Čo vás dnes rozosmialo?

11. srpna 2014 15:54
Offline Karja
44231 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 13:36

Garfie Ten cyklickej život!

Offline Karja
44231 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 13:37

BlankaPřesně, hele jestli my nejsme jako pesimisti, že si rikame, že aby to nebylo nějaký hrozny:D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. srpna 2024 13:37

Garfie ano, já si myslím, že jednou se to všechno vysvětlí. Respektive že pro všechno je vysvětlení, ale my jsme na to ještě nepřišli.

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 14:00

Karja Třeba si v tom příštím najdeš jiného samba....

Raduza My se k tomu dostaly přes knihu, kterou jsem kdysi četla. Je to beletrie a jde v ní o to, že někteří lidé (vyvolení) se rodí pořád dokola. Mají dokonce spolek, kde se shromažďují a jsou schopní si předávat vzkazy z budoucnosti do minulosti (a naopak). Nepamatuju si název, ale doporučení mám odtud, tak třeba mě někdo doplní. :-) 

A začaly se bavit o tom, co bychom třeba dnes v životě udělaly jinak, jak by naše minulá jiná rozhodnutí mohly vést k jiným výsledkům (nebo taky ne, protože by se to zamotalo později trochu jinak, ale zase by si skončila tam kde jsi...)...a jako jednu z "posmrtných" možností jsme rozvinuly myšlenku, že se rodíš pořád dokola, ve stejný den, ve stejné době a žiješ život ve stejných podmínkách, které ale můžeš nějak ovlivňovat (my-na rozdíl od té knihy-si své minulé životy nepamatujeme, nebo jen matně, viz. různá deja vu...).

Takže potkáváš stejné lidi, narodíš se stejným rodičům, jen některé věci můžeš udělat jinak a podobně....vede to vlastně k tomu, že existuje omezený počet "duší" nebo "vědomí" nebo jak tomu chceš říkat a ty se pořád vrací do svých životů dokola. Jakoby existovalo mnoho vrstev na sobě v jeden moment....ono se o tom dost těžko debatuje písemně, lepší je to osobně, to je jasné. 

Offline Anička dušička
99 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 14:10

Garfie Zrejme myslíte knihu Prvních patnáct životů Harryho Augusta. Odporúčam, výborné čítanie. 

https://www.databazeknih.cz/knihy/prvnich-patnact-zivotu-harryho-augusta-229641

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 14:17

Anička dušička Ano, to je ono, děkuju, já věděla, že se někdo chytí! :-)

Offline Anička dušička
99 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 14:25
Offline Raduza
příspěvků moje polička 01. srpna 2024 14:26

Děkuju, to je zajímavé. Takže pak by pojmy jako minulost, současnost, budoucnost docela ztratily význam a existovaly by současně. Měly by význam jen pro každého jedince v tom daném životě. Žili by stále stejní lidé ve stále stejných dobách. Ale možná by se o tom mělo uvažovat v kontextu celého vesmíru. Jisté je jen to, že pravdu se nikdy nedozvíme. 

Offline Raduza
příspěvků moje polička 01. srpna 2024 14:26

Anička dušička děkuju, jdu se po ní podívat.

Offline Mha
příspěvků moje polička 01. srpna 2024 14:27

Garfie

To zhasinani lamp v ulici jsem mela v pubertě taky, moje vlastní děti to taky podedily, takže to nikoho neděsí. U nejstaršího to bylo dokonce tak, že nesměl být blízko domácích elektrospotrebičů, protože je vypínal.

Ale to už je snad prokázáno, že puberta a nevysvetlitelne jevy souvisí, ne? Třeba poltergeisti.

Mmch přejde to. Je to jen obdobi:) 

Offline Sweet Potato
39949 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 14:35

Garfie Mne kdysi podobně oslovila knížka Jediný od Richarda Bacha. Na každé křižovatce, při každém rozhodnutí, se náš život rozdvojuje, dál a dál.

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 14:51

Sweet Potato Ano, to jsme vlastně taky řešily, jak moc různá rozhodnutí mohou ovlivnit tvůj život. Jsou to zajímavé úvahy. Někdo třeba žije ten život relativně jednoduše, bez nějakých velkých rozhodnutí, ale pokud to tak nemáš, nutně se musíš vracet do minulosti a přemýšlet co by, kdyby....

Dokonce si i pamatuju na dávný rozhovor s tou samou kamarádkou, která se ocitla v nějaké zapeklité životní situaci a ptala se mě, co bych dělala na jejím místě a já jí tenkrát říkala, že to je těžké, že já bych se na jejím místě neocitla, protože už v minulosti bych učinila různá jiná drobná rozhodnutí (a v tomto konkrétním případě jsem si úplně jistá, protože i ty jednotlivé kroky jsme probíraly) a vedlo by to proto pravděpodobně někam jinam....

Offline continuity
42342 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 15:06
Reakce na Raduza:

Děkuju, to je zajímavé. Takže pak by pojmy jako minulost, současnost, budoucnost docela ztratily význam a existovaly by současně. Měly by význam jen pro každého jedince v tom daném životě. Žili by stále stejní lidé ve stále stejných dobách. Ale možná by se o tom mělo uvažovat v kontextu celého vesmíru. Jisté je jen to, že pravdu se nikdy nedozvíme. 

​No, co je jiste, je v tomto případě dost nejisté.

Jeden z diskutovaných důsledku kvantové teorie je tzv. mnohovesmir, který přesně tohle popisuje - existuji myslím tři různé modely, které se liší třeba tím jaké fyzikální zákony v těch "paralelnich" vermirech panují a kolik jich vlastně je. Zkoumá se to i prakticky přes tzv. reliktní mikrovlnné záření. 

Další věc, která je dnes už zřejmá, že v rámci obecně teorie relativity existuje něco zvané prostoročas, tedy v podstatě čtyřrozměrný prostor, kde čas je jen jedním z rozměrů. Že se mi v rámci nej neumíme pohybovat je dáno tím, že jsme třírozměrné bytosti. Představ si mravence na listu papíru. Pro něj je jeho svět dvourozměrny, ač my ten třetí rozměr vidíme. 

Offline andulka01
12764 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 15:11

Sweet Potato Garfie nebo také nohavicová teorie Bábi Zlopočasné

Garfie to období rozsvěcení lamp, zvláštních náhod a deja vu jsem měla také, od puberty do zhruba 25 celkem intenzivní a ještě relativně nedávno krátce v hodně napnutých citových situacích. 
Ale teda ten opakovaný život moc úplně nechci, já udělala velký chyby, ale vůbec nevím, jestli by ta jiná rozhodnutí udělalo mě/mému okolí/světu líp. 

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 15:13

andulka01 No to je právě otázka, jestli by nějaká jiná rozhodnutí nakonec nevedla k tomu samému, případně dokonce něčemu horšímu.

Offline Mrakoplas
9996 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 15:18

Garfie cyklicky zivot mi pride ako najdesivejsia verzia zo vsetkych moznosti. Ti chudaci, co cely zivot trpeli (napadli mi napriklad tyrane deti co sa nedozili dospelosti atp) a ani po smrti by nemali pokoj a zase dokola

Offline Janulik03
20013 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 15:28

Keby sa mi zivot cyklil, bolo by to dobré. Je to vsetko zaujímavé, myslím, ze by som ani moc toho v zivote nemenila, mozno zopár odbočiek, ale inak je vsetko tak ako má byť 

Aj s tou krízou stredného veku

Offline Blanka
příspěvků moje polička 01. srpna 2024 15:43

Tak mi to trocha pripomína Kinoautomat , pamätnice budú vedieť, o čom je reč . Môcť sa tak na každej životnej križovatke rozhodnúť, ako to pôjde ďalej - nie podľa skutočnej situácie a podmienok, ale úplne nezávisle, podľa chuti !

Offline Karja
44231 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 16:02

Garfie Ja myslím, že bych si v tomhle ohledu jen prihorsila:D. No to je hrozný, já asi taky potřebuju vědět, že je konec:D. Co když budu furt valit nějaký balvan do nekonečna nahoru po mezi?:D

Offline Garfie
28261 příspěvků moje polička 01. srpna 2024 16:03

Blanka Jenomže když nevíš kam to povede....:-) Leda by ses mohla vracet. 

Mrakoplas Jo, máš pravdu, tohle je hrozná představa!!

Janulik03 To je hezké Já bych vlastně asi taky (moc) neměnila, ale někdy by mě zajímalo, jak by vypadaly ty jiné možnosti.