To jsem si vzpomněla, jak mě vytočili před Vánocema v Zaře. Něco jsem se ptala a prodavač na mě vyhrkl "you must speak english". Ten tón a důraz na must mě teda dost rozrušil. Kdyby se omluvil, že česky neumi, tak bych to vzala, ale takhle ne. Detailně to popisovat nebudu, ale myslím, že už to příště nikomu tak neřekne
.
Přiznání
Měli jsme dětskou lékařku z Ukrajiny, na řeči to poznat bylo, ale domluvily jsme se vždycky. Byla jsem s ní spokojená, byla pečlivá, nad ničím nemávla rukou. Na internetu se ovšem objevovaly komentáře o aroganci, neschopnosti, špatné češtině... Bylo mi to docela líto, protože jsem měla dojem zcela opačný. Na podzim tu skončila a doteď to tu pytlíkují různé zástupy, ordinuje se pár hodin týdně, přičemž městská část bude mít určitě k deseti tisícům obyvatel. Okolní pediatři nové pacienty samozřejmě neberou. Provozovatelem ordinace je zdravotnická síť, z jejich vyjádření jasně vyplývá, že nástupce hledají, ale je třeba se připravit na možnost, že se lékař nenajde. Jsem ráda, že teď děti nechodí do školky, takže jsou zdravé. Takže za mě, díky bohu za ukrajinské lékaře, budu se s nimi klidně domlouvat rukama, hlavně když děti někdo ošetří.
Tak neviem, ja som na radu môjho (v Čechách pracujúceho slovenského) nevlastného brata-kardiológa chodila do Čiech, kde ma dosť dali dohromady arabský gynekológ s gréckym endokrinológom a teda, som za to vďačná...po Česky hovorili dobre, rozumeli aj mojej slovenčine, akurát medzi sebou hovorili anglicky. Akože ja viem, ja sa na to kukám zo slovenského, čo sa týka zdravotníctva totálne zhumpľovaného brehu, ale tak no...hlavne asi tá odbornosť. Nepredpokladám, že by sa ten jazyk časom nenaučili.
Pinot Noir ja mam taky doktora z ciziny a je skvely. Cesky mluvi velmi dobre, kdyz mu obcas neco ujede, tak se ho znovu zeptam (coz ale muze byt pro nekoho problem). S pediatry je to pech, slysim to ze vsech stran, ze neberou nove pacienty.
barbucha Zrovna v lékárně bych uvítala informace v úředním jazyce té které země.
S temi Ukrajinci ci Rusy v lekarnach je to strasny, ale nic proti tomu, kdyz jsou lekari. Mně se za posledni dva roky ve vsech nutnejch ordinacích, kam chodim, takhle vymenili, ortoped, neurolog, obvodak, zubar, gynekolog... Jsou příjemní, jiste atestovani, ale neschopni dialogu. Nerozumi tomu co rikam, tezko pak muzou lecit tak, jak bych treba potrebovala. Vadi mi to ukrutne, ale pri hledani ordinace v Praze,kde by nebyla v lepším priade cekacka rok, mi prijde, ze neni mozne Čecha sehnat.
Tady je to to same v blede modrem, akorat ze misto Rusu a Ukrajincu ordinuji Indove a Pakistanci; a ta jazykova bariera je nekdy fakt problem. Myslim, ze medicina je obor, kde by se na to melo vic dbat
Ja jsem se kvuli tomu vratila ke svemu gynekologovi v Rockfordu, i kdyz to znamena dojizdeni, protoze ten, ac Ind, mluvi (a rozumi) anglicky plynne. Ale tady v DeKalbu ordinuje postarsi pan z Ciny a fakt nechapu, jak je mozne, ze ho to nechaji delat - s nim jsem se domlouvala vicemene posunkovou reci.
Sambova psychiatricka je zase pro zmenu Egyptanka, ktera vystudovala ve Francii. Tam by me fakt zajimalo, jestli ty jeji vystrelky maji neco spolecneho s odlisnou kulturou, anebo jestli je to fakt proste jen krava ![]()
MP Marge no to je teda taky blby. Ja dokud jde jen o prevenci a je vsechno ok, tak jsem relativne smirena, ale treba ten zubar, kdyz jsem mela postoupit nejaky narocnejsi zakrok a slo o vysvetlovani a navrhy ruznych metod, tak jsem mu v podstatě odkejvala všechno.. Jako je dobrej, dopadlo to dobre, ale vlastne jsem nemela na vyber a musela pristoupit na jeho navrh, jistě ten nejdrazsi.
MP Marge nedavno jsem se divala na dokument o MUDr. Pomahačovi, ktery transplantuje obliceje. Rikali tam, ze je strasne tezke stat se v USA doktorem. Cim vsim musi projit, nez vubec muze zacit alespon trochu fungovat samostatne. Jeden by rekl, ze jedine nadclovek to zvladne.
Asi to nebude tak horke? ![]()
Lamicka Tak ja to mam z prvni ruky - krome toho, ze je to casove narocny, je to proste hrozne drahy stat se doktorem. Musi ctyri roky na bakalare a pak dalsi ctyri roky na medicinu. Kdyz to dokonci, tak jsou sice doktori, ale potrebujes si jeste udelat intership a residency - takze dalsi krok je vybrat specializaci a delat residency - podle oboru dalsi tri az nejakych osm nebo deset let. Pracujou od nevidim do nevidim (trochu to zakonem omezili, ale stejne minimalne tech 80 hodin tejdne), vikendy, nocni ..a behem tohohle obdobi je plati hur nez v Mekaci. Mezitim uz ale musi splacet ty sileny pujcky, nic moc, no. Taky tu nad tebou neustale visi hrozba toho, ze te bude nekdo zalovat.
Maji nedostatek doktoru, hlavne tech internistu a vseobecnych, protoze tyhle obory relativne malo plati. Obzvlast v ruralnich oblastech je to fakt problem, takze US zavedli specialni viza pro doktory ze zahranici - dostanes pracovni vizum, ale musis souhlasit s tim, ze urcitej pocet let budes slouzit v urceny oblasti.
Myslim, ze vetsina tech spatne hovoricich nestudovala medicinu v USA.
Setare To je zajimave, dekuji za vysvetleni.
Setare Potvrzuji ![]()
Kdysi jsem četla deník jednoho americkýho doktora, jmenovalo se to prostě a jednoduše "Intern" a autor byl označovanej jako "X". Na Slovensku to vyšlo... před ´89 - nedivím se že to vyšlo už tehdy, anžto to ukázalo kapitalismus takovej, že se laskavý čtenář třásl hrůzou ![]()
Strašná otročina, strašná! Přičemž samozřejmě manželka ho přitom ještě musela živit... ale tak zas se všichni těšej asi, když tomu věnujou nějakejch 10-15 života, že budou na starý kolena ve vatě ![]()
Lama_z_Lanaučím 15 rokov a posunula som sa ... dozadu. Moje nároky vyložene klesajú, učím oveľa jednoduchšie a je to demotivujúce.
Ja si to prave taky nemyslim. Jak rikas, lidi jsou stejny, ale doba je jina. Vzdyt na ty mista, kde ta stredni kdysi stacila jsou ted i casto daleko vetsi naroky. Ja si fat nemyslim, ze mlady studenti jsou linejsi nebo hloupejsi takhle plosne. Ale do jiny doby se narodili a v jiny budou pracovat.
A druha vec je "umele vyzadovani" titulu na nekrerych pozich. Krome farmaceutu ucim i dalkovy zdravotnicky laboranty (Bc). Casto to byvaji lidi z mnohaletou praxi v laborce, ale najednou jim nekdo rek, ze jestli chtej tu stejnou praci delat dal, tak musej dostudovat. Je to pak casto oboustrane nestatny, protoze temhle lidem ty 3 roky zadnej novej superskill fakt nedaj.
Ale ja tu zas nechci mudrovat nad celym vzdelavacim systemem, do toho samozrejme nevidim.
Jsem myslela hlavně to, že údajně co kdysi středoškolák, to dnes ztěžka vysokoškolák. To je individuální ne generační a je to způsobený hlavně vyšším počtem lidí studujících a VŠ vzdělaných. Ty nároky na úroveň vzdělání jsou asi diskutabilní, ale to nucení do studií lidí po 30letý praxi je holt dočasná komplikace než se dorovná nabídka s požadavkem, téměř všude na světě je prostě vysokoškoláků víc, asi neni důvod zůstávat pozadu na bývalym procentu.
Mutziputzi Hele, nejsou, stezujou si na to i učitele na zakladkach, ze maj děti roztristenou pozornost, nerozumějí psanymu textu a nedaj dohromady pomalu holou větu (prej fakt třeba půlka 7. třídy nepochopí zadání pisemky z přírodopisu a učiteli nedávaj smysl odpovědi)- a tohle se prej za posledních 10-15 let zhoršilo, prej je mnohem těžší sestavit hodinu, aby dávali pozor a tak, nečtou taky skoro vůbec
já bych se zamyslela i nad tim, jestli když je doba ve všem ostatnim jinde, musí školství jet podle osnov a principů pomalu z dob Marie Terezie, ta nabídka podnětů z okolí je holt asi zajímavější než zkostnatělá povinná četba, větný členy, čeledi bezobratlejch atd.
já bych se zamyslela i nad tim, jestli když je doba ve všem ostatnim jinde, musí školství jet podle osnov a principů pomalu z dob Marie Terezie, ta nabídka podnětů z okolí je holt asi zajímavější než zkostnatělá povinná četba, větný členy, čeledi bezobratlejch atd.
![]()
Jsem myslela hlavně to, že údajně co kdysi středoškolák, to dnes ztěžka vysokoškolák. To je individuální ne generační a je to způsobený hlavně vyšším počtem lidí studujících a VŠ vzdělaných. Ty nároky na úroveň vzdělání jsou asi diskutabilní, ale to nucení do studií lidí po 30letý praxi je holt dočasná komplikace než se dorovná nabídka s požadavkem, téměř všude na světě je prostě vysokoškoláků víc, asi neni důvod zůstávat pozadu na bývalym procentu.
ja na to prave na zaklade svych omezenych zkusenosti nemam uplne pevnej nazor, zeptej se me za 10 let ![]()
Nepamätám si, v ktorom vlákne sa rozoberalo čítanie príbalových letákov k liekom. Tak som si vstúpila do svedomia a vybrala ten z mojich, keďže majú zmenené zloženie. Má 87 cm a 2 stĺpce
idem ho prelúskať

barbucha Jeeeee...to jsem četla taky...Doktor X intern...moc se mi to líbilo,ale neměl to chudák teda jednoduchý...
pecka uff teda ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY
Esxence 2026: Zavíračkou to nekončí