prijmova rovnost spis k jejich prekonavani demotivuje.

myslim si, ze tady v republice je zcela podplacena jedna zasadni skupina lidi a tou jsou ucitele. ale to se nevyresi danovou progresi.

Offline continuity
43132 příspěvků moje polička 24. února 2017 11:08
Reakce na Potrefenáhusa:

jenomze to, ze rodice nepodpori deti ve studiu, se musi resit uplne jinak nez tim, ze to dite vic zdanime, pokud se mu vystudovat povede.

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 24. února 2017 11:12

Ac pravicove zalozena, tihnu spise ke stredu. Taky se mi nelibi pouzivani extremu lekar zachranujici zivoty vs. dementni vratny, to je nesmirne zjednodusovani. Ja bych dokonce i nejakou smysluplnou progresi snesla (i kdyz neverim, ze funguje, protoze ta propast mezi chudymi a bohatymi se v mnohych zapadnich zemich prohlubuje), ale to co mame tady na stole, je naprosto nepruchodne.

Lilly_Ku opravdu si pohrajte s tou kalkulackou. Myslite, ze sebrat uspesnemu cloveku skoro 20% cisteho platu je v poradku?? Jak jsem psala, alespon v Rakousku (a jsem si celkem jista, ze jinde to bylo podobne), byla ta ztrata % nekde uplne jinde. Za druhe, pridano dostanou lide s platem 30 ci 40 tisic. To ma jaky vyznam? 

Jinak, ja tez nepochazim z prostredi, ve kterem jsem dnes. 

49356 příspěvků moje polička 24. února 2017 11:13
Reakce na Potrefenáhusa:

no, a tohle ja treba vidim presne obracene - pokud neni zadny duvod se snazit, makat na tom abych sobe a svym detem tu zivotni uroven vylepsila, pokud se budou mit beztak vsichni stejne...  

Offline Potrefenáhusa
38865 příspěvků moje polička 24. února 2017 11:14

ne, já si myslím, že by ten člověk měl mít takovej příjem, aby nemusel chodit do práce, pokud na to jeho mentální a fyzický síly už nestačí.  Samozřejmě si nepředstavuju, že by ten příjem měl zahrnovat půlroční pobyt na mallorce a já nevim, co všechno, na druhou stranu mi přijde, že když se spojí reálnej důchod kolem deseti tisíc, tržní nájem a potřeba se nějak nakrmit, tak pokud nemáte našetřeno/velkou rodinu/nějaký majetek, jste prostě v prdeli.

49356 příspěvků moje polička 24. února 2017 11:23
Reakce na Potrefenáhusa:

jako jasne ze ten vratny je extrem... ale kdyz jsme u toho tak si treba nemyslim, ze ny mel takovemu cloveku stacit duchod na trzni najem v praze. muze se prestehovat na tu chalupu, napr.:-) nebo si ho vezmou k spbe deti. nebo pujde do domova duchodcu. ja nejsu zas takovej asocial ze bych ho nechala hladem, jestli si ani ty deti nezvladl poridit... ale proste by nemel mit stejnou zivotni uroven jako ten, kdo se snazil vic. a to si moc dobre uvedomuju, ze takhle muze dopadnout uplne kazdy... staci smula, nemoc, nekdo proste nema kapacitu aby se dostal jinam... ale to je zivot, preci!

btw, moji kamaradku na skole taky nepodporovali rodice. byla sirotek. chtela ale studovat medicinu, coz se urcite neslucuje ani s nejakymi brigadami... takze sla na vojenskou. a lekarkou je. takze konec dobry vsechno dobry:-)

49356 příspěvků moje polička 24. února 2017 11:27
Reakce na A666:

simte, a pocitaji ty statistiky taky s tim, ze inteligentni rodice maji vetsi pravdepodobnost, ze zplodi dite toho vzdelavani schopne?

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 24. února 2017 11:30

Pockat, tohle tady padlo uz od Barbuchy, ale kdo tady mluvi o pokusu vyrovnat zivotni uroven lekare a vratneho? Tohle preci netvrdi ani Sobotka. O nejakem dorovnavani tady nemuze byt rec. Clovek s platem 20tis dostane 800 korun navic, zase to tady nehrotme, ze je to pokus o vyzvednuti chudych na level milionaru.

49356 příspěvků moje polička 24. února 2017 11:36
Reakce na Unnamed:

jsem si trochu zahrotila..;-)) ale jasne ze to jsou do extremu dovedene priklady. samozrejme, ze nejake dane platit musime a naprosto souhlasim, ze by napr. ucitel mel mit slusnou zivotni uroven, a presne od toho ty dane snad jsou. jenze nejde obirat lidi az moc, pak to zacne byt kontraproduktivni. spor se vede asi o to, co uz je "moc":-)

Offline Berta
3487 příspěvků moje polička 24. února 2017 11:36
Reakce na Potrefenáhusa:

Pokud jeho mentální a fyzické síly nestačí... Ano,  ale jsme u hranice, odkdy už nestačí a na jakou práci.

Pokud je někdo mentálně  a fyzicky na tom tak špatně, že nemůže chodit do žádné práce, měl by snad mít nějaký  invalidní  důchod, ať už částečný  nebo  úplný.  ( Ano vím, že ID jsou samostatné kapitoly, na samostatný  flame).  Se solidaritou s těmito lidmi nemám sebemenší  problém.  Ale většina je mentálně i fyzicky  schopna přiměřenou práci vykovávat.  A pokud je někdo  "hloupý" (nemyslím to v pejorativním významu) nebo líný( toto tak klidně myslím), tak za hloupost  sice nemůže, neměl  by živořit, ale nárok  na  nadstandardní požitky automaticky nemá. A teď  co je nadstandard,že?

Život není  spravedlivý, někdo se narodí chytrý, někdo míň, někdo onemocní zákeřnou chorobou, někdo je po úraze, někdo je smolař, někdo má v životě štěstí........o tom ten  život bohužel je a každý se s tím musí nějak poprat.  Myslím, že i když to jde trochu někde ztuha, pro opravdu postižené  a poškozené lidi se  i stát  a lidé  snaží  dělat hodně( vždy jde samozřejmě  ještě víc).  Ale automatické  přerozdělení  od bohatých  ke středně bohatým  ty chudé a potřebné nezachrání.

Offline Unnamed
1141 příspěvků moje polička 24. února 2017 11:44

S tim souhlasim. Tady je spatne i ten plosny rozsah. Tam kde by se to resit mohlo (ucitele), to potrebuje jiny pristup, ne tady plosne zvednout ciste platy vsem v nejake prijmove kategorii.