Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Tabea
8443 příspěvků moje polička 04. zaří 2023 21:44

Kan asi to bude krajovy zvyk. Nebo místní anomálie, když se rodiče vzájemně vyhecujou.  U nás, v Bavorsku, se kytky nenosí ani na začátku ani na konci. Učitele mají úřednický status a na dárek na konci roku můžou rodiče přispět maximálně 2€. Když šel předloni do první třídy syn, tak měla kytku před školou jen jedna holčička. Muž to komentoval, že bude určitě z Ruska. Podle mašlí v účesu měl pravdu, nebo byl pravdě dost blízko. 
V některých částech Německa je první školní den velká událost, které se účastní celá rodina včetně prarodičů. 

Offline žluťásek
8909 příspěvků moje polička 04. zaří 2023 21:47

Tabea máte kornouty? Tady u nás to měly ze všech tříd možná tak 4 děti, kamarádka to vůbec ani neznala. Asi neviděla Lucie, postrach ulice

Offline Tabea
8443 příspěvků moje polička 04. zaří 2023 21:54

žluťásek Jj, kornout tady muší bejt.
Dají se koupit, nebo jen kornout základ a dotváří se doma. Naše školka to organizuje jako akci s rodicema. Děti si vyberou nějaký motiv, učitelé jim to pomůžou navrhnout a predpripravit (nabarvit kornout, vystřídat dekoraci a pak se to na akci s rodiči skompletuje. Syn měl rytíře, v brnění byla fotka jeho obličeje. Dcera si vybrala vesmír. Měla připravenou raketu a skafandr. Okno rakety a štít skafandru jsou z půlky průhledného míčku, ve skafandru je její fotka. Dodělaly jsme ještě planety, mlhovinu, mléčnou dráhu...

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 04. zaří 2023 22:05

Tabea ty vyráběné kornouty jsou pěkný nápad. Jinak jsem ale ráda, že tady nepřeválcovaly ty kytky, nemají tu tradici.

Offline žluťásek
8909 příspěvků moje polička 04. zaří 2023 22:19

Tabea to je krásný, když si to vyrábí sami

Offline Tabea
8443 příspěvků moje polička 04. zaří 2023 22:48

žluťásek to jo. Jen je mi líto to vyhodit, když to splní účel...

Offline žluťásek
8909 příspěvků moje polička 04. zaří 2023 22:57

Tabea náš obří strom z velké krabice s norama a hnizdeckama a doupatkama jsem vyhodila minulý týden, po letech!! Musí se na to dost dlouho prášit, namočit se, pomačkat a teprve když po tom už dlouho nikdo ani nevzdechne, opatrně to přesunout z komory do odpadu. Ale intenzivně jsem myslela na Pána Ok Garfie 

Offline Garfie
28741 příspěvků moje polička 05. zaří 2023 00:24

žluťásek  šiš Pán Ok, moje noční můra!!! Pořád je na svém místě!

Offline letfenixa
11006 příspěvků moje polička 05. zaří 2023 01:17

Kvety na začiatku aj na konci sk.roka som nosila aj ja, ešte za čias komunistov. Až po revolúcii sa začali objavovať čokolády a kavy. 

Offline Garfie
28741 příspěvků moje polička 05. zaří 2023 04:32

letfenixa Přesně, květiny na konci roku a nic jiného, různé "dárky" jsou až porevoluční zvyk. A květiny na začátku školy jsem vždycky myslela, že je takový "venkovský" zvyk, prostě na malé škole na vesnici, kde se všichni znají a kde má každý zahrádku....

Tady ve škole se vybírají peníze na začátku roku, něco jako třídní fond, a z toho se pak kupuje společný dárek pro učitele na Vánoce i na konec školního roku. Případně nějaká pozornost pro děti, které odchází. Je to vlastně úplně veřejná věc a často ty peníze pomáhají vybrat i učitelé, je i stanovené, jak vysoká ta částka je. Dárky pak kupuje buď class parent nebo studenti sami, záleží na věku. 

Offline Sweet Potato
40847 příspěvků moje polička 05. zaří 2023 07:37

Garfie Ehm, mne máma (učitelka v důchodu) nutila nosit dárky rukodělné, jehelníčky a podobné troaslíky. Navíc jsem na ruční práce byla veskrze levá, tak to obvykle bylo spíš její dílo, s nepodarkem by mne jít nenechala. Byla jsem široko daleko jediná a bylo to taaaak trapnýýý! Ale asi nejvíc k Vánocům.

1.9.samozřejmě s kytkou.

Offline rozarka
4234 příspěvků moje polička 05. zaří 2023 07:43

Já potkala dost lidi s kornoutem a i kyticema. A některé byly obrkytice! To mě taky překvapilo. U prvňáčků bych asi byla schopna drobnou kytku schroupnout, jako první den ve >velké < škole. Na seznámení s paní učitelkou. Ale později bych si připadala jak s flaškou na úřadě . 

Ale kdysi mi známá říkala, do jaké situace ji přivedl žák se zlatým řetízkem s jejím dost neobvyklým jmenem. A to je tak 20let zpátky.

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 05. zaří 2023 08:53

žluťásek Tabea k čemu slouží ty kornouty? Znám to taky z Lucie postrach ulice. Vím, že tam měli sladkosti, tuším, že se mi to líbilo, ale nevím k čemu to vlastně slouží.

Offline Tabea
8443 příspěvků moje polička 05. zaří 2023 08:58

bublifuk dětem do toho rodina zabalí drobný dárky a sladkosti. Děti si ten kornout nesou zabalený do školy, rozbalí ho až po vyučování. Já mám připravený krizaly, sušený maliny nebo jahody, gumovací propisku s medvidkem, knížku první školní den, kam si může zapsat, jak to vypadalo (něco jako kniha k narození dítěte) a malou knížku. Asi ještě prihodim pytlik medvídků. 
Prvni domácí úkol hned první den bývá namalovat kornout a co v něm bylo. 

Online viktorka_od splavu
49530 příspěvků moje polička 05. zaří 2023 09:06

Tabea ahaa a ja si myslela ze jsou tam bonbony pro spoluzaky

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 05. zaří 2023 09:08

U nás na vsi se na základce nosily kytky i random v průběhu roku, podle sezóny. Někdo měl třeba na zahrádce hodně tulipánů, tak dítě přineslo do školy kytku. Učitelka ji dala do vázy na stůl nebo na okno a měli jsme to tam hezčí. Kytky byly na začátku roku i na konci, ale téměř výhradně všichni z vlastních zdrojů. Babička k tomuto účelu doma pěstovala "asparát" (asparágus), abychom to měli hezčí, jako z květinářství. 

Offline Garfie
28741 příspěvků moje polička 05. zaří 2023 09:15

Sweet Potato To se chtěla asi pomstít bývalým kolegyním, ne?

bram Pravda, asparágus se pěstoval! To se dnes už moc nevidí....

Moje máma byla učitelka na venkovské škole a co kytky! Tam se v průběhu roku nosila třeba zabijačka....

Offline baltik
4998 příspěvků moje polička 05. zaří 2023 09:37

bram jee, moje babicka taky pestovala asparagus, ale do hrbitovnich kytic :)

Offline Kokoska
35404 příspěvků moje polička 05. zaří 2023 09:40

bram asparagus a jeste "špargl" na zahrade, ten byl takovy jemnejsi.

Offline Kokoska
35404 příspěvků moje polička 05. zaří 2023 09:40

bram asparagus a jeste "špargl" na zahrade, ten byl takovy jemnejsi.