Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 10. května 2020 12:21

Jiná Realita Hele, já se nechci ani dohadovat, ani predikovat budoucnost, nejsem ani doktor, ani epidemiolog. Fakt je, že ČR je na tom s nákazou hodně dobře a je dost dobře možné, že společně se včasně zavedeným social distancem na tom mají svůj podíl i roušky. Až nějakej odbornej výzkum prokáže opak, s radostí tu svoji rituálně spálim. Do tý doby to beru jako opatření, který nebolí - ani mě, ani ekonomiku, stejně jako rozestupy, takže to s klidem ještě nejakej pátek vydržím. 

A hygienu ať si každej zváží sám, já s rouškou manipuluju jenom za šňurky, narozdíl od ostatních ji naopak neustále nesundavám, protože si přesně myslím, že si tím zbytečně "špiním ruce" a na obličeji mi nevadí, takže ano, já jsem jedna z těch, která klidně s rouškou řídí i sama auto (ne dvě hodiny), protože na nějakejch deset minut mi to nestojí za to sundavat. Pokud jdu k doktorovi, beru si roušky dvě a víc, druhou dám do pytlíku, po návštevě doktora vyměnim a zbytek dne už dojedu v té druhé, stejně by se měly po pár hodinách měnit. Žádný velký problémy mi to nědělá, dva pytlíky (čisté/špinavé) s sebou do práce nosí i sambo a taky to zvládnul. Samozřejmě že je to vopruz, ale nic nezvládnutelného, ze všech nařízení a omezení mě to opravdu pálí úplně nejmíň. 

Online Sweet Potato
40636 příspěvků moje polička 10. května 2020 12:22

Maky Tak to jdu dát na modlení.

Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 10. května 2020 12:28

Jiná Realita Tak na vnitrni stranu rousky si snad nesahas ne? Aspon ja teda ne... a pokud si clovek ani nesaha ma oblicej, coz fakt neni takovy problem, jak se tu pise, myslim, ze manipulovani s rouskou zas tak hrozne nebude... myti rukou je samozrejmost, a mela by tedy byt i bez korony... za me model venku ne, v mhd/uradech ano je v pohode praktikovatelny... osobne bych byla za uplne zruseni....

Offline nika
685 příspěvků moje polička 10. května 2020 12:29

Fiction v knihovně máme knihy v karanténě tři dny, počínaje následujícím dnem po dni, kdy byly vráceny. 

Offline euridike blogger
3911 příspěvků moje polička 10. května 2020 12:31

MP Meri S Tvým posledním postem souhlasím od A do Z, mám to naprosto stejně.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 10. května 2020 12:33

Jiná Realita Jsem zvědavá kolik lékařů a zdravotníku by za takových podmínek skončilo, když nejsou dle tebe k lékaři nutné. Jsou pracoviště, kde má lékař strach nebo vedení nařídilo takové pracovní podmínky, oblékají se celí do igelitu, brýle, čepice, aby třeba jen podali žádanku. U nás se to moc nehrotí, máme jen ty roušky a pokud by se těď zrušily úplně všude, tak bych za takových podmínek momentálně pracovat nechtěla. Nechci být denně ohrožená lidma, ke kterým musím opravdu blízko. Jak píše MP Meri momentálně si myslím, že mě to alespoň trochu ochrání, když mi 60 lidí za den nefuní přímo do obličeje. Taky si myslím, že to ochrání i ty ostatní, kteří tam přijdou protože jeden, který tam lehne v 7 ráno, může nakazit všechy další ten den. Nemyslím, že třeba ty se svými rodiči bys z toho byla nadšená. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 10. května 2020 12:36

MP Meri

já se ale nebavím o "teď", to taky přežiju. ale o tvém prohlášení, že nemáš problém to nosit navždy, "kdyby bylo třeba". tedy to považuješ za správné i plošně. protože kdyby bylo třeba = někdo by řekl, že to třeba je, a tudíž by to platilo pro všechny. ne jen pro tebe, protože chceš.

takže bys byla za to, aby v době, kdy se zavalujeme odpadem, začalo být žádoucí, že každý u sebe bude mít každý den dva čisté igelitové pytlíky (jiný nemá smysl), nebo pytlík jednorázových roušek a pytlík na použité roušky. tyhle věci se nesmí třídit, říkal prymula. on by to stejně většinou nikdo nedělal (viz níže), ale bylo by to žádoucí a předpokládané.

možná, že ty to používáš zodpovědně, ale jsi ve velmi výrazné menšině. a na to není třeba studie. stačí se rozhlédnout na ulici. pokud by se něco takového, jako "pro jistotu každou chřipkovou sezonu/celoročně" zavedlo používání roušek na úřadech a v obchodech, byla by to hygienická katastrofa.

znám fakt hromadu lidí, kteří teď používají roušku tak, že jim visí v autě, celý týden jedna, nebo možná celou epidemii jedna, a tu si dají, když musí. lidi by si z kapes a kabelek vytahovali roušky, které tam měli od minulého týdne. nebo měsíce. 

rouška se nesmí stát běžným vybavením lidstva, zeptej se libovolného ne epidemiologia, ale imunologa.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 10. května 2020 12:38

Renusatko takže bys chtěla, aby se roušky k lékaři nosily navždy?

já se totiž nebavím o akutní epidemii.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 10. května 2020 12:41

nolita mp meri psala, že v parku si to v pohodě sundávají a nadávají, když je třeba. tam si ruce neumyješ.

dělal si někdy někdo z vás průzkum, jak často si lidi sahají na roušku? já jo, když jsem čekala mezi nejrizikovějšími pacienty na žlutém kopci půl dne na matku. na roušku si sahali úplně všichni pacienti, někteří co pět minut.

o tom, že si na ni saháte, totiž nevíte.

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 10. května 2020 12:43

nebo další příklad ze žlutého kopce. čekáte tam úplně celý den. máte hlad. máte roušku. potřebuje se minimálně napít. jak to uděláte.

ven nejdete, protože byste museli oběhnout celou budovu. někteří jedli na záchodě. někteří si sundali roušku, ne za šňůrky. najedli se. neumyli si ruce. ani předtím, ani potom.

pozorovat chování lidí s rouškami a k rouškám byl docela zajímavý sběr informací.

Offline Kokoska
35156 příspěvků moje polička 10. května 2020 12:46

Jiná Realita i kdyby ten blbej hadr a 100 igelitovych pytliku zpusobil, ze se nakazi o 1000 lidi min a 10 jich neumre, stoji to za to. Nerikam navzdy a vsude, ale v uzavrenych prostorach nejakou dobu jeste urcite ano.

Offline Kokoska
35156 příspěvků moje polička 10. května 2020 12:47

Jiná Realita a jak jsi to ten den resila ty s jidlem a pitim?

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 10. května 2020 12:50

podle mě prostě mají roušky smysl v době nejakutnější epidemie, a to ještě jen k lékaři, na úřady a do mhd, asi do práce, do školy apod.

jinak ne.

ani v parku, ani v lese, ani při venčení psa. ani na ulici, na vlastní zahradě. proč mít roušku, když jdu hodit dopis do schránky, na nikoho u toho nemluvím. nebo vynést koš.

a myslím si to od začátku, ne že bych změnila názor, jak tu padlo.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 10. května 2020 12:52

Jiná Realita Nejsem si jistá, jestli chápu, co tím myslíš, ale zkusím to. Pokud někdo řekne "je tady nemoc (lhostejno jaká), která se umí nekontrolovatelně šířit a vyřadit tím téměř komplet zdravotnický systém, nemáme proti ní lék ani vakcínu a je dost dobře možné, že k omezení šíření pomůže, když budete nosit roušku na místa, kde je hodně lidí" pak tu roušku klidně budu nosit. A to i kdyby to samé říkali dvakrát ročně dalších deset let, protože pokud nebude lék nebo vakcína, nemůžeme si nekontrolované šíření dovolit. 

Samozřejmě bych nepodpořila povinné nošení roušek v době "běžné" chřipkové epidemie apod., tam se už přeci ukázalo, že kolaps zdravotnictví ani masové hroby nehrozí, protože takovou epidemii lidstvo zažívá běžně a k jejímu překonání roušky nepotřebuje, aniž by nějak významně utrpělo. Bavím se o jakékoli nemoci, která má potenciál způsobit to, co předvedl koronavir v Itálii nebo Španělsku. 

A k tomu odpadu - bavlněná rouška a dva igelitové zip lock pytlíky, víc netřeba. Do čistého vždy čistou, a do špinavého špinavou. A za hygienu ostatních lidí opravdu nejsem odpovědná, když se lidi naucili utírat si zadky a nečůrat v podloubí, jistě zvládnou (většina) i manipulaci s rouškama. 

Online Sweet Potato
40636 příspěvků moje polička 10. května 2020 12:53

Jiná Realita Myslím, že i když si v té čekárně tu roušku na tu chvilku jídla a pití sundají, možnost rozšíření případné nákazy je pořád mnohem nižší, než když by ji tam nikdo neměl celou dobu.

Hele, roky slýchám (i říkám) "ještě v té čekárně chytnem něco horšího". Tam ji mít zrovna má smysl, řekla bych.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 10. května 2020 12:59

A to, co má podle mě největší smysl ze všeho je pro jedince celoživotní posilování imunity a pro stát, vědu a výzkum, investice do hledání léku/popř. vakcíny, aby se pomohlo těm, jejichž imunita to z nějakého důvodu nezvládne. Platí pro všechny nemoci světa. 

Offline Kokoska
35156 příspěvků moje polička 10. května 2020 13:00

MP Meri ano, ty rousky byly presne kvuli tomu, aby infekce nevystrelila tak raketove jako v Italii a Spanelsku a dala se zvladnout. Treba by se to nestalo ani bez rousek, viz Svedsko, ale tam taky umrelo cca 10x vic lidi nez u nas, i kdyz zdravotnictvi se nezhroutilo.

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 10. května 2020 13:01

MP Meri racionální přístup

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 10. května 2020 13:05

Jiná Realita Já se bavím o monentální situaci. Co bude za dva měsíce to nevím, nejsem Vševěd. Je celkem možné, že to bude na dlouhou dobu, možná navždy a nebo budou ordinace prostě končit, lékaři strach mají. Ne všichni, ale spousta je v důchodovém věku a ti nebudou chtít pracovat v riziku. Však to sama teď vidíš, jak se někteří chovají.

S tou rouškou na kterou si lidi sahají máš pravdu, ale tam spoléhám já na to, že sama tu hygienu dodržju. To znamená co ohmatají po sáhnutí na roušku a případně ohmatám potom já, tak si ruce prostě umeju. Co na mě kdo nachrchle a nadýchá přímo, to neovlivním. 

Taky si ji venku sundávám. Na vycházce vím, že mám ruce čisté a na roušce jen vlastní viry a tam souhlasím s tím, že riziko, že chytnu něco od člověka, který jde pár metrů kolem mě, je pitomost. Pokud jdu z obchodu, tak si ji nesundávám. V práci si ji taky nesundávám, jen na jídlo a umytýma rukama. Naopak jsem zjistila, že na obličej si vůbec nesahám. 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 10. května 2020 13:13

Kokoska

normálně, proč se ptáš? když se normálně nají nemocný rakovinou po chemo a u toho se omatle vším, co má na roušce, kterou si třeba položí na koleno, mám na něho koukat o hladu a žízni, když jsem nepochybně zdravější než on? 

asi žiju v nějaké bublině, kde se ani doktoři nebojí.

známá lékařka říkala, že jako lékařka na sebe vzala břímě rozumného rizika. možnosti, že něco chytne. ne jen covid, cokoli. že je nutné a rozumné to riziko omezit na minimum, ale současně zachovávat míru přiměřenosti. a že je načase odložit skafandry, protože právě nastal zlom té přiměřenosti. 

všichni moji známí lékaři by roušky nenosili. někteří z nich už asi ani u sebe v ordinacích. ale 100% z nich venku, na ulici, v parku.