Pravé české i světové peklo

01. prosince 2016 11:05
Offline Pavlena
6905 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 09:30

No ona má maminka jakýkoliv názor, hlavně když je právě opačný.. To je pak těžké.

Offline viktorka_od splavu
49172 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 10:24
Reakce na dost_bot:

mozna lepsi zamerit se na obchody ktere nabizi vyslovene domaci odev (napr Tchibo) nez provozovny pro sportovce, tam bych veci na doma nehledala:-)

49172 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 10:25
Reakce na Pavlena:

nevim jestli bych byla radeji, kdyby to bylo naschval, to je fakt:-)

Offline slniecko admin
19500 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 11:18
Reakce na Garfie:

Ha ha, to je vtipný, zrovna o víkendu takhle zuřila kamarádka. Vyšla si do divadla se svými i manželovými dcerami, celkem 4 holky ve věku 6-12 let...a dvě z nich ne teda v teplákách.....ale tak nějak podobně, roznodně ne do divadla :-D

S týmto sa strašne často stretávam, že deťom kupovať sviatočné oblečenie sú vyhodené peniaze, lebo to len zničia a vyrastú a oblečú to tak raz, alebo dvakrát. Čo je síce pravda, ale tak vychovávam snáď deti k nejakej kultúre nielen obliekania, ale aj k tomu, rozlišovať príležitosti a vedieť sa k nim patrične (aj) obliecť. Ako, ak práve v danom momente nie je čo (lebo sme neskoro zistili, že sa vyrástlo) - tak to nejako polátame, alebo z nejakých iných dôvodov (tiež som dcéru pár krát nechala ísť do filharmónie v zateplených nohaviciach, lebo kruci, čo je to za nápad ísť na výchovný koncert polovicu mesta pešo, keď je pod nulou), ale v princípe trvám na tom od malička, aby bola minimálne jedna sada slávnostná.

No a potom boje doma, hlavne so synom "prečo práve ja chudák musím mať košeľu", a zo začiatku aj s mužom, ktorý mal pocit, že to preháňam, keď väčšina rodičov nechá deti behať v hocičom. Našťastie sme ho dali (oboch) na nie celkom bežnú školu, kde pri prvom vysvedčení mu padla sánka, lebo zistil, že všetci spolužiaci sú v košeliach a väčšinou aj v kravatách, tak bojuje o trochu menej, keď ide o školské príležitosti. Dokonca si nechal z vlastnej iniciatívy kúpiť poriadnu zaväzovaciu kravatu namiesto detských na gumičke.

Zas ale nerobím čurbes, keď to ufúľajú, deti sú proste deti a treba s tým rátať.

49172 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 12:54
Reakce na slniecko:

me vzdycky nejvic rozhodi argument, ze to "neni pohodlne". no vsak jo, od toho jdem mezi lidi slusne, jinak bychom mohli rovnou v pyzamu a pres to zupan... jo pubertaci pockej pockej to bude jeste lepsi;-)) ale ten priklad spoluzaku je zasadni, to mas supr

Offline Garfie
28417 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 13:12
Reakce na slniecko:

Tak oni to bohužel často moc neřeší ani rodiče, natož děti. Vidím to u kamarádek, syn "nerad nosí košile", tak jde do divadla v tričku....a podobně. O sestře, která učí na učňáku už jsem tu někde psala, půlka třídy jí chodí do vyučování v teplákách. 

Offline Pavlena
6905 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 13:31
Reakce na slniecko:

To, že děti vyrostou jsou jenom výmluvy. U chlapečků je to asi těžší (košile musí sedět, tj. doba, kdy ji mohou nosit je dost krátká)..

Zvlášť mě tyto výmluvy baví u lidí, kteří utrácí několik desítek tisíc ročně za dovolenou, ale na slušné oblečení dětí "nemají".

Ale přiznám se tedy, že trochu flákám společenské obutí dítěte. Každopádně má vždycky má něco, co je k sukni/šatům akceptovatelné (balerínky, kotníkové perka nebo kozačky). Ale že bych kupovala "papírové" lakýrky pouze do divadla, na to bych se mohla.

Offline slniecko admin
19500 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 13:57
Reakce na Pavlena:

Hej, ale totálne akceptovateľná biela košeľa pre chlapčeka stojí v HM cca 10€.

Topánočky sú problém. U malej som to riešila buď tak, že mi otec (žije v USA) poslal normálne detské lakovky - potom sme ich posúvali ďalším vnučkám, alebo presne tými "papierovými" balerínkami - tie sa "unosia" pri hre na princezné , obzvlášť ak sú trblietavé. Neskôr už začali byť na trhu tie lakovky aj tu. No a teraz, keď je už veľká, tak sa jej dajú kúpiť balerínky v dospeláckej obuvi.

Horšie je to u chlapca, tam "slušňácke" topánky zohnať je niekedy fakt priam nemožné, ak vôbec sú, pod 30-40€ sa človek nepohne, a dieťa to obuje naozaj raz-dvakrát. Tam sa vôbec nedivím, že to rodičia riešia menej strakatými teniskami. Ešte v lete je to ako-tak, lebo paradoxne slušnejšie sandálky sa dajú kúpiť pomerne ľahko.

Offline slniecko admin
19500 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 14:02

Dcéra už má 14, tak tam to už začína, zatiaľ sa to dá riešiť tým, že jej k tomu dovolím nejaký menší "úlet", zatiaľ to zaberá. Navrch má slabosť pre - teraz neviem, či to správne nazvem - preppy style? Proste niečo v štýle školských uniforiem, takže ak sa mi podarí zohnať niečo v škótskom káre - sukňu, alebo šaty, mám vyhraté. A tému "bude mi v tom zima" som zatiaľ vyriešila čiernymi zamatovými nohavicami.

Ale je mi jasné, že toto je len začiatok, pamätám si seba ...

Offline slniecko admin
19500 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 14:03
Reakce na Garfie:

V učňovke je to už asi moc, ale paradoxne, u nás sa chodí do školy v teplákoch, alebo sa tam deti do nich aspoň prezliekajú, je to alternatívna ZŠ, sú veľa v pohybe, tam by to naozaj bolo obmedzujúce.

49172 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 14:21
Reakce na slniecko:

u děvčat je to opravdu jednodušší, i když ta puberta bych řekla bývá výživnější;-))

Pavlena tuhle jsem kupovala "papírové lakýrky" na kluky ve f&f cca za dvě stovky, tvar normálních oblekových polobotek akorát teda plastový... ale ten jeden den na svatbě příbuzenstva v tom vydrželi. jinak se snažím aby měli nějaké normálnější obutí tohohle typu (ideálně ne s bílou podrážkou), a když to není příležitost vyloženě na oblek, tak mi přijdou v pohodě kamkoliv, s tmavýma kalhotama a košilí/svetrem

Offline Pavlena
6905 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 15:04

Jasně, řeším to podobně, vlastně veškerý nákup obuvi podmiňuji tím, aby se v tom dalo případně do divadla.. :-)

A je to občas fuška, najít na holku něco, co není v mnoha odstínech růžové zároveň a nemá to aplikace v podobě kvítů či motýlků (a to nejlíp na všech modelech až do velikosti 37!!). Naštěstí dcera tyhle holčičárny nemusí, takže jí vpohodě vnutím jednobarevné boty (když je seženu!!   ).

Pozn.na závěr: dcera má hodně široké chodidlo, ale krátkou nožku, což už tak výběr velmi zužuje.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 15:21
Reakce na Pavlena:

To, že děti vyrostou jsou jenom výmluvy. U chlapečků je to asi těžší (košile musí sedět, tj. doba, kdy ji mohou nosit je dost krátká)..

Zvlášť mě tyto výmluvy baví u lidí, kteří utrácí několik desítek tisíc ročně za dovolenou, ale na slušné oblečení dětí "nemají".

Ale přiznám se tedy, že trochu flákám společenské obutí dítěte. Každopádně má vždycky má něco, co je k sukni/šatům akceptovatelné (balerínky, kotníkové perka nebo kozačky). Ale že bych kupovala "papírové" lakýrky pouze do divadla, na to bych se mohla.

Hlavně ty společenské věci se u dětí tolik neunosí, tak se dají posílat dál. Brácha měl takhle dokonce trochu upravené kalhoty a košile po strejdovi )když byl v jeho věku), naši mu k tomu koupili kravatu na gumičku a babička ušila vestičku a bylo..... Boty řešili podobně jako Vy.....

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 20:29

kde se bere ten nesmysl, ze spolecenske obleceni je nepohodlne? 

Offline Jehelníček
753 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 20:42
Reakce na jinx:

Není na gumu? 

49172 příspěvků moje polička 10. ledna 2017 20:54
Reakce na jinx:

no říkali chlapci. košile ve správné velikosti je určitě méně pohodlná, než vytahané obrtriko nebo zválená mikina... a že si kupují chlapi gatě o číslo až dvě větší, protože "je to pohodlnější" tak to už jsme tu párkrát myslím probíraly, uh:-( je fakt, že normální soudnej chlap, když si jednou pořídí pěknou padnoucí věc, tak už z toho neuhne... jenže děcka, který jsou vystavený různýmu posměchu a masírovaný názory jiných členů rodiny, to je horší

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 11. ledna 2017 05:10
Reakce na Jehelníček:

Není na gumu? 

jj, guma pro gumy 

Offline Kiore
208 příspěvků moje polička 26. února 2017 12:44

Úplně nevím, kam s tím, ale asi sem... Ve zkratce: včera proběhlo MČR v latinsko-amerických tancích a naši noví mistři si svůj titul opravdu zaslouží, ona je technicky daleko před všema ostatníma tanečnicema, ale kdykoliv se na ni kouknu, tak prostě nemůžu spustit oči z jejího obličeje  (já vim, je to tanečnice, ale když ona to obočí takhle "nosí" i normálně )

Offline Ounz
20470 příspěvků moje polička 26. února 2017 12:52
Reakce na Kiore:

Fanynka Star treku?? 

Offline Torrah
3281 příspěvků moje polička 26. února 2017 13:57
Reakce na Kiore:

Je to strašidelný. Nelíbí.