A666 Tak to je dobrá zpráva, dík.
Koronavirus
Mamce kvuli koronaviru zrusili promoce![]()
MP Meri nejsem si jista, ale muze zamestnavatel poslat lidi na testy? To snad jen jako samoplatce (s tim, ze jim to firma proplati) a to je presne to, co ted vsude kritizujou, ze se lidi bez priznaku nechavaji testovat jako samoplatci jen pro jistotu. Peknej bordel v tom je.
Problem je, ze to, ze se enchavaji lide testovat sami bezduvodne (nebo zdanlive bezduvodne) je zpusobeno tim, ze neveri hygiene, ze by je zkontaktovala kdyby se setkali s nakazenym....... proste cele je to dusledek toho, ze system nefunguje. jak psala Zarinya , v nemecku jsou nebo minimalne byly testy zdarma i bez priznaku a pretizene to neni/nebylo......
Je to i o duvere systemu.....
A666 Tak to je dobrá zpráva, dík.
vcera to probehlo na FB
prorektor UK (Jan Konvalinka) to tam psal
BTW mimojine pracuji na testech ze slin, ktere by snad zjednodusily odebirani, nikdo by se nevrtal stetickou v mozku 8a nemusel by teda na to byt tolik vyskolen)
Velká firma cca 1500 zaměstnanců, na jedné výrobní hale kde jede naplno klimatizace atd. se před třemi týdny objevil jeden nakažený, po kontaktování hygieny co máme dělat nám bylo řečeno, že to promyslí a že se nám ozvou.
Protože jsme nechtěli čekat a vedení rozhodlo, že se něco musí udělat ihned, tak firma poslala nejbližší spolupracovníky (8 lidí) domů s tím ať kontaktují svoje praktické lékaře, informují je o situaci a požádají o karanténu a testy. U čtyř lidí lékaři vystavili PN na karanténu a odeslali lidi na testy, u čtyř lidí to jejich praktičtí lékaři odmítli, takže jsme ty lidi nechali doma na naše náklady a testy jim taky zaplatili, jiné rychlé řešení, které by zamezilo ohrožení dalších lidí a zastavení výroby nebylo.
Hygiena se nám během následujících čtrnácti dní neozvala, tak jsme ji potom kontaktovali abychom ji oznámili, jak situace dopadla. Z jejich strany ani náznak nějaké metodiky jak máme postupovat, prostě nic. Přitom to byla situace v které mohlo být hodně nakažených.
andulka01 continuity Já spíš myslela, že si najde jiného doktora, půjde do nemocnice, bude si stěžovat nebo tak něco, poradí si s prostě tou situací, ne s angínou nebo jinou nemocí samotnou.
Garfie Já se k těm lékařům už ani nechci moc vyjadřovat (protože mi to připadá hrozně smutné).
Přitom já znám hodně těch, kteří přes osobní rizika, která jsou se současnou situací spojená se snaží pracovat a pomáhat lidem, na druhou stranu i hodně těch, kteří zaujali postoj "pacient = toxický materiál". Co mě nepříjemně překvapilo není to, že se takový lidé mezi lékaři vyskytují, ale to jaké množství je těch lékařů, kteří se vlastně na svoje pacienty nedívají jako na lidi, kteří k nim přicházejí pro pomoc, ale spíš jako na obtěžující prvek.
Jak tady už kdysi kdosi napsal, pro někoho je to povolání, pro někoho zaměstnání.
Četla jsem rozhovor s nějakou hygieničkou, myslím, že to bylo v Brně a ta říkala, že sice mají objednávkový systém, ale že se objedná jeden člověk a pak si to tam běžně přihasí na jeden termín s celou rodinou, třeba čtyři, pět lidí...
Černá kočka Já vůbec neodsuzuju doktory paušálně, naopak já mám jen dobré zkušenosti. Vlastně i ta moje kamarádka z ORL zareagovala úplně normálně, ještě si klepala na čelo. Jsou to lidi, jako každý jiný a každý se s tím pere podle vlastního naturelu. Naopak jsem spíš měla tendence na jaře varovat maminku jedné mojí kamarádky, dětskou lékařku, je jí 77 a pořád pracuje na plný úvazek, její obvod je Litovel, Uničov a okolí, měla jsem nějaké signály, že by tu oblast mohli uzavřít, ale ona se jen smála a provoz ani v nejmenším neomezila.
Černá kočka to je hustý. Takhle asi bude vypadat to samotrasování v praxi. Vytrasujte se, otestujte se, zařiďte si karanténu a nám pak jen dejte vědět, jak to dopadlo, ať máme čísla do statistik.. ![]()
Černá kočka no, me prekvapilo uz pred coronavirem, kolik lekaru vidi v pacientech smahem jen lhare a simulanty - smahem ve vsech, je jasne u nekterych to pravda muze byt, ale pristupovat tak automaticky ke kazdemu je strasne - ja bych sla radej delat neco jineho.
Černá kočka ty jo, tak na takovou pomoc opravdu musi byt na hygiene jen vzdelani odbornici... to by nikdo jiny nezvladnul. Kolik tech moznych situaci asi musi byt, ze to nedokazou zpracovat jako nejaky rozhodovaci diagram, ktery jen s tim volajicim projdou?
Garfie Já to možná špatně napsala, nemyslela jsem to tak, že zrovna ty odsuzuješ nějaké lékaře, jenom jsem chtěla navázat na tu debatu o lékařích svojí vlastní úvahou.
bram hele klidně, já si na rozdíl od nasich představitelů totiž nemyslím, že to je nějaká raketová fyzika. Z jara, když to cele začalo, tak jsem měla blízko ke křizovým štábům dvou firem a jejich řešení situace se zpětně ukázalo jako mnohem racionálnější než ta obecná hygienická doporučení.
Stát by ale měl umožnit přístup k těm nástrojům, které v moci těch firem nejsou. Zaměstnance si vytrasujes, to je sranda, ale PČR test v kanclu neuděláš, taky respirátory se doma šijí blbě, pokud se dodavatelum zakáže jejich prodej soukromým subjektům.
baltik Předpokládám, že ten případ co jsem tu psala je asi jeden s tisíců, které se odehrávají podobně. Asi čekali (vláda a spol.), že žádná druhá vlna nebude.
v Nemecku jsou testy zadarmo.(tedy doufam,ze neni nejaka zmena)
pro kazdeho i bez priznaku.
Tak jestli to nebude ten hlavní důvod, proč to tady na rozdíl od Německa strmě roste.
Když se lidi nemůžou nechat otestovat ani v případě zájmu, a nebo musí na testy dlouho čekat, tak to vesele šíří dál, pokud jsou pozitivní.
continuity Přesně, lidé a firmy jsou schopné se rozhodovat racionálně, ale jejich pravomoci a znalosti jsou omezené (odborníka na šíření infekčních nemocí většina firem asi běžně nezaměstnává).
Já bych čekala, že když se volá na hygienu, tak se volá přes někoho kdo ty případy rozděluje podle závažnosti (jako u dopravních nehod třeba), trasování jednotlivců klidně můžou dělat lidé s menšími zkušenostmi a potom tam budou mít lidi, kteří se specializují např. na školy, firmy, zdravotnická zařízení atd.
Když chcete postavit a otevřít novou výrobu tak potřebujete desítky razítek od stavebních úřadů, přes hasiče až po hygienu, tak by prostě stačilo otevřít složku příslušné firmy, zjistit jaká jsou potencionální rizika kvůli např. vzduchotechnice a podle toho nám třeba říct, pošlete do karantény spolupracovníky, kteří pracovali v okruhu dvou metrů (tak jsme se nakonec rozhodli) nebo riziko je u vás vysoké, pošlete těch lidí do karantény víc. Po dodání seznamu lidí by taky neměl být problém jim obratem poslat žádanky na testy, případně dát nám nějaký papír pro praktického lékaře (tady bych opět předpokládala nějaký standardizovaný formulář/dopis). No je to trochu jinak.
Garfie Já se k těm lékařům už ani nechci moc vyjadřovat (protože mi to připadá hrozně smutné).
Přitom já znám hodně těch, kteří přes osobní rizika, která jsou se současnou situací spojená se snaží pracovat a pomáhat lidem, na druhou stranu i hodně těch, kteří zaujali postoj "pacient = toxický materiál". Co mě nepříjemně překvapilo není to, že se takový lidé mezi lékaři vyskytují, ale to jaké množství je těch lékařů, kteří se vlastně na svoje pacienty nedívají jako na lidi, kteří k nim přicházejí pro pomoc, ale spíš jako na obtěžující prvek.
Jak tady už kdysi kdosi napsal, pro někoho je to povolání, pro někoho zaměstnání.
to je naprosto trefny a smutny....tedy
Černá kočka Asi si na hygieně myslí, že kdo nic nedělá, nic nepokazí.
Problem je, ze to, ze se enchavaji lide testovat sami bezduvodne (nebo zdanlive bezduvodne) je zpusobeno tim, ze neveri hygiene, ze by je zkontaktovala kdyby se setkali s nakazenym....... proste cele je to dusledek toho, ze system nefunguje. jak psala Zarinya , v nemecku jsou nebo minimalne byly testy zdarma i bez priznaku a pretizene to neni/nebylo......
Je to i o duvere systemu.....
Jenomže zadarmo není nic. Ten test někdo zaplatit musí. Kolik reálně ten test stojí? Náš rozpočet je v řiti, z myšlenky, že se z něj mají platit testy lidem "jen tak pro jistotu", moc nadšená teda taky nejsem.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY