Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline viktorka_od splavu
48804 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 10:20

moora ja jsem jako decko vyhrala nejakou soutez v lukostrelbe, takze tam to asi jde, u vzduchovky to bohuzel nefunguje. nic ostrejsiho radsi nebudu zkouset

Offline Kokoska
33973 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 10:21

moora no levý, no.

Offline Pavlena
6840 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 10:46

moora tu teorii s očima znám, ale může být, že řídící oko je zároveň to hůř vidící..? Asi jo... To je můj případ, přesto jsem ve střelbě bývala dobrá. A teda vada oka je dána astigmatismem, to by se s věkem nemělo měnit tuším..

Offline continuity
41404 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 10:52

moora mne moc neuskocí ani jedno, resp. prave o kousicek, ale já mám na pravem jednom oku 3.5 dioptrie, v brýlích se mi se vzduchovou zamířit ještě nepovedlo, tak to je jasné. Hlaveň držím pravou, spoušť levou, zvládla bych to asi i obráceně ( jsem teda levák). 

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 10:59

moora Tak teď jsi mi objasnila, proč já, takovej tupoň na všechny sporty, jsem byla zrovna v tom střílení nejlepší ze třídy  Mám někde dokonce i pár medailí a pohár. Vždycky jsem si myslela, že je to jen v tom, jak pevně tu pušku držím.

Jsem na levý oko tupozraká, prakticky ho nepoužívám vůbec. Takže ten test jsem si teď udělala a na tři metry se mi levý oko od zkušebního bodu odchýlilo tak 30 cm. Pravý se ani nehlo.
A na tu tupozrakost se přišlo až v osmadvaceti, když jsem měla něco s pravým okem a s tím jedním zalepeným jsem byla napřed úplně nemožná, po pár hodinách se druhý oko trochu zapojilo, ale když mi obvaz sundali, tak se zase vypnulo. Jak je možný, že jsem s tím prošla všechny kontroly u dětských očařů, to nevím.

Offline barbucha blogger
34947 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 11:00
Reakce na moora:

Kokoska zalezi, jaky oko mas "ridici". Zamir na vzdaleny predmet treba vztycenym ukazovackem s obema ocima otevrenyma a pak privri jedno oko a pak druhy. V jednom pripade ti prst uskoci do strany mnohem vic. Tak tam, kde se skoro nehne nebo uskoci jen malo, tak to oko je ridici a tim bys mela mirit. 

​Ty jo! Já mam to levý voko úplně levý!

Offline 711990
18254 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 11:04

Jennyfor mam to uplne stejne. Tupozrakost sice zjistili asi v 6 letech a dostala sem okluzor, ale rodicum nikdo nevysvetlil jak je to zasadni a nenosila jsem ho. Takze se to nenapravilo a nevidim na nej vubec nic a hlavne to nejde korigovat brejlema.

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 11:15

Kokoska Nemáš zkříženou lateralitu? Pravá ruka - levé oko, nebo naopak?

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 11:17

Tolik ženských střílí! To je super, taky to miluju. Ale už jsem nestřílela 30 let. Jinak od vzduchovky po perkusy a lahev střelného prachu ve skříni.

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 11:17

711990 Tak ale dá se s tím žít  já si aspoň můžu kupovat brejle na čtení v drogerii, řídím se jen počtem dioptrií na pravým oku, tomu levýmu je to fuk.

A kdybych nebyla kromě tupozrakosti už i vetchozraká , tak mne to v životě nijak neomezovalo. Na dálku vidím furt jak ostříž, na svět bez prostorového vidění jsem zvyklá od mala. Jen teda takový ty vizuální hrátky, kde se z barevnýho fleku má něco vynořit, tak to se mi teda nevynoří.

Jo a 3D brýle a kino taky nic. 

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 11:19
Reakce na EDITH4B:

Teď máme tu krátkou, moderní vzduchovku a je to zábava  .

​Můžu vědět, jakou? Sousedi by se zbláznili, haha.

Offline Kokoska
33973 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 11:19

Mirka to nevím, asi teda jo. Ale moje máma je přecvičený levák, možná mám něco po ní. Prý tohle jsou určité znaky - kterým okem se člověk radši dívá, nebo když se sepnou ruce "skrz prsty", tak který palec je navrchu. A ještě nějaké další, ale ty si nepamatuju.

Edit - teď jsem se dočetla, že zkřížená lateralita dělá problémy dětem ve škole, to jsem teda neměla ani v nejmenším.

"téměř vždy vede k pomalému pracovnímu tempu ve škole, dysgrafii, dysortografii či dyslexii."

Více na https://supermamy.maminka.cz/clanek/pro-zeny-super-mamy-vychova-a-skola/519046/zkrizena-lateralita-muze-za-problemy-s-psanim-i-ctenim-nema-ji-vase-dite-taky.html?utm_source=supermamy.maminka.cz&utm_medium=copy

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 12:12

Kokoska Moje dcera to má (a myslím, že kde kdo). Přišla na to dětská na předškolní prohlídce. Podá se děcku rulička, to ji vezme do některé ruky a má se skrz ni podívat. Takže se zjistí dominantní ruka a oko. Dcera je pomalá, jak želva, ostatní je ok, ale ona byla pomalá vždycky. Všechno, co se sledovalo, začala dělat pozdě. Jen mluvila asi v normě, narozdíl od mladší, která mlela čistě a ve větách už ve dvou letech. Takže vlastně taky pozdě.

edit. čtu ten článek a dceru od knih odtrháváme a maluje krásně. Kdybych to uměla, dala bych sem fotku.

Offline JankaM
2980 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 12:23

Tak tu teď zkouším taky mířit. Na pravém oku mám 3d, na levém nic. Střeleckou přípravu jsem měla na škole, u vzduchovky jsem mířila levým, takže jsem ji asi držela jako levák, ale u pistole tedy už  nevím

Každopádně píšu si závazek kromě lezení na jaře vytáhnout vzduchovku .

48804 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 12:52

Mirka tak to já určitě nemám, instinktivně si i tu "ruličku" dám k pravýmu oku a - levý prostě neumím zavřít. takže spíš mám tu levou stranu extra levou celou a pravý oko k tomu pidlovoký ve škole mi třeba v pohodě šlo jedním okem koukat do mikroskopu a pravým na papír, tam to taky nevadí

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:04

viktorka_od splavu mě to napadlo jako nejjednodušší vysvětlení některých potíží a znám to od dcery.

Moje kamarádka z dětství byla tupozraká, nosila okluzor, celé roky brýle a pak je zahodila, že kouká stejně jen jedním okem, tak co. Pro mě je to nepochopitelné, potřebuju mít u brýlí dobře srovnané i osy, hrozně mě unavuje, když špatně vidím.

48804 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:08

Mirka jo to mi povídej, mě to nejen unavuje, mě to i doslova sere jenže já jsem vždycky viděla jak ostříž a teď mám blbou stařeckou vetchozrakost. ale to ujíždění "osy" si myslím bude něco vrozeného, stejně jako ta dominance jedné strany. krom toho vidím na obě oči stejně (blbě)

Offline Mirka
4003 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:27

viktorka_od splavu ta osa se zhoršuje nebo posunuje nebo nevím, mně se to pozvolna mění - astigmatismus, ne? Vetchozrakost je komplikace, páč se zhoršuje vidění na blízko a akomodace. Mám od letoška nové brýle, osy pěkně seštelované, vidím, jak ostříž, ale na blízko je to k ničemu, protože nevidím přes ně ani pod ně (abych v obchodě přečetla štítek nebo nějaký text malým písmem) a na noťas je to taky už moc blízko. Takže je nosím na ven, na procházky a tak a ty druhé,když potřebuju jakž takž vidět na dálku, ale taky na blízko.

Offline Stará existence
283 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:36

Zrovna jsem dočetla ukázku z knížky Pandemie. Skvělé, lepší než lecjaká detektivka.

Offline dzizisketa
8733 příspěvků moje polička 01. prosince 2020 13:36

Levé oko, u pravého mi palec uskočí teda jen o svou šířku. Jsem pravačka. Nohu mám ale zase lepší levou, jak se dělají v joze různé stoje na jedné noze, levou to zvládám obstojně, na pravé se musím opravdu důkladně soustředit. Ale kterým okem se dívám do hledáčku nevím, na levé totiž vidím do dálky výrazně hůře, tak i když mi pravé ustřeluje, možná stejně spoléhám na ně. To bych musela vyzkoušet, jak se té pušky chopím.