Mirka A co Bílovec? (to teda není otázka jen pro tebe). Za mého studia to byl vyhlášený matematický gympl, absolventi pak na matematických oborech první dva roky ani nechodili na přednášky
(pár z nich to teda pak málem stálo život, protože nestihli naskočit, ale v podstatě to fungovalo)
Přiznání
Garfie To měl být vtip, já fakt nevím, kde je jaký gympl. Jen jsem chtěla jemně podotnout, že znalosti lze čerpat i jinak, než ve škole. V tomhle je to dnes jednodušší, já jsem jen hodně moc četla, abych hlavu trochu zaměstnala. Třeba VŠ teď dělají opravdu dobré programy on-line, letní tábory a školy pro ZŠ i SŠ. A první dáma z malého města rychle zjistí, jak na tom je v celostátním měřítku
.
Mirka
Souhlasím, myslím že je dnes spousta možností, jak děti vzdělávat i mimo školu.
Aranel Tak zrovna deskriptivu jsme na gymplu měli v podstatě jenom jako dobrovolný seminář. Takže tam jsou zas ve výhodě průmyslovky. Holt když člověk na nějaký obor chce, tak si musí zjistit, co je tam třeba a pokud tuší, že by mohl mít v začátcích s něčím problém, tak mu nic nebrání začít se připravovat předem.
U nás to taky tak bylo, já tam například nechodila. (ale taky jsem humanitně vzdělaná) Chtěla jsem tím říct, že někde to na gymplu taky nemusí být vůbec nebo v pochybný kvalitě.
Kokoska O maturitě nebo gymplu se mi zdá čas od času, ale na takovýhle vypečený otázky ještě nedošlo ![]()
Když jsme v tom přiznání..
Mne se strašně líbí TV reklama na zlaté medvídky Haribo. To je tak blbý, že se tomu pokaždé smeju jako blazen
Kdyby někdo neznal
Mám to stejně, je mi za ně i trochu trapně, ale pobaví mě to, nic s tím nezmůžu![]()
Garfie Jee, Bílovec
mám tam kamarádku, byli jsme tam loni na víkend a na to, že je to takový pidiměsto se mi tam hrozně líbilo ![]()
Zu Já tam nikdy nebyla
jen ten gympl byl vždycky pojem....
Garfie Vono tam teda nic moc není, ale třeba moc pěkná knihovna jo![]()
Zu Už i tu slavnou bíloveckou jídelnu zrušili.
Jinak je Bílovec takové malé městečko se zbytkem hrdeb, pěkným náměstím a opraveným zámkem, kde se chystá archeologická expozice.
Garfie Nevím, jestli je ten gympl matematický i teď.
Třeba u nás na gymplu, byla matematická třída a nadšenci mohli na semináře, deskriptivu jsme neštěstí neměli, řezání krychlí mi nikdy nešlo. Jinak já jsem z vesnické základky a nemám pocit, že bych na tom byla nějak hůř než jiní. Ze třídy nás ostatně má víc než polovina VŠ.
continuity gratulujem!!!
diky všem ještě jednou za podporu.
999 znovu jsme to uvazili a odvolávat se nebudeme, ona je ještě hodně dítě, možná kdyby byla trochu starší. Vlastně ani sama neví, proc chce na gympl. Nakonec argument, že na ZŠ mají bazén, celkem zavazil. Takže asi tak ![]()
Kombinace slusne základky a jednoho dvou technických krouzku ji možná posune víc kam chce a to vozítko si na Mars nakonec pošle. ![]()
ice já sem starší než ty určitě a co si dost pamatuju, že nejen já sem byla pro učitelku obtížná (moc urychlená), ale i opožděný sestry, dvojčata a jeden zlobivej chlapec ze sociálně slabší rodiny, děvčata vyštípala hned po první třídě, chlapce až později a přes 4 z chování. Párkrát sem se s nim tenkrát 'kamarádila' - on si moc lidi nepustil k tělu, jak kdyby prostě počítal s tím, že je ten odsouzeníhodnej a podle toho se choval (moje nynější dojmologie založená na vzpomínkách a podle mě by dneska dostal dg adhd a bylo by). Že úča ale jela podle osnov a nazdar, si pamatuju taky. Já sem vypadla na ten osmiletej na přání rodičů, nechtěla sem (kamarádky žejo), ale já byla fakt přísně vedená, nějaká revolta ve stylu 'pokazim zkoušky' nepřipadala do úvahy..
a co mi dost utkvělo je to, jak v nás ta učitelka rozdmýchávala nesnášenlivost vůči těm sestrám a zlobivému chlapci..vy mě tady nutíte vzpomínat na věci, který zas tak moc oživovat nemusim...
continuity Matematická základka s bazénem? Co chtít víc! Tak ať je tam spokojená :o)
A teda k těm elitám jo..já sem druhej ročník po obnovení 8letejch gymplů a naopak se tam na nás koukalo přes prsty, že co ty malý děcka tam budou otravovat velký a chytrý lidí ![]()
Já tedy na osmileté gymply nedám dopustit. Jak tu někdo podotkl, 10% znamená 2, max. 3 děti na třídu a to mi nepřijde moc.
A u nás byl rozdíl mezi třídami z osmiletého a čtyřletého markantní, nejen v jazycích, ale i v matematice, fyzice, zeměpise...
Co se týkalo angličtiny, my jsme měli od primy celkem OK učitelku až do maturity, byl tam systém a taky kontinuita. Všichni jsme začali a pokračovali spolu, v oktávě jsme používali už vysokoškolské učebnice a všichni se opravdu dobře domluvili (maturovali jsme v roce 2003). Zato "čtyřletí", nasbíraní z nejrůznějších základek s různou úrovní AJ dost trpěli, spousta jich uměla jen základy a výuka se chtě nechtě musela přizpůsobit. Před maturitou se dostali sotva k učivu, co jsme měli my v sextě.
V matice jsme měli mít v oktávě spolu s čtvrťáky maturitní seminář, které vedl náš třídní. Ten nakonec se musel seminář rozdělit napůl, protože zatímco u nás se jelo s celou třídou na derivace, integrály, diferenciální a diferenční rovnice, u nich toto ještě vůbec nešlo ani v tom semináři pro maturanty.
A výsledky u maturity a u přijímaček na VŠ dopadly taky dost jednoznačně. Měla jsem dojem, že v naší třídě byli spíš přirozeně nadaní lidi, v té "čtyřleté" ty vzorné vyšprtané holky.
I když vím, že ty naše dvě třídy nejsou vůbec reprezentativní vzorek, stejně budu rozhodně i nadále fanouškem víceletých gymnázií. Myslím si, že pokud odchod v průměru dvou dětí ze třídy nějak negativně naruší vývoj výuky v té původní třídě, nebude problém v těch gymnáziích ;-)
Měsíc jsem za nemocnou paní učitelku učila v první třídě. Žádné hlídání, ale čtení, učení nových písmen, počítání přes desítku mimo jiné. Normálně jsme jeli podle učebního plánu. A když jsem zjišťovala, zda to dostanu zaplaceno/dostanu v odměně, tak ne. Přiznávám, že mě to docela zamrzelo, protože si myslím, že bych si to fakt zasloužila. Já v té škole jsem na jiné pozici, peněz o dost méně, než mají učitelky. Tak taková levná pracovní síla na měsíc, no.
tv to není moc fér, no.
tv To je smutný :-(
tv Jestli jsi v te skole jako asistentka, nebo v kanceláři tak to máš tabulkovy plat. No odměna by byla dobrá.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí