Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline nolita
6513 příspěvků moje polička 10. května 2020 13:15

Jiná Realita Ja nepsala o nesahani si na rousku ale na oblicej, na rousku z vnejsi strany si bezne saham, ale nesaham si do oci nosu usi atd.... to ze si zastrcim vlasy za ucho fakt nepovazuju za tragedii.... 

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 10. května 2020 13:27
Reakce na Sweet Potato:

Hele, roky slýchám (i říkám) "ještě v té čekárně chytnem něco horšího". Tam ji mít zrovna má smysl, řekla bych.

​no a kolik jsi za ty roky slyšela případů, že by tam někdo vážně něco chytnul. i lékaři, pokud by se něco takhle chytalo v čekárně, museli by být vlastně všichni pořád nemocní nebo mrtví.

nemluvím o akutní epidemii, pořád to opakuju. mluvím o té možnosti, že by se roušky nosily "pro jistotu" do čekárny pořád. stovky let jsme to přežili, a nic se nestalo.

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 10. května 2020 13:33

Jiná Realita Roušky venku už snad chce jen vláda, ne?

A roušky u lékařů v ordinaci, hm, nejde jen o ty lékaře samotné, ale jde o to, že oni sami by se stali v případě onemocnění vektory přenosu na pacienty /a tam je problém, že pacientů za den vyšetří hodně a většina těch pacientů má předpokládám zdravotní problém, když jde k doktorovi/. Mluvím o situaci dnes, co bude....to mi je teď fakt jedno a budu o tom konverzovat, až to nastane.

Online jitřenka
718 příspěvků moje polička 10. května 2020 13:35

MP Meri - dám jiný úhel pohledu, podle mě zajímavý, České Budějovice  - 100 tis obyvatel, celkem od března 27 nemocných,  italští, rakouští lyžaři, pendleři, to vše tady bylo, první týdny bez roušek a plexiskel , lyžaři chodili do práce a přesto jen 27 lidí celkem a okolí dalších 10. Je to zvláštní, jsme tu klidová zóna a  jsem za to samozřejmě ráda. Když otevřeli hobymarkety, tak bylo narváno, rozestupy nic moc, žádné čáry a prodavačky taky neměli hadr s desinfekcí furt. 

Offline Kokoska
35156 příspěvků moje polička 10. května 2020 13:51

Jiná Realita ptala jsem se, protoze me to zajimalo, kdyz jsi popsala ty zpusoby, ktere jsi videla a byly vsechny spatne.

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 10. května 2020 13:59

jitřenka Na to by měli odpovědět epidemiologové. Ale podle mě měly ČB dobrý termín jarních prázdnin a celkově se ČR uzavřela a přijala opatření včas. U nás třeba jeden konkrétní "lyžař" nakazil v restauraci asi 1/2 všech zde celkově nemocných /zjednodušeně: přijelo málo nakažených lyžařů, ale když už přijeli, tak potentně nakažovali, když nešli do karantény/.

Offline Kokoska
35156 příspěvků moje polička 10. května 2020 14:01

Fiction ano, ohled na pacienty taky hraje roli, nejde prece jen o to, ze se doktor neboji o sebe. Jsou prece i pracoviste, kde se rousky k pacientum nosi bezne. Zrovna v tech onko cekarnach bych si myslela, ze smysl maji i bez koronaviru.

Online jitřenka
718 příspěvků moje polička 10. května 2020 14:41

Fiction - jo pro epidemiology to je, jenže se radši řeší 1 jogurt. Prázdniny byli dřív, ale lyžaři tady odtud jezdí autem na pár dní kdykoliv a pendlerů je tu hafo. Taky jsem se začátku bála, právě těch lyžařů, teď mi vadí, že část lidí je fakt vyděšená a ta masáž strachu pořád pokračuje, viz 1 jogurt. Vždyť ten stres a strach ze smrti ublíží víc. V mé rodině tohle dělá docela paseku. 

Offline onetwoone
131 příspěvků moje polička 10. května 2020 15:12

jitřenka tak ale ten jogurt pořád točí akorát novináři, prostě nic zajímavějšího se nedeje, tak se píše o jogurtu. Já kolem sebe žádný vyděšený lidí nemám, většina lidi to podle mě bere racionálně. 

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 10. května 2020 15:16

jitřenka Já ty lyžaře dala do úvozovek schválně. Jako takový zjednodušení. A ten jogurt .

A vidíš, mně připadá, že už se nebojí nikdo. /Tím ale nechci říct, že já jsem TEĎ vyděšená./

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 10. května 2020 15:17

onetwoone Novináři nám fakt neprospěli, bohužel ani ti veřejnoprávní. A já jsem si zpět našla cestu k časopisu Reflex. 

Offline viktorka_od splavu
49440 příspěvků moje polička 10. května 2020 16:36

Fiction jo, reflex me obcas dost stval, presto jsem mu verna od devadesatek:-) a ted je to takovy ostruvek zdraveho rozumu:-)

Offline milacka
5891 příspěvků moje polička 10. května 2020 17:57

999 Dočítavam pár stránok dozadu a musím skonštatovať, že si veľmi pekná odbojárka.

Offline 999
19895 příspěvků moje polička 10. května 2020 18:03

milacka Díky :-).

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 10. května 2020 18:39
Reakce na MP Meri:

V lese ať pro mě za mě roušku nikdo nenosí, ale na běžný pohyb ve městě, kde každou chvíli míjim někoho na metr na chodníku podle mě stále patří. Byli jsme třeba v parku piknikovat, v rámci jednotlivých skupin si lidi roušky normálně sundali, když se někdo zvedl a šel k jiné skupině nebo se jinak pohyboval po parku, tak si ji normálně nandal. A tak je to podle mého v pořádku. Soucítím s každým, komu se pod ní dělá nedobře, ale pro většinu lidí to podle mě není zas až takový problém. Já osobně ji budu do obchodu a k doktorovi nosit klidně nadosmrti (pokud to bude potřeba). 

​No víš, ono když vidíš, že jinde se venku nenosí a žádný šílenosti v počtu nakažených/mrtvých se tam nedějou, tak si fakt dovedeš spočítat, jak velký riziko asi pro ten přenos ve venkovních prostorách reálně je

Já fakt doufám, že po téhle pandemii proběhnou studie porovnávající průběhy nákazy v zemích s povinnýma rouškama a bez a konečně v tom udělají jasno..... zatím prostým laickým porovnáním dat prostě plyne hlavně to, že rozhodující roli hraje včasné zavedení striktních opatřeních vedoucích k sociálnímu distanci. protože Německé spolkové země, dke byla zavedena včas, jsou tam s průběhem epidemie srovnaelně či některé lépe než ČR....... Naše Sasko je počtama nemocných na milion obyvatel na tom o něco hůře, ale taky se tu nekonala žádná katastrofa, dle mého ty horší výsledky jdou na vrub toho, že většina opatření se dělala na rozdíl od ČR s cca týdenním zpožděním byť výskyty prvních případů tu byly obdobné jako v ČR........

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 10. května 2020 18:49

V Recku taky rousky povinne nebyly a je tam daleko mene nakazenych nez v CR......ja tedy priznivec rousek nejsem,tady jsou zavedene necele dva tydny jen mhd,kram a je to horsi nez lepsi,ale budiz.Ovsem to jak si to furt nandavan,sundavam.....je horsi nez lepsi.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 10. května 2020 18:54
Reakce na Kokoska:

MP Meri ano, ty rousky byly presne kvuli tomu, aby infekce nevystrelila tak raketove jako v Italii a Spanelsku a dala se zvladnout. Treba by se to nestalo ani bez rousek, viz Svedsko, ale tam taky umrelo cca 10x vic lidi nez u nas, i kdyz zdravotnictvi se nezhroutilo.

​S těma opatřeníma, co se v ČR dělala, je téměř jsité, že i bez roušek by se to na úroveň Itálie a Španělska fakt nedostalo. Opět, koukněte s v De na Sasko, Sasko-Anhaltsko, Durynsko, Meklenbursko-Pomořansko.........

Lidi, zase těm rouškám nepřipisujte tak magickou moc........ Striktní sociální distanc zabere i bez roušek, roušky samy o sobě jsou hlavně pomůcka, jak tak silná opatření nemuset udělat/moci je rozvolnit........

Offline barbucha blogger
36114 příspěvků moje polička 10. května 2020 19:02
Reakce na MP Meri:

Samozřejmě bych nepodpořila povinné nošení roušek v době "běžné" chřipkové epidemie apod., tam se už přeci ukázalo, že kolaps zdravotnictví ani masové hroby nehrozí, protože takovou epidemii lidstvo zažívá běžně a k jejímu překonání roušky nepotřebuje, aniž by nějak významně utrpělo.

​Ale ale! Tak ono je ti málo 1500 mrtvejch ročně - u nás, a půl miliónu úmrtí ročně celosvětově! Zajímavý...

Zlatej covid proti tomu.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 10. května 2020 19:13
Reakce na barbucha:

​Ale ale! Tak ono je ti málo 1500 mrtvejch ročně - u nás, a půl miliónu úmrtí ročně celosvětově! Zajímavý...

Zlatej covid proti tomu.

​V Německu je zajímavý, že Covid ještě stále počtama obětí nedohnal chřipku z roku 2018

Offline barbucha blogger
36114 příspěvků moje polička 10. května 2020 19:22

A666 

To nikde! I kdybysme počítali dvakrát víc obětí (jakože za rok, dyk už máme půl roku za sebou od začátku), tak na chřipku furt mít koronáč nebude. A pak prej žádný strachy

Že jsou roušky vysloveně škodlivý, o tom už není pochyb. Co taková přílišná hygiena, před kterou už dávno varujou všichni pediatři? To je přece to samý... navíc eště ke všemu tady radostně inhalujeme všechny zplodiny, který by měly jít z těla ven, a ne naopak! Polykáme je zpátky, jak u blbejch.