Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 25. dubna 2019 20:37

Potrefenáhusa já chodívala jako dítě hrozně ráda s babičkou na jejich maloměstský jihočeský hřbitov. Babička se starala o několik hrobů předků a vždycky mi vyprávěla, kdo to vlastně byl a čím se zabýval. Navíc děda byl písmomalíř a tak jsme podle stylu vždycky hledaly, které tabulky psal on a které jeho otec.

Jednou mi strejda poťouchle ukázal hrob, kde měl být nápis "Netruchlete..." a děda se nějak zamyslel a napsal Netruchletete. Prý už to nešlo opravit ale před dědou se o tom nesmělo mluvit, navíc shodou okolností to bylo snad ob dva hroby od hrobu jeho rodičů

Offline Potrefenáhusa
38933 příspěvků moje polička 25. dubna 2019 20:41

Lamicka  chudák, fakt!

Offline Potrefenáhusa
38933 příspěvků moje polička 25. dubna 2019 20:42

Mohučanka taky chudák!

Offline Sweet Potato
40532 příspěvků moje polička 25. dubna 2019 20:44

Mohučanka Netruchletete

Offline Sweet Potato
40532 příspěvků moje polička 25. dubna 2019 20:44

Mohučanka Netruchletete

Offline dzizisketa
9000 příspěvků moje polička 25. dubna 2019 20:45

Mohučanka 

Spi sladko po obúch stranách a nazhledanú dyž už to musí byť. 

Offline Lamicka
14205 příspěvků moje polička 25. dubna 2019 20:48
Offline barbucha blogger
35964 příspěvků moje polička 25. dubna 2019 20:49
Reakce na 999:

barbucha  Já už to tady jednou psala, ale taky jsem vyrostla na pohřbech :-). Místo školky jsem chodila k babičce a ta mě s sebou všude tahala. Nejvíc jsem se těšila na pohřby jeptišek, měly u nás spádový hřbitov. Ty jejich pohřby byly opravdu krásné.

Matka z toho byla na mrtvici, ve třech letech jsem zahajovala konverzaci slovy: zemřela stará Nováková, holka, tu jsi musela znát...:-).

​Stará Nováková je boží!

Na "našem" hřbitově měly jeptišky taky hroby... já tam chodila študovat jejich zvláštní jména Vůbec tam bylo pěkně, ty starý hroby a hrobky byly krásný, samá kytka, a ty truchlící sochy! A zajímavý nápisy... ty osudy...

No ráda se chodím poveselit na hroby doteď

Offline viktorka_od splavu
49385 příspěvků moje polička 25. dubna 2019 21:12
Reakce na dzizisketa:

Mohučanka 

Spi sladko po obúch stranách a nazhledanú dyž už to musí byť. 

muj oblibenej:-)) 

moje rane detstvi s prababickou sestavalo z navstev kostela, hrbitova, nakupu v mlikarne a poslouchani radia s magickym vokem babicce na kline. nejvetsi vzruso byla ranni rozcvicka podle radia, pamatujete to nekdo? 

Offline Sweet Potato
40532 příspěvků moje polička 25. dubna 2019 21:17
Offline viktorka_od splavu
49385 příspěvků moje polička 25. dubna 2019 21:19

Sweet Potato stoj spatny, predpazit, upazit, vzpazit..:-)))

Offline Sweet Potato
40532 příspěvků moje polička 25. dubna 2019 21:25
Offline Tak Betty
6162 příspěvků moje polička 25. dubna 2019 22:14

Umřela moje kamarádka když nám bylo dvacet let a já jsem mluvila na jejím pohřbu.

Nic si z toho nepamatuju, jesttli mě někdo požádal, nebo jsem se rozhodla sama. Celý pohřeb mám v mlze . Divný.

Offline Mohučanka
7364 příspěvků moje polička 25. dubna 2019 22:54

Tak Betty tak to vážně obdivuju! Já bych ze sebe nevypravila ani ň. 

Offline rasaNori
8851 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 06:38

Me se vazne libil italsky hrbitov, ty hrobky a cele vyzneni, cele generace... 

Offline bosibori
příspěvků moje polička 26. dubna 2019 08:26
Reakce na barbucha:

​Stará Nováková je boží!

Na "našem" hřbitově měly jeptišky taky hroby... já tam chodila študovat jejich zvláštní jména Vůbec tam bylo pěkně, ty starý hroby a hrobky byly krásný, samá kytka, a ty truchlící sochy! A zajímavý nápisy... ty osudy...

No ráda se chodím poveselit na hroby doteď

​Měla jsem kamaráda Palestince, který tu v ČR studoval. Ten taky miloval české hřbitovy a chodil se tam kochat: "Ty stromy a kytičky, no to je jak zahrádečky!"

Offline 999
19839 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 08:37

Jeden příspěvek k hřbitovnímu tématu - hřbitov na Filipínách :-).

Online Liesel
1677 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 09:15

Tak Betty Něco podobného jsem si uvědomila cca před rokem. Tátá umřel před 20ti lety a já byla vloni na tom samém místě na pohřbu spolužačky, ta obřadní síň byla úplně jiná, menší, světlejší, .... a přitom ta obřadní síň je stejná snad sto let ...

Na hřbitovy chodím ráda, obzvlášť na dušičky a vánoční svátky - tma, všude svítí svíčky... jo a beru s sebou děti

Offline Potrefenáhusa
38933 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 09:35

Hodně zajímavý hřbitovy maj v Arménii - jednak maj svoje kamenný kříže chačkary - je to křesťanský kříž, ale měl by mít předobraz v podobně tesaných perských stromech života, jeden takovej arménskej chačkar stojí v Jindřišský vedle tramvaje) - takže starý hřbitovy jsou lesy kamenných chačkarů  a na nových náhrobcích se dost často objevujou  rodinný výjevy, části života nebo způsob smrti. Na hřbitovech jsou všude piknikovací místa, tráví se tam odpoledne s celou rodinou, včetně mimin. 

fotky z internetu 

(hodně silný jsou hřbitovy s oběťmi zemětřesení v r. 1988 nebo karabašský války)

Offline Mutziputzi banned
20970 příspěvků moje polička 26. dubna 2019 09:45

Nejkrasnejsi jsou zidovsky hrbitovy, at jsem kdekoli, je to jedno z prvnich mist kam jdu