Čas vánoční...

22. prosince 2016 19:51
Offline Myrtila
5419 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 06:18

Garfie Potrefenáhusa Cukety si z dětství taky pamatuju jenom jako ty strašný tuhý obry, který se upravovaly jenom na řízek, jinak nikdo moc nevěděl, co s tím. Sama jsem je vzala na milost až jako hodně dospělá, když jsem v obchodě viděla, jak maličká se ta cuketa dá taky sklízet a aspoň v mém okolí, z té starší generace, kdo pěstoval přerostlé obry, pěstuje je tak dodnes, takže na dotaz "nechceš cuketu?" odpovídám podle toho, kdo se ptá obry my doma neradi, navíc míváme vlastní malé cuketky. 

Offline baltik
4992 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 06:20

Karja ja myslela, ze cukina je moravstina :)

Offline Zuzuli
3847 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 06:47

Potrefenáhusa ja si na Louskacka vzpomnela asi druheho cervence a uz byly listky jen na druhou galerii, kdyz jsem chtela tri vedle sebe. Tak jsme si rekli, ze na Louskackovi jsme byli loni, a letos na vanoce koupili Jenicka a Marenku ve statni opere

Offline Potrefenáhusa
38997 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 06:56

Zuzuli já si to na novej rok zapsala do nástěnnýho kalendare 

a tak to bude určitě taky hezky 

baltik to je italština, ne? 
Myrtila jo, jenže to aby u nich člověk cely leto sedel, odjedes na 5 dni pryč a pak mas plnej záhon obrovskejch 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. zaří 2024 07:03

Myrtilaten nejí ryby

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. zaří 2024 07:05

Zuzuli k tomu je prý krásná dílna pro děti, dostaneš se mezi kulisy.

My jdeme tradičně na Choreu a u ní s předprodejí nějak vyčkávali. Až jsme byli nervózní.

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 07:20

Potrefenáhusa

já vím, to se musí hned. ono to platí obecně pro všechny balety, ale ten Louskáček je mazec. 

Offline Myrtila
5419 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 07:33

Potrefenáhusa No, ale tohle není ten případ, prostě pěstují ty obry, a pak je rozdávají, protože co s takovým množstvím hmoty. Nebo to jde na kompost. 
Evaeva Nemáš to s nima jednoduchý A když se obloukem vrátím k obsahu tohohle vlákna, tak to asi na Vánoce nejíte kapra, co?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. zaří 2024 07:47

Myrtila jíme Kluci se na něj těší, i když vlivem situace se v tom jen poryjí a muž to jeden den dá. V tom trojobalu mu docela chutná, já to ještě nakládám do mlíka, aby zmizela ta pachuť.

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 08:08

Potrefenáhusa já jsem zavilý odpůrce obřích cuket a hádej co vozíme z chalupy? V neděli odpoledne se schovají pod listama a v pátek už jsou půlmetrový

Offline Makara
3667 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 08:15

andulka01 taky se mi letos jedna schovala - 3,2 kg měla

Offline Pinot Noir
30019 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 08:16

andulka01 Makara taky jsem takovou po dovolených vždycky našla. Ale je to zlo, tahle monstra kazí cuketám pověst.

Offline Malvin
1651 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 08:41

andulka01mně velké cukiny nevadí.  Používáme je na úplně jiné recepty než ty malé. Máme je ze zmíněné kuchařky herečky Štěpánkové. Zelí je z nich lepší než z malých. Do nádivek jsou ty velké taky lepší. Já miluji recept cukety po Řecku s mletým masem. 

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 08:48

Malvinmáme rádi taky nádivky a cukeťáky, nějak to zpracují a zbytek si moc rády zobnout sousedovi slepičky. Nazmar to nepřijde. 

A teď jsme museli zpracovat polozralou muškátovou dýni (praskla za dešťě) a je vysloveně lahodná.

Offline Myrtila
5419 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 09:16

Evaeva Mně přijde, že u toho kapra hodně záleží, odkud je, jestli má tu pachuť - tady na jižní Moravě se prodává hlavně pohořelický kapr, ten je hodně tučný a připadá mi, že fakt smrdí. Z domu jsem byla zvyklá na třeboňského, nebo na domácího od strýce z rybníka, a ti byli takoví "vysportovaní" a nesmrděli. Teď asi před 3 roky tu na jednom místě začali prodávat taky ty třeboňské, a po těch se vždycky jenom zapráší, i když mívají obvykle hodně velké kusy. Taky si pro ně chodíme.

Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 09:25

andulka01 Ony to dokážou udělat i za dva dny, natož za pátek. 

Já teda ty přerostlé cukety už nejím, normálně to vyhazuju slepicím nebo na kompost. Jak byl ten případ z otravy z cukety, tak mi to přijde takové zbytečné. I když vím, že základní indicie je hořkost no, ale stejně. 

Evaeva Ta pachut je děsná, to mají ti přerostlí kapři a hlavně asi ti, co jsou na prodej. Nám nosí táta kapry z řeky a to je prostě jiné no, ale já teda toho kapra taky nerada jim, ale zatím se mi daří předstírat před dětmi, že ho jím:-D. Trojobal se salátem si dám ráda, ale tak jako běžně ten kapr s bramborem, co dělám doma, mi to vůbec nechutná:-D

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 27. zaří 2024 09:27

Karja my kupujeme malé, resp. naši. Ta pachuť není výrazná, ale je to sladkovodní ryba prostě. Muž nejí žádné ryby totiž.

Offline Karja
44890 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 09:30

Evaeva Ne, já vím co myslíš, já kapra z rybníka taky nemusím, taky to tam cejtim.

Offline continuity
43545 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 09:31

Karjajá jsem si včera koupila na rohlíku maso na kapří hranolky. 

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 27. zaří 2024 10:00

continuity Miluju kapra, miluju kapří hranolky. Samozřejmě, že je hrozně znát odkud ta ryba je, jestli je vyhnaná za sezónu někde v bahně nebo pomalu rostoucí na přírodním krmivu v čistém rybníku. Loni jsme měli z rybníka padesát metrů od chalupy, lokálněji už to nešlo :-) a byl dokonalý, oni moc nepřikmujou, maj to spíš pro radost. Teď je výlov velkého rybníka nad vesnicí, ale to asi stihli v týdnu, tak ostrouháme. Kdyby to bylo zítra, hned kupuju aspoň dvě ryby.