Já poznala Američanku, která jedla poprvé v životě lilek až v Japonsku a dnes na kuchařském kurzu se Italka ujišťovala, že to co se chystá krájet je zázvor...
Čas vánoční...
brrr No já si asi tak do patnácti myslela, že srstka a angrešť jsou dva různý plody jednoho druhy, protože jedna babička měla srstky, malé kulaté, hladké plody a druhá babíčky měla angrešt, velké podlouhlé, chlupaté kuličky. :D
Srstka nevím co je ještě ani teď, tak asi v klidu.
Kan a co teprv josta ![]()
Mě se tuhle jedna čtenářka, Asiatka co chodí na programy s malou holčičkou k nám do knihovny, ptala jestli je to v krabičce jedlé. Měla tam červený rybíz, že jim roste na zahradě ve vnitrobloku, natrhali si a nebyli si jistí, zda to mohou ochutnat. Přišlo mi to fakt milý, že se přijde zeptat do knihovny ![]()
continuity To jsou ty zaludnosti různých krajů, jedna babička dělala srstkový koláč, druhá šťávu a kompot z angreštu.
žluťásek kde jinde je všechno vědění na jedný hromadě? ![]()
žluťásek to je hezke :)
JankaM a este zaludny zemolez ![]()
continuity To jsou ty zaludnosti různých krajů, jedna babička dělala srstkový koláč, druhá šťávu a kompot z angreštu.
jo a u nás se ještě říká chlupáč![]()
Kan
Srstka nevím co je ještě ani teď, tak asi v klidu.
Srstka angrešt, také srstka obecná či meruzalka srstka (Ribes uva-crispa, Grossularia uva crispa) je běžný lesní i zahradní keř lidově známý jako angrešt.
U nas se jeste rikalo "chlupáčky" a o jednom ptakovi (nevim uz o kterem), ze zpiva "Nechod na chlupacky, nechod na chlupacky, chciiiipnes, chciiiipnes!" ![]()
Kokoska U nás se angreštům (plodům) říká kudlačky.
brrr tak to slysim poprve :)
Kokoska U nás se angreštům (plodům) říká kudlačky.
To je zajímavé, u nás kudlačky je označení pro květ lopuchu, kterým jsme po sobě jako decka hazely a on se chytne oblečení, vlasů. Do vlasů se dokázal pěkné zamotat a nešel dolů. Říkali jsme, ze mame zakudlané vlasy = zacuchané.
notna Vím, co myslíš. Těm jsme říkali bodláky. Ale "zakudlané vlasy" používáme taky.
notna tak na to jsem slyšela označení kudlibabka
Malvin To sedí, jsem od Opavy.
Vcera dorazily adventni betlemy, vzala jsem do kazde rodiny jeden. Jsem zvedava, jak se budou libit.
Co jsem milovala, byly zavařené jeřabiny. U nás se dávaly ke svíčkové místo brusinek nebo se dělalo hovězí na jeřabinách, to bylo sváteční jídlo.
jerabiny ala brusinky i jerabinovy kompot dělám dodnes, zbožňuji to, už se úplně těším na svatomartinskou husu, ta nemůže být bez jerabin!
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY