Kan asi to bude krajovy zvyk. Nebo místní anomálie, když se rodiče vzájemně vyhecujou.
U nás, v Bavorsku, se kytky nenosí ani na začátku ani na konci. Učitele mají úřednický status a na dárek na konci roku můžou rodiče přispět maximálně 2€. Když šel předloni do první třídy syn, tak měla kytku před školou jen jedna holčička. Muž to komentoval, že bude určitě z Ruska. Podle mašlí v účesu měl pravdu, nebo byl pravdě dost blízko.
V některých částech Německa je první školní den velká událost, které se účastní celá rodina včetně prarodičů.
Přiznání
Tabea máte kornouty? Tady u nás to měly ze všech tříd možná tak 4 děti, kamarádka to vůbec ani neznala. Asi neviděla Lucie, postrach ulice ![]()
žluťásek Jj, kornout tady muší bejt. ![]()
Dají se koupit, nebo jen kornout základ a dotváří se doma. Naše školka to organizuje jako akci s rodicema. Děti si vyberou nějaký motiv, učitelé jim to pomůžou navrhnout a predpripravit (nabarvit kornout, vystřídat dekoraci a pak se to na akci s rodiči skompletuje. Syn měl rytíře, v brnění byla fotka jeho obličeje. Dcera si vybrala vesmír. Měla připravenou raketu a skafandr. Okno rakety a štít skafandru jsou z půlky průhledného míčku, ve skafandru je její fotka. Dodělaly jsme ještě planety, mlhovinu, mléčnou dráhu...

Tabea ty vyráběné kornouty jsou pěkný nápad. Jinak jsem ale ráda, že tady nepřeválcovaly ty kytky, nemají tu tradici.
Tabea to je krásný, když si to vyrábí sami ![]()
žluťásek to jo. Jen je mi líto to vyhodit, když to splní účel...![]()
Tabea náš obří strom z velké krabice s norama a hnizdeckama a doupatkama jsem vyhodila minulý týden, po letech!! Musí se na to dost dlouho prášit, namočit se, pomačkat a teprve když po tom už dlouho nikdo ani nevzdechne, opatrně to přesunout z komory do odpadu. Ale intenzivně jsem myslela na Pána Ok Garfie
žluťásek
šiš Pán Ok, moje noční můra!!! Pořád je na svém místě!
Kvety na začiatku aj na konci sk.roka som nosila aj ja, ešte za čias komunistov. Až po revolúcii sa začali objavovať čokolády a kavy.
letfenixa Přesně, květiny na konci roku a nic jiného, různé "dárky" jsou až porevoluční zvyk. A květiny na začátku školy jsem vždycky myslela, že je takový "venkovský" zvyk, prostě na malé škole na vesnici, kde se všichni znají a kde má každý zahrádku....
Tady ve škole se vybírají peníze na začátku roku, něco jako třídní fond, a z toho se pak kupuje společný dárek pro učitele na Vánoce i na konec školního roku. Případně nějaká pozornost pro děti, které odchází. Je to vlastně úplně veřejná věc a často ty peníze pomáhají vybrat i učitelé, je i stanovené, jak vysoká ta částka je. Dárky pak kupuje buď class parent nebo studenti sami, záleží na věku.
Garfie Ehm, mne máma (učitelka v důchodu) nutila nosit dárky rukodělné, jehelníčky a podobné troaslíky. Navíc jsem na ruční práce byla veskrze levá, tak to obvykle bylo spíš její dílo, s nepodarkem by mne jít nenechala. Byla jsem široko daleko jediná a bylo to taaaak trapnýýý! Ale asi nejvíc k Vánocům.
1.9.samozřejmě s kytkou.
Já potkala dost lidi s kornoutem a i kyticema. A některé byly obrkytice! To mě taky překvapilo. U prvňáčků bych asi byla schopna drobnou kytku schroupnout, jako první den ve >velké < škole. Na seznámení s paní učitelkou. Ale později bych si připadala jak s flaškou na úřadě .
Ale kdysi mi známá říkala, do jaké situace ji přivedl žák se zlatým řetízkem s jejím dost neobvyklým jmenem. A to je tak 20let zpátky.
bublifuk dětem do toho rodina zabalí drobný dárky a sladkosti. Děti si ten kornout nesou zabalený do školy, rozbalí ho až po vyučování. Já mám připravený krizaly, sušený maliny nebo jahody, gumovací propisku s medvidkem, knížku první školní den, kam si může zapsat, jak to vypadalo (něco jako kniha k narození dítěte) a malou knížku. Asi ještě prihodim pytlik medvídků.
Prvni domácí úkol hned první den bývá namalovat kornout a co v něm bylo.
Tabea ahaa a ja si myslela ze jsou tam bonbony pro spoluzaky![]()
U nás na vsi se na základce nosily kytky i random v průběhu roku, podle sezóny. Někdo měl třeba na zahrádce hodně tulipánů, tak dítě přineslo do školy kytku. Učitelka ji dala do vázy na stůl nebo na okno a měli jsme to tam hezčí. Kytky byly na začátku roku i na konci, ale téměř výhradně všichni z vlastních zdrojů. Babička k tomuto účelu doma pěstovala "asparát" (asparágus), abychom to měli hezčí, jako z květinářství.
Sweet Potato To se chtěla asi pomstít bývalým kolegyním, ne? ![]()
bram Pravda, asparágus se pěstoval! To se dnes už moc nevidí....
Moje máma byla učitelka na venkovské škole a co kytky! Tam se v průběhu roku nosila třeba zabijačka....![]()
bram jee, moje babicka taky pestovala asparagus, ale do hrbitovnich kytic :)
bram asparagus a jeste "špargl" na zahrade, ten byl takovy jemnejsi.
bram asparagus a jeste "špargl" na zahrade, ten byl takovy jemnejsi.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY