Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Kokoska
35033 příspěvků moje polička 22. února 2022 14:36

U nas se větve nerika, spis kdyz uz, tak ťamani, Činanum čongove. Ale mama chodila k Marušce, buhvi, jak se ta holka jmenovala doopravdy.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 22. února 2022 14:36

V kontextu debaty přidám, že mě vždycky úplně dere, když se dívám na živý přenos nějakého sportu, kde je přizván coby expert nějaký (bývalý) sportovec a těm teda ty hanlivý zkomoleniny lítají z pusy raz dva, to jim nemůžou dát nějaký rychloškolení před přenosem šmarjapano? To je furt samej frantík, rusák, taloš, já u toho u té televize vždycky úplně nadskakuju, fakt mně to nepřijde vhodný. 

Offline Karja
44759 příspěvků moje polička 22. února 2022 14:48

Kokoska Ségra učí teď hodně dětí Ukrajinců a Mongolcu a říkala že i děti mají všichni počeštěná jména. Že samozřejmě v občance mají něco jiného, ale třeba ty Mongolky si říkají Eliška, Ukrajinka Varvara je Barča (to asi taky není typický ukrajinské asi to tam zdrobnuji jinak, ale nevím). No nicméně říkala že si třeba do školního stystemu zapisuje xiutien a do zavorky Kačka;-). 

Offline Pinot Noir
29933 příspěvků moje polička 22. února 2022 14:57

Tohle to omlouvání, že se to říká jenom když... a jenom občas a vlastně to ty lidi myslí dobře...

Vždycky je to buranství.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 22. února 2022 15:01

Karja A funguje to i naopak! Na lekcích čínštiny jsme všichni vyfasovali čínský jména, protože ty naše byly pro rodilou mluvčí z Číny nevyslovitelný a nezapamatovatelný. :)

Offline Karja
44759 příspěvků moje polička 22. února 2022 15:05

Pinot Noir Já to neomlouvam, myslím si to samy a dávám si na to pozor, u těch vetvi, tam je to jiné zažitý. Celkově si ale myslím, že to docela ustupuje, tyhle hanlivá pojmenování, málokdy to už slyším než dřív. 

Karoleena Jo, ale ona je třídní na základce, ty děti si tak nechávají normálně běžne říkat, nevím teda jak jim říká doma maminka;-) 

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 22. února 2022 15:08

Karja Jo, tomu rozumím, taky jsem měla na základce spolužačku Terezu z Vietnamu, která Tereza rozhodně nebyla, já jen že mám za to, že ze stejnýho důvodu si cizinci často počešťujou svý jména, páč by v našich podmínkách stejnak kolikrát nikdo nebyl s to si je zapamatovat, natož vyslovit správně

Ostatně nemusíme chodit tak daleko, kamarád je z Belgie a když dělá rezervaci v hospodě po telefonu, radši použije příjmení své české manželky za svobodna, protože nadiktovat to belgický je prostě nemožný.

Offline Karja
44759 příspěvků moje polička 22. února 2022 15:09

Karoleena Určitě. Je jsem si vzpomněla, že máma má kamaráda Vietnamce Petra! Nikdy jsem se nepozastavila nad tím, že se tak nejmenuje, když to slyším od malička:-D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. února 2022 15:09

Karja maminka jim říká asi tak jak je pojmenovala. Ale řekla bych, že v českých kolektivech budou používat to české jméno. Ségra se na základce hodně kamarádila s Kačenkou. Že je to Ekatěrina jsem zjistila až za hodně dlouho

Offline Kokoska
35033 příspěvků moje polička 22. února 2022 15:11

Karja oni to takhle maji i Cinani v Cine vuci cizincum. Protoze ta jejich jmena se daji tezko pamatovat a vyslovit, delali nam tam pruvodce Lea a Tom

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 22. února 2022 15:13

Pinot Noir Ano, je to buranství. 

Offline Sweet Potato
40492 příspěvků moje polička 22. února 2022 15:15

Karoleena Pozoruju trend u studentů, těch řekněme osmnáctiletých, hrdě se k svým pravým jménům vracet.

Offline Lamicka
14205 příspěvků moje polička 22. února 2022 15:16

Kan Ja tomu asi nerozumim. Nejdriv napises, ze rikas o nekom ukacko (napsala jsi to i tady) a pak odsouhlasis Pinot Noir , ze to je buranstvi. 

Offline Janulik03
20315 příspěvků moje polička 22. února 2022 15:16

Kan nerozumiem preco kolegom vravite v praci hromadne ukacka. Cechom vravite ako? A inym narodnostiam? Vzdy ma zaskoci ked niekto povie napriklad, vcera tu bola daka ciganka, ale nepovie bola tu pani (meno). Nechapem.

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 22. února 2022 15:25

Sweet Potato To je super si myslím, obzvlášť když to je někdo, s kým se v kolektivu člověk stýká pravidelně, to by mě rozhodně i samotnou zajímalo, jak se jmenuje doopravdy. Ono jako nic proti přezdívkám nebo využití nějaké hodně podobné místní varianty téhož, ale kolikrát to jsou fakt úplně jiný jména, tak si říkám, jestli se sami ti, kterých se to týká, necítí nějak zvláštně, mít dvě jména, jedno "na doma" a jedno "na ven"...

Offline Garfie
28590 příspěvků moje polička 22. února 2022 15:30

Karja Fakt poprvé. Právě mi to na první dobrou ani nedošlo. A větve jsem poprvé (a naposled teda) slyšela jenom tady, u nás se používaly jiné výrazy, teda konkrétně ťamani a vždycky jsem to nesnášela. 

Já si potom řekla, no tak kdyby někdo říkal cézetka, asi bych se neurazila ani. Já to ani nevnímám vlastně extra urážlivě, jen prostě nechápu proč to používat, zvlášť když mluvím o kolegyních. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 22. února 2022 15:32

Lamicka Jakože mi má vadit, že si někdo myslí, že jsem buran? Každej si něco myslí a já nemám problém to respektovat. Rozhodně se kvůli tomu nebudu rozčilovat, nebo hádat, proč taky. 

Offline Kokoska
35033 příspěvků moje polička 22. února 2022 15:45

Garfie kdyz ono "ukacka" se vetsinou pouziva spis s takovym despektem, jako "lopaty" treba. Pritom kolikrat s tou lopatou tady delaji Ukrajinci s docela dobrym vzdelanim, zadni hlupaci. 

Offline Lamicka
14205 příspěvků moje polička 22. února 2022 15:46

Kan ne, ja to pochopila tak, ze souhlasis, ze je to buranstvi, ale zaroven to delas, jak jsi napsala driv. To mi nejak nedavalo smysl, proc by se nekdo choval jako buran schvalne. 

Online continuity
43195 příspěvků moje polička 22. února 2022 16:39

A Slovákům se říká Čoboláci a Slovenkám Sloveny.

No nějak úkorně to neberu, i když Slováci je hezčí.