Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 29. března 2021 15:07
Reakce na Fiction:

kecy Hostomského mě fakt točí, ať jde těm dusícím se padesátníkům říct, sorry HFNO došlo, takže máte na výběr, buď se dusit nebo morfin nebo vás šoupnem na ventilátor, ale ti, co se o vás budou starat, s ním moc neumí, protože normálně dělají na chirurgii...  Tomu jsme, díky opatřením, hraničně utekli, naštěstí

​já měla sto chutí řvát na všechny strany: zatlučte si okna, dveře, JÁ budu obsluhovat HFNO, nebude vám pomoci

a přesně to si myslím, že jít čísla nahoru, tak by to brzo někoho napadlo, že když nám to tak pěkně jde, tak hajdy na ventilovaný

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 29. března 2021 15:08

ice sorry, ale to je taková hraběcí rada na úrovni, když to tak mám já, tak to tak musí mít každý. Každého běhání nebaví, pro každého ani není vhodný. Já třeba běh nesnáším a např. squah miluju Dcera chodila lézt, protože ji to bavilo, manžel chodil na florbal, protože ho bavil... prostě hýbeš se, když tě to baví, když ti to přináší radost. To, že tebe baví běh neznamená, že tím jde nahradit jakýkoliv sport u každého. A tím netvrdím, že nechápu, proč to je zavřené, nebo že nemáme žádnou možnost pohybu, ale že chápu, proč má spousta lidí nyní pohybu méně. (i když já tloustnu mimo méně pohybu i kvůli více čokolády )

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 29. března 2021 15:18

nonemy Souhlasím. Já jsem třeba po dvou operacích kolene, meniskus drží na čestný slovo. Zkusila jsem běh a kromě následný migreny to i na ten kloub nebylo dobrý. Plavání mi chybí moc. Ale i taková ta každodenní chůze tam/zpátky, když jezdím do práce MHD. Teď autem, protože covid.  Kondice v háji

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 29. března 2021 15:22

OliveOyl Hele ale HFNO paráda, ne ?!? To jediný považuju za přínos korony, že se nám tyhle přístroje vyrojily ve velkém. U nás jsme tedy ventilovanými museli expandovat i z ARO na určitý JIP, ale doktorsky je obhospodařujeme my a nikdy nejde o příjmového pacienta, to bývá obtížná ventilace, časté úpravy režimu a skoro vždy pronace.  Zírám, jak to ty sestry - JIPovky dávaj !!

Offline continuity
43573 příspěvků moje polička 29. března 2021 15:33

viktorka_od splavu Tak diskuze zacala posílením imunity. 

O sportu, kondici ani bolavých zádech jsem nemluvila. 

Offline Lenka22
2674 příspěvků moje polička 29. března 2021 15:37

Fiction zeptám se opačně - když pacient musí do umělého spánku, je zároveň i ventilován? Muž ještě před covidem musel kvůli infekci do umělého spánku a měl trubici do krku - to je ta ventilace? Asi se ptám jak tydýt... 

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 29. března 2021 15:39

nonemy tak zalezi na tom co chces. Pokud sportujes jen proto, ze te dany sport bavi tak ok. Ale pokud chces fyzicku a s ni spojene benefity, asi nezbyva nez se preorientovat a vydrzet kvuli zdravi. To neni hrabeci rada, to je fakt

Offline OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 29. března 2021 15:44

Fiction HFNO super, ty lidi by na normálním kyslíku neměli šanci, navíc to fakt není žádná jaderná fyzika, zvládne to i jouda, co pro něj byl před rokem vrchol adrenalinu strčit hodiny do rampy ;)

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 29. března 2021 15:50

ice já chci fyzičku a s ní spojené benefity a zároveň chci, aby mě to bavilo, protože jinak u toho nevydržím :)

Offline ice
1933 příspěvků moje polička 29. března 2021 15:51

nonemynjn

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 29. března 2021 15:57

Lenka22 Ventilace znamená, že mechanickou stránku dýchání převzal přístroj. Ten přístroj musí být nějakým způsobem propojen s pacientem - to je ta intubace /kanyla zavedená pusou přes hrtan do průdušnice/. Když je pacient na přístroji déle, tak se přístup z intubace mění na tracheostomii, kde je kanyla vedená přes kůži přední strany krku rovnou do průdušnice - tj. už ta kanyla neprochází hrtanem, ale až pod ním.

Umělý spánek je nutný, protože intubační kanyla zavedená přes hrtan je hrozně nepříjemná a dráždivá a člověk při vědomí by ji nestrpěl. Nebo by mohl bojovat i proti tomu ventilačnímu nastvení.  Plus člověk na ventilaci má většinou ješte další hadičky /centrální žíla, tepna, žaludek, močový měchýř,nějaký drény../  Ale ten umělý spánek má i jiné podpůrné vlivy pro člověka v těžkém stavu, ale užívat se má jen po dobu nezbytně nutnou. Cíl je co nejvíce bdělý, ale klidný pacient.

A ventilace má taky různé stupně. Pacient může být ventilován přístrojem plně /a s různou agresivitou míry nastavení/ nebo jen částečně  - přístroj se různým způsobem může s pacientovým dýcháním sladit.

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 29. března 2021 15:59

OliveOyl se furt neshazuj ty joudo, seš dobrá přece !!!!!

Offline Kokoska
35156 příspěvků moje polička 29. března 2021 16:10

ice hned jak jsi psala o strkani do a z vytahu, na sochy moai jsem si vzpomnela :) tak at ti to slape a beha, ja jdu na prochazku! Ale zadne ostre tempo ani kopce nehrozi, jen citim potrebu cerstveho vzduchu po dvou hodinach vyplnovani statistickeho formulare.

Offline Lenka22
2674 příspěvků moje polička 29. března 2021 16:28

Fiction díky za vysvětlení

Offline Karoleena
2948 příspěvků moje polička 29. března 2021 16:34

nonemy

Nutit se do sportu, kterej mě neba, "jen" kvůli kondici, na to taky vůbec nemám morál. Ale už i na mě došlo, v posledních dvou měsících jsem musela upravit svý domácí cvičení, obvyklá jóga už mi přestávala stačit, cítila jsem se zvlášť po Vánocích fakt hrozně. Ale je to teda řehole najít si něco dynamičtějšího, co mi zároveň nebude připadat nezáživný, já sotva vidím nějaký zběsilý hopkání na podložce nebo nekonečný série opakování třiaosmdesáti speciálních druhů výpadů, tak su úplně votrávená předem. 

Offline OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 29. března 2021 16:43
Reakce na Fiction:

OliveOyl se furt neshazuj ty joudo, seš dobrá přece !!!!!

​No já nevim, přece jenom, ty láčkovci...

Offline continuity
43573 příspěvků moje polička 29. března 2021 16:47

OliveOyl já si Lackovce nemůžu zapamatovat ani ten nazev. Ještě chvíli to opakujte a budu si je opravdu muset vygooglit. 

Offline OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 29. března 2021 16:55

continuity Já si na příští sraz připravím referát :D

Offline Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 29. března 2021 17:03

OliveOyl Zajdi si na doučko k nějaké manikérce, ty obvykle mívají krásné láčky.

Offline Gatita
8683 příspěvků moje polička 29. března 2021 17:06

ice zkousim nahrazovat svuj obvykly sport behanim, ale nesedi mi to. Prijde mi, ze na behani musis byt dost fit a ne mit pocit, ze se ti pri kazdem dopadu rozsype kostra, to pro bolava zada a pichave koleno proste moc neni. Uz aby otevreli ty bazeny. Jak to tu ctu, bude tam pekne narvano. Hlavne je blbe, ze proste neni kam jit. Muz vcera pohlidal deti, at odpoledne vypadnu. Chodila jsem tu po  ulicich, vzpruha pro telo i ducha nula nula nic. Uz aby tohle celosvetove cviceni skoncilo.