Evaeva ta by se mi libila, ale ta se u nas tehdy vubec nenabizela no:)
Vtipy
barbucha Pro práci se ale ruština hodí, ono se s Ruskem čile dál obchoduje, a jakmile se toto nějak uzavře, tak zase bude ještě vic. A zase tam naše firmy budou dodávat linky a součastky, které se pak využijí ve zbrojním průmyslu. Jojo.
Ale myslím, že děti nemyslí ani tak na to praktické využití, spíš si říkají, že se jim to bude dobre učit, nebo ono když ti nejde AJ, tak asi šance, že ti půjde němčina je mizivá, tak asi proto si to ty děti voli
barbucha jj, to měli napad na vídeňském dvoře (takto našem ústředí), že se najme rusky mluvící konzultant, aby se překonala jazyková bariéra V Moldavsku, kde do ty doby všichni tvrdili, že anglicky ani nemecky neumí vůbec nikdo. No bleskově tam vyhrabali několik anglicky mluvících kolegů.
To dá rozum. Zvlášť v IT - kdo by si tam založil kariéru na ruštině, leda cvok (nebo russák).
Jo jo, bude se jim to učit výborně, zvlášť azbuka, to si výrazně pomůžou ![]()
Navíc dost dobře nechápu, že kvůli mrzkýmu výdělku
se musíš pro potřeby kšeftů s russákama učit jejich jazyk. Že by se oni naučili nějakej normální světovej, to nikoho nenapadne? Dost pochybuju, že jeden každej náš obchodník umí čínsky... japonsky... o bengálštině, indonéštině ani nemluvě a o některým z indických jazyků si rovněž můžou nechat jen zdát. A co takhle turečtina, ha?! Přitom těmi jazyky mluví stovky miliónů lidí - mohly by si ty národy taky nárokovat ať se je celej svět učí! Protože i s nima čile obchodujeme, není-liž pravda? Jak to jen ty lidi dělaj? ![]()
barbuchaMně ruština přišla jednodussi, ale já jsem na angličtinu analfabet, jako mně vážně nejde. Kámošky kluk měl na základce co trojku čtyřku, šel teď na nějaký zemědělský učiliště, ale ruština mu jedná šla:D:D. Jak říkám nechtěla bych se to teď učit, mám k tomu odpor, ale chápu ty motivace žáků a i chápu, že se to někdo učí pro obchod. Protože napojení na ruskej průmysl nejde zpochybňovat, já nevím, jaká jsou celková čísla, jen bydlím v oblasti, kde jsou převážně strojírenské firmy a kde každá do toho Ruska exportovala, včetně toho, že tam posílali své zaměstnance, kteří se tam asi chtěli domluvit i v beznejch situacích i mimo práci nebo i s beznejma zaměstnancema, a to by se vážně nedočkali s angličtinou, tak jako se cizinci nedočkají u nás.
Jo tak. Tak když je jeden národ naprosto neschopnej se naučit cizí jazyk, musí se mu celej svět přizpůsobit? A nejlépe, když to učení se jeho jazyku bude zas povinný, abychom nepopudili, to už se osvědčilo ![]()
No a co třeba to Turecko? S tím obchodujeme taky... a jistě tam naši zaměstnanci taky jezděj. A mraky turistů! Myslíš že se běžně domluvěj turecky a místní to od nich automaticky očekávaj a vyžadujou? ![]()
Navíc nevím s kolika cizincema se stýkáš, že víš že se angličtiny u nás nedočkají... já mám naopak pocit, že zejména z mladší generace už se všichni bez problémů domluvěj. Zaplaťpámbu!
barbuchaJá si spíš myslim, že každej by se měl učit svobodně ten jazyk jakej sám chce a potřebuje;-).
continuity ano, ale proc by soucasne nekdo nemohl rozumet i jazyku protistrany?
continuity Já nejsem zastánce druhého jazyka na základce, to tam zvládne tak jedno dítě ze třídy. Napsala jsem, ale že chápu že si děti ať už na základce či střední jako druhý jazyk volí, že jim to může připadat jednodušší a že je to pro práci i praktické (ale to němčina víc:D, ale ta se asi dneska dětem nelíbí)
Ale to klidně ať rozumí, ale zlozita jednání se bez tlumočníků neobejdou. Napsala si, že nelze spoléhat jen na tlumočníky, tak to rozporuji.
711990 u mého dítěte to troleni bylo, jak si to měla ty, k tomu se vůbec nevyjadřuji.
barbuchaJá si spíš myslim, že každej by se měl učit svobodně ten jazyk jakej sám chce a potřebuje;-).
Vždyť může! Jeden jazyk ve škole povinnej, to mi logicky vychází ta angličtina (i vzhledem k využití mládeží - hry, filmy, texty písniček - pochybuju že poslouchaj Allu Pugačevu a sledujou ruský válečný filmy, stejně tak pc hry v ruštině asi moc nesjížděj, ne?) jako naprostej a nezbytnej základ... Ani nevím jestli jsou všude jazyky dva, my měli tři. Osobně bych jim v tom případě necpala němčinu, ale spíš italštinu třeba. Je lehčí a hezčí ![]()
A pak si může malej génius pro mě za mě študovat i sanskrt, když se mu chce.
Jazyku protistrany může rozumět ten, koho zajímá - ale rozhodně bych to nestavěla tak, že pokud se mnou chceš obchodovat, nauč se moji řeč. Jako co je to za chování?! Kdyby tohle zkoušeli Číňani... ![]()
Btw: v roce 2019, tj. před válkou byl podíl exportu do Ruska na našem exportu celé 2,2%. Pokud to pojedeme podle obchodu,tak všichni povinně Němčinu a je to. Další jsou Slovensko, Polsko, Francie a Velká Británie.
Proste tady ta ruština akorát má tradici, která pochází ze ne zcela hezké historie. Kdo se jí chce učit, ať se učí, ale neargumentujme nějakou obchodní nebo společenskou potřebou. Učila jsem se rusky šest let a na obchodní jednání jsem si netroufala nikdy, tak lehký jazyk to je.
Proste tady ta ruština akorát má tradici, která pochází ze ne zcela hezké historie. Kdo se jí chce učit, ať se učí, ale neargumentujme nějakou obchodní nebo společenskou potřebou.
Hele a psal to tady někdo? Já jsem psala o tom, že pohnutky k výběru toho jazyka můžou být různé, od osobních, že to někomu může přijít lehké a nebo ho to baví, tak se mu to dobře učí prostě a že u nás se ta ruština dala zužitkovat i v pracovní oblasti,takže to určitě taky může být motivace proč si to třeba u nás na střední děcka volily. Ale já se dám asi na tatarštinu, přijde mi, že jí už asi docela ovládám:-D
Tak já nevim, tatarsky neumim... ale tohle mi přijde celkem jednoznačný že mluvíš o obchodě ![]()
"chápu, že se to někdo učí pro obchod. Protože napojení na ruskej průmysl nejde zpochybňovat, já nevím, jaká jsou celková čísla, jen bydlím v oblasti, kde jsou převážně strojírenské firmy a kde každá do toho Ruska exportovala, včetně toho, že tam posílali své zaměstnance"
já zmíním konkrétní odvetvi, kde se ruština hodila a myslím,že hodit bude, že ten trh zase přijde do hodnot co byl. Do toho přijdeš ty s Bangladéši a Tureckem (nevím, nemůžu sloužit, neznám ani jednu osobu, co by tam jezdila jinak než na dovolenou,), italstinou a continuity vytahne procenta celkového exportu a obecnou spolecenskou a obchodní potřebu. Takže ona ta diskuzní linka mi přijde někdy fakt tatarská, ale dobře asi z mojí strany:D
Karja tak ty strojírenské firmy asi neexportovali jen do Ruska, že by uživili 30% zaměstnanců s rustinou. a bavíme se o jazycích na druhém stupni ZŠ, tak by bylo že mě rozumné vycházet z celorepublikových dat. Například jeden reditel školy v Sudetech si dokonce myslí, že by měla být němčina vyučována jako první jazyk. A vlastně má pravdu, akorát to nejde v tom celorepublikovém kontextu.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025
Stránka parfumanie.cz se stěhuje