Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline baltik
4963 příspěvků moje polička 04. května 2023 13:34

Sairon o tom jsem taky uvazovala, ale to by bylo zvrhle, ne? to by si zbytecne delali sami komplikovane, kdyz nevi, jak ten test bude ten rok tezky, jaka uroven bude deti, ze by si predem rekli, ze berou jen lidi nad xy bodu, ne?

Offline mirajo
2621 příspěvků moje polička 04. května 2023 13:37

baltik To ale většina škol má, každá jinak. U nás na jedné minimum bodů z každého testu 25, na druhé 10, všichni s nižším počtem neprospěli. 

Offline baltik
4963 příspěvků moje polička 04. května 2023 13:38

mirajo aha, tak tim se to vysvetluje, diky za vyreseni zahady

Offline barbucha blogger
35540 příspěvků moje polička 04. května 2023 13:39

continuity 

Já jsem hlavně nikdy nechápala, na co přijímačky. V civilizovaným světě prostě jdeš a na nějakou školu se zapíšeš. Pokud je převis poptávky (na nejžádanějších školách) a rozhoduje se koho vzít a koho ne, jede se podle prospěchu. Hotovo dvacet.

Offline DruI
5533 příspěvků moje polička 04. května 2023 13:43

barbucha No jo, jenže jednička na jedné škole se nerovná jedničce na druhé škole, takže to znamená zase buď nějaké centrální testování nebo otravný hon za prospěchem.

Offline continuity
42507 příspěvků moje polička 04. května 2023 13:47

barbucha no vzhledem k tomu, jak se známkuje na našich školách to je blbé kritérium. Oni dvě různé třídy v jedné škole nemají ty známky srovnatelné. 

Offline mirajo
2621 příspěvků moje polička 04. května 2023 13:54

DruI To se nerovná, to je jasný. Na druhou stranu se z toho trochu dost stal hon za natrénovaním Cermat testů, rovná se velmi dobrej obchodní artikl a hendicap pro děti z chudších rodin. Ale pokud má někdo dítě, který je chytrý na češtinu i matiku, ctižádostivý, vytrvalý /ve 14ti/, může to natrénovat i samodomo zadarmo

Offline continuity
42507 příspěvků moje polička 04. května 2023 13:56

baltik mirajo

prazske školy to mají všechny, na které jsem koukaka. Ale prakticky se to neuplatní, protože podmínka je, že je třeba minimálně 25 z každého testu a poslední prijatý má dohromady 80. 

Zas v tom Humpolci vzali někoho s 8 body a nulou(!). Tak to nevím k čemu vlastně je, kromě peněz na normativ. 

Offline Vari
2204 příspěvků moje polička 04. května 2023 13:57

Nevim, jak je to ted, ale kdyz jsem maturovala ja,tak v Madarsku rozhodoval pro prijeti na VS pocet ziskanejch bodu u maturity, byl jen jeden pokus. Jedne zname to uplne nevyslo, na medicinu ji body nestacily, nahradni VS ji moc nechytla, takze si celou maturitu za rok znova zopakovala, aby se na tu vysnenou medicinu pokusila dostat znovu. To mi prijimacky prijdou lepsi.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. května 2023 13:58

continuity já myslela, že je nějaká státem daná hranice bodů, kdy ten test není úspěšně složený asi se o tom jen mluvilo a nakonec to tak není.

Offline continuity
42507 příspěvků moje polička 04. května 2023 14:07

mirajo mně by na osmiletý gympl vzali ( teda na odvolání) dítě z mizerné základky (neměli objektivně probranou spoustu učiva) s jen domácí přípravou a to se začala učit až po jarních prázdninách v půlce března, kdy už jsem nad tím zlomila hůl. Češtinu víte sami jak ovládam a matiku jsem teda dovysvětlila. Její spolužačka podobně, akorát obráceně matika a čeština. A to byl ještě COVID a jen jedno kolo. 

Ten placený dril se týká hlavně těch dětí, kde to hodně chtějí rodiče. Jinak jsem koupila asi čtyři knihy - to přiznávám.  

A tu motivaci by v sobě dítě mělo mít, pokud chce na výběrovou školu, jinak to bude stejně průser. 

Offline barbucha blogger
35540 příspěvků moje polička 04. května 2023 14:19

DruI continuity 

Tak já nevím... jinde to funguje A ty přijímačky jsou k ničemu, jako jednorázovka - nervózní dítě je prošvihne byť by bylo normálně jedničkář... nebo ne tak úplně chytrý dítě může mít naopak kliku... podle mě dlouholetej prospěch vypovídá o dotyčným víc.

Offline mirajo
2621 příspěvků moje polička 04. května 2023 14:33

continuity Pak ale úplně nechápu ten stres, když máš dítě, který se dokázalo v pátý třídě připravit za měsíc a doma, tak to zvládne i tentokrátŽe je ten systém podivnej, nepřipravenej na silný ročníky v devítkách, to si myslím taky. Toho šikovnýho truhláře bych ale brala a stůl z Ikey konečně vyměnila:)

Offline continuity
42507 příspěvků moje polička 04. května 2023 14:37

barbucha dlouholety prospech vypovídá nejvíce učiteli

Další věc je, že na pražských gymplech je převis takový, že by nemohli vzít ani všechny děti, co mají samé jedničky. Co pak? Zahrnes velikost bot?

Offline continuity
42507 příspěvků moje polička 04. května 2023 14:41

mirajo já ten stres zrovna u tohoto dítěte nemám. I to píšu hned v prvním příspěvku. Jsou i jiné děti v Praze než moje starší (třeba moje mladší) a mají nárok na vzdělání. 

Ale celá ta situace je příšerná hlavně společensky. Nemůžeme hodit přes palubu 10% ročníku a děti, které by zvládly studovat jen proto, že "nemame misto". Dopadne to s podivem i na neprazaky, kterým je to teď jedno. 

Offline barbucha blogger
35540 příspěvků moje polička 04. května 2023 14:45

continuity 

Zřídit nový gymply?

Přece všechno to kolem svědčí o nedostatku míst. A dneska, kdy každej volá zejména po vzdělaným národě, je řešení nabíledni. (ano vím, že se to nezařídí do letošního září )

Tak ty jsi pro přijímačky vlastně?

Offline continuity
42507 příspěvků moje polička 04. května 2023 14:47

barbucha já jsem pro prijimacky klidně, ale hlavné je potřeba víc místa na školách. 

Offline DruI
5533 příspěvků moje polička 04. května 2023 15:07

barbucha Hele dokud bude málo míst, tak mi nějaká forma testu připadá ještě spravedlivější.

Offline barbucha blogger
35540 příspěvků moje polička 04. května 2023 15:09

continuity DruI 

Ano, nedostatek míst je to nejhorší. Je to pořád jak za komunistů - ti taky rozhodovali, kdo smí studovat a kdo ne. Dnešek se moc neliší!

Offline Gatita
8576 příspěvků moje polička 04. května 2023 15:10

barbucha ja cetla clanek (uz starsi) na Reflexu, kde analyzovali tu situaci se strednimi skolami. Vyslo mi z toho velky spatny, ze je strasne komplikovany zalozit novou stredni skolu, ze ta pravidla jsou nejak nejasna, nikomu se do toho nechce a navic treba praha ma nejaky metropolitni plan, kde je na x let dopredu napsane, kolik ma tech mist na skolach byt. prislo mi to cely na hlavu.