Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline viktorka_od splavu
49444 příspěvků moje polička 15. března 2021 20:22

marieu děkuju

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. března 2021 20:34

marieu doplňující dotaz, jenom čistě ze zájmu. Když si psala, aby se čerstvě těhotné důsledně chránily následující 4 až 6 týdnů. To myslíš do "překonání" epidemie nebo ve vztahu k fázi těhotenství?

Offline wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 15. března 2021 20:41
Reakce na Jos:

wendulka To mi prijde velmi nešťastné. Dnes uplne ve vsech mediich jedou informace o tom, jak nektere zeme stahují bud šarže nebo rovnou vsechny vakciny. Tech medializovanych pripadu trombotickych komplikaci ci trombocytopenii je v jednotkách pripadu. A je to cele podivné, uplne se mi to nezdá. 

​Přesně. 

Jako já jsem jednou stranou ráda, že ty lidi na to očkování zatím chodí (do příštího pondělí ještě máme Modernu, co přijde z kraje pak, ví jen bůh), no zároveň nejde přehlédnout, jak mizivé procento z nich je schopno tyhle informace nějakým rozumným způsobem filtrovat.

Offline ziginka
729 příspěvků moje polička 15. března 2021 20:54

Fiction marieu Ta tehotna, ktere zemrelo dite v 3. trimestru - jde o ten liberecky pripad, ktery se objevil v mediich, nebo uz je takovych pripadu vic?

Offline marieu
5159 příspěvků moje polička 15. března 2021 20:54

Evaeva to je asi takový plácnutí do vody ode mě, odhad, který je naprosto nekvalifikovaný. Ideální by to bylo do doby, než epidemie nepoběží samospádem a přestane "neřízený" promořování- až zásadně klesnout počty pohřešovaných. Nevím, jak si čelní představitelé představovali, že po 3 týdnech toho pseudolockdownu (průmysl a obskurní testování Ag testy) klesnou počty pod 1000 případů/den, ale to by byla asi ta ideální situace. Otázka je, zda reálná. 
wendulka Jos s tím nelze ne souhlasit jen podotknout, že média předvádí stejnou kvalitu po celou dobu epidemie, tj nijak zvlášť nenapomáhají, spíš naopak. A to je ostudný.

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 15. března 2021 21:03

Fiction Jos Mozna zajimavy odkaz...https://www.bmj.com/content/372/bmj.n699/rr-6#. Tim, ze se vzacnymi komplikacemi po ockovani zkusenosti mam, zametat uplne pod koberec, to uplne nemusim. To je pak system my si tu spatne zpravy neprejeme, tak nebudou! Trombocytopenicka purpura se prece vyskytuje i po tradicnich vakcinach, vzacne, ale ano. Jina vec je zduraznovat laikum, ze pravdepodobnost takoveho typu komplikace je mnohem vetsi pri covidu, nez po ockovani.

Ten zaver se mi libi..."genetic vaccines are new, and their long-term safety evaluation is a key to identify potentially contraindicated group of subjects, for instance patients with history of blood disorders, past or current thrombocytopenia or pre-existing immunological conditions". Ve smyslu urcita pokora, kdyz zaciname pouzivat neco noveho je na miste. 

Proc se ty negativni zpravy toci porad kolem Astry, no to uz je jina otazka.

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 15. března 2021 21:05

marieu ok, chápu. Mě šlo o to, jestli jde o fázi těhotenství nebo epidemie. Pochopila jsem, že problém by ten covid mohl být kdykoliv během těhotenství.

Offline marieu
5159 příspěvků moje polička 15. března 2021 21:08

ziginka statisticky je v čr mrtvěrozenost mezi 4-5 promile, to nikdy není nezanedbatelné číslo. Zatím nemám info o tom, jakým způsobem se vyšetřuje/má vyšetřit příčinná souvislost mezi covidem a nitroděložním úmrtím, souvislost zřejmě zatím nebyla stanivená. Jsem v tomhle směru dost napjatá. Závažné průběhy a komplikace u těhotných pochopitelně bývají. Řekla bych, že předěžná opatrnost je na místě. 

Offline ziginka
729 příspěvků moje polička 15. března 2021 21:11

marieu Dekuju

Offline dorota
1238 příspěvků moje polička 15. března 2021 21:16

Na Slovensku bol prípad, že zomrela 34-ročná covid pozitívna, bola v siedmom mesiaci, dieťa sa podarilo zachrániť, ona, bohužiaľ, zomrela.

Offline Liesel
1680 příspěvků moje polička 15. března 2021 21:17

Do statistiky jeden priklad z blizkeho okoli, jak se siri kovid: kadeřnice obchazi zakazniky bez respirotoru (a to i u zakazniku - se nebojí), kadernice c+. Modelovy priklad poctu moznych nakažených: 4 dny po 5 zákaznících (1 zakaznik = rodina 4 lidi) a pokud dobře počítám, tak je to 80 lidi... 

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 15. března 2021 21:20

ziginka ne, ale tyhle hrůzy se děly i před covidem.

dorota 

Offline continuity
43588 příspěvků moje polička 15. března 2021 21:25

Liesel no sbohem. To se tady všichni mužem zavřít na věky věků a bude to k ničemu. 

Offline dorota
1238 příspěvků moje polička 15. března 2021 21:28

Fiction Viem, že sa to stáva. Poznám prípad, keď sa niečo pokašľalo a zdravá mladá žena s dovtedy normálnym priebehom tehotenstva zomrela. Ale zdá sa, aspoň podľa medializovaných informácií, že v tomto prípade bol s najväčšou pravdepodobnosťou na príčine priamo covid. 

Offline Pinot Noir
30030 příspěvků moje polička 16. března 2021 12:10

Uf, začínám mít obavu, jestli vůbec bude dost vakcín AZ, aby táta dostal druhou dávku. Má ji dostat po 13 týdnech, ty informace o klesajících dodávkách mě lehce znervózňují.

Offline Sweet Potato
40639 příspěvků moje polička 16. března 2021 12:35

Pinot Noir Neboj, zbyde. Nikdo je teď nechce. (Promiň, černý humor, jsem z toho, co chrlí média, dost nešťastná.

Offline Lamicka
14208 příspěvků moje polička 16. března 2021 12:37

Přesně před rokem jsem ušila prvních 6 roušek.

Offline Potrefenáhusa
39017 příspěvků moje polička 16. března 2021 12:42

No já měla stažený půlky jako těhotná totálně, vynechala jsem test na cukrovku, kterej vyšel do prvního lockdownu, kdy asi žádný nebezpečí nákazy prakticky nehrozilo, ale neodvazila jsem se jít si sednout na 3 hodiny na karlak do kachlikarny, kam moje MUDr posila 

(chodila jsem teda celou dobu kazdej měsíc na odběry na hematologii, kde mi delali i glykemii, i když vim, ze to vyšetření rovnocenný není vůbec)

jinak s tou izolaci je to tezky, když partner chodí do práce, to mi pak přijde fakt nejvíc o stesti a náhodě, ze i když se člověk snaží to riziko minimalizovat, je to stejně trochu ruska ruleta 

Offline coralline
2311 příspěvků moje polička 16. března 2021 12:43

Dneškem začínám 2. rok na HO. Musela jsem to několikrát kontrolovat, abych tomu uvěřila. Navíc mám ošklivý pocit, že doma zůstaneme i až se korona nějak vyřeší. Proběhly nějaký náznaky, firma zjistila, že to funguje, tak co by platila kanceláře. Já jsem sice "asociál", ale co je moc, je moc.

Offline bram
4111 příspěvků moje polička 16. března 2021 12:53

Tak já do statistiky přidám, že dnes přišel plynař dělat revizi a čištění kotle, celou dobu měl respirátor, čímž mě velmi mile překvapil.