mirajo Děkuju!
Koronavirus
Sweet Potato dúfam, že je to už lepšie
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/majitelka-olomouckeho-obchodu-zakazala-vstup-ockovanym-proti-covidu-40364252
Někdy si říkám, že lidstvo se svou hloupostí opravdu nemůže přežít.
Jinak tedy ale je tam dotazník, jestli na to má právo, tak já si myslím, že rozhodně má. Je to její obchod, její zboží, ona tam platí nájem.
ionicera a co černochy, židy, romy, lgbtq, neočkované - taky ok?
ionicera cože? to snad ne? jakože si bude vybírat zákazníky? tak ty jseš černej, ty ne, ty očkovanej, ty taky ne....ty moc velkej, ty moc tlustej...aha.
Snažím se na to podívat jejíma očima. Ona má svoji pravdu, které věří. Je to její obchod a určitě si je vědoma toho, že přijde o nějaké tržby, ale má strach. Vlastně mi to připomíná nás. K nám zase lidi musí s rouškou. a vlastně selektuju taky. Židy, černochy aj. bych do toho opravdu nepletla. Prostě čím se ona liší od nás? Je jen na opačném konci covidového názorového spektra. Nám to připadá jako hovadina. Jí zas připadá jako hloupost nechat se očkovat. Kdo má pravdu? Ale jak jsem napsala, je to její obchod a její pravidla. Když se někomu nelíbí, ať tam nejde.
ionicera Nemá na to právo, myslím, že to odporuje diskriminačnímu zákonu. Vždyť takové případy už se i tady řešily mockrát-viz. realiťačka, co nepronajala byt Romům nebo ten pán, co nepustil do restaurace děti.
ionicera no a co nekuraci, kteri si vymohli zakaz koureni v hospodach, bez ohledu na nazor jejich majitelu?
Snažím se na to podívat jejíma očima. Ona má svoji pravdu, které věří. Je to její obchod a určitě si je vědoma toho, že přijde o nějaké tržby, ale má strach. Vlastně mi to připomíná nás. K nám zase lidi musí s rouškou. a vlastně selektuju taky. Židy, černochy aj. bych do toho opravdu nepletla. Prostě čím se ona liší od nás? Je jen na opačném konci covidového názorového spektra. Nám to připadá jako hovadina. Jí zas připadá jako hloupost nechat se očkovat. Kdo má pravdu? Ale jak jsem napsala, je to její obchod a její pravidla. Když se někomu nelíbí, ať tam nejde.
proč bys je tam nepletla? je to naprosto totéž... a klidně si doplň kohokoliv ... bílé, tlusté, japonce, skoty v kiltu...
to tvoje vnímání kontextu je dost děsivé
nolita Lenka22 těmi černochy jste to posunuli úplně jinam. Nedá se samozrejme argumentovat tím, že je to její krám, může všechno. Ale někde nějaká hranice jistě stanovena je, protože opilé nebo zjevně infekční lidi zcela jistě obsloužit nemusí, dokonce dnes tě nesmí obsloužit ve službách, pokud nemáš test. Ale toto je jenom druhá strana toho stejného penizku (pomíjím ted, že je to s tou vakcinou samozřejmě blbost, ale z jejího pohledu je ohrožené zdraví).
Tak hlavně je to čistě akademická debata, protože ani nemá jak zjistit, zda je člověk očkovaný nebo ne.
ionicera Prosím tě, může být na opačné straně očkovacího spektra, ale musíš uznat, že "přenos částeček vakcíny na těhotné" je fakt pitomina, to není jiný názor.
Nemyslím si to. V tom případě by vlastně bylo i špatně, chtít po lidech do obchodu roušky. Ona má strach o zdraví. Vy do toho pletete tenké a tlusté. Jsou všechny ostatní obchody, které zákazníky s očkováním rádi uvítají.
continuity Já ve stejném gardu jako ty uvažovala o tom kiltu, protože oblečení asi nějak omezit taky můžeš?
Jinak teda nerozumím, jak by mělo být ohrožené její zdraví, když očkovaní nosí respirátor?
continuity nemyslím, že bychom to kamkoliv posunuly, spíš to nějak posouvá nebezpečné relativizování ...
s momentální povinností testu to nemá společného vůbec nic...
Garfie Ano, jak jsem psala, je to pitomina, jen si myslím, že má právo ty očkované eliminovat. O tom jediném se bavíme.
Garfie takto tu blbost s očkováním nechci rozebírat.
Jde teď o to, ze opravdu není povinnost obsloužit každého. Nesmíš ho diskriminovat na základě rasy, viry a nevím čeho všeho. Ale když to do restaurace nakraci host v mokrých plavkách, taky ho na mnoha místech prostě neobslouží a nikdo o žádné diskriminaci nemluví. Takže spíš pojďme hledat, kde je hranice a jak je definovana.
Viděla bych osobně hranici v tom, kdo ohrozí zdraví mé nebo zákazníků.
Garfie takto tu blbost s očkováním nechci rozebírat.
Jde teď o to, ze opravdu není povinnost obsloužit každého. Nesmíš ho diskriminovat na základě rasy, viry a nevím čeho všeho. Ale když to do restaurace nakraci host v mokrých plavkách, taky ho na mnoha místech prostě neobslouží a nikdo o žádné diskriminaci nemluví. Takže spíš pojďme hledat, kde je hranice a jak je definovana.
plavky budou slušné chování a nějaký společenský uzus... právně by to možná plavec i ustál...
u očkování naproti to bude spíš diskriminace na základě přesvědčení / názoru ... myslet něco jiného si můžu, ale dikriminovat na základě toho ne...
continuity Já myslím, že ta hranice se bude pohybovat někde kolem "újmy", tzn. chápu, že mokré plavky způsobí nepořádek, suché plavky třeba nějakou duševní újmu (protože přiměřeně oblečená musíš být na všech veřejných prostranstvích). A obchod je pořád nějaký veřejný prostor, třeba ta historka s realitkou, která nechtěla pronajmou byt každému, pro mě byl víc zajímavý případ.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY