Čo vás dnes rozosmialo?

11. srpna 2014 15:54
Offline bram
4111 příspěvků moje polička 06. zaří 2025 17:51
Reakce na notna:

bram viktorka_od splavu To je teda zajímavý! Mulinu jsem v životě neslyšela. Se musim zeptat mámy.

​Co mám ověřeno, tak se mulina a malý mulinky (selátka) používají na jihozápadě od Brna. Ivančicko a okolí. Ale asi je to hodně lokální výraz. 

Offline Vilemina
2358 příspěvků moje polička 06. zaří 2025 17:55

Evaeva já  jo. A gazeťák

Offline continuity
41791 příspěvků moje polička 06. zaří 2025 18:41

Vilemina burgyna je řepa? Určitě po slovensky, takova co sa dává prasatům. 

Offline Vilemina
2358 příspěvků moje polička 06. zaří 2025 18:47

continuity jo, jo, krmná řepa

Offline Karja
43819 příspěvků moje polička 06. zaří 2025 22:02

Ha, ve městě mě párkrát pozdravil jeden chlap a já fakt nevím, kdo to je, odkud se známe, ale zdraví mě dost suverénně, tak si říkám, že třeba někdo ze školy a nějak se výrazně změnil třeba, ale je to divný, že JA bych jako nevěděla... Dneska mě na jedné akci zas pozdravil a já jsem mu řekla něco jako ,,hmmm, ja nevím,, a on si sundal s takovým sebevědomým gestem sluneční brýle, mrknul na mě a řekl něco jako ,,Venda Novák,, a já furt nevěděla, řekla jsem ,,aha,pardon,,. Ono to tak nevyzní, ale bylo to hrozně vtipný, moje děti tu scénku hraly doma půl večera. Zaverem, ja si toho člověka vygooglila, zeptala se x kamarádek a fakt nemyslim, že se známe, možná jsem měla říct svoje jméno a on by řekl ,,aha,pardon,,  

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 06. zaří 2025 22:49

A ještě k těm verlybám a spol. Nedávno jsem byla v obuvi a tam prodavačka dost sebevědomě říkala: barelíny. Poprvé jsem myslela, že jsem se přeslechla, ale zopakovala to asi tak pětkrát a furt to tam bylo!

Offline Pinot Noir
29392 příspěvků moje polička 06. zaří 2025 22:59
Offline Tabea
7668 příspěvků moje polička 06. zaří 2025 23:49

bram asi nějakej upcycling v nadměrkach, ne?

Offline Blanka
příspěvků moje polička 07. zaří 2025 08:55

Mám sa cítiť ako nejaký exot , keď hovorím  iba spisovne ? Keď som ešte žila v Brne vedome som ignorovala hantec, ktorým hovorila  väčšina mojich známych a s prechodom na Slovensko sa zasa snažím o spisovnú slovenčinu .A vnímam bolestne aj všetky odchýlky a chyby , vedomé, či z nedbanlivosti , v písanom texte . 

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 07. zaří 2025 09:22

bram Barefootové.

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 07. zaří 2025 09:24

Blanka Otázkou je, jak moc spisovně. Hovorová čeština JE součástní spisovné.

Offline Blanka
příspěvků moje polička 07. zaří 2025 10:45

Sweet Potato   no tak neviem, hovorový jazyk je spisovný, ale vyššie zmieňované „ novotvary  , a podobné, aj keď vychádzajú z  krajových zvyklostí mi proste trhajú uši . Nikdy by som nepovedala, že idem na dovču, alebo že idem na konzert .Ale keď som napísala, že hovorím  spisovne, nemyslela som tým , že priamo knižne ! 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 07. zaří 2025 11:00

Blanka A teď ještě do toho někdo plácne angličtinu. To je teprve mišmaš. :D pak se můze někdo divit, ze se lidi nedomluví. :D

Offline Sweet Potato
39677 příspěvků moje polička 07. zaří 2025 12:03

Blanka Ne, ty novotvary jsem opravdu nemyslela.

Offline barbucha blogger
35175 příspěvků moje polička 07. zaří 2025 12:29
Reakce na Aranel:

Pernamentka. Medicimbal. Protěžovat!!

(Cerel, mražák, verlyba, hořtice, karkulačka... )

​Veškerý zkomoleniny jsou zlo a měly by se trestat pomazáním dehtem a vyválením v peří! A výmluvy na nějakej "krajovej obyčej" rovněž! Jako že prostej lid neměl načteno a komolil (pro něj) cizí výrazy, no dobře... ale žijeme snad v době, kdy se už dlouho těšíme povinný školní docházce a z ní plynoucí gramotnosti

Kristepane, a teď ještě šumka k tomu

Offline barbucha blogger
35175 příspěvků moje polička 07. zaří 2025 12:33
Reakce na Kan:

Moje máma má krasný pravopis. Piše uhledným hůlkovým pismem, pismeno jedno jak druhé. A když mi napiše na lísteček co jí mám koupit, tak tam je : Šumka 20dkg nakrájet. Dělá to tak pořád, už hafo let. 

​Nebudu už komentovat to strašlivý slovo ale přiznám se, že mě odjakživa značně irituje i to "hafo". Co to sakra vůbec je?!

Offline barbucha blogger
35175 příspěvků moje polička 07. zaří 2025 12:40
Reakce na andulka01:

U nás (Praha a okolí) se vyslovuje jak se píše - hořčice, velryba, plakát... Jo, obě rodiny jsou učitelské, takže se na to víc dbalo, možná. Jako jasně, děti to komolí, ale opravujeme je taky.

​Já to jinak neznám, ani z Prahy ani z Moravy. Ale poslední učitel v rodině umřel před koncem první světový Nikdy jsem v rodině a příbuzenstvu neslyšela hořtice atd., a to se teda jinak na nějakou spisovnou mluvu (zejména v pražský části) moc nehrálo! 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 07. zaří 2025 12:48

barbucha To je z němčiny, Hanfel. ještě používám hafec. Hele není člověk ten, aby se zavděčil lidem všem a nejsem čokoláda, abych uspkojila kdekoho. Já zase nesnáším anglická slovíčka v české větě. No ale promiň teda paní, promiň.

Offline barbucha blogger
35175 příspěvků moje polička 07. zaří 2025 12:54

Kan 

Vůbec netuším co je to Hanfel. To přece není normální německý slovo. Jako že Hand voll (jediný v podobným významu co mě napadá)?

Kdy se to tady vzalo? Nepamatuju si, že bych to slyšela někdy v mládí, to až později - starší generace to tudíž určitě nepoužívaly...

Offline Pinot Noir
29392 příspěvků moje polička 07. zaří 2025 12:58
Reakce na barbucha:

​Nebudu už komentovat to strašlivý slovo ale přiznám se, že mě odjakživa značně irituje i to "hafo". Co to sakra vůbec je?!

​Že? Správně je to totiž hafol. Resp. hanácky hafól.