podivej se, na co jsem puvodne reagovala, vkladas mi do ust neco, co jsem vubec nerekla.
Co vás dneska vážně nas...namíchlo?
už nic neříkám ![]()
vím, vim:-) to by tam ale nesměl být ten provokativní dodatek![]()
s tím thajskem jsem to myslela tak, že pokud se rozhlédnu kolem sebe, vidím opravdu poměrně málo lidí, kteří potřebují solidaritu. rozhodně mnohem, mnohem méně, než by spadalo do sobotkovy množiny. protože kdo může jezdit do zahraničí, byť za jakkoli levno, tak už podle mě nespadná do kategorie potřeby solidarity.
pokud by ji někdo potřeboval, tak třeba snad řidiči autobusů, kteří mají s ohledem na pracovní prostředí a odpovědnost platy někdy skutečně směšné, a podobné profese, ale myslím, že by to šlo řešit jinými způsoby, než progresivním zdaněním. třeba menší státní zlodějinou, méně slibl pastelkovného, větší přísností u sociálních dávek a hned by stát nevěděl, co s penězi, a mohl by si klidně rozdávat.
Zajimavy clanek k tematu!
http://nazory.ihned.cz/komentare/c1-65636990-cesi-prozreli-vsichni-jsme-chudi
Jinak este doplnim, ze v clanku zazniva, ze resenim celkove situace neni ani zvyseni, ani snizeni dani, ale ze problem je nekde jinde.
aneb ještě jinak - myslím, že stát má dost peněz na to, aby mohl být s těmi, které považuje za potřebné, dostatečně solidární sám, ti více šťastní do systému odvádí obrovské prostředky, jen když vidím, co odvádíme jako firma, to jsou strašné peníze, a od státu za to máme jen další a další byrokracii, pravidla, podmínky a hloupé zákony, jinak nic, rozhodně ne podporu. jen je třeba lépe hospodařit, a ne to zkoušet zalepit jednoduchým shrábnutím dalších prostředků.
dokud budou lidé volit politiky, kteří jako vrchol politického programu mají stavbu další průmyslové zóny pro další montovnu za další pobídky, s krytím "přineseme sem pracovní příležitosti", sami budou té montovně nadšeně prodávat úrodná pole, tak se tady nezmění nic.
tahle situace se nedá házet jen na politické představitele. máme, co si volíme, máme, co chceme. v mé obci by každý rád prodal pole za nějakou směšnou částku na supermarket nebo montovnu, aby pak následně chodil a nadával, že je hlučný, smrdí, jsou v něm nízké platy, že tam mají hrozné pracovní podmínky, a pracují tam ukrajinci. protože nevidí dál než na roh.
osobně z toho bohužel cestu nikde nevidím.
dost dobrý! hned je mi to s tím thajskem jasnější:-) a je hezký, že to i někdo jiný takhle vidí, protože doteď jsem si fakt připadala jako nějakej exot
To se ale porad motame v kruhu. Vzdyt ta diskuze tady je o ceske dani.
A znovu opakuji, ze nevidim dukaz, ze by progresivni dan fungovala v tom smyslu, pro ktery vznikla. A to, ze vy ji podporujete je ale take proto, ze vy jste k ni uz prisla. Proste vite, jaky je vas cisty plat a podle toho muzete resit, jestli praci vzit ci ne. Uplne jina situace by byla, kdyby vam stat proste ze dne na den vzal skoro 20%. To budete s klidem kvitovat, ze jste rada, jak jinym pomahate? Tak jsme zpet u toho, co jste i sama rekla - ten cesky navrh je absolutni blud.
Taky by se mohl Sobotka inspirovat u Lukašenka - divím se, že ho to ještě nenapadlo ![]()
Už léta jsme přesvědčená, že volit by měli jen ti, rámcově řečeno, co platí /platili daně. Vydělávám - rozhoduju, za co se bude utrácet. Jeslti projde ta daňová zrůdnost, asi začnu razit ideu, že by se mělo volit váženě podle VÝŠE zaplacených daní :-)
(Vím, že je to příliš logické a smysluplné, takže se toho nikdy nedočkám, ale mít názor a neznatelně doufat můžu...)
Cetla jsem a presne.
Už asi 2 týdny mi dělá na duši dobře poslouchat pořád dokola různá CD Apocalypticy. Tak sjem se dneska podívala, kde koncertují, že bych si na ně vyrazila...a zjistila jsem, že byli před 14 dny v Praze
.
Ten článek psal idiot - jo, už to vidím, sociolog... takže žádný ekonom.
Srovnávat přes hranici nominální mzdu je přece zhovadilost! Ty sama dobře víš, kolik stojí nájem, pojištění atd. v Německu, tedy kolik zbyde lidem na hýření.
Ad učňáky: Je třeba řešením dominující nátlak průmyslu, aby šlo víc děcek na učňáky a míň děcek na gymnázia a vysoké školy? Není to náhodou spíš jen začarovaný kruh, kdy více manuálních pracovníků bude i nadále přitahovat více firem vyžadujících více manuálních pracovníků?
Zase debilita!
a kdo Ti spraví pračku? vydlaždičkuje koupelnu? ... inženýr? Mgr? DiS?
Ad chudoba: jdi se podívat o víkendu třeba tady do Tesca. Úplně obyčejný řadový intelektem nevyčnívající lidi hážou do košíku rohlíky, LCD-TV, pivo, ananas... tady fakt nikdo hlady neumírá! Není třeba svírat nůžky!
Já se do týhle diskuse opravdu nechtěla zapojovat - zatím teda nejsem sprostá... ![]()
Nedávno nám do školy přišla nabídka jakési vzdělávací agentury, která nabízí odborné kurzy pro žáky - krájení, základy vaření apod.
Velmi pikantní.
Tohle všechno vždycky uměli tzv. mistři odborného výcviku. Dneska je důležitější, aby měli VŠ vzdělání, než aby uměli obor. ...
Nestačí jenom žáky učit krájet, držet vařečku apod. Musí k tomu mít odbornou teoretickou přípravu - odborné předměty. A kdo je má učit???
Člověk, který má nezbytnou VŠ a hospodu zná maximálně z menzy - ale má požadované vzdělání a odborné předměty učí podle knížek, které si přečetl, nebo by bylo lepší, aby odborné předměty učil odborně vzdělaný člověk, který ten provoz skutečně zná, má v něm praxi a rozumí tomu, co učí, protože si tím sám prošel??
Primárně v předmětech, pro které neexistuje VŠ vzdělání.. kuchař, číšník, hotelnictví (jedinou soukromou VŠ jaksi počítat nelze) kadeřnice, kosmetička a jiné.
Takhle se krásně s vaničkou vylévá dítě - a za chvíli nebude mít kdo to odborné učit. Mistři stárnou, noví se nehrnou..
Mistři oboru - Punčochář, Kašpárek, Vojíř a jiní by nikdy učit nemohli (plnohodnotně) protože na to nemají kvalifikaci. Ale nána, která udělá peďák a do hospody chodila jen jako host je kvalifikovaná, protože má VŠ.
Nepřijde vám to absurdní??
Nebo něco jako návrhy na "vylepšení" vyučování - realizovat minimálně 50% odborné výuky společně s odborníkem z praxe.. Takže ten VŠ učitel bude spolupracovat s vyučeným číšníkem..? No... ten snad odborník bude, když už není ten učitel.
Takže se na budoucnost netěšme. Naše děti budou mít sice pedagogy s VŠ, ale odbornost budou mít značně pofidérní - a to bude příležitost pro různé agentury, které budou pak do škol - za nemalý peníz, dodávat na kurzy vyučené lektory (tam se vzdělání řešit nebude) kteří budou učit žáky to, co je dřív naučil každý mistr OV, který si své odborné vzdělání doplnil doplňujícím pedagogickým studiem - didaktikou, psycholodií apod, aby jeho učení mělo dostatečný metodický základ.
Takže na dlaždičky se netěšte, u toho, kdo je to bude učit, je důležitější všechno jiné, než aby je uměl přilepit na zeď nebo podlahu.
Sorry za traktát, ale mě ta nesmyslnost žere. A ještě víc ty agentury, které se na tom pomalu začnou přiživovat.
Jo! Fandím tomu! Protože živnostník nepotřebuje žádnej nadnárodní koncern ani pracák (viz stále vzpomínaná první republika) - postará se o sebe sám!
A lidi jakožto spotřebitelé to potřebujou - fakt je nedostatek řemesel.
Každej dneska chce bejt manažer, to přece nemůže fungovat!
O víkendu se mi dostal do rukou "list výučný" mého dědečka z r.1938. "Řemeslo má zlaté dno" + krásný vzkaz pro absolventa.
teď jsem se vrátila z varšavy a neskutečně mě nas...štvaly české dráhy (zase)!
současně v podstatě prosím o radu, kdyby někdo byl v podobné situaci. lístek jsem si koupila před online, vytiskla. na nádraží jsem dorazila nečekaně o hodinu dřív a byla bych stihla předchozí vlak, tak jsem zašla na přepážku se pro jistotu zeptat, zda to náhodou nejde "přebookovat" (šlo by to jen u vnitrostátního spoje, bohužel). osoba za pokladnou ten lístek držla v ruce a prostudovala (důležité pro později). nastupovala jsem v ostravě hl.n., dál byla ještě zastávka (v čr) bohumín, kde vlak dost dlouho stál.
hned po vyjetí z ostravy jsem se vydala hledat průvodčího, protože vlak byl de facto prázdný, jen mé kupé bylo zcela plné...velmi nechutných osob, chrchlající děda, ve kterém to bublalo, tetka, která měla očividně nějaké střevní problémy, mlaskající babička, jako opravdu hrozná představa s nimi strávit 4 hodiny. průvodčího jsem nenašla, vlak mezitím zastavil v bohumíně, kde jsem našla jen polského, který říkal, že přesun by měl jít, že přijde.
přišel, po přejetí hranic a řekl mi, že moje jízdenka je neplatná, protože mi ji neoznačil český průvodčí! což jsem se na ní následně vážně dočetla. nicméně průvodčí tam prostě nebyl. cestu tam jsem dojela, protože polský průvodčí zavřel oči, zpáteční jsem si ale musela znova koupit za mnohem větší peníze. polští průvodčí brali jako jasnou věc, že mi v čr vrátí peníze. cestu tam jsem nakonec absolvovala na chodbě a v jídelním voze, protože ti lidé byli s odpuštěním bohužel opravdu nechutně nesnesitelní, dědek celou cestu chrchal, polykal hleny a bublal a mlaskající babička si nakonec začala ještě sama pro sebe vyprávět ![]()
na přepážce v ostravě při zpáteční cestě se mi osoba na dotaz na nějakou kompenzaci vysmála. prý průvodčí přece nemohl stihnout z otravy hl.n. do bohumína projít vlak, takže je to moje chyba, měla jsem si ho označit na přepážce (a jak to já asi mám vědět, navíc mohl, protože v něm vážně skoro nikdo nebyl a v bohumíně stál), můj lístek viděli na pokladně a nikdo mě na nic neupozornil. bába na informacích mi nakonec posměšně sdělila, že "si mám najít toho průvodčího a vyřídit si to s ním" :-O jakože, wth?
jsem strašně rozčílená, protože mě cesta vlakem stála jako letenka, a ještě se mi vysmívá nějaká semetrika.
obávám se ale, že dráhy to mají 100% nějak ošetřené a o náhradě škody si může nechat leda zdát. přepravní řád jsem ještě nečetla, musím se na to vyspat.
uf, tak jsem aspoň upustila páru....
tak to slysim prvne ze by si mel cestujici aktivne hledat pruvodciho at mu oznaci listek![]()
kazdopadne na webu cd je nejakej formular zadosti o odskodneni, tak bych to zkusila vyplnit
Tak to je "dobrá" historka! To by mě asi švihlo. Já mám pocit, že ty ty smůly a nepříjemnosti nějak přitahuješ. Ne, že bys je dělala, ale že se na tebe lepí. Když kolikrát čtu tvé zážitky ( viz zdravotnictví a pod) , tak si fakt říkám, že to ani není možné.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí
Esxence 2026: Podruhé. Teda pokračování.