Přiznání

01. prosince 2016 10:57
Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 26. ledna 2020 14:30

mitford sister Přesně tak to funguje. Je to i o vedení k samostatnosti a to nejvíc potřebují právě ty děti, které umí plnit jen nařízené věci. 

Lamicka Není to styl výuky hry na koberci...to určitě ne. Je to vyučování formou projektů a spolupráce. Někdo téma hledá v knize, někdo na internetu a někdo ho zpracuje podle svých znalostí. Přijdou jim k tomu udělat přednášku třeba odborníci nebo učitelé vysokých škol. Hlavně potom proběhne konference, kde všichni dané téma prezentují. A dokážou to opravdu všichni. Můj syn do třetí třídy před víc než třema lidma nepromluvil a tam po půl roce moderoval představení pro rodiče. 

dynda Nějaké cíle mají, ale též si je stanovují spíš sami. Včetně toho jestli chtějí navštěvovat třeba přípravu na přijímačky nebo ne. Jestli se chtějí víc věnovat chemii nebo fyzice. A jestli půjdou na dějiny čtrnáctého století nebo na přírodu našich lesů. Možná neumí všechno, ale to můj starší syn ze ZŠ taky ne. Spoust věcí se naučil jen na písemku a za týden o nich už nevěděl. Povinné mají jen základní předměty a i tam si stanovují cíl hodiny. 

Líbí se mi slova ředitele, že je nutné postupně děti připravit na to, aby zvládly život bez školy a samostatnou práci. Takže opak toho se naučit a dělat to, co se po nich přesně chce. Myslím, že pro děti je to vhodné pro všechny, ale pro všechny rodiče určitě ne. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 26. ledna 2020 14:37

Dadoo Hele me zakladka a gympl taky strasne nebavila, akorat jsem schopna drilu a naucim se na silu prakticky cokoli...A ty osnovy za me uz byly proste zkostnatele, zastarale...Proc se porad patlat v nejake Samove risi a podobnych polopovestech, k necemu modernejsimu jsme se skoro nedostali. Cestina to same, proc se ucit podrobnosti o narodnim obrozeni, dyt to ty mlade lidi akorat od cteni odradi...Zajimave bylo, kdyz u nas otevreli volitelny predmet o válecnych konfliktech atd 2.pol. 20. stoleti (Khmerove, Rwanda, Pakinstansko-indicke napeti..) a lidi se tam skoro ani nevesli, jaky byl zajem. 
Kazda doba ma sve a tezko se to porovnava, kdyz ted frci inkluze vseho a vsech. A ceske skolstvi je uplne ujete na mnozstvi informaci, co do deti tlaci, pak test, rychle zapomenout a jedeme nanovo. Hlavne hodne deleni, podrobnosti a letopoctu . Clovek si zapamatuje tak 5-10% informaci maximalne. Kvantita neni kvalita.

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 26. ledna 2020 14:40

stes ano, s tímto přístupem jsou někteří schopni prolezt i vysokou školou s červeným diplomem. Pak to mám v kanceláři a udělají zadání v tom lepším pripade do puntíku přesně ( v tom horším zkouší, jestli by ta latka nesla nějak podlézt) ani po roce že stážisty nevypadne žádná myšlenka, kterou by se cokoliv dalo nějak vylepšit nebo rozvinout. Obecně formulované zadání typu nastuduje si a vymysli je nepřekonatelný problém. Nejsou takoví všichni, ale tady se láme to výborný a průměr ( adekvátně ohodnoceno postupem i výškou platu). Ne tím, jestli měl ve treti třídě na gymnáziu samé jedničky a plnil si školní úkoly na 100%. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 26. ledna 2020 14:47
Reakce na dynda:

Jasně, ale má splněno na 100 %, co je na tom špatně, když víc dělat nechce? To nemyslím nějak rýpavě, jen mě to zajímá. Za chvíli budu taky mít dítě ve škole...

​Já to vidím u syna. Co ho nebaví, u něj třeba chemie, tam udělá svoje minimum, to znamená vybere si třeba nejlehčí test z nabízených. Jen za něj nedostane známku, ale písemné hodnocení, že je vidět, že ho to nebaví a mohl by i tak přidat. Co ho baví, tam dokáže dohledat 100x víc informací než spolužáci, doma si doplňuje údaje úplně dobrovolně. To je třeba matika a angličtina. Za to zase naopak dostane hodnocení jak je úžasnej a jak mu to jde a že by se tomu měl věnovat ještě víc. 

Offline Lamicka
14205 příspěvků moje polička 26. ledna 2020 14:48

Renusatko ja nezpochybnuji, ze to je dobre. Nerikala bych ale obecne, ze je to vhodne pro kazde dite. 

Online Gatita
8643 příspěvků moje polička 26. ledna 2020 15:04

Jos ale to, co pises, k nasim dejinam holt patri...obrozeni mi taky vzdycky prislo hrozne suchoprdne a nikdy jsem si od tech panu poradne nic neprecetla, ale uznavam, ze je svym zpusobem fascinujici, ze cestinu pomohli vratit do zivota....

Online stes
9311 příspěvků moje polička 26. ledna 2020 15:10

continuity tak kazdy neni povahou stachanovec, aby plnil na 120...pokud 100 procent nestaci, tak je neco spatne

Offline brrr
12371 příspěvků moje polička 26. ledna 2020 15:41

Gatita Mi připadá národní obrození taky jako nebetyčná nuda (na rozdíl od Sámovy říše), ale mám známého, který na nějaké téma z něj dělá dizertaci a ten o tom dokáže mluvit tak, že to vypadá skoro zábavně :-)

Offline Gellnerova
1107 příspěvků moje polička 26. ledna 2020 15:48

Náhodou, obrození patří k mejm oblíbenejm obdobím, a ještě Cyril s Metodějem. Protože v tom prvním mám slovníček novotvarů a děcka hádají, co je silozpyt a hluban a bývá to sranda.  A v tom druhým sestavující svoje jméno z cyrilice a pak si posílají vzkazy a luští je. Za mě je nejhorší Světlá (ovšem zaujme románek s Nerudou) a Jirásek (nezaujme nic) 

Offline Pinot Noir
29935 příspěvků moje polička 26. ledna 2020 15:52

Pro mě "projekty" a "spolupráce v týmu" byly ve škole vždycky noční můra. Obvykle to skončilo tak, že se zbytek na to s prominutím vysral, já udělala všechno, a pak, aby to jako byla práce týmu, tak se do prezentace zapojil i ten největší matla... Nenáviděla jsem to. 

Offline Estara
506 příspěvků moje polička 26. ledna 2020 15:52

Já mám z obrozenců načtenu velkou část, jako nuda mi to nikdy nepřipadalo, ani mě to v mládí neodradilo od čtení.

Obecně mi přijde hrozně omezené, hodnotit cokoliv ze starší doby jako nudné, nicneříkající a pro dnešní dobu úplně zbytečné.

Offline Jos
příspěvků moje polička 26. ledna 2020 16:08

Gellnerova Ale me ani nejde o to, ze se o tom uci, to urcite ano, ale o ten prostor a rozsah vyuky. Je potreba to nejak vybalancovat a mlade lidi fakt nadchne spis Zola, Orwell nebo z nasich Hajicek ci Fuks...Ja nevim, jak se to uci dnes, ale kdyz jsem maturovala pred cca 10 lety, tak treba to obrozeni byla otazka na zastreleni. Skola by mela spis nasmerovat, naucit deti informace tridit a chapat souvislosti. 

Offline Gellnerova
1107 příspěvků moje polička 26. ledna 2020 16:14

@Pinot Noir ať mluvím s kterýmkoliv chytrým, cílevědomým dítětem, tak říkají vesměs co ty. Když se ty skupiny uměle vytvoří, děje se tohle. 

Totiž existují i děti, který nejsou moc chytrý, navíc je to jako ani moc nebaví a eště navíc je k tomu doma nikdo nepošťouchává. Takže když cokoli můžou hodit na někoho, kdo to udělá na za ně, proč by to neudělaly. Když je takovejch půl třídy, je hotovo. 

@jos jo, je to o tom, jak se to uchopí. Výčet jmen a dat je k ničemu. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 26. ledna 2020 16:37

Pinot Noir Tak u nás se nedělá doma nic, takže se na to nikdo vykašlat nemůže. Taky nejsou nikdy hodnocení za práci ostatních, ale pouze za svoji. Vlastně na to, co udělají ostatní v tom projektu ani moc nejde, každý to udělá podle svého. S projekty z běžné základky to nemá společného vůbec nic. 

EDIT: Já už jsem tu jednou psala, že se mi mo líbil projekt cesty z Brna do Austrálie na motorce. Každý si sám vybral, co na tu cestu bude plánovat. Někdo výměnu peněz, někdo soupis jazyků a zemí přes které pojedou, zajímavosti po cestě, peníze, benzín, kde jaké povolení a víza. Všechno se dělá ve škole v rámci výuky, kozultace s učitelem a poradou mezi sebou.  Následovala hromadná prezentace a potom jim do školy pozvali kluky, kteří tu cestu projeli. Děcka jednak věděly na co se ptát a jednak ještě i vyřešili problémy, na které nepřišly. 

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 26. ledna 2020 16:54

stes nemusí ve škole 100%, ono by klidně někde  stačilo i 80, a nekde pak těch 120. školní system, a bojím se, ze ani společnost, tak nastaveny nejsou. 

Bohužel já mám pocit, že to hrozně likviduje právě ty jednostranně talentované děti na cokoliv. 

Offline continuity
43199 příspěvků moje polička 26. ledna 2020 17:11

Renusatko já s tebou asi nejsem ve sporu, že je to vyborny přístup. Ale nedá se to naroubovat na všechny žáky a ani na všechny učitele. 

Ty máš dítko nadané a to opravdu něco jiného. Navíc to asi bude víc vyhovovat dětem orientovaným na výsledek, coz zdaleka nejsou všechny (a ani by nebylo dobré, aby všichni lidi takoví byli). 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 26. ledna 2020 17:19

continuity Tak já možná dítě nadané mám, ale dost jednostranně a v té škole ani zdaleka nejsou všichni nadaní. Spíš je to naopak. Jsou tam všeobecně děti se kterými si školský systém neví rady a tak rodiče hledají alternativu. Minimálně mezi těmi, kteří do školy přišli v průběhu a nejsou tam od první třídy. Takže děti nadané, s poruchami učení, s poruchami chování a nepřijde mi, že bys to poznala, kdybys to nevěděla od jejich rodičů. Jsme malá škola a v synově věku většinu těch příběhů znám, takže ty důvody pro tu školu jsou různé. 

Offline dzizisketa
8989 příspěvků moje polička 26. ledna 2020 17:43

Renusatko

JJá chci zpátky do školy, do té vaší školy ŠŠkolné je určitě mastné, co? Tak abych fakt začala tu kariéru v IT

Protože z klasické školy budu asi nešťastná i já, kdoví, co teprv moje děti. 

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 26. ledna 2020 17:57

dzizisketa školné je a i na můj vkus hodně a dvě děti bych tam pravděpodobně mít nemohla. Bohužel je to právě tím, že ty soukromé a alternativní školy nemají stále tu dostatečnou podporu státu. Zase je tam i možnost různých domluv, snížení školného nebo méně za druhého sourozence. Přesto tam jako jedni z mála máme jen jedno dítě. Jsou tam i rodiny, které tam mají děti 4.

V každém případě mě nedávno potěšila zpráva, že tam proběhla inspekce matematiky v rámci nějakého celostatního projektu. Napřed prý inspektoři nechtěli nic o škole vědět a nic vidět. Po návštěvě hodiny matiky se ten hlavní inspektor vyjádřil, že tak výbornou hodinu neviděl, že děti mají neskutečnou samostatnou zpětnou vazbu. Hodině bylo vytknuto jen to, že děti nesedí na místech a nemají přezůvky. Inspektoři si potom přáli prohlídku celé školy s výkladem. Výsledky budou prý v říjnu

Offline DruI
5592 příspěvků moje polička 26. ledna 2020 18:08

Já se tu asi cítím jako divnej člověk, ale mě škola bavila, i když to byla klasická základka. Dneska, když jsou informace na kliknutí daleko by to možná bylo jinak, ale tenkrát mě bavilo právě to, že učitelé mluvili i o věcech, o kterých by mě ani nenapadlo zjišťovat, že existují (třeba to národní obrození, to v normálním hovoru na pořad dne příliš často nepřijde :o) A tak bych to nějak viděla, že by škola měla ukázat cesty, které existují, aby se děti dozvěděli, kam mohou dojít a co je může bavit, protože to člověk samovolně dost často vůbec zjistit nemusí.