Potrefenáhusa Už jsem to tu myslím psala. Knížky vydané v edici 1.čtení, byly při vydání po 15 letech přeřazeny do kategorie čtení druhého.
Neříkám "ach ta mládež", ale stejní nejsou.
Potrefenáhusa Už jsem to tu myslím psala. Knížky vydané v edici 1.čtení, byly při vydání po 15 letech přeřazeny do kategorie čtení druhého.
Neříkám "ach ta mládež", ale stejní nejsou.
Potrefenáhusa Sweet Potato deti chodi na folklorni krouzek a vedouci si stezuje, ze si dnes deti nepamatuji texty, melodie, neudrzi pozornost, neumi behat a taky pohybovat se v prostoru, protoze tolik nebehaji venku a nehraji treba na honenou. Ze se to zhorsilo tak pred 10 lety a ted jeste vic.
Mutziputzi Hele, nejsou, stezujou si na to i učitele na zakladkach, ze maj děti roztristenou pozornost, nerozumějí psanymu textu a nedaj dohromady pomalu holou větu (prej fakt třeba půlka 7. třídy nepochopí zadání pisemky z přírodopisu a učiteli nedávaj smysl odpovědi)- a tohle se prej za posledních 10-15 let zhoršilo, prej je mnohem těžší sestavit hodinu, aby dávali pozor a tak, nečtou taky skoro vůbec
Souhlasím. Mam ve svem okoli par ucitelu i profesorů a predevsim ucitele na zš jsou dost vyrizeni a maji hlavne srovnani.
PotrefenáhusaTaky souhlasím. Sousedka učí 40 let na zš a říká to stejný, co píšeš.
crazydaisy mne by vzdycky u pedagogu s takhle dlouhou praxi zajimalo, jak se za tech 40 let posunuli oni samotni-a fakt to nemyslim ani trosku povysene nebo urazlive, mne to vazne zajima - budu muset nekdy s nekym takovym hodit rec. Jen mi prijde blahovy ucit treba stejnym zpusobem tolik a let a stezovat si "jen" na zaky.
Muzu mluvit za "svuj" hlavni predmet, ze kdyz jsem na nej chodila ja pred 10 lety, tak se ucil dost jinak a to jsou tu furt stejni lide.
Lama_z_Lana Ta moje sousedka je taková mladistvá, akční žena a i po těch letech ji to pořád baví. Jestli se nějak pracovně dál vzdělává netuším, ale v soukromí jde s dobou.
Lama_z_Lana
Mně na studentech vadí, když nemají připravený výstup, "zapomenuté" pomůcky, bez nichž nemá výstup smysl, neumí zpaměti básničku, kterou chtějí učit děti, atp. Já to vnímám jako nezájem, zvlášť když další den je to to samé.
Lama_z_Lana To je jistě pravda, lecckdo se neposune ani o píďu. Ale myslím, že ty skoky jsou dnes větší a rychlejší, není asi snadné udržet krok, ať už pro pedagoga jednotlivce, tak pro pedagogiku nebo didaktiku jako takovou.
Lama_z_Lana Já mám kámoše mladý (ehm, kolem 40) a všechno to jsou fakt nadšenci, premejslej, ucej se furt, jako 90% z nich bych za učitele brala hned...ale prej ten rozdíl je fakt velkej
Lama_z_Lana Jo a mám teda dost kolegu, co ucej na VŠ a ti si zas stezujou, ze 90% lidi u studia ještě pracuje - jako vim, ze na mp se to hodnotilo kladně, jenže ono fakt strašně záleží na tom kterým oboru, něco bez těch přednášek a odsedenych hodin proste zvládnout nejde a přednášky povinny nejsou, dost oboru proste vyžaduje poměrně dost snahy navíc a to už fakt s tou praci nejde
no a pak se hrozne zhoršuje práce s informačníma zdrojema, ze ani studenti VŠ kolikrát nechápou, ze nelze všechno stahovat z internetu, ze je nutný uvádět zdroje a pokud něco nenajdou na první enter v googlu, dal už nehledaji ....
proste ta doba je taková nějak rychlejší, na jednu stranu maj všichni pocit, proč se něco učit, když to jde snadno najít na googlu, na druhou stranu je těch informaci strašně moc a lidi to neumí třídit
Potrefenáhusa Jo, krásně shrnutý! Přesně, ono fakt záleží na tom oboru.
U nás se ta práce moc stíhat nedá. Spíš vůbec. Většina předmětů je povinná se 100% docházkou, semináře (a hlavně praktika) jsou dlouhý, klidně 8 hodin v kuse. Většinou tu studenti ty 3 dny v týdnu fakt být musí, přednášky bývají tak 1-2 dny v týdnu. No ale pak od cca třeťáku začnou diplomky. A když chce člověk dělat nějakou pořádnou experimentální práci, tak to sežere taky dost času - zpravidla místo přednášek. Třeba moji diplomanti tu chodí přes semestr 1-2x týdně na těch 6-8 hodin. Takže práce leda o víkendu a to se spíš musej učit
Blbý je, že ani do tý lékarny na brigádu jít nemůžou, tam prostě bez toho titulu (ani na volnej výdej) člověk nemůže. Takže brigádničit tam chodí akorát studenti, co sem přišli jako laboranti. Na druhou stranu si myslím, že u nás to není nezbytně důležitý- ve smyslu získávaní té praxe. Klasická výuka tu trvá 4 roky, 5. ročník je v podstatě jen povinná 6 měsíční praxe v lékarně a to je dost dlouhá doba na to, aby člověk pochytil všechny důležitý a základní návyky atd.
Potrefenáhusa Chapu ty vyucujici, na druhou stranu je dost studentu, kteri by bez prace pri skole studovat nemohli vubec, protoze je rodice nemuzou stoprocentne dotovat.
Lama_z_Lana
Ale to je přece všude, to co dřív zvládali středoškoláci dnes horko těžko dávají vysokoškoláci,praktikantky studium a obor vůbec nezajímá a vlastně v něm ani pracovat nechtějí. Ale v čem pracovat chtějí, to ví jen bůh.
No v čem. Přece jako agenti nějaký pěkný velký farmaceutický společnosti ![]()
Mě spíš udivuje, kolik je lékárnic, myslím ty za pultem (nebo jsou to jen prodavačky?), který neuměj česky a zjevně se ani moc nesnažej se naučit... aspoň tady v okolí je tak polovina těch holek z Ukrajiny (?), ze Slovenska... nedovedu si představit, jak se domlouvaj s polohluchou babkou a vysvětlujou jí právě ty nežádoucí interakce třeba!
Chápu nedostatek zaměstnanců, ale zrovna při tak důležitým styku s "klientama" bych trvala na perfektním zvládnutí češtiny...
barbucha Žádnou takovou lékárnici asi neznám, ale nečeši s nedokonalou češtinou jsou i lékaři, kéž tohle byl největší problém.
Sweet Potato já jo: DrMax kupříkladu má za pultem cizinky
Myrtila Důvody chápu. Ale ne s každým oborem to lze skloubit
Jo, Dr. Max to jistí
Tam někdy ani nerozumim kolik mam zaplatit (ano, jsem napůl hluchá babička).
No tak když se tady mluví o tom, jak je důležitej výklad k tomu kterýmu léku... tak tomu výkladu je nutný i rozumět, že jo. Totéž u doktora.
S temi Ukrajinci ci Rusy v lekarnach je to strasny, ale nic proti tomu, kdyz jsou lekari. Mně se za posledni dva roky ve vsech nutnejch ordinacích, kam chodim, takhle vymenili, ortoped, neurolog, obvodak, zubar, gynekolog... Jsou příjemní, jiste atestovani, ale neschopni dialogu. Nerozumi tomu co rikam, tezko pak muzou lecit tak, jak bych treba potrebovala. Vadi mi to ukrutne, ale pri hledani ordinace v Praze,kde by nebyla v lepším priade cekacka rok, mi prijde, ze neni mozne Čecha sehnat.
U nás byla Slovenka a ta tak rychle mluvila, že jsem jí fakt nerozuměla. Tak jsem se optala znovu a ona mi to pak pomalu a srozumitelně vyložila. Byl se mnou syn, tehdy asi osmiletý a pak se zeptal, co znamená Po raňajkách. A já si uvědomila, že ty děti už slovenštinu ani neznají ![]()
No právě. A ti starší už zapomněli (někteří teda) ![]()
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Vítejte! Je to sice otrava, ale pokud chceme, aby naše webové stránky nadále fungovaly, musíme Vás obrat o trochu Vašeho času, abyste si nastavili své vlastní kombinace cukroví. Koláčky si prosím nastavte podle své chuti:
Více informací o zpracování osobních údajů najdete v našich zásadách ochrany osobních údajů.
Nezbytné koláčky
Zajišťují základní funkce webu, bezpečnost a správné zobrazení stránek, bez nich by parfumanie.cz nefungovala správně.
Analytické koláčky
Pomáhají nám pochopit, jak návštěvníci web používají, abychom ho mohli zlepšovat, například anonymní statistiky návštěvnosti.
Marketingové koláčky
Slouží k zobrazování relevantní reklamy a obsahu na základě Vašeho chování na webu.
Svůj souhlas můžete kdykoliv změnit v nastavení koláčků v patičce webu.