Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 16. října 2022 23:20

Karja Tak to využij v pokru

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 16. října 2022 23:23

JankaM ja teda nejsem zdroj niceho pro nikoho, leda zaplat pambu zatim muzu prispet financne. Mladi teda zatim nejak vychazeji, obcas dostanou neco "detem na boticky" a podobne, ale nikdy si o nic nerikaji, valci sami jak to jde. Nejake naturalie obcas maji od rodicu zete a snachy. Mama taky vyjde, jen teda uvidime, jak se zvednou ty platby pristi rok. Ma nejaky prispevek na bezmocnost, bohuzel na bydleni ji to o par korun nevyslo. Sama pro sebe krome jidla skoro nic nepotrebuje, kdyz tam jsme s ni, tak zas nektere nakupy platime a kdyby bylo potreba  tak samozrejme pomuzem. Ale jsem fakt rada, ze zatim muzem pracovat a nejake rezervy mame a muzem si doprat treba ty dovolene a tak.

Offline Karja
44755 příspěvků moje polička 16. října 2022 23:30

Kokoska Já taky ne, já si asi pamatuji ty cedulky nebo nevím. Kolik procent máme hypotéku nevím doted, už několikrát jsem se na to ptala a nic, není to tam:-D. Prostě já tu hlavu mám na kraviny! 

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 16. října 2022 23:35

Karja Ale tak tohle zas jsou docela uzitecny kraviny  treba mas fotografickou pamet, ze se ti to vybavuje.

Offline Karja
44755 příspěvků moje polička 16. října 2022 23:38

Kokoska Nemám, možná jsem prostě moc často v obchodě:-D. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 17. října 2022 06:17

Ceny potravin neřeším, ale štve mě Tesco s tím clubcardem.

Offline tv
4245 příspěvků moje polička 17. října 2022 07:02

Mne s potravinami pomáhá máti. Stydím se, ale nedá si říct. Jde cíleně po akcích, takže když jsou v akci třeba másla, vezme i mně. Plus občas maso, mám od ní domácí vejce. Ale snažím se jí oplácet, takže když seženu třeba domácí kuřata, beru i pro ni. Jinak hodně zavaruju, ve sklepě mám litry a litry omáčky na špagety, na pizzu. Teď jsem naložila deset kilo zelí, v pátek se chystám na dalších deset. Všichni se naštěstí stravujeme v ústavech, večeři chlapeckum zaplacnu svým obědem, v práci jim jen polévku.

Offline Gatita
8641 příspěvků moje polička 17. října 2022 08:46

Tak jsem se zamyslela nad tim setrenim. Mam rezervy v nakupech na zalando lounge, tam jsem za posledni 2 roky utratila majlant a slo v podstate o nakupy z nudy, potrebovala jsem toho tak pulku. Jinak ale taky moc nevim, co by se dalo orezat. Potraviny kupujeme hlavne zakladni, jime hodne doma, malokdy neco vyhazujeme. Drogerie taky zakladni, drazsi kosmetiku kupuju malo, knizky 99 % z knihovny... Mam trochu "vyhodu", ze jak jsem nikdy moc nevydelavala, jsem zvykla vydaje posuzovat optikou svych vydelku a trochu rodinu skrtim, i kdyz to neni nebo doted nebylo treba. Vlastne az v poslednich letech jsem se naucila penize neresit, dat si venku kafe, obed ve meste, kdyz se nechce spechat domu, i kdyz doma nebo v hospode o kilak dal by to bylo za min. Toho se vzdat nechci, ale asi zacnu vic vybirat, aby prezila aspon nase oblibena mista. Cele me to mrzi, ted sice se to do chodu nasi domacnosti asi dramaticky nepromitne, protoze zijeme relativne pri zemi, ale zatimco ted bychom treba byli schopni zaplatit detem nejakou soulromou skolu, tak az do toho veku dorostou, uz na to nejspis nebude, rezerva se rozpousti pred ocima... No a jak jsou na tom ti bez rezerv, to si radsi ani nechci predstavovat.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 17. října 2022 10:27

Gatita S tou soukromou školou jsem ráda, že už jsme ji akorát letos přestali platit. A i to, že si teď syn z těch dvou, vybral státní. To už je celkem velký výdaj v tom měsíčním rozpočtu a to ještě ta naše byla spíš levná. 

Ale byla jsem teď překvapená, když jsme zkoušeli řešit hypotéku, jaké rezervy v rozpočtu, vidí banka. Nějak jsme nebyli schopní dopočítat, kde by jsme to asi vzali.

Offline continuity
43192 příspěvků moje polička 17. října 2022 11:16

Renusatko podle těch bankovních kritérií je hypotéka vždy dost na krev. Resp. životní standart, který banka považuje za nutný, je docela nízký. Během mé mateřské jsme měli ještě docela celkej polštář oproti požadavkům banky, rozhodně nežili na vysoký noze, ale stejně to už bylo těžké. hlavně když kvůli inflaci, taky trochu vzrostly náklady a rozhodně ne tak strašně jako dnes a hlavně jsme měli vyhlídku mého znovu zaměstnání a hlavně snížení úroků. 

Takže tady je dobrý poslouchat radši finančního poradce, nás na to uporoznovali už před těmi 15 lety. 

Offline Šůvix
7 příspěvků moje polička 17. října 2022 11:16
Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 17. října 2022 11:25

continuityU nás by byl z našeho pohledu problém ještě tři roky, kdy doplácíme jednu hypotéku. Vtipné bylo, že my jsme chtěli půjčit určitou částku, kde už tak jsme si nebyli jistí, jestli by jsme to zvládli platit (minimálně ty tři roky) a banka by nám schválila i 2,5 násobek.

Offline Aranel
6625 příspěvků moje polička 17. října 2022 13:01

Gatita "Vlastne az v poslednich letech jsem se naucila penize neresit, dat si venku kafe, obed ve meste, kdyz se nechce spechat domu, i kdyz doma nebo v hospode o kilak dal by to bylo za min. Toho se vzdat nechci, ale asi zacnu vic vybirat, aby prezila aspon nase oblibena mista."

Jo, přesně. Já jsem si letos zatím koupila 2 nový věci na sebe, ale v kafi, józe a obecně péči o sebe rezervy mám. Zas za co už jinýho utrácet.

Offline Jitka77
1942 příspěvků moje polička 17. října 2022 13:17

My jsme dva dospělí a aktuálně za týden projíme dobré 4 tisíce včetně mužových meníček v restauraci během týdne, večer si nejradši naskládá na talíř něco z ledničky, nemá rád teplé večeře (ale klidně zdolá celý bloček sýra - zatím jsem mu neřekla, kolik taková věc aktuálně stojí). Já pracuju z domu, vařím si věci typu rizoto, filé se zeleninou, někdy klidně jen polívku, ohřívám porce navíc z víkendových vaření, jednou dvakrát týdně si vezmu na Rohlíku nějaké bistro.

Offline Garfie
28584 příspěvků moje polička 17. října 2022 13:29

Takže jak se zhruba zdražilo? Někdo tady psal, že téměř na dvojnásobek?  To je opravdu síla. Já měla vždycky Japonsko za drahou zemi, ale už se mi to přestává zdát. Hlavně se tady ceny vůbec nehnuly od posledního (a vlastně i prvního) pobytu, prostě už roky jsou ceny stejné. Zrovna jsme se včera bavili s mužem nad hotovkou v hospodě a srovnávali, co je drahé u nás a co tady a za co se nejvíc utratí...

Offline Gatita
8641 příspěvků moje polička 17. října 2022 13:47

Garfie zdrazilo hodne. Chodim pravidelne do Lidlu, vidim to na zakladnich surovinach, mouka, olej... tak treba o 1/4 minimalne? Vim, ze obyc mouka stoji dvacku, jeste pred chvili stala 15 a pred Ukrajinou jeste min. Olej tam ted meli za 59, ale bezne stoji kolem 80. Porad dokola kupuju testoviny barilla/panzani, ty uz se taky daji kolikrat koupit skoro za padesat, casto tedy byvaji v "akci" za puvodni cenu (neco pres tricet). Vic si nepamatuju, ale tohle mi utkvelo:) A cim dal casteji vidim, ze lidi chodi nakupovat s mobilem v ruce a jdou natvrdo po akcich. 

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 17. října 2022 13:48

Garfie no kdyz ti reknu, ze za smazak v hospode muzes dat i 170 Kc... (nedali jsme).

Offline Kokoska
35030 příspěvků moje polička 17. října 2022 13:51

Gatita v Tesku 10 vajec za 56 a taky za 66, maslo 66, to jsem teda taky nekoupila. V Lidlu byvalo umeni utratit petistovku, ted je to hned.

Offline Garfie
28584 příspěvků moje polička 17. října 2022 13:56

Gatita  To je opravdu strašné. Já jsem tady na ty vysoké ceny zvyklá a je to prostě o tom, že nenakupuju moc do zásoby, fakt se snažím přemýšlet, co a proč koupit a nedělat takové ty "nadzásoby". 

Kokoska Hustý. Teď jsem někde chytla titulku, že hotovka pod 150 už se z velkých měst dá najít jen v Olomouci...

Offline viktorka_od splavu
49375 příspěvků moje polička 17. října 2022 13:57

Gatita olej uz jsem pres pul roku nekupovala, tehdy stal neco malo pres  30 a ted 80, to jsem zirala. totez chleba, staval 30 ted je za 60. pravidelne kupuju zerve, mozzarelu, obyc. krabicovy mliko 12,90 ted 21,90, ty ceny zakladnich veci jsou skoro x2. jestli jsou ve spotrebnim kosi susenky a televize, tak jim to asi vychazi jinak, nicmene ja to vidim takhle. jo a sauna z 300 na 400 a to je jeste dobry, zatim..