continuity A Češi jsou čehůni? ![]()
Přiznání
continuity Potrestej nás Čehúnama! ![]()
mirajo Českí bratia jedině. ![]()
Já to nepoužívám, takže neviem, možná aj Čecháčci?
Garfie mě to fakt nějak nebere, říkaji mi tak polozertem kamarádi a vůbec to neřeším. Zas se na Silvestra zpívá i Slovenska hymna. To je mnohem víc. ![]()
continuity čobolani jsem asi nikdy neslyšela použít v normálním rozhovoru, slovena teda jo, popravdě mě ani nenapadlo, že je to nějak pejorativní, přijde mi to jako Pražák, což já osobně mám i radši než Pražan![]()
Karoleena zase na druhou stranu, když jsou pro nás některá jména prakticky nevyslovitelná, tak jim ta jména hrozně komolíme. To jim taky nemusí být příjemné. Asi je teda dobré, když se najde nějaká varianta, která je vyslovitelné, ale zároveň má aspoň něco společného s původním jménem.
Slovena, čobol, ukáčko, cigaňa, ťaman, všechno znám, ale větev jsem dneska slyšela/četla poprvé v životě. Hned mám rozšířené obzory.
continuity My na Silvestra u kamaradu taky zpivame i Nad Tatrou...a zadny z nas neni Slovak. Mozna nekdo puvodem. Jako mala jsem porad nevedela, co jsou to ty veďsaony a kam se ztrati![]()
Třeba to tu ještě někdo potvrdí, ale mám pocit, že v Asii asi hlavně mladí a lidi, co jsou v kontaktu se západní společností, si volí západní přezdívku běžně a běžně ji používají jako své jméno. Matně si pamatuju, že v nějaký žádosti o vízum i byla kolonka na nickname, že se s tím někde počítá, že si lidi říkají jinak, než co mají v dokladech. Jen už si nepamatuju, co to bylo za stát.
Karja Fakt poprvé. Právě mi to na první dobrou ani nedošlo. A větve jsem poprvé (a naposled teda) slyšela jenom tady, u nás se používaly jiné výrazy, teda konkrétně ťamani a vždycky jsem to nesnášela.
Já si potom řekla, no tak kdyby někdo říkal cézetka, asi bych se neurazila ani. Já to ani nevnímám vlastně extra urážlivě, jen prostě nechápu proč to používat, zvlášť když mluvím o kolegyních.
Ono bys to možná vnímala jinak, kdybys byla tvrdě malajícím gastarbeiterem v cizí zemi, nijak přátelsky naladěné, shlížejícím na tebe s despektem jako na "pouhé děladlo".
dynda asi je to tak, ta holka nam tenkrat rekla sve cinske jmeno, ale ze ji mame rikat Lea.
mirajo My některé roky zpíváme i ukrajinskou, ba i ruskou, protože s námi jezdívá smíšený manželský pár.
Já to nepoužívám, takže neviem, možná aj Čecháčci?
Čecháčci si na sebe vymysleli Češi sami.
continuity A "Východniari" vnímají Slováci z východu taky negativně? Používá to můj otec když někdy vzpomíná na povinnou vojnu a říká to v kontextu, že Východniari byli dobří kluci.
Sweet Potato No určitě jo.
continuity Slovenská hymna mi naskočí okamžitě, jak skončí česká, je to úplně podvědomá reakce!
Černá kočka Nevím, jak to vnímjí sami Východniari, ale můj bratislavský okruh to teda vždycky myslí trochu s despektem.
Lamicka Jo maličkosti, to je přesně ono, mám pocit, že jsem z toho totálně vyflusnutá. Naštěstí se muž třeba na cesty balí sám, kolegyně takhle balí i manžela. To bych nedala, stačí mi děti a všechno kolem.
Optimální by samozřejmě bylo, kdyby jeden balil děti a druhý to "všechno kolem", ale pořád je to lepší než drátem do oka.
mama si nedávno spomenula, že keď chodila na týždňové školenia, cca 30 rokov dozadu, tak jedna kolegyňa tam vždy mala úplný stres, lebo vedela, čo ju doma čaká- plná vaňa zaschnuteho riadu z celého týždňa, a to jedlo do toho riadu na celý týždeň v nedeľu nachystala ona, do chladničky aj s označením, ktoré je na ktorý deň.
Lamicka tema uz je jinde, ale tu knizku o mental load z clanku na heroine jsem dokonce cetla. Protoze to je u nas dlouhodobe tema. Trochu pomohlo vystavit ji na nocnim stolku a muz se zacal trochu bat a zajimat se:) Ale jinak u nas zadny posun, ale uvedomila jsem si, ze muz toho taky dela dost, i kdyz vetsina tech opruzu kolem domacnosti a rodiny je na mne. Ale v te knizce casto byly jako priklady te zateze uvedeny veci, ktere mi prisly jako totalni kravovina (treba ze autorka malem nestihla letadlo, protoze na dalku resila, kdo odveze syna na trenink - no boze, tak by nesel na jeden trenink, no a co? A diky tomu jsem si uvedomila, ze dost veci, co me zatezujou, jsou dulezity jen pro me (a pro jineho kravovina), a ze by se objektivne taky nic moc nestalo, kdybych je pustila. Ono to je o tom, ze se ti partneri domluvi, co je pro ne dulezite (a musi to byt dulezite pro oba, jinak nema smysl ocekavat, ze to ten druhy bude plnit) a v jakem standardu to budou plnit, aby bylo cile uspokojive dosazeno. Me bohuzel casto derou veci, ktere pro muze jsou uplne podruzne (vecny curbes "pro sluzku sberacku" doma, kdy neustale neco hledam a o neco zakopavam), a pro ktere uz nemam uplne kapacitu na ty spolecne goals, o ktere bychom asi byli schopni se uspokojive podelit.
Zrovna jsem se dočetla, že v sobotu zemřela Jane Marczewski "Nightbirde". S rakovinou bojovala čtyři roky. ![]()
https://youtu.be/IlP_uRQ2EaY

bram Docitam sto let zpatky o MR, jsem rada, ze to dopadlo dobre, myslela jsem na tebe.
A je zajimavy, co pises o tom ockovani a covidu a tech potizich, mne totiz taky doktorka mirne naznacila, ze moje problemy se sluchem muzou s ockovanim souviset - i kdyz ne konkretne s covidovym, ale obecne s reakci na vakcinu a jak telo zpracuje ty pomocne latky v ni, takze by se mi to mohlo pry stat po jakemkoli ockovani. Kolecko po neurologiich a MR me teda teprve ceka v nasledujicich tydnech.
To "čobolani" to je z čoho? to som nikdy nepočula.
Černá kočka oni si tak hovoria aj sami, dokonca býva(val) aj Východniarsky ples.
Heh a ešte si medzsi sebou hovoria "koňare" - to Košičania Prešovčanom a "vraňare" - to zas Prešovčania Košičanom:)))
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí