Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline moora
8668 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:53

viktorka_od splavu nevysvětlíš. mám v živý paměti scénu s mým bratrem, kdy se špracnul, že na gympl nepůjde, aby pak o 15 let později matce vyčetl, proč ho na ten gympl nedonutili jít :) jsem myslela, že ji klepne

Offline Dadoo
11692 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:54

moora s tím tak úplně nesouhlasím. Střední odborný personál je potřeba. Zedník a Ing stavař. Nic mezi tím?

Hotelovky - vedoucí středisek, recepční, ekonomky - účetní, faktura taky, administrativa, úřednice. apod. Vyučení nestaci/není a VŠ je zbytečná. 

Maturita na odborné škole z odborných předmětů je logická. 

Jak pak srovnávat gymnazistu s všeobecným vzděláním bez odbornosti a odborného absolventa, když oba studuji stejně počty hodin ale s jinou náplní. 

U některých oboru by se ale maturita zrušit měla. Typicky třeba kosmetička. V čem se liší od kadeřnice? O změnu žádají odborné školy roky! MŠMT mlčí.. 

Online Jos
příspěvků moje polička 17. června 2020 21:54

Lamicka Muz ma stredni prumyslovku (ale pry dost dobrou) a FEL CVUT udelal v pohode, vlastne jsem ho nikdy nevidela se ucit. Jaderku kterou zacal paralelne nedodelal, protoze uz to dle svych slov nepotreboval a radsi zacal pracovat. Jako ve stovnani s mym gymplem mel matiku na primyslovce rozhodne lepe a vic do hloubky probranou, takze bych ty ostatni stredni nepodcenovala. 

Offline Karja
44756 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:55

Jos Tak je to asi kus od kusu!

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:58

Jos fakt je to kus od kusu, druha věc je, ze na tyto vyborne SS se dostat je stejný nebo i větší problém než na bezny gympl. 

Offline Dadoo
11692 příspěvků moje polička 17. června 2020 21:58

Pinot Noir já se vůbec nesměju! Já jezdila 4 roky z Kladna do Poděbrad. V pondělí v pět ráno na autobus, v pátek navečer doma. V týdnu na intru.

A to jsem mohla na Kladně klidně na gympl.

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 17. června 2020 22:00

Dadoo však píšu, že má mít závěrečné (= odborné) zkoušky. to ovšem není maturita, maturita je jednotná zkouška deklarující stejnou úroveň všeobecného vzdělání

Offline Dadoo
11692 příspěvků moje polička 17. června 2020 22:03

moora a pak bez maturity studovat VŠ?

Odborné, tzv. Závěrečné zkoušky skládají žáci tříletých oboru. 

Online Jos
příspěvků moje polička 17. června 2020 22:03

continuity To uplne nevim, i tim, ze meli jen asi dve holky, tak ten naval tam uplne nebyl + skola neni v praze. Ale zase jazyky nebo jakekoli humanitni predmety dost tragedie. Ale pro technicky zalozene kluky si myslim, ze to neni menecenna volba a zrovna CVUT nebo TUL aj. se zvladnout daji bez extra dohaneni. 

Offline moora
8668 příspěvků moje polička 17. června 2020 22:10

Dadoo a proč by to nešlo? maturita přece neznamená automaticky přijetí na vš, od toho jsou přece přijímačky? ať se na vš hlásí kdo chce, pokud uspěje u přijímaček

Offline DruI
5591 příspěvků moje polička 17. června 2020 22:12

viktorka_od splavu Hele, tak jestli syn ví, že na architekturu fakt chce, tak ať si najde doučování a začne tu matiku trénovat už předem. I kdyby se nakonec rozhodl jinak, tak trénink matematického myšlení se neztratí :o) 

Offline continuity
43194 příspěvků moje polička 17. června 2020 22:12

moora to je ale progresivní myšlenka! V době, kdy uklízečka potřebuje maturitu a recepční alespoň Bc.

Já souhlasím  

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 17. června 2020 22:14

A stejně to kromě typu školy ještě závisí i na učiteli, i na tom gymplu může být na matiku někdo, kdo si to prostě odučí, bez ohledu na to, že tomu půlka třídy nerozumí, nakreslí těch pár klikyháků na tabuli a jde dom. A naopak na jiné SŠ budou mít na matiku nadšence, kterej kromě osnov bude vymejšlet zábavný kvízy, motivovat, bejt dobrej z matematiky bude tak nejak sexy

Já teda naštěstí měla štěstí na matikáře na tom gymplu, původně jsem si tak koketovala s myšlenkou na nějakou přirodovědnou VŠ, nebo medicínu, ale tenhle chlap způsobil, že mě ta matika tak začala bavit, že jsem šla na Matfyz.

Offline artemisia
297 příspěvků moje polička 17. června 2020 22:16

Dobrý den, představím se Vám: nejmenuju se Artemisia a čtu vás dlouho a vždycky jsem odolala pokušení se zapojit do hodně zajímavých debat. Ale teď už vážně neodolám tomu bažení: také pocházím z konce světa jako Pinot Noir i jako J.Realita (ještě neumím ty odkazy) a píšu proto, že tady nikdo nikdy nezmínil to, že se třeba sezonní meteorologická nepřízeň, málo žáků etc. řešit a vyřešit dá - jak úspěšně, to teda neposoudím, ale v ČR už poměrně dlouho v jedné díře konce světa funguje škola s e-learningem - chce to prostě mobilizovat rodiče, úřady, kompetentní a osvícené, atp. atp. ale na té úrovni lokální. Protože mně nejdou ty odkazy, tak je to ZŠ Březová v podhůří Bílých Karpat. A myslím, že kdyby místní čekali, až přijde řešení shora, tak by pravděpodobně přijel Godot i s druhou inkarnací Ježíše Krista.

Omlouvám se, že můj post teda neřeší tady výbušnou problematiku reálných gymnázií.

Offline Dadoo
11692 příspěvků moje polička 17. června 2020 22:18

moora tak pokud by byla zrušena maturita jako podmínka přijetí na VŠ, dovedla bych si něco takového možná  představit.

Ale zas tam hapruje to všeobecně vzdělání. Šíře a hloubka oproti učební oborům. To k tomu patří. 

ZZ se u učebních oborů skládají pouze z odborných předmětů. Profilovych. 

To by znamenalo kompletně překopat vzdělávací systém a to určitě neklapne

Ale asi to ne vyřešíme

Offline slniecko admin
19585 příspěvků moje polička 17. června 2020 22:21
Reakce na Garfie:

slniecko Já právě přemýšlela, čeho je to důsledek, jestli je tam třeba nějaký nadšený pedagog, který tu třídu nějak většinově nasměruje....ale kdo teda nasměroval mužovu třídu si nedovedu představit

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 17. června 2020 22:29

Já jsem chtěla, aby kluk na ten osmiletej gympl šel. Teda netlačila jsem nijak, už jsem psala, jak probíhala u nás příprava na přijímačky spíš v rovině filosofické, jak k tomu zadání přistoupit.

Ale kluk měl na tý základce fakt jedničky úplně zadarmo, nemusel vyvíjet žádný úsilí, doma se vůbec neučil, nechtěla jsem, aby pak dopadnul na hubu v patnácti, aź půjde na normální gympl a nebude se umět učit, ani o nic snažit.
To se stalo mně, v prváku na gymplu v prvním pololetí najednou prásk a trojky odshora dolů. Pak jsem se teda holt musela začít učit a zas jsem to vytáhla, ale jako po takovým úvodu jsem teda musela trochu zabrat.

A kluk teda taky pak v primě trochu zíral, že už mu nestačí jen to, co si z hodiny zapamatuje. Ale to motivační prostředí je důležitý. A radši dřív, než pozdějc. 
No takže já k těm gymplům nemám názor obecný, ale jen ryze subjektivní, podle svých zkušeností.

Offline MaeGandal
1632 příspěvků moje polička 17. června 2020 22:34

Dadoo ja nechapu proč nemůže být jedna maturita pro gymply, jiná pro stredni skoly , jina pro ucnaky? Maturita pro všechny stejná je přeci blbostí, když se každý uci neco jineho. A stejně už je ta lehčí a těžší varianta. 

Online dzizisketa
8983 příspěvků moje polička 17. června 2020 22:41

Ještě tady nezazněla převratná myšlenka, že i na tom osmiletém gymplu se děcka nudí. A jak! Třeba češtinu, francouzštinu nebo dějepis jsem pronudila od primy do oktávy, zato matika nebo zeměpis a angličtina byly dost zábavné předměty. A tím nemyslím náročné, ale u na tom gymplu záleží na osobě pedagoga. Jako co my jsme neuměli třeba z češtiny ve srovnání s deckama že čtyřletého, se divím, že jsme z ní všichni odmaturovali. 

Online Evaeva
příspěvků moje polička 17. června 2020 22:47

viktorka_od splavu já mám vystudovanou architekturu na stavárně z osmiletého gymplu. Matika ze SŠ mi skutečně na VŠ pomohla, ale ti z průmyslovky byli zase dál v těch odborných předmětech, ovládali ty základní programy na počítači a celkově na začátku víc věděli, o čem je řeč. Přijde mi, že ty rozdíly se docela rychle setřeli, během druháku nejpozději. Na začátku se nějaký kantor ptal a lehce nadpoloviční většina byla z gymplu, jestli dostudovalo víc lidí z gymplu nebo z průmyslovky, nevím.