Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Vilemina
2360 příspěvků moje polička 22. února 2022 11:29

Sweet Potato souhlas

Offline Kokoska
35033 příspěvků moje polička 22. února 2022 11:35

Máme kolegu z Ukrajiny, za ženu má Rusku, žijou tady. Obě jejich rodiny jsou v původních zemích, navíc je tam nějaká blbá nemoc. Nemá to chlapec jednoduchý.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 22. února 2022 12:37

Pinot Noir Přijde mi, že ano. Ukrajinka, ruska, moje prabába říkala potkanu, němkyně,  to mi přijde hanlivé. Oproti tomu naše ženy úkáčka jsou rovnocenní partneři, mnohdy s vyšším vzděláním, než domorodý operátor. Ženy jsou to velmi pracovité, za tu dobu co tu jsou, jsem jich vystřídala tak 15 a na jedinou si nemohu stěžovat. Práci dělají poctivě, svědomitě a někdy až nad rámec svého úkolu. Je na ně spolehnutí, mají v sobě pokoru, zatímco já neznám jediné ukrajinské sprosté slovo, tak ony znají naše všechny. A pokud se nepletu, tak student UK je taky úkáčko, TO úkáčko.

Offline Sweet Potato
40492 příspěvků moje polička 22. února 2022 12:59

Kan Píšeš o nich hezky, chápu, že ty to hanlivě nemyslíš. Ale počítej s tím, že obecně to tak je vnímáno.

Ruska, Ukrajinka, Němec jsou stylově neutrální (když pominu případný kontext). Rusanda, němčour, úkáčko...

Německý myši bývalo běžné.

Offline mirajo
2674 příspěvků moje polička 22. února 2022 13:02

Kan Nejak z toho nechapu, jak tvoje prababa potkanum vlastne rikala, ani jake byla narodnosti. Ale rekla bych, ze to, jak se pojem Ukrajinec pouzival ve vasi rodine, je  prece uplne jedno, je to narodnost, nic vic. Ze se studentovi UK rika ukacko, s tim jsem se nikdy nesetkala...nekdo jiny tady ano? To uz by ukacko mohl byt i obyvatel Spojeneho kralovstvi;)

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 22. února 2022 13:04

Sweet Potato Jestliže se některé děvče ohradí, omluvím se jí, ale všechny znám jménem, takže oslovuji. Na úkáčka dochází pouze pokud mluvím v množném čísle a s kmenovým zaměstnancem, nadřízeným.

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 22. února 2022 13:14

Kan tou obhajobou jsi to ale moc nevylepsila...

prosim precti si jeste jednou co napsala Sweet Potato . 

Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 22. února 2022 13:15

mirajo Jo, ukáčko pro studenty UK se občas používá.

Offline mirajo
2674 příspěvků moje polička 22. února 2022 13:20

brrr Aha, já to nezažila, ale už je to strašně dávno, tak to nic neznamená

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 22. února 2022 13:22

mirajo jj, ja to driv taky slysela, ale to je uplne jinej kontext.

Offline Vari
2222 příspěvků moje polička 22. února 2022 13:25

mirajo Ja si taky pamatuju ukacko jako oznaceni univerzity, ne studenta. Ale uz to je taky nakej patek dozadu. Oznaceni obcana Ukrajiny jako ukacko mam ve stejne kolonce jako vetve, rusak, nemcour atd., proste hanlive oznaceni.

Offline Sweet Potato
40492 příspěvků moje polička 22. února 2022 13:29

mirajo Znám to jako ozačení Univerzity.

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 22. února 2022 13:47

Lilly_Ku Hele já se neobhajovala, napsala jsem svůj pohled,. Váš ovšem respektuju.

Offline Garfie
28590 příspěvků moje polička 22. února 2022 13:58

Ukačko jako označení Univerzity, v souvislosti s Ukrajinci to slyším poprvé v životě a teda zaskočilo mě to. 

Offline Karja
44759 příspěvků moje polička 22. února 2022 14:09

Garfie Vážně to slyšíš poprvé? u nás je to hodně zažité, ale strašně dlouho jsem to nikoho neslyšela použít, už mi přijde, že se od toho ustupuje. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. února 2022 14:14

Garfie já to označení znám, ale taky to vnímám hanlivě. Takže mi to nejdřív vůbec nedošlo, říkala jsem si ta Kan učí na UK?V mém okolí se to používá jako označení univerzity.

Offline Lilly_Ku
4548 příspěvků moje polička 22. února 2022 14:27

samozrejme, ze to je hanlive a nevhodne oznaceni, a lidi co takovy vyrazy jeste dnes pouzivaji (analogicky vetve a podobne) delim v zasade do dvou skupin: ti, ke kterym se to jeste nedoneslo, budiz, muze se stat, druha skupina jsou burani.

Offline Karja
44759 příspěvků moje polička 22. února 2022 14:28

Evaeva Ano, taky jsem to prvně nepochopila. Protože u nás to třeba někomu ujede ve stylu, že se baví třeba o nějaké firmě nebo nějakých pracovnících na stavbě, takže to třeba potřetí řeknou jinak. Když se ale kupříkladu baví, že bydlí vedle někoho, tak jedině ukrajinci. To třeba ty větve jsou častější, já to teda taky používala, ale to mi přijde že lidé používají ve smyslu toho obchodu, nikdo třeba z mých známých tak neoznačoval vyloženě tu skupinu lidí "větve stáli na náměstí, hodně větví bydlí v té xxx ulici". 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 22. února 2022 14:31

Karja větve jsem poprvé slyšela až tady, v pubertě jsme říkali koupit něco u čongů. Ale souhlasím, že oboje nebylo určené pro příslušníky k národu. Stejně jako ty ukáčka se podle mě používá pro ty dělníky. A samozřejmě to je hanlivé.

Online stes
9302 příspěvků moje polička 22. února 2022 14:33
Reakce na Sweet Potato:

Kan Prosim tě, neřikej s úkáčkama.