VIP zjevy

14. srpna 2014 20:26
Offline 999
19689 příspěvků moje polička 07. ledna 2023 22:40

Sweet Potato Ano :-)

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 07. ledna 2023 22:42

Mně ta penisohistorka taky nepřijde zas tak pobuřující. Jednou se rozhodl napsat knihu o sobe, tak co by tam koneckonců měl jinyho psát, než nějaký špeky, který se jinak fakt nehodilo prozradit.

Jo a taky jsem zkoukla ten jejich dokument a jak tu jela ta diskuze minule, tak je fakt poznat, ze většina to hodnotila fakt na základě par ukázek. Já jim to celý celkem věřím a i chápu, proč to natočili. 

Offline 999
19689 příspěvků moje polička 07. ledna 2023 22:45

Vilemina Ne, nejsi :-). Epopej je děs, Mucha je kýčař a paní může být divná :-).

Offline Ignis
1334 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 00:08

whiskas Tak to je boží

Offline tamara
příspěvků moje polička 08. ledna 2023 08:37
Reakce na SunEclipse:

999 Ale obráceně to neplatí. To, že něco vyvolává emoce, neznamená, že je to umění.

​Naprosto souhlasím.

Offline 999
19689 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 10:03

SunEclipse Jak už jsem psala, tohle není na internetovou debatu. Tak jen velmi zjednodušeně. Umělec stanoví, že to a to je uměni a ty k tomu zaujmeš postoj.Před víc než sto lety Duchamp řekl, že jeho Fontána (pisoár) je uměni, vystavil ho na podstavci a čekal na reakce. Předtím ho jako správný umělec podepsal. Ne jako Duchamp, ale jako R. Mutt, což byl název obchodu s instalatérskými potřebami. Jaké emoce objekt vyvolal je zřejmé :-). Přesto (nebo právě proto), se Fontána stala nejzásadnějším uměleckým dílem 20. století, Picassova Guernica je až na druhém místě. Nechci, aby mě tady někdo chytal za slovo a podsouval mi, že považuju to, co dělá Kača za stejně zásadní, jako Duchampovy objekty. Ale oba reagují na dobu, ve které žijí. 

Offline SunEclipse
3463 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 10:26

999 ono asi i záleží na sociální bublině. Guernicu znám, o Fontáně a Duchampovi jsem doteď nic netušila. A taky na čase - kdoví, co se budou učit o nejvýznamějších dílech 21. století za 100 let. 

A na závěr otázka - co když ve mně ono dílo žádné emoce nevyvolává? Co si dělá paní KO je mi zcela šumák. Pokud bych omylem narazila na nějaké její vystoupení, pokrčím rameny a půjdu dál. Ani článek jsem se nenamáhala číst,  nezajímá mě to.  Pak tedy v mé realitě je to zcela konzistentní - pro mě  to není umění.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 10:31
Reakce na MP Meri:

Mně ta penisohistorka taky nepřijde zas tak pobuřující. Jednou se rozhodl napsat knihu o sobe, tak co by tam koneckonců měl jinyho psát, než nějaký špeky, který se jinak fakt nehodilo prozradit.

Jo a taky jsem zkoukla ten jejich dokument a jak tu jela ta diskuze minule, tak je fakt poznat, ze většina to hodnotila fakt na základě par ukázek. Já jim to celý celkem věřím a i chápu, proč to natočili. 

Offline Pinot Noir
29745 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 10:46
Reakce na 999:

Tak jen velmi zjednodušeně. Umělec stanoví, že to a to je uměni a ty k tomu zaujmeš postoj.

​Je tedy zajímavé, že když někdo zaujme postoj, že je to nechutné, nebo se mu prostě jen nelíbí, co performerka nevím-jak-se-jmenuje dělá, hned dostane kartáč a pokárání za "vyvádění".

Offline milacka
5881 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 10:54

Pinot Noir  žeby sme sa pokúsili aj my o umenie v záhrade? Možno nejakú sociálnu entitu zaujmeme, šaty na to nepotrebujeme, hrable, rýľ máme, toto tu ešte nebolo, diera v umeníJa na rozdiel od teba by som mohla aj nejaké dôchodkyne osloviť.

Offline Garfie
28417 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 10:59

999 SunEclipse Duchampa znám (hlavně teda syn tu historku miluje), ale vždycky jsem myslela, že to byl z jeho strany spíš vtip, nebo takový pokus "co lidé vydrží". :-) Něco jako když v galerii v  Holandsku, nebo kde to bylo, vystavili obraz z Ikea. To se pochopitelně nevylučuje s tím, že v podstatě započal nový umělecký směr. Ale už si tady pochopitelně googlím a čtu si o jeho díle podrobněji...

Ale třeba nesouhlasím názorem, který tu zazněl, že se všichni naváží do Olivové kvůli jejímu tělu, myslím, že kdyby byla vyhublá, vzbuzuje stejné reakce. 

milacka Hlavně tam zakomponuj sádrového trpaslíka! 

Offline Pinot Noir
29745 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 11:01

milacka Víš co, já moc nemám ráda tohle "tak to se můžu taky považovat za umělce" a "jdeme taky dělat umění" a ten vtip s hadrem, co tu proběhl... Já té paní neberu právo takto tvořit, ani nemám ambice na to reagovat jinak než názorem líbí/nelíbí. Ale vadí mi, že když napíšu nelíbí, je mi podsouváno cosi o tvarech těla, štíhlosti, bodyshamingu atd.

Offline brrr
12298 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 11:07

Garfie No štíhlá, s drobnymi prsy by s nimi nezvládla točit jako KO.

Myslím, že nevadí, jak daná osoba vypadá, ale že se tomu, že nahatá skáče na trampolíně říká umění.

Offline 999
19689 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 11:11

SunEclipse To je v pořádku. Já taky výstavách někdy pokrčím rameny, jdu dál, vůbec se mě to nefotkne. Když jsem tady zmiňovala Muchu, tak ten pocit mám před Slovanskou epopejí. Vždycky maximálně počítám, kolik kil barvy asi spotřeboval a kolik štětců ošmejkal.

Spíš jde o to připustit, že i když to zrovna pro mě nemá hodnotu, je to (dobré) umění. Pokud se mi něco moc líbí, snažím se to vyhledávát, připomínat si tu krásnou emocí. A pokud mě to znechutí, naštve, vytočí... neřeknu si, tohle není umění. Spíš se směju sama sobě, že mě ten umělec doběhl :-).

Ale věta v mé realitě to není umění se mi líbí, budu ji používat v jiných oblastech :-).

Offline SunEclipse
3463 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 11:17

999 když to budeš chtít vyšperkovat,  místo "v mé realitě" řekni "v mém matrixu"

Offline 999
19689 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 11:19

Pinot Noir Já jsem moc ráda, že jsi to napsala, já věty typu: ježíš tohle bych dokázal namalovat taky, zakazuju studentům hned na prvních hodinách dějin umění 20. století. A oni když se tím prokoušou a někteří nakonec i porozumí, tak pochopí, jak jsou tyhle proklamace hloupé.

Offline Pinot Noir
29745 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 11:25

999 díky.

Offline Pinot Noir
29745 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 11:25
Reakce na brrr:

Garfie No štíhlá, s drobnymi prsy by s nimi nezvládla točit jako KO.

Myslím, že nevadí, jak daná osoba vypadá, ale že se tomu, že nahatá skáče na trampolíně říká umění.

​S tímto třeba nesouhlasím vůbec.

Offline Janulik03
20122 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 11:34

Zaujimava debata. Zamyslela som sa co povazujem ja za umenie. A vlastne pre mňa je to to, co by som sama nedokazala, nevymyslela, a dava mi to radosť a snahu sa k tomu vrátiť, pripadne si o tom nieco blizsie naštudovať. Tamta pani mi je fuk, na druhy krst by som sa k nej nevratila a ani si o nej nic nezistovala blizsie. Nahota ako taká ma nepoburuje, vzhlad tela nehodnotim, necitim sa opravnena hodnotit, ale páčiť sa mi nemusí. 

Ale mne sa nepaci ani hodnotenie v tomto vlakne inych znamych ludi.

Offline monis
1608 příspěvků moje polička 08. ledna 2023 11:34

999 na to se mi vždycky vybaví tento meme