Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 01. května 2020 09:00

nonemy Já už jsem to vzdala, tady se vidí vše černě. Situace není ani bílá, je to někde uprostřed, jako téměř všechno. Vláda je chaotická, až směšná ve svých vystoupeních,...ale nějak to dáváme, celkem slušně a to i ve srovnání právě s tím Německem. Za Německem máme určité zpoždění v uvolňování restrikcí, ale není to zas taková hrůza, v tom co vyjmenovává A666, jsme tak týden pozadu, jen ty kostely asi později /teď jen  bohoslužby do 15 osob myslím/. Viděla jsem nějaké video, jak v Německu chystají školy na návrat dětí, učitelky tam lítaly s metrem, dělaly značky, katedra za červenobílou páskou, všude nějaké návodné cedule s obrázky...myslím, že pokud by se toto dělo v ČR, tak by to video bylo zdrojem posměšků.

Roušky bych uvolňovala rychleji, ponechala jen indikovaně, ale i tam už se blýská na lepší časy. Celkem se shodnu s dr. Svobodou, který byl proti prodlužování nouzového stavu, ale za rozumné nošení roušek. Rozhovor někde na netu.

Proč continuity neviděla tchyni? Je to na tobě, jak k tomu přistoupíš. Já v kontaktu s rodiči mám roušku /přece jen pracuji ve zdravotnictví/ , oni ji doma nenosí. Aktuálně v ČR koronavirus chytíme opravdu raritně, skoro nikdo ho nemá / a asi ani dle testování neměl / , uvidíme, co přinese budoucnost.

Hezký rozhovor s doc. Bláhou z KARIM VFN, pusťte si třeba k vaření, je tam všechno: https://www.reflex.cz/clanek/reportaze/101004/denik-z-intenzivky-na-klinice-aro-jsme-stravily-mesic-jake-z-toho-vyplynulo-ponauceni.html

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 01. května 2020 09:06
Reakce na Sweet Potato:

​Já se přiznám, že na mne je to příliš vyhrocené a emotivní, až tak, že se mi tomu ani nechce věřit. 

​Taky to tak vidím, jen už se na tomto foru snažím vyjadřovat jen k té medicínské stránce věci a tam, jak jsem psala výše, nevěřím tomu stornu transplantace z hygienických důvodů.

Vůbec se mi zdá, že media nám ohledně korony moc neprospěla. Celkově jsem otrávená, že je vláda nemožná, to jsem věděla, ale ani chování opozice mě nenadchlo, vidím tam hodně politikaření a málo práce.

Offline Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 01. května 2020 09:09

Fiction Díky za ten článek. A vůbec jsem ráda, že sem píšeš.

Offline Kokoska
35154 příspěvků moje polička 01. května 2020 09:19

Fiction pro me jsi jeden z mala lidi, kteri to vidi rozumne a realisticky. A dik za postrehy zdravotnika, pro me je to moc zajimave.

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 01. května 2020 09:21

Sweet Potato

Kokoska 

Já taky děkuji.  V tom odkazu jsou 2 věci, video s doc. Bláhou, to bych fakt tu čtvrthodinu vydržela a poslechla. A potom pod videem článek od novinářky, která trávila ten měsíc "s koronou" ve VFN, to je opravdu zajímavé zhodnocení - i té novinářské práce. 

Offline Catherinne
10881 příspěvků moje polička 01. května 2020 09:23

Fiction mohla bys prosím nakouknout do blbých dotazů? Jestli bys měla radu.

Offline Isca
4895 příspěvků moje polička 01. května 2020 09:23
Reakce na Kokoska:

continuity a proc se teda s tchyni nevidis, kdyz ani jedna nemate strach?

​No, nějak nestíhám sledovat situaci, co se smí a nesmí, ale nebylo na začátku jmenovány jako povolené pouze "nezbytné"  cesty za rodiči, a pak se při uvolňování opatření zmiňovaly pouze různé veřejné situace (obchody, sporty venku atd.), takže pobyt příslušníků jedné domácnosti v jiné domácnosti  nejsou nějak podchycené. Než mi někdo napíšete, že selský rozum, tak bych si dovolila podotknout, že selským rozumem, jdouc po chodníku ve městě na kopci v otevřeném terénu, kdy široko daleko nikoho nevidím (ale nejsem na sportovišti ani v lese) , je mi rouška úplně naprd, a stejně bych ji podle stávajících opatření měla mít. 

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 01. května 2020 09:26

Fiction souhlas

se vším. A díky, rozhovor si pak poslechnu. 

Offline Kokoska
35154 příspěvků moje polička 01. května 2020 09:26

Kdyz prisla dcera s malym pred casem na prvni navstevu po hodne dlouhe dobe, domluvily jsme se, ze budeme na zahrade v rouskach. Bylo teplo, chvili jsme se v tom dusily, pak jsem rikala, jestli by ji nevadilo, kdybych si to na chvili sundala, kdyz budu sedet dost daleko. Jako jestli se neboji. Ona na me tak koukala a rika "Ja se nebojim o nas, ale o tebe. Nevadilo by ti teda, kdybych si to taky sundala?" Tak jsme se zasmaly, sundaly nahubky a bylo. Jen jsme se drzely trosku s odstupem a nedavaly si pusu pri louceni. 

Offline Kokoska
35154 příspěvků moje polička 01. května 2020 09:31

Isca myslim, ze uz od 24. je zruseny omezeny pohyb, o noseni, resp. nenoseni rousek v prirode v mistech, kde nikdo neni, se mluvilo snad i driv. Ve meste, kdyz jdu tam, kde na dohled nikdo neni, je to myslim s rouskou podle pravidel, ale prave ten selsky rozum, ze. V rouskach se muze sdruzovat 10 lidi, ani to nemusi byt rodina. Tak jaka dalsi stavajici opatreni mas na mysli? Jinak teda kdyz bych se s nekym, kdo bydli 5 km ode me, chtela tak strasne moc videt a ani jedna strana by se nebala nakazy, tak "nahodou" se potkat na prochazce snad neni problem, ne? On nestal za kazdym kerem tajnej s notyskem, aby si zapsal provinilce.

Online continuity
43562 příspěvků moje polička 01. května 2020 09:41

Tak já se s tchýni normálně vídám, děti za ní pouštím. Ale: už jsem to musela několikrát vysvětlovat, i cizím lidem, proč to dělám.

A když vidím Hamácka v televizi, jak mi za to vyhrožuje pokutami. No nevím, já si to představuji jinak. 

Ale toto byl jenom jeden příklad, prostě ten přístup hodného strycka, který to za mě zařídí, mi nevyhovuje. 

Offline Isca
4895 příspěvků moje polička 01. května 2020 09:45

Kokoska Nojo, ale što takóje omezený pohyb? Napřed byl nakázaný, s tím, že bylo deklarativně vyjmenované, co vše se může. Pak byl zrušený, takže logicky by člověk očekával, že deklarativně vyjmenují, co vše se nemůže, aby tedy zůstala nějaká opatření zachována (a zbytek se prostě může, neb zrušení omezeného pohybu). Ne, opět  deklarativně uváděli jednotlivé případy, co vše se může navíc. Prostě člověka s algoritmickým myšlením toto opravdu lehce mate.

A selský rozum je hezká věc, když ho člověk používá sám pro sebe, ale sere mě přístup, když je něco nakázáno/zakázáno pod hrozbou pokuty, ale nakazující mezi řečí utrousí (mrk, mrk), upravte si to sami podle sebe za pomocí selského rozumu. 

Offline Pinot Noir
30025 příspěvků moje polička 01. května 2020 10:00

Kokoska tak od 24., to je teprve týden. Za tu dobu jsme třeba my ještě cestu za rodiči nestihli zorganizovat.

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 01. května 2020 10:01

Isca pokuta hrozila za rousku (což se mi teda nelíbí), ne za návštěvu rodiny, tam si to fakt musel zhodnotit každý sám, jestli to je ,nebo neni riziko. Kouli na noze ani cip nemáme.

Offline Kokoska
35154 příspěvků moje polička 01. května 2020 10:05

Pinot Noir taky asi jste dal nez 5 km?

Online continuity
43562 příspěvků moje polička 01. května 2020 10:09

Isca jak to poslední týden i tak beru, omezení volného pohybu jsou zrušena, takže co není zakázáno, je povoleno. 

Vládní tiskovky nesleduji, a je pravda, že když se snažím zjistit jak to v nějakém konkrétním pripade je, už to je často těžká disciplína, natož zjistit jak to plánují dál. 

Online continuity
43562 příspěvků moje polička 01. května 2020 10:11

Kokoska a tobě to přijde normální/správne se s rodinou  potkávat natajnacku za bukem?

Offline Kokoska
35154 příspěvků moje polička 01. května 2020 10:17

continuity no neprijde, my se schazime otevrene u nas, sice malo, za celou dobu jen 2x, ale netajim se s tim. Ja jsem z tveho prispevku mela mylny dojem, ze nechces ke tchyni jit, tak jsem navrhla tu prirodu. A ne ve smyslu, ze se budete tajne plizit a schovavat v krovi, ale ze se proste potkate venku. Coz se muze stat i za stavu omezeneho pohybu.

Offline Kokoska
35154 příspěvků moje polička 01. května 2020 10:18

Fiction dik za ten odkaz, dokoukala a docetla jsem a fakt dobry. 

Online continuity
43562 příspěvků moje polička 01. května 2020 10:25

nonemy pokuta hrozila treba za návštěvu na zahrade během velikonoc. 

Já si nemůžu pomoct, mě policejní stát prostě sere ( a to odjakživa). Postup, že vydám pravidlo a pak z něho začnu dělat neoficiální výjimky, které se z dobre vůle mužu zákona nebudou pokutovat, je pro mě osobně strašný. A to navýšení pokutove sazby jim už taky zůstane napořád? Asi inflace....