Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Kokoska
35156 příspěvků moje polička 10. května 2020 19:33

A666 jenze to v dobe zavedeni restrikci nikdo nemohl vedet. Jsem jen rada, ze to tak nedopadlo. Ten socialni odstup je sice fajn myslenka, ale staci se podivat v obchode s potravinama, jak to je v praxi. Proste se tam lidi motaji pres sebe, ani u tech pokladen se 2m nedodrzujou. To slovo striktni chapou asi jen ti Svedi. 

Co se tyka chripek, vubec bych nebyla proti tomu, jak to funguje treba v Japonsku. Kdo je nastydly, automaticky jde ven v rousce, i kdyz mu to asi nenarizuje zadny zakon. Proste ohleduplnost vuci okoli, pak by tech obeti "obycejne" chripky taky nemuselo byt tolik.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 10. května 2020 19:45
Reakce na Kokoska:

A666 jenze to v dobe zavedeni restrikci nikdo nemohl vedet. Jsem jen rada, ze to tak nedopadlo. Ten socialni odstup je sice fajn myslenka, ale staci se podivat v obchode s potravinama, jak to je v praxi. Proste se tam lidi motaji pres sebe, ani u tech pokladen se 2m nedodrzujou. To slovo striktni chapou asi jen ti Svedi. 

Co se tyka chripek, vubec bych nebyla proti tomu, jak to funguje treba v Japonsku. Kdo je nastydly, automaticky jde ven v rousce, i kdyz mu to asi nenarizuje zadny zakon. Proste ohleduplnost vuci okoli, pak by tech obeti "obycejne" chripky taky nemuselo byt tolik.

Tak samozřejmě, že po bitvě je každý generál, na druhou stranu WHO jasně radilo striktní omezení kontaktu, roušky nedoporučovalo, takže asi tušili, že ty zase takovou roli nehrají....

Jinak ten distanc je hlavně o tom, že se Ti tolik nemíchají skupiny lidí a že ty lidi spolu vevnitř netráví dlouhý čas. I tady lidi při nakupování leckdy metr a půl (což je u nás) nedodržují a leckdy se naklání přes sebe, přesto ty výsledky nejsou tak hrozivé........ Protože pravděpodobně tak letmý kontakt není tím nejzásadnějším problémem

Jinak fakt škoda, že ČR neanalyzuje data, co má k dispozici, která jim můžou docela slušně umožnit vystopovat, jak se nemoc šířila v různých skupinách. Ale možná by se pak ukázalo, že roušky byl totální přestřelení a že z kontaminovaného nákupu fakt ta nakáza není tak pravděpodobná

Offline onetwoone
131 příspěvků moje polička 10. května 2020 19:48

No jo, ale téměř celej svět šel do lockdownu. Kdyby jediným opatřením byly maximálně chřipkový prázdniny, dost možná by ta čísla pak vypadala jinak, že jo. Kdyby ne, to by bylo dost k naštváni teda;)

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 10. května 2020 19:54
Reakce na onetwoone:

No jo, ale téměř celej svět šel do lockdownu. Kdyby jediným opatřením byly maximálně chřipkový prázdniny, dost možná by ta čísla pak vypadala jinak, že jo. Kdyby ne, to by bylo dost k naštváni teda;)

​Jenže se dost liší, kdy do toho lockdownu ten který stát šel (kolik nakažených v tu chvíli měl, tj. nakolik tam byla nemoc už rozlezlá), a podle toho se pak liší průběh epidemie. Mezi Německýma spolkovýma zeměma jsou propastné rozdíly, protože některé prostě ve chvíli nařízení opatření z Bundestagu měly minimum nakažených a nemoc se jim tam nestihla rozjet.......

Offline viktorka_od splavu
49440 příspěvků moje polička 10. května 2020 19:55
Reakce na Kokoska:

​toto bych s dovolením podepsala. ty chrchlající hovada by stačilo ostrakizovat furt dál, jako by měli mor, a oni už by se to lidi naučili

Offline Kokoska
35156 příspěvků moje polička 10. května 2020 19:58

A666 WHO taky rikala kazdou chvili neco jinyho, nejdriv rousky ne, pak mozna na tom neco je... 

Kdyz ja mam porad dojem, ze ceska mentalita je trochu jina nez treba nemecka, ze tady kdyz se rekne Prosim vas, budte rozumni a ohleduplni, nedelejte to a to, mohlo by to mit spatne nasledky... tak si spousta lidi rekne Mne nikdo nebude nic rikat, my mame svobodu a budu si delat, co budu chtit, ono se nic nestane. Respektive MNE se nic nestane. Uz kdyz se doporucovalo nejezdit na lyze do Italie, tak hodne lidi proste jela, protoze co by se jim asi mohlo stat.

Treba se pletu, rada bych, ale mozna diky rouskam a dalsim omezenim teprv lidem docvaklo, ze se neco deje, co by mohlo blbe dopadnout.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 10. května 2020 20:06

Kokoska 

Já myslím, že si ty Němce dost idealizujete. Minimálně ty východní. Žiju tady už skoro 4 roky a nějaké závratné rozdíly oproti ČR v té disciplíně fakt nevidim. BTW zrovna včera měl pokladní v supermarketu roušku pod nosem i pusou a chrchlal si do ruky, kterou pak nevydezinfikoval V době, kdy se v ČR začal řešit sociální distanc a lidi si začínali šít roušky, tady seděli lidi v parku v jedné dlouhé řadě a neviděli problém........

Já si myslím, že Čechům by to docvaklo i bez roušek.... Jinak ty další omezení byla nutná, o tom žádná, a byla rychle provedená, což byl základ.......

Tady to taky lidem začalo docházet až když promluvila Merkelová a k tomu se zavřelo skoro všechno jako v ČR.....

Offline Kokoska
35156 příspěvků moje polička 10. května 2020 20:12

A666 jsem zvedava, co nastane ted po uvolneni a moc si preju, aby to nebylo nejak dramaticky. Uz toho vseho kolem viru bylo fakt dost.

Offline barbucha blogger
36114 příspěvků moje polička 10. května 2020 20:17

Kokoska 

No jo... Čechům se desítky let něco striktně nařizovalo, takže jednak zapomněli na vlastní rozum, a za druhý vochcat cokoliv pokládaj za téměř disidentství.

Já bych uvítala obecně trochu lepší hygienický návyky. Jako chlap, močící na kdejakým rohu, si ruce někde těžko umeje (a doma to pravděpodobně taky nedělá)... plesnivý prsty, lezoucí z "trekovejch" sandálů od Vietnamce v MHD taky nic moc... atd. atd. Takže to vtloukání do hlav, že mejt si ruce (a snad i nohy ) je nutný, není úplně špatný. 

Jen ty roušky by se měly nosit s rozmyslem.

Ale zejtra by se mělo projednat uvolnění i v tomhle - Prchal zřejmě študoval nálady lidu na internetech a zjistil, že už je to kapku nebaví... 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 10. května 2020 20:22
Reakce na Kokoska:

A666 jsem zvedava, co nastane ted po uvolneni a moc si preju, aby to nebylo nejak dramaticky. Uz toho vseho kolem viru bylo fakt dost.

​Já sjem optimistická, tady furt někde demonstrují a pořád se to drží, tak uvidíme, co s tím udělají školy.....

barbucha 

Jo, roušky by se měly nosit s rozmyslem, jinak se může stát, že když budou třeba nosit, tak už je nikod nebude mít vůli nosit. Dovedu si představit, že i ty, co s iniciativou nošení roušek začínali, toho můžou začít mít plné zuby.......

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 10. května 2020 20:35
Reakce na barbucha:

​Ale ale! Tak ono je ti málo 1500 mrtvejch ročně - u nás, a půl miliónu úmrtí ročně celosvětově! Zajímavý...

Zlatej covid proti tomu.

​Srovnavas nesrovnatelné, tj. nekontrolované šíření chřipky vs. masivně kontrolované šíření covidu. 

Např. Itálie má v přepočtu na 10 mil. ob. už teď 5 tis. mrtvých za nějaké kolik - tři měsíce? Šlo přeci o to, se tomuhle scénáři vyhnout.

Offline MP Meri
5672 příspěvků moje polička 10. května 2020 20:48

A666 Já nemám čas a prostor analyzovat čísla a opatření ostatních zemi a ani bych si na to netroufla, těch proměnných je tam x. Od toho jsou tu lidi, kteří to mají udělat za mě. A jak říkám, až někdo odborně prokáže, ze rousky jsou k ničemu, s nadšením ji poběžím hodit do koše.  

Do tý doby jen říkám, že mi vadí, že se z roušek dělá symbol zla a útlaku. 

A samozřejmě se taky těším, až je venku zruší.

Offline barbucha blogger
36114 příspěvků moje polička 10. května 2020 20:49

MP Meri 

Srovnávám dvě nebezpečné virové choroby, co je na tom nesouměřitelného? Chřipka že je nekontrolovaně šířená? Proč tedy to očkování?

I o tom "masivně kontrolovaném šíření" covidu by se dalo s úspěchem pochybovat. Zatajování informací (Číňany), chaos a bezcílné testování, to je teda kontrola jak víno

Offline Garfie
28634 příspěvků moje polička 10. května 2020 20:56

Já prostě tak trochu doufám, že covid bude mít za následek celkově lepší hygienické návyky v celé Evropě. Zrovna jsme se o tom bavily o víkendu s kamarádkou, která je takový dost úzkostný typ, moc necestuje, když už tak do západní části Evropy...no a jela za mnou do Japonska, totálně ve stresu, nic nepomáhalo, když jsem jí tvrdila, že jsme tady proti nim sto let za opicemi :-) preventivně si zvýšila dávky antidepresiv....a teď na to vzpomíná, jako že "západní Německo se může jít zahrabat"  

Mně by stačilo, kdyby si lidé zvykli nosit roušky, pokud na ně něco leze, kdyby byly všude čisté záchody a bylo jich dost-třeba v každém parku a u každého hřiště-a k tomu zdroj vody. To je v Japonsku naprostý standart. A k tomu nosí lidi ve službách (např. řidiči) naprosto běžně roušku a rukavice, i když jim nic není. Tady ty naše vyšilovačky, typu Prymula...

Offline Tulipe
2474 příspěvků moje polička 10. května 2020 21:05

Garfie to by bylo fajn, ale pochybuji, že lidé, na které něco leze,  na sebe sami "upozorní" rouškou. Ohleduplnost mezi spoluobčany moc nevidím :(

Já bych byla ráda, kdyby se lidi na sebe netlačili ve frontách, to úplně nesnáším. Jenže to nedělají ani teď, když se to vyžaduje :(

Offline Garfie
28634 příspěvků moje polička 10. května 2020 21:09

Tulipe :-/ je to těžký. Doufala jsem, že by tohle u nás mohl koronavirus změnit, ale máš pravdu, že jsem asi naivní....

Offline viktorka_od splavu
49440 příspěvků moje polička 10. května 2020 21:13

Garfie  ostatně i tady psal nějaký zdravotník, že nenosí k pacientům ústenku i když je nemocný.. však noaco.. (před covidem)

A666 já su z brna vod velké ceny, o enderákách nemám žádné iluze:DDD

Offline Garfie
28634 příspěvků moje polička 10. května 2020 21:15

viktorka_od splavu No jasně, tady to "není zvykem", ale myslela jsem, že se to změní :-) Přijde mi to fakt smysluplnější, než je nosit jako zdravá, venku, s minimální šancí, že potkám nemocného (což u nás zjevně je). 

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 10. května 2020 21:15
Reakce na barbucha:

MP Meri 

Srovnávám dvě nebezpečné virové choroby, co je na tom nesouměřitelného? Chřipka že je nekontrolovaně šířená? Proč tedy to očkování?

I o tom "masivně kontrolovaném šíření" covidu by se dalo s úspěchem pochybovat. Zatajování informací (Číňany), chaos a bezcílné testování, to je teda kontrola jak víno

​ MP Meri     měla patrně na mysli, že proti chřipce se nedělají žádná centrální opatření, každej si klidně chrlá na druhýho a očkovaných je 5%. A kdybys navíc věděla, jak ty podklady /úmrtní zprávy/ pro statistiku vznikají

A666 WHO u mě zcela ztratila tvář.

Já stále nechápu, proč se to tu /parf/ tak hrotí, jako by zde byly 2 nesmiřitelné tábory, pro X proti rouškám. Meri napsala velmi racionální náhled na roušky a dostává tu kapky, jak kdyby byla nějaká rouškofanatička .

Offline slniecko admin
19650 příspěvků moje polička 10. května 2020 21:16

A666 WHO, s tým ako odmietalo správy z Taiwanu, LEBO Čína, nech mi láskavo nelezie na oči...