Aranel priste se ho zeptej![]()
Čo vás dnes rozosmialo?
notna turkyň je kukurice? Ja myslela tuřín! Porad se clovek uci.
Kokoska Ano, kukuřice. Ale už se to nepoužívá. Běžně to používali moji prarodiče, rodiče už zřídka, spíš v hovoru s tou starší generací. I to role=pole zapadlo.
AranelVe 3.třídě mne suplující kantorka nechala třídě předčítat Bylo nás pět. Když jsem opakovaně přečetla "verbloud", měla potřebu mne kárat a opravovat. Ale ono to tam fakt bylo! ![]()
(A Kája Mařík měl zase vemblouda)
Kokoska Já si zas dříve myslela, že turkyň je dýně. To dává smysl, ne?
AranelVe 3.třídě mne suplující kantorka nechala třídě předčítat Bylo nás pět. Když jsem opakovaně přečetla "verbloud", měla potřebu mne kárat a opravovat. Ale ono to tam fakt bylo!
(A Kája Mařík měl zase vemblouda)
A neměl Kája MAřík taky jarskou, co šla přímo do ledvin ?
A možná tam šlo i kakó? To už si tedy moc nevybavuju.
Kokoska Já si zas dříve myslela, že turkyň je dýně. To dává smysl, ne?
A u babičky se dýním (nějaké odrůdě) turkyně říkalo. Taky "snětě květly", "jez to žlicej" a tak podobně ![]()
Můj muž říká "jsem oblíčenej" taky rostu, ale nikdy jsem ho neopravila. Prostě to k němu patří. Jinak já si myslím, že severní Čechy mluví vesměs spisovně.
Kokoska Ano, kukuřice. Ale už se to nepoužívá. Běžně to používali moji prarodiče, rodiče už zřídka, spíš v hovoru s tou starší generací. I to role=pole zapadlo.
Moji vrstevníci z jižní Moravy turkyň úplně normálně používají.
Sweet Potato taky by to slo, kukurice me fakt nenapadla. Nasla jsem, ze se k nam dostala pres Turecko a rikalo se ji turecka psenice, z toho ta turkyň. Jeste by me zajimalo, od kdy se u nas pestuje, ale to jsem nedohledala.
Turkyň jsem nikdy neslyšela, vůbec bych netušila o co jde.
Moji vrstevníci z jižní Moravy turkyň úplně normálně používají.
Tak to je fajn. Já už to neslyšela v běžné mluvě roky. Běžně v tom mém rodném kraji přebývám, i máme v rodině zemědělce. Ale sklízejí, sejí atd kukuřici.
Raduza Taky bych hledala ty turkyně:D
U nas niektori hovoria lobda. A boli aj taki, ktori sa hadali do roztrhania, ze je to tak spravne ![]()
notna jj u nas to rikala babicka, ale ted uz nikdo
Já mám krajové výrazy i tvary obecně moc ráda. Ale je jeden, kvůli kterému bych málem vraždila. Schválně, hádejte. ![]()
Mrakoplas a co to má být? Ať si skládám ty písmenka, jak skládám, pořád nemám nic, čemu rozumím ![]()
Lopta, ne?
Evaeva ako pise Sweet Potato :)
Sweet Potato aha, tak to mně nenapadlo ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje