Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Kokoska
35156 příspěvků moje polička 21. března 2021 19:50

Renusatko tak ta nase znama se z toho taky dostala, nevim, jestli to mela uplne nebo jednostranne, to manzel nevedel. Ale taky jsem o tom nikdy driv neslysela.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 21. března 2021 20:13

nika do potvrzení pozitivity pcr jsou v karanténě, ne? 

Offline Zuzuli
3863 příspěvků moje polička 21. března 2021 20:43

Tak ja hlasim, ze kamaradka byla s malickou na drive-in v Braniku, male jen nabrali vzorek z pusinky a dospelym z krku. Kdyby to taky nekdo potreboval vedet. Jinak Zabehlice doporucuje pro male deti primo hygiena. 

Offline OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 21. března 2021 21:02
Reakce na Renusatko:

Kokoska U nás v práci kolegyně necelý týden po očkování pozitivní. Nikomu téměř nic nebylo. Všechno kolegyně +- 50 let. 

Já u covid též ohluchla a měla jsem problémy s točením hlavy asi měsíc. Jen jsem nevěděla, že je to covid. Teď mi říkala i jedna pacientka, že přišla o sluch na jedno ucho a trvá to už půl roku. Možná je to podobná komplikace jako čich, jen méně častá. Mně se to po měsíci a půl vrátilo naštěstí do normálu. 

​taky se mi hrozně motala hlava, jednou jsem upadla ze záchoda. Ale nejhorší byly takový divný noční ataky, kdy  jsem nemohla spát, nemohla jsem ležet, celý tělo mě pálilo a myslela jsem, že v tom těle nevydržím. Normálně jsem se bála, že přicházím o rozum. Což se možná nakonec stalo, jenom jsem si nevšimla :)

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 21. března 2021 21:10

OliveOyl Některé příznaky jsou dost děsivé. I když to člověk zvládne doma, tak občas od těch pacientek slyším o takových. Nejčastěji děsné bolesti zad nebo nohou, ty uši, pálení kůže.

Offline viktorka_od splavu
49442 příspěvků moje polička 21. března 2021 21:10

OliveOyl syn popisoval neco podobneho-nemoznost spat a divne pocity/myslenky

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 21. března 2021 21:12

viktorka_od splavu Jo, to taky často říkají, noční děsivé sny a potom pocit, že jsou úplně "blbé", nemožnost se soustředit.

Offline wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 21. března 2021 21:35
Reakce na OliveOyl:

​taky se mi hrozně motala hlava, jednou jsem upadla ze záchoda. Ale nejhorší byly takový divný noční ataky, kdy  jsem nemohla spát, nemohla jsem ležet, celý tělo mě pálilo a myslela jsem, že v tom těle nevydržím. Normálně jsem se bála, že přicházím o rozum. Což se možná nakonec stalo, jenom jsem si nevšimla :)

​To měla kolegyně teď během noci ze středy na čtvrtek po druhé dávce Pfizeru coby imunitní reakci a k tomu ještě tu namoženou ruku a únavu stejně jako první dávce do druhého dne. Ze čtvrtka na pátek to ale spánkově dohnala a v pátek už byla úplně v pohodě.

Loni na podzim byla v karanténě kvůli pozitivnímu manželovi s minimálními příznaky a bezpříznakové dceři. Přitom ona i druhá dcera vyšly dvakrát na PCR negativní, obě bez příznaků. Protilátky neměly ani jedna.

Offline continuity
43582 příspěvků moje polička 21. března 2021 21:41

Renusatko jo, to jsem měla taky, v hlavě úplně vymeteno a pálila mě kůže. Ale já tu kůži v nějaké míře mívám u všech vážnějších viróz. 

A muž pořád nemá čich a to tak, že nerozezná vodu od kerosinu. Už to bude tři měsíce. 

Kolegyně mi říkala o nějakých čichových fixech na trenovani, neznáte to nekdo?

Offline Paris
příspěvků moje polička 21. března 2021 21:56

Renusatko prala jsem se s tím teď přes 3 týdny. První týden docela šel... bolela mě hlava asi 2 dny, trochu rýma, trochu kašel, jeden den pálení na plicích, trochu dušnost (ale fakt lehká), 3 dny bez čichu a chuti, 1 covidový prst... normálně jsem u toho fungovala. Osmý den to přišlo a potvrzuji tu bolest nohou a zad. To jsem nezažila. Při jiných virozách to bolí jinak. Nemohla jsem sedět, ležet, spát... nebyla poloha, která by mně ulevila. Léky na bolest na to nezabíraly. Asi se mně to vrazilo do kostí. Úplně nejhorší byla pánevní kost... ty výstupky, na kterých se sedí. To přešlo po 9ti dnech bolesti. Zůstaly záda, pak už jen pravá lopatka (ta taky ve velkém). To trvalo 2,5 týdne, až do tohoto pátku. Od včerejška je to už snesitelné, tak doufám, že se to nevrátí. Vydržím dost, ale přiznávám, že jsem si i pobulela. Ta trvalá bolest v kuse a beznaděj. 

Čekala bych jiné příznaky nebo komplikace. Hlavně v souvislosti s dýcháním. Ty kosti by mě nenapadly, že mohou takhle potrápit.

Offline horse_66
155 příspěvků moje polička 21. března 2021 22:09

continuity Našla jsem informace o čichovém tréninku, je to svázano s klinickou studií. Odkaz na studii je na konci článku https://www.novinky.cz/domaci/clanek/trenovat-jako-v-posilovne-lekari-radi-jak-navratit-cich-po-covidu-40341584.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 21. března 2021 22:15

continuity Paris To je fakt kolikrát úplně nečekané. O těch základních příznacích se mluvilo pořád a kolikrát mi přijde, že nikdo neměl stejný průběh jak někdo jinej.

Offline wendulka admin
16661 příspěvků moje polička 21. března 2021 22:16

Paris Ty jo, pravou lopatku vlastně kolegyně hlásila k té únavě a ruce do druhého dne taky jako reakci na první dávku Pfizeru.

Offline continuity
43582 příspěvků moje polička 21. března 2021 22:18

horse_66 díky, do té studie se teď nedá přihlásit. 

No ale pokud to znamená čichat denně půl roku, než se vidí nějaký výsledek - to asi neukecám

Může si čichat ten kerosin.

Online Evaeva
příspěvků moje polička 21. března 2021 22:26

continuity tuším že v Hradci funguje nějaká klinika pro poruchy čichu a chuti, nejen pro postcovidové stavy, spadá to pod ORL. Mají tam taky čichový trénink. Můžeš si to zkusit vygooglit.

Offline Karja
44913 příspěvků moje polička 21. března 2021 22:35

continuity Moje máma brala nějaké léky a měla si trénovat normálně doma z běžných věcí. Co si pamatuju, hodně cichala k rumu:-D. Jezdila s tím do Pardubic myslím a necítila taky zhola nic, ale vracelo se jí to tak postupně, že třeba začala cítit to a pak to, pak ji třeba nektere běžné věci začaly hrozně smrdět, dlouho ji bylo třeba vaření nepříjemné, že se jí u některých jídel navalovalo. Neměla to teda po covidu. O fixech nikdy nic neříkala... Jo ale do normálu to byly tak dva roky.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 21. března 2021 22:50

continuity Já jsem kdysi ztratila čich při zánětu dutin. Blbé bylo, že s tím byla spojená i chuť a já pul roku mohla jíst jen sladké. Vše ostatní chutnalo jen jako sůl, třeba šunka, případně to bylo děsně kyselé.  A nebyla jsem schopná uvařit. Ten čich se mi vracel hodně pomalu a strašně divně, i když člověk věděl, jak to má vonět, tak to vonělo úplně jinak. 

Karja Čichání k rumu

Offline Karja
44913 příspěvků moje polička 21. března 2021 22:53

Renusatko Tak si vem, ono zas doma moc různých aromatických věci není, pokud nepočítám zdejší parfumacky domácnosti;-)

Offline Kokoska
35156 příspěvků moje polička 21. března 2021 23:33

Pocit "uplne blba", neschopnost zamyslet se a soustredit jsem mela kdysi pri tezkym zanetu prudusek  kdy se mi i blbe dychalo. Mozna to souvisi s tou spatnou saturaci kyslikem?

Offline continuity
43582 příspěvků moje polička 21. března 2021 23:35

Kokoska já to měla jeste asi dva týdny po Covidu. Postupně se to zlepšilo. Saturaci nevím, ale už jsem dávno chodila bez větších problémů svoji běžnou trasu - cca 7 km v terénu.