Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 05. května 2020 20:35

AprilTwelve tak to je vtipný, jestli se to ještě neví, když už máme dat vědět, zda nastoupí. Já chtěla, aby do školy sla, ale u nás budou "ucit" asistenti, to nemá smysl. Takže zvyšuji, ze ji nechám doma.

Offline Maky
319 příspěvků moje polička 05. května 2020 20:35

AprilTwelve Ale MŠ se otevírají všude jinak ... tady u nás 25.5., vedlejší město už 11.5 .... to je v kompetenci města a docházka je i zde dobrovolná a podmínky nastaveny tak, že se to nemůže nikomu vyplatit. Třeba školka od 7 do 15 hodin, to určitě někomu kdo se vrátí do práce pomůže

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 05. května 2020 20:50

Je tu nekdo (zamestnanec), kdo je na ocr od uzavreni skol a uz ho opravdu na uctu ma? Maji na to 30 dni, ty uz probehly, tak resim - maji toho moc, samozivitelka nejsem, tak pockam, ale taky pry nekoho vubec nezanesli do systemu a nikdo nevi proc, nebo v zadosti byla chyba...moc neni, jak to zjistit, na socialku se clovek nedovola, aneb nezavesujte, jste v poradi, po 30 minutach stale v poradi...

Offline Emi
1116 příspěvků moje polička 05. května 2020 20:51

continuity Jojo, rozumíme si. Pro ty, kdo za normálních okolností jakž takž vycházejí, může být to snížení příjmů o 20 a víc % velký problém a nepomůže jim, že se to časem srovná. A běžné sociální dávky už asi většinou berou, tak leda nějaká mimořádné okamžitá pomoc (ale ta je spíš nepravděpodobná) nebo jiné dávky v nouzi. Nedávno jsem se tím snažila prokousat a někomu tak pomoc, tak to s dávkami nevidím moc optimisticky. 

Offline Garfie
28627 příspěvků moje polička 05. května 2020 20:52

nonemy No první zprávy byly, že můžeš zůstat na očr až do otevření škol (rsp. do prázdnin), ale týkalo se to teda jen zaměstnanců, ne osvč. Ale potvrzené to teď není nikde, dnes zrovna jsem o tom četla nějakou debatu na FB a tam někdo dával odkaz, že to možné je, pokud doložíš, že dítě chodit do školy nemůže, protože např. sdílí domácnost s někým rizikovým, nebo samo je v ohrožené skupině. Tak uvidíme, zatím se to dolaďuje a je teda naprd, že to není vyřešeno předem. 

A MŠ se to myslím netýká vůbec, ty nezavřel stát, ale provozovatel, tam myslím fungují ta pravidla úplně jinak? 

Offline AprilTwelve
1032 příspěvků moje polička 05. května 2020 21:01

Maky Garfie už to doplnila... MŠ neuzavřel stát, takže ram ty podmínky budou jiné... je to celkově guláš.  

Offline AprilTwelve
1032 příspěvků moje polička 05. května 2020 21:03

mirajo ne přímo já,  ale brácha to osetřovné za březen dostal driv nez mzdu za brezen, jen je teda mimo Prahu, což může hrát roli. ale socialka toho má fakt moc,  co mám zprávy, někde chodí i o víkendu...

Offline continuity
43573 příspěvků moje polička 05. května 2020 21:13

Prosím vás, kde v tom nařízení čtete, že stěžejní bude nadále vzdělávání na dálku.

Já našla na straně 7, druhý řádek napsáno, že cílem dopolední části je zajistit vzdělávání v obsahu, která školy realizuje na dálku.   

To přece nijak neznamená, že preferovane je vzdělávání na dálku. 

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 05. května 2020 21:17

Garfie no jo, jenže to bych doložit nemohla, důvodem by byl jen zbytečně strávený čas s asistentem, místo výuky učitelem, která by měla smysl. Ach jo. Nechce se mi posílat dceru do školy zas takových podmínek, jen aby si to tak odseděla. Mají se v uvedeny cas dostavit před školou, vyzvedne si je asistent, u vchodu dezinfekce, měření teploty, přezout ale mimo šatny, do třídy a tam znovu dezinfikovat: prý 30 sekund mýdlem a potom ještě dezinfekčním gelem. Pak si sedne do lavice a bude si tam sama zpracovávat zadané úkoly pod dozorem asistenta. Nevím no, nějak v tom nevidím žádný přínos, jsem popravdě zklamaná. Kdyby je učila jejich učitelka, tak vůbec nepřemýšlím a šupajdi hned.

Offline Maky
319 příspěvků moje polička 05. května 2020 21:20

continuity 

str. 7

Je zcela v kompetenci ředitele školy rozhodnout o tom, jaké vzdělávací a zájmové aktivity a v jakém rozsahu budou realizovány. Vzdělávací aktivity jsou rozděleny na dopolední a odpolední část. Cílem dopolední části je zajistit vzdělávání žáků v obsahu, který škola realizuje v rámci vzdělávání na dálku. Obsah vzdělávání dopolední části vychází ze vzdělávacího obsahu ŠVP školy. Jedná se především o hlavní vzdělávací obsah, který je žákům zadáván i formou vzdělávání na dálku. Cílem odpolední části je zajistit zájmové vzdělávání žáků. Obsah vzdělávání odpolední části přiměřeně vychází ze vzdělávacího obsahu ŠVP školní družiny.

http://www.zstgm.kutnahora.cz/skola/aktuality/informace-k-castecnemu-otevreni-skoly-dulezite-dokumenty/ochrana-zdravi-zs-1.pdf

a k tomu vyjádření od školy: Dle vyjádření ministra školství je stále prioritní distanční výuka, proto i žáci ve škole budou plnit s jim přidělenými pedagogy stejné úkoly jako ostatní žáci doma.

Offline continuity
43573 příspěvků moje polička 05. května 2020 21:24

nonemy a to ještě naše městská část vykládá, jak ta vyhláška nemyslí na ochranu učitelů, že to musí zajistit oni. Takže očekávám povinný nástup protichemickych oblecích.

Offline continuity
43573 příspěvků moje polička 05. května 2020 21:29

Maky ale věta: cílem je zajistit vzdělávání v rozsahu blablabla, nijak komplikuje, že je prioritní vzdělávání na dálku. Mě vlastně vůbec nezajímá, co řekl někde v tv před třemi týdny ministr. Tady je černé na bílém, že dopoledne se děti vzdělávat mají. To rozhodnutí o tom rozsahu bych si vykladala tak, že pořád nejde vzdělávat v kompletním rozsahu stanoveném SVP. 

Offline Maky
319 příspěvků moje polička 05. května 2020 21:30

A ještě jedna věta z informací zaslaných naší školou ze které jsem usoudila, že tedy OČR běží dál pokud se dítě nevrátí k 25.5. do školy.

Dále je nutno si uvědomit, že čerpá-li rodič na dítě ošetřovné, v případě návratu dítěte do školy na příspěvek na ošetřovné, který nyní činí 80 % mzdy, ztrácí nárok.

Offline continuity
43573 příspěvků moje polička 05. května 2020 21:34

Maky

Já se to snažila včera dohledat a není to vůbec jasné. OCR původně měli běžet, pokud tam dítě nedáš, protože je někdo v domácnosti rizikový. 

A rodič je nesvepravny, že mu to nedojde? Jeste pak vzniká zábavná kombinace, kdy je vyučování jenom v nektere dny v týdnu. Pak si rodič bude vybírat OCR tý zbylé dny?

Offline Maky
319 příspěvků moje polička 05. května 2020 21:34

continuity 

Já rozumím jak to myslíš...Toto jsou, ale ofiko informace, které nám zaslala dnes ředitelka školy ... pak se v tom vyznej no.

Ten odstavec začíná větou  Je zcela v kompetenci ředitele školy rozhodnout o ... tak proč by nám to ta ředitelka jinak psala kdyby to byla jen informace "jedna paní povídala"?

Offline Evaeva
příspěvků moje polička 05. května 2020 21:38

continuity jak to nakonec bude nevím, ale před časem Maláčová říkala, že čerpat očr bude možné v ty dny, kdy děti nepůjdou do školy, pokud by nechodili celý týden. Jsem fakt zvědavá, jaká ta pravidla nakonec budou a kdy je vydají, přestože se mě to vůbec netýká.

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 05. května 2020 21:40

continuity no přesně. A kdo nedostane covid, tomu sleze kůže na rukach

Offline continuity
43573 příspěvků moje polička 05. května 2020 21:40

Maky je to v její kompetenci, to má pravdu, ale už z toho bych dovozovala, že je cílem realizovat vzdělávací aktivity ( třeba v omezeném rozsahu) a ne hlídání dětí. 

Já tomu všemu rozumím, je to zlozite, nikdy to nedělali atp. Já ale taky nikdy neřídila tým na dálku a buď to zvládnu nebo půjdu. Mě v práci totiz nikdo nevydal žádný výnos, že můžeme pracovat jenom tak, jak se spolu domluvíme. Buď si na sebe vyděláme nebo bude zle. 

Offline Maky
319 příspěvků moje polička 05. května 2020 21:40

continuity 

vyučovat jen některé dny v týdnu na 1. stupni nelze (píší na stránkách MSMT), to s týká asi spíš těch 9. tříd a na ty už se OČR nebere

Pro 1. stupeň je nutný celotýdenní rozsah vzdělávacích aktivit ideálně do 16 hod. 

Offline AprilTwelve
1032 příspěvků moje polička 05. května 2020 21:43

nonemy to mi připadá fakt přehnaný.. mydlo a ještě dezinfekce ... preci to fakt není mor