Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 14. března 2021 13:00

mirajo O těch komplikacích po Astře jsem četla velmi zběžně včera /Norsko - krvácení, sraženiny, trombocytopenie/ a Slovensko /plicní embolie/. Informace jsou  neúplné. Co to těm Norům teda udělalo ... to jsou protichůdné stavy v ovlivnění krevní srážlivosti.... měli všichni kombinaci těchto příznaků /to by odpovídalo disseminované intravaskulární koagulaci a to je sekundární porucha při jiném prvotním důvodu - nevím, mohla by tam být nějaká infekční příměs??/  nebo někteří měli jen sraženiny a jiní krváceli? 

A jak se k tomu postavit? Aspirin - zvyšuje riziko krvácení ovlivněním funkce destiček, což by ti Norové s krvácením a trombocytopenií neocenili ... U trombofilní mutace bych asi přemýšlela jinak u homo- či heterozygota, u toho, kdo má náhodný nález nebo už měl projevy trombozy.. A  nejvíc ze všeho bych z psychologického hlediska (s přičtením mediální masáže) asi chtěla něco jiného než Astru, dokud se to nevysvětlí. Což ale bývá obtížně ovlivnitelné.

Ale pokud by byla jen Astra, tak bych ji vzala, lepší vrabec v hrsti nežli holub na střeše.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 14. března 2021 13:04

Jiná Realita Ono je to někdy těžké dodržovat věci, o kterých si myslíš, že nemají smysl. Moje rodina a kamarádi jsou ve velké většině spíš nedodržovači a pořád mezi nima není nikdo nemocný. Nevím, jestli je to štěstí, protože jen moje blízká rodina je 100 lidí z jedné strany. sourozenci, rodiče, bratranci a nikde nikdo s kovidem, o kterém by věděl. To stejné rodina mého manžela. Kdybych neděla ve špitále, tak mám pocit, že to musí být opravdu omyl a že žádná epidemie není, protože i v práci měli všichni průběh, o kterém nevěděli, žádná hromadná nákaza. Pokud to má někdo v okolí, jako já a je jednodušší, tak klidně může mít pocit úplného klidu

Lidi méně vše dodržují a všeobecně. Paní, která přijede výtahem a předtím MHD, tak si u vstupu ruce nedesinfikuje, ale na vyšetřovně ti hlásí, jak už rok vše dodržuje. Spousta lidí si ani neuvědomuje, že dávno vše nedodržuje, prostě proto, že to nejde. Myslím, že každý navštívil rodinu bez testu nebo si sundal roušku na ulici, někdy si neumyl ruce, pustil děti ke kamarádům nebo se sám s někým viděl. 

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 14. března 2021 13:06
Reakce na OliveOyl:

​Ty jsi milá, děkuju :)

už umím zapnout čudlík u HFNO, to už bych k vám skoro mohla ;) 

​No super, hlavně vodu včas "dolévat".

Offline continuity
43588 příspěvků moje polička 14. března 2021 13:08

Fiction prosím tě, když tady ordinujes. Proč aspirin nefunguje jako prevence před těmi covidovimi zrazeninami? Mě to bylo opakovaně doporučeno brát slovenskou lékařkou, protože nic jiného tady PL stejne nenapise. Tam se teda aspirin celkem rutinně nasazuje starším lidem.

Je to teda v prípade Covidu jenom placebo?

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 14. března 2021 13:12
Reakce na nika:

MP Meri nijak úplně zásadní problém s tím nemám. Babička byla Slovenka a vždycky jsem obdivovala to její sebevědomí, byla z jedenácti děti z velké bídy, ale hrdá byla jako královna. Chorvatku jsme měli u nás na praxi, ona byla z té české menšiny, takže mluvila výborně česky, dost jsme si povídaly, i o těch věcech, co se tam udály, o válce, oni mají tu bolest v sobě a je to citlivé téma, jsou prostě hrdí. Proto mě napadlo zrovna Slovensko a Chorvatsko. Češi se akorát ve všem hnahnaji, aby s odpuštěním hovno ještě více smrdelo. Tohle mi vadí a i proto se mi tady už nechce žít. Nikomu svoje názory nevnucuji, ať si každý mysli, píše a čte, co chce.

​Já ti vůbec nerozumím. Vždyť ty jsi královna přesně takového chování. Nechápu před čím chceš utíkat. Respektive chápu, ale myslím, že se ti to nepovede, tohle si totiž povezeš s sebou.

Offline Sweet Potato
40639 příspěvků moje polička 14. března 2021 13:13

A ještě k tomu srovnávání s jinými zeměmi. Co tak vypráví dcera z Québecu, vůbec si neumíme představit, jak vážně to tam lidé berou. Dospělé dítě před návštěvou rodičů drželo 14 dní karanténu, pak roušky, rozestupy...

(Jistě, i tam budou lidé různí)

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 14. března 2021 13:20

Sweet Potato mne rikala kolegyne, ktera ma dceru v USA, ze tam hodne dodrzuji opatreni a nosi rousky. Pry jen malo lidi opatreni nedodrzuje a jsou to prevazne pristehovalci, nevzdelane skupiny obyvatel a socialne slabi. Jenze v clancich tady se pise jen to, ze to zazracne klesa (pripadne po ockovani).

Offline Kokoska
35157 příspěvků moje polička 14. března 2021 13:20

Jiná Realita jak tomu teda mam rikat  kdyz napises Je to k nicemu, protoze je to nekontrolovatelne?

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 14. března 2021 13:21

Když jsem před časem zjistila, že jsem měla pozitivni kontakt, okamžitě jsem se uvrhla do dobrovolné karantény (ještě než měl kontakt pozitivitu oficiálně potvrzenou) a ihned obeslala svoje kontakty, včetně doktora atd., protože co kdyby náhodou měli v následujících dnech v plánu jet zrovna na potvoru za prababičkou, tak třeba to po mém varování alespoň odložili. Všichni moji blízcí si klepali na čelo, že by to těm lidem řekli až v případě, že bych já měla oficiálně potvrzenou pozitivitu. Což by znamenalo minimálně dalších 5 dní sladké nevědomosti navíc.

Tohle je pro mě osobní odpovědnost - já jsem ty lidi informovala, jak s tím naložili, je už jejich věc.  
Nakonec jsem byla negativní a přesto jsem dokončila v souladu s nařízením karanténu (další klepání na čelo), takže jsem byla nakonec za potvrzenou hysterku. Mně je to vcelku jedno, příště to udělám stejně, z názorů lidí jsem si nikdy nic moc nedělala, ale chápu, že jiný povahy tenhle společenskej úzus může dost ovlivnit.

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 14. března 2021 13:21

Fiction DekujuZaroven omluva tem, ktere jsem "jakoby" neoslovila...

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 14. března 2021 13:22

Myslím, že není jen placebo. Aspirin je dobrý v tom, že lze užívat ústy, je volně prodejný. Funguje ovlivněním destiček. Nežádoucí účinek může být na vznik žaludečních vředů a u lidí, co nemají v pořádku počet a funkci destiček a nevědí o tom, by také uškodil. Navíc některá analgetika mohou tyto NÚ potencovat. Takže asi bych se nebránila, se zvážením všech kontraindikací, ho brát.

Offline nika
685 příspěvků moje polička 14. března 2021 13:28

MP Meri chceme žít spis v klidu a mimo civilizaci. Muž to chtěl už dávno před kovidem. Já jsem se na to necítila, ale už to prehodnocuju, kovidu konec v nedohlednu, očkování vázne, atmosféra ve společnosti špatná, tak proč tady být? 

Offline Kokoska
35157 příspěvků moje polička 14. března 2021 13:29

MP Meri a o tom to tady je. Tady je clovek jako ty pro vetsinu hysterka, misto aby se ocenilo, ze je zodpovedny. Kdezto v te Kanade maze dite pred navstevou rodicu na 14 dni do karanteny a pro vetsinu je to normalni. 

Offline continuity
43588 příspěvků moje polička 14. března 2021 13:30

Fiction díky moc. No ja ho právě brala ty cca 2-3 týdny od prokázané pozitivity mého muze až do odeznění mych příznaků a Ibalgin jsem v případě potreby nahradila aspirinem 400 mg.

Teď je právě v me twitterové bublině takový závan, který rozpoutal simmar, ze něco na srazeni preventivně všem pozitivnim a zaroven aspirin nic neřeší, proto me to zajímalo.  

Offline Dadoo
11714 příspěvků moje polička 14. března 2021 13:47

Jos Fiction a nemělo by to riziko trombofilnich komplikací být pokryto medikaci?

Jsem trombofilik, po dvaceti letech na warfarinu, přes to s nekolikerou recidivou, než zjistili, že jsem na něj rezistentní, jsem nyní asi 3 roky na xareltu. 

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 14. března 2021 14:03

continuity Antikoagulace je jistě účinnější než antiagregace /aspirin/, ale ordinovat ji nerizikovým pacientům v domácí léčbě je komplikované.

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 14. března 2021 14:04

Dadoo Do medikace u hospitalizovaných antikoagulace patří /individualizovaně dle každého pacienta/.

Offline mnum
2141 příspěvků moje polička 14. března 2021 14:24

nika odstehuj se tam kde budes stastna, polud veris tomu ze ti to pomuze. Ale zaujalo mne ( a shodou okolnosti to pise i Jiná Realita ) ze ockovani vazne. Mne prave prijde skvele ze uz se ockuje pres 40 tisic lidi denne.Ano, system prihlasovani je naprd a u obvodaku to jeste moc nefacha, ale verim tomu ze az bude v Cesku dostatek vakcin, tak tech 40k by mohlo byt denne zaockovano jen v jejich ordinacich a dalsi desitky tisic v ocko centrech. Ja osobne to ,,vaznuti" vidim hlavne v tom ze zatim neni z ceho o moc ty pocty navysit. Mozna jsem je prehnany optimista v tomhle, ale myslim ze  ochota ze strany zdravotniku je velmi velka, sama znam lidi co se ke sve bezne praci prihlasili jako dobrovolnici do ockovacich center (a ja kdybych nemela kojene mimino, sla bych taky hned), jen at je to uz co nejrychleji za nami.

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 14. března 2021 14:29

mnum Pridavam neco optimistickeho...

Offline nika
685 příspěvků moje polička 14. března 2021 14:37

mnum jo, tak očkovací centrum v Brně na bvv, to mě hodilo do pozitivna. Kolegyně tam dobrovolnici a říká, že je tam báječná atmosféra. Jestli jsem na něco hrdá, tak na Brno, jak  to zorganizovalo. Ve čtvrtek tam jdu na test. Minulý čtvrtek jsem byla v jiné laboratoři a byli tam taky skvělí.