Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 01. května 2020 13:14

continuity bohužel neni. jinak tu podporu v nezaměstnanosti máš špatně, to si buď s něčím pleteš, nebo nevim (už tu na to téma byla debata)

Offline continuity
43562 příspěvků moje polička 01. května 2020 13:17

viktorka_od splavu já vím,že to tady bylo, překážka byla myslim, že je to v rozporu s ústavou. Já si porad myslím, že je to řešitelná věc, i kdyby to znamenalo snížit tu aktuální a zavést nějakou odměnu za ty verejno prospěšné práce. A mohlo.by to být třeba i dlouhodobě nejenom na těch pár měsíců. 

Ale je to zbytečná diskuze, toto není volitelne ani teoreticky, navíc já nemám to občanství.

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 01. května 2020 13:17

viktorka_od splavu 

Proč špatně? Proč by se měl nezaměstnanej válet doma a za to pobírat prachy (a ve volným čase melouchařit)? Zvlášť teď, kdy tady chybí/bude chybět x tisíc lidí, doteď branejch z řad zahraničních pracovníků?

49434 příspěvků moje polička 01. května 2020 13:19

continuity barbucha protože to není sociální dávka. platíš si pojištění, abys ve chvíli kdy přijdeš o práci měla nějaký příjem po tu dobu, než najdeš novou práci. ne abys zametala ulice namísto chození po pohovorech, zvyšování kvalifikace apod. a je to na pár měsíců, to není pro flákače a nemakačenky, to si opravdu s něčím pletete.

Offline continuity
43562 příspěvků moje polička 01. května 2020 13:20

barbucha no jo, znám jich takových několik. A dotaz jestli hned nastupuji do nové práce nebo si dám na pracáku par měsíců voraz slýcham celkem běžne. 

49434 příspěvků moje polička 01. května 2020 13:23

continuity v tom případě bych si chtěla vybrat, že si to pojištění platit nebudu. pak teda nedostanu nic a jsem s tím v pohodě. kdo si platí, nechť si ten "oraz" klidně dá, fakt s tím nemám problém. tak stejně "ten nefachčenko" co si klidně mohl vzít dovolenou nebo chodit do práce, když je nemocnej, a ne se válet doma na neschopence

Offline continuity
43562 příspěvků moje polička 01. května 2020 13:23

viktorka_od splavu kdy se už povinnemu odvodu konečně přestane říkat pojištění? 

Jinak já pro pracák ty rekvalifikace chvilku za studií dělala, ještě na Slovensku. Byla to nejlépe placená brigáda, co jsem měla. Zaskakovala jsem tam zanekoho a nabídl mi to clovek, co měl politické konexe. Asi tak. 

49434 příspěvků moje polička 01. května 2020 13:25

continuity ano já vím, že to ve skutečnosti pojištění není. a já bych ráda aby bylo, ne aby se ta daň správně pojmenovala, to nic neřeší.

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 01. května 2020 13:40

continuity barbucha protože to není sociální dávka. platíš si pojištění, abys ve chvíli kdy přijdeš o práci měla nějaký příjem po tu dobu, než najdeš novou práci. ne abys zametala ulice namísto chození po pohovorech, zvyšování kvalifikace apod. a je to na pár měsíců, to není pro flákače a nemakačenky, to si opravdu s něčím pletete.

​Ale di ty pojištění jedno Je to normální (další) daň. Pojištění si můžeš platit individuálně, pokud chceš... Navíc pokud je suma podpory nastavená tak, že lidi radši zůstanou doma, než by vzali jakoukoliv práci (kterou zvládnou), tak je něco špatně. Vždycky by se měla přece vyplatit práce, a ne nicnedělání. Kolik těch "pohovorů" musíš za tejden zvládnout?

Souhlasím s continuity - pevnou základní sumu, a za práci ve prospěch veřejnosti/většiny příplatek. A dohromady ať to dá třeba stávající podporu.

49434 příspěvků moje polička 01. května 2020 13:42

barbucha teď jsem se nějak ztratila, jakou pevnou sumu a příplatek?:-O ajo to jsem přeskočila. oki, pokud by si někdo to poflakování chtěl prodloužit, klidně ať bere životní minimum plus nějakou mírnou odměnu za veřejně prospěšné práce.. aha vlastně, vždyť to už tak je teď!

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 01. května 2020 13:45

viktorka_od splavu 

No neni, copak ty veřejně prospěšný práce pro nezaměstnaný už fungujou?!

Offline Isca
4895 příspěvků moje polička 01. května 2020 13:48

barbucha Malá technická - ona se podpora v nezaměstnanosti - myšleno těch prvních pár měsíců, neplést se sociálníma dávkama  - opravdu chová jako pojistné plnění - pokud člověk předtím neplatil po nějakou dobu tohle pojistné/daň, nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti (jejíž výše  se odvíjí od výši předchozích výplat, stejně jako se pak od nich odvíjela i ta platba odvedená předtím do systému), a přechází případně rovnou  k různým soc. dávkám.

Offline barbucha blogger
36103 příspěvků moje polička 01. května 2020 13:58

Isca 

Až na to, že na rozdíl od regulérního pojistného je tato platba (odvod) povinná!

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 01. května 2020 14:00

barbucha

Škoda, tebe v úplně v politice vidím ... Né, myslím, že už děláme dost tím, že pracujeme ve zdravotnictví

Offline continuity
43562 příspěvků moje polička 01. května 2020 14:04

Isca poistne  se kromě dobrovolnosti vyznačuje taky tím, že řeší životní situace, které by si nikdo dobrovolně nevybral. Co jaksi scénář: dám výpověď a půjdu si na pár měsíců odpočinout na pracák, nesplňuje. 

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 01. května 2020 14:15
Reakce na nonemy:

A já si celý život myslím, že jsem pesimista. Až na základě tohoto vlákna zjišťuji, že jsem se mýlila

​No, mám to úplně stejne. Ale zas až jako optimista se taky nevidím . Budu realista ...

Offline Isca
4895 příspěvků moje polička 01. května 2020 14:16

barbucha Jo, to  je pravda, v tomhle se to chová jako daň, ale povinnost je jenom jednou z několika  základních  charakteristik daně. Dalším je třeba nenávratnost -plátci třeba daně z příjmů nemají žádné jiné nároky a práva než ti, kteří příjem nemají a daň neplatí - dtto daň  z nemovitých věcí , daň z nabytí nemovitých věcí  (snad ji konečně zruší, hurá, hurá!!) 

Naproti tomu plátci zdravotního pojištění mají jiné postavení než neplátci  (což se stírá tím, že je spoustu skupin osob, za které platí ZP stát), plátci nemocenského pojištění mají nároky na plnění  které osoby, které si je neplatí , nemají atd - nekomentuju tady ekvivalenci příspěvků a následně poskytnutého plnění.

Kdyby se brala jen povinnost, to bys musela za daň označit taky třeba povinné ručení, které vlastník auta, které má aktuálně umožněn provoz na veřejných komunikací, platit musí, a´t chce nebo nechce, a pokud není účastníkem havárky, tak z těch peněz taky uvidí velký kulový. Plus myslím, že existujou i povinný profesní pojištění nějaký. 

Offline Torrah
3417 příspěvků moje polička 01. května 2020 14:24
Reakce na Isca:

Naproti tomu plátci zdravotního pojištění mají jiné postavení než neplátci  (což se stírá tím, že je spoustu skupin osob, za které platí ZP stát), plátci nemocenského pojištění mají nároky na plnění  které osoby, které si je neplatí , nemají atd - nekomentuju tady ekvivalenci příspěvků a následně vyplaceného plnění.

Cp se týká zdravotního pojištění, tak si s tímhle dovolím nesouhlasit. Ošetření by se mělo dostat ze zákona každému, ať už platí, nebo neplatí zdravotní pojištění. Není úkolem lékaře nebo zdravotnického zařízení zkoumat, zda daný pacient platí nebo ne, jen musí zjistit, u které pojišťovny je pojištěný. Té pak vyúčuje výkony, spojené s léčením, a je na zdravotní pojišťovně, aby si z pacienta - v této chvíli již plátce (pokud tedy nespadá do kategorií státem hrazených) pojistné vymohla. Odléčené úkony musí zaplatit, bez ohledu na to, v jakém stavu je platební morálka pojištěnce, respektive jeho zaměstnavatele atd.

Offline Isca
4895 příspěvků moje polička 01. května 2020 14:36

Torrah Máš pravdu, ale mluvíš o situaci, kdy dotyčný je účasten  zdravotního pojištění, jen má plátce daně (ať dotyčný jako OSVČ, nebo jeho zaměstnavatel - osoba sama je v tom případě poplatník) aktuální dluh u zdravotní pojišťovny. Teoreticky ale člověk (nespadající do kategorie osob, za které pojistné hradí stát) může být samoplátce - nemusí být pojištěný u žádné zdravotní pojišťovny. Potom by asi zdravotnické zařízení chtělo  platbu přímo po dotyčném. Ale to by pak vymáhalo cenu konkrétního ošetření, kdežto pojišťovna po dlužícím plátci vymáhá předepsané pojištění. 

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 01. května 2020 14:58

notna jasně, že lidi se navštěvovali a nikdo je u toho nepokutoval, ale návštěva není nezbytně nutná cesta, alespoň podle mě, takže proběhnout podle toho nařízení neměla. Alespoň to tak prezentovali na všech těch tiskovkách.