mitford sister Přesně tak to funguje. Je to i o vedení k samostatnosti a to nejvíc potřebují právě ty děti, které umí plnit jen nařízené věci.
Lamicka Není to styl výuky hry na koberci...to určitě ne. Je to vyučování formou projektů a spolupráce. Někdo téma hledá v knize, někdo na internetu a někdo ho zpracuje podle svých znalostí. Přijdou jim k tomu udělat přednášku třeba odborníci nebo učitelé vysokých škol. Hlavně potom proběhne konference, kde všichni dané téma prezentují. A dokážou to opravdu všichni. Můj syn do třetí třídy před víc než třema lidma nepromluvil a tam po půl roce moderoval představení pro rodiče.
dynda Nějaké cíle mají, ale též si je stanovují spíš sami. Včetně toho jestli chtějí navštěvovat třeba přípravu na přijímačky nebo ne. Jestli se chtějí víc věnovat chemii nebo fyzice. A jestli půjdou na dějiny čtrnáctého století nebo na přírodu našich lesů. Možná neumí všechno, ale to můj starší syn ze ZŠ taky ne. Spoust věcí se naučil jen na písemku a za týden o nich už nevěděl. Povinné mají jen základní předměty a i tam si stanovují cíl hodiny.
Líbí se mi slova ředitele, že je nutné postupně děti připravit na to, aby zvládly život bez školy a samostatnou práci. Takže opak toho se naučit a dělat to, co se po nich přesně chce. Myslím, že pro děti je to vhodné pro všechny, ale pro všechny rodiče určitě ne.