Vtipy

20. zaří 2014 15:04
Offline tv
4178 příspěvků moje polička 18. února 2025 21:09
Offline Samantha
3258 příspěvků moje polička 18. února 2025 21:18

BlankaNo tak to není vůbec pravda. Na středních školách se už ruština učit nebude, snad jsem slyšela, že to bude dokonce "nedoporučovaný" jazyk... 

Offline barbucha blogger
35365 příspěvků moje polička 19. února 2025 12:31

andulka01 

Výbornej

Offline continuity
42139 příspěvků moje polička 19. února 2025 12:44

Samantha to až za dlouho. U nás ruštinu nabízejí a stejně si děti vyberou jiný jazyk. 

Offline Mha
příspěvků moje polička 19. února 2025 19:24

Samantha

Pokud vím, jde o základní školy, ale sama to považuji za nesprávný krok omezovat jakoukoli nabídku vyučovanych jazyků 

Offline Karja
44060 příspěvků moje polička 19. února 2025 20:53

Já jsem nad tím několikrát přemýšlela, v souvislosti s tím, že mám z ročníku dvě učitelky ruštiny, tak jak to s jejich zactvem vypadá, zda se jim někdo hlasí. Učit bych to dnes nechtěla a učit se taky ne. 

Offline continuity
42139 příspěvků moje polička 19. února 2025 22:49

Mhanějak se to nastavit musí. Na základkách si děti vybírají, pak jdou na střední a ten jazyk není vůbec v nabídce, tak po dvou letech začínají s jiným. Vždyť je to na palici. 

Zas nemůže mít každá i ta nejmenší škola učitele pěti jazyků. 

Offline Marbuša
1392 příspěvků moje polička 20. února 2025 07:38

Offline Marbuša
1392 příspěvků moje polička 20. února 2025 07:43

Offline barbucha blogger
35365 příspěvků moje polička 20. února 2025 12:31
Reakce na Mha:

Samantha

Pokud vím, jde o základní školy, ale sama to považuji za nesprávný krok omezovat jakoukoli nabídku vyučovanych jazyků 

​A k čemu by jim ruština byla? Na dovolenou tam nikdo (příčetnej) nepojede, na Dostojevskýho v originále není zvědavej ani ten skladník a dost pochybuju i o využití ruskýho internetu

A ruskej turista, dotazující se - jak jinak než rusky - na cestu, nechť se naučí slušnej světovej jazyk (nebo ještě lépe sedí doma). Kvůli němu ruštinu ovládat netřeba. 

Offline eM
1725 příspěvků moje polička 20. února 2025 13:43

barbucha No ale při cestování na Kavkaz a do všech různých bývalých sovětských -stánů se ruština hodí velmi. Jsem rada za svý dva roky před revoluci, kdy mě ruština ještě chytla ve skole.

Offline barbucha blogger
35365 příspěvků moje polička 20. února 2025 14:18

eM 

Neříkej mi že v těch zemích se mladý lidi neučej anglicky. Řekla bych že ruštiny tam mají všichni po krk, stejně jak u nás.

Loni v Rize s AJ nebyl problém, domluvila jsem se všude - ačkoliv je tam ruština doteď slyšet na každým kroku.

Offline Jitka77
1892 příspěvků moje polička 20. února 2025 15:13

barbucha Pro běžnou praktickou potřebu máš s výukou ruštiny pravdu, hlavně na základní škole. Obecně vzato je ale důležité, abychom jako země měli lidi, kteří rozumí různým oblastem, a k tomu musí existovat nějaká kontinuita a síť vzdělávání. To platí i pro mnohem okrajovější obory a jazyky, než je ruština. Jinak budeme o to víc odkázaní na to, co za nás vymyslí jiní.

Offline eM
1725 příspěvků moje polička 20. února 2025 17:37

barbucha Mladí lidi se anglicky asi učí. Jenže třeba v horských vesnicích Gruzie atd. potkas spis starší ročníky a s těmi je ta ruština lepší. Rusy nenávidí, ale jako komunikační jazyk ji běžně pouzivali.

Offline Mha
příspěvků moje polička 20. února 2025 19:58

barbucha

Já nemusím cestovat, já s Rusy a Ukrajinci pracuji a ruštinu používám:)

Offline continuity
42139 příspěvků moje polička 21. února 2025 11:10

Jitka77 co kontinuální síť vzdělávání, ale nemusí začínat výukou v sedmé třídě ZŠ. Máme i japanology, ač se japonština na ZS neučí. 

Mhakromě rusů a Ukrajinců je tady i dost Vietnamců, Poláků, Maďarů a žádný z těchto jazyků se na ZS nevyučuje. 

Nechala bych to na děti. U nás si ruštinu nevybral nikdo, kromě mý trolicí pubertální dcery a jejich dvou ruských spolužáků, kteří si to studium chtěli sjednodusit. Takže mají normálně němčinu. 

Offline continuity
42139 příspěvků moje polička 21. února 2025 11:14

barbucha jj, to měli napad na vídeňském dvoře (takto našem ústředí), že se najme rusky mluvící konzultant, aby se překonala jazyková bariéra V Moldavsku, kde do ty doby všichni tvrdili, že anglicky ani nemecky neumí vůbec nikdo. No bleskově tam vyhrabali několik anglicky mluvících kolegů.

Offline 711990
18283 příspěvků moje polička 21. února 2025 11:24

continuity nevim, ja jsem rustinu na gymplu mela, nebylo to troleni, proste jsem nechtela ani nemcinu ani francouzstinu, chtela jsem jednoduchej druhej jazyk. Jako by nestacila cela ta absurdita s celym povinnym druhym cizim jazykem.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 21. února 2025 11:29

711990 u nás takový výběr nebyl. Já chtěla španělštinu, ta byla v nabídce jednou za 4 roky (a ne ten můj rok zrovna)

Offline DruI
5480 příspěvků moje polička 21. února 2025 11:34

Já už si na to možná někdy stěžovala, ale u nás si musí prvňáček zahlásit druhý cizí jazyk už u zápisu a budou ho mít od čtvrté třídy. (A já se přiznám, že si nemůžu vzpomenout, jestli jsme tam dceři napsali němčinu nebo španělštinu ;o)