Vtipy

20. zaří 2014 15:04
Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 22. února 2025 08:49

continuity U nás je všechno v němčině, komponenty, názvy, postupy a když přijede německý zákazník na návštěvu, tak s ředitelem komunikují v angličtině. A úsměvná byla prosba od vedoucího, že mám dělat, že německy nerozumím, když se mě zákazník bude na něco ptát. :D :D Ruština se mi hodí velmi, jelikož ukrajinky jinak nemluví, ale i tak máme překladatele a nebo se během roku, ty šikovnější holky neučily, takže čeština. 

Offline Karja
44060 příspěvků moje polička 22. února 2025 09:27

continuity Tak pokud se bavíme o druhém stupni ZŠ, tak to není o čem, tam bych druhý jazyk zrušila nebo ho dala jako volitelný oproti jiným předmětům. To nevím jestli prakticky jde, za nás to tehdy šlo a ten jeden z těch volitelných byl jazyk, jako třetí teda. Na víceletých gymplech bych druhý nechala a už bych tem dětem nekecala do toho co si mají vybrat. Takhle můžeš argumentovat, že ani španělština není potřeba, francouzština, proč se to učit, že to v žádném odvětví neuživí tolik zaměstnanců. Prostě je to jeden z dalších jazyků, co využitelný je a spousta lidí mu dá přednost z různých důvody před jiným. 

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 22. února 2025 10:21

Karja hele jsem s tebou včetně toho pocitu, že se člověk občas mluví tatarštinou a ostatní reagují na něco, co tam člověk nechtěl ani naznačit a vysvětlit to nejde.

Offline OliveOyl
1956 příspěvků moje polička 22. února 2025 11:41

Karja hlásím, že tatarsky rozumím 

(aspoň něco, když angličtinu mám na úrovni "your eyes september")

jinak bych byla pro, kdyby si děti mohly jazyk vybrat. V našich končinách byla němčina mnohem víc motivační, s družební německou školou hodinu cesty autobusem. A angličtinu děti (aspoň ty moje) dohnaly na hrách a seriálech.

Offline Karja
44060 příspěvků moje polička 22. února 2025 11:48

OliveOyl Jako já jsem na angličtinau normálně dyslektik, věřím, že kdyby se to testovalo, tak mi to vyjde:D. Teď ji denně používám, ale denně jsem na překladači a překládám si ty stejné věty, co jsem použila den před tím a den předtím taky a nevím, jak i do slova co znam poskládat ta písmenka znova a znova:D

Offline letfenixa
10795 příspěvků moje polička 22. února 2025 12:09

My sme roky ponúkali ako 2.cudzí jazyk ruštinu, nemčinu a španielčinu. Nemčina obvykle prevažovala, ale boli ročníky, kde bola s ruštinou napoly. Španielčinu si vyberalo málo detí. Tento rok už bolo na výber bez ruštiny, lebo kolegyňa končí a žiadosti s ruštinou nebývajú. 

Offline barbucha blogger
35365 příspěvků moje polička 22. února 2025 13:38
Reakce na Karja:

barbucha

já zmíním konkrétní odvetvi, kde se ruština hodila a myslím,že hodit bude, že ten trh zase přijde do hodnot co byl. Do toho přijdeš ty s Bangladéši a Tureckem (nevím, nemůžu sloužit, neznám ani jednu osobu, co by tam jezdila jinak než na dovolenou,), italstinou a continuity vytahne procenta celkového exportu a obecnou spolecenskou a obchodní potřebu. Takže ona ta diskuzní linka mi přijde někdy fakt tatarská, ale dobře asi z mojí strany:D

​Tak pokud argumentuješ potřebou ruštiny pro obchod, já můžu vytáhnout například to Turecko, ne? Viz: https://www.ceskoturecko.cz/obchod-s-tureckem/

A přesto se (skoro) nikdo turecky neučí ani se to nedoporučuje, to jest tvůj argument nemá velkou resp. obecnou platnost. To jsem tím chtěla říct.

Italštinu jsem použila proto, že je taky jednodušší na učení než zmíněná němčina, prostě podle mě vybrat si ruštinu s poukazem že se méně nadaným snadněji učí (další tvůj argument) taky není tak úplně pravda. Už jen vzhledem k azbuce. Navíc si myslím že k výběru u těchto žáků přispívají hodně i preference rodičů, kteří v 99% nic jinýho než ruštinu neznají (a tím ani neříkám že ji vůbec ovládají ).

Všecko to jsou reakce přímo na tvoje tvrzení, nic tatarskýho v tom nevidím - prostě na to sama reagovat nechceš No já tě nenutím, ale na druhou stranu bych uvítala, kdybys nepředstírala že ty souvislosti o kterých se obě bavíme (důležitost pro obchod, snadnější učení) nevidíš, přijde mi to v tvým případě poněkud laciný

Nicméně ať se každej učí co chce a co jeho srdci libo. Tím bych s dovolením tohle téma opustila, jsme koneckonců ve Vtipech

Offline Karja
44060 příspěvků moje polička 22. února 2025 13:42

barbucha Beru to tedy jak vtip! 

Offline Pinot Noir
29563 příspěvků moje polička 22. února 2025 13:44

barbucha souhlasím s tebou, všechny argumenty pro ruštinu, které byly zmíněny, platí stejně tak i pro další jazyky. Přesto se nikdo z nemožnosti zvolit si ve škole čínštinu nebo španělštinu na hlavu nestaví. Dojem důležitosti a mimořádného postavení ruštiny je prostě jen pozůstatek minulosti. 

Offline bublifuk
příspěvků moje polička 22. února 2025 14:35
Reakce na barbucha:

​Navíc si myslím že k výběru u těchto žáků přispívají hodně i preference rodičů, kteří v 99% nic jinýho než ruštinu neznají (a tím ani neříkám že ji vůbec ovládají ).

rodičů? kolik myslíš, že těm rodičům je? To by platilo spíš u prarodičů.

Offline barbucha blogger
35365 příspěvků moje polička 22. února 2025 14:50

Pinot Noir 

bublifuk 

Geny nezapřeš, a rodinné milieu taky ne

Online continuity
42139 příspěvků moje polička 22. února 2025 15:08

Pinot Noir

Ještě bych teda doplnila, že svoboda volby jazyka přináší odpovědnost školy tu výuku jazyka zajistit. 

A za mě je mnohem lepší, když je na výběr méně jazyků, ale s jistotou návaznosti na SŠ, protože za 2-3 roky se v našich školách  nikdo nenaučí ani nemecky ani rusky. 

Offline letfenixa
10795 příspěvků moje polička 22. února 2025 15:12

bublifuk presne tak, ja som prvý ročník, čo sa ruštinu už neucil, ešte nám ju na konci 4.rocnika rozdali a na začiatku 5. zas zozbierali, a mnohí rodičia siedmakov sú už odo mňa mladší ( ).

Online Torrah
3242 příspěvků moje polička 24. února 2025 23:33

Offline Garfie
28133 příspěvků moje polička 25. února 2025 00:13

barbucha Tak ono je dobrý znát jazyk nepřítele...

Já bych se teda asi soustředila na jeden jazyk pořádně (myslím tím ve škole) a ideálně angličtinu. Druhý jazyk bych minimálně na základce zařadila jako nepovinný nebo ho studovala mimo školu. Nemluvím o gymplech, tam bych určitě dala druhý jazyk, i na osmiletý. 

Jinak teda vlastně moje děti to tady mají naopak, na základce mají dva cizí jazyky a na střední jen jeden (pokud teda nepočítám angličtiny, která je sice výukový, ale pro velkou část dětí cizí jazyk). Tak to je taky cesta, vybrat si ten, který mi víc jde....jenomže to by vyžadovalo právě tu angličtinu jako základ. A pochopitelně návaznost na střední. :-(

Offline Lamicka
14147 příspěvků moje polička 26. února 2025 19:42

Ja si rustinu zvolila na VS kvuli kreditum, od te doby jsem ji nikdy nepouzila, ani si ji nepamatuji. Vzdy jsem komunikovala AJ, pripadne NJ, muz SpJ. Ovsem zakladni slovicka se mi hodila pro komunikaci s ukrajinskymi zaky. Proc by se tady mela ucit na zakladkach nejak nechapu a vsadim se, ze uz ani neni moc lidi, kteri by ji mohli ucit. 

Offline Kan
9637 příspěvků moje polička 27. února 2025 10:30

Offline euridike blogger
3905 příspěvků moje polička 27. února 2025 17:37
Offline Isca
4884 příspěvků moje polička 27. února 2025 19:59
Offline Luna
10862 příspěvků moje polička 01. března 2025 20:40