Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 17. zaří 2020 11:57

Pinot Noir Myslím, že by ty testy vyšly pořád míň, než všechny ty důsledky (finanční), které to bude mít. Hodně si slibuji od těch nových testů ze slin, snad nejsem přehnaně optimistická.

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 17. zaří 2020 11:58

Pinot Noir

Ten deficit ale nevznikl tím, že se lidi neomezené testovali.  pokud se ty testy platit nezačnou ( nebo se alespoň nezvýší jejich dostupnost), tak nás čeká další lockdown a ty ekonomické dopady nás budou stát mnohem víc než ty testy. 

Uz když větší výrobní podnik skončí v karanténě, tak ztráty z těch deseti dnů jsou takové, že je výhodnější vybrané lidí otestovat. 

Offline Pinot Noir
30022 příspěvků moje polička 17. zaří 2020 12:04

continuity vybrané budiž. Ale už vidím, jak se tam hrne kdejaká tetina bez příznaků, však je to zadarmo.

Offline letfenixa
10932 příspěvků moje polička 17. zaří 2020 12:05

Sa mi zdá, že máte to v Čechách s pomocou oveľa horšie ako na Slovensku.

Offline dzizisketa
9029 příspěvků moje polička 17. zaří 2020 12:09
Reakce na Černá kočka:

Garfie Já se k těm  lékařům už ani nechci moc vyjadřovat (protože mi to připadá hrozně smutné).

Přitom já znám hodně těch, kteří přes osobní rizika, která jsou se současnou situací spojená se snaží pracovat a pomáhat lidem, na druhou stranu i hodně těch, kteří zaujali postoj "pacient = toxický materiál". Co mě nepříjemně překvapilo není to, že se takový lidé mezi lékaři vyskytují, ale to jaké množství je těch lékařů, kteří se vlastně na svoje pacienty nedívají jako na lidi, kteří k nim přicházejí pro pomoc, ale spíš jako na obtěžující prvek.

Jak tady už kdysi kdosi napsal, pro někoho je to povolání, pro někoho zaměstnání.

​Velmi podobné to bylo u muže v práci, na konci července. Jeden pozitivní kolega, naštěstí s ním strávili necelý jeden den a jak se nakonec ukázalo, nikoho nenarazil. Ale zjistit, co mají ve firmě a zaměstnanci udělat bylo nemožné, na hygienu se dovolat nedalo, mužova praktická mu odmítla zadanku vyplnit, nakonec si musel každý člověk zajistit vše sám, o tom, jak mají a jakou mít karanténu se jim nikdo ani nezmínil. A ačkoli to nebylo přímo na provozu, jde o velkou logistickou firmu vozici převážně potraviny. A určitě brzy se objeví nějaký prokázány nakažený i mezi skladníky, řidiči apod. 

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 17. zaří 2020 12:10
Reakce na continuity:

Pinot Noir

Ten deficit ale nevznikl tím, že se lidi neomezené testovali.  pokud se ty testy platit nezačnou ( nebo se alespoň nezvýší jejich dostupnost), tak nás čeká další lockdown a ty ekonomické dopady nás budou stát mnohem víc než ty testy. 

Uz když větší výrobní podnik skončí v karanténě, tak ztráty z těch deseti dnů jsou takové, že je výhodnější vybrané lidí otestovat. 

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 17. zaří 2020 12:14
Reakce na Pinot Noir:

continuity vybrané budiž. Ale už vidím, jak se tam hrne kdejaká tetina bez příznaků, však je to zadarmo.

​Vybírat je evidentně nezvládají. Lepší testovat i tetiny bez příznaků, než netestovat ani rizikové kontakty. Člověk všude jen čte, jak hygiena ani nezavolá. Z Moravskoslezského kraje sice nejsou aktuální údaje, ale jakž takž to tam snížili díky plošnému testování.

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 17. zaří 2020 12:16

Pinot Noir Já teda nevím, kdo se tam pohrne preventivně. Těch tetin tam moc nebude, možná nějací hypochondri. Ale reálně ti hrozí tak 14 dní v izolaci, samo o sobě je to vysetreni dost nepříjemné, takze si nemyslím, že by tam lidi hromadne chodili jenom proto, že mají zrovna volne odpoledne a žádnou lepší zábavu. 

A na druhou stranu, pokud se třeba pracovně pohybuji v rizikovém prostředí a chystám se třeba na vetsi na rodinnou oslavu, tak ten test má celkem racio. 

Offline Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 17. zaří 2020 12:18

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 17. zaří 2020 12:28

continuity tak zakladni lekarska premisa je ze zdravy clovek se netestuje. jako jo, blby ze i clovek bez priznaku muze byt prenasec, ale to bychom se z toho zcvokli, navic pokud nekasle a nesmrka je ten potencial sireni maly (ozkouseno za vas;-) naopak clovek s priznaky by mel byt rychle a snadno vysetreny a izolovany. tolik seda teorie.. barevna je ovsem realita semaforu a facebookove politiky:P

Offline 711990
18330 příspěvků moje polička 17. zaří 2020 12:33

viktorka_od splavu nojo, jenze co kdyz se chystas za babickou na navstevu a chces si bejt jista ze nikoho nenakazis?Mne to testovani zdravejch lidi prijde docela opodstatneny. Jsou to ti, kteri si chteji byt jisti pred nejakym setkanim, ti, co jedou do zahranici a test potrebujou nebo proste nekdo jinej, kdo potrebuje papir, ze je ok....

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 17. zaří 2020 12:33
Reakce na Pinot Noir:

​Jenomže zadarmo není nic. Ten test někdo zaplatit musí. Kolik reálně ten test stojí? Náš rozpočet je v řiti, z myšlenky, že se z něj mají platit testy lidem "jen tak pro jistotu", moc nadšená teda taky nejsem.

​jasne, ze to nekdo zapaltit musi. Ale tak jednak Nemci co vim vyrabi vlastni testy a jednak jim to asi prijde ajko vhodna investice. Ono toti rpave to testovani, trasovani a individualni karanteny chrani zemi pred plosnymi tvrdymi opatrenimi, ktera pak stoji mnohonasobne vic.

A jak rikam, dkyz system funguje, tak lide maji vetsi pocit bezpeci a nejdou se testovat tolik "jen tak"....

BTW tady byly zadarmo testy pro navraticle z dovolenych, predstavte si tohle v CR........ A ano, Nemci si to boecne mohou vic dovolit, protoze na rozdil od CR meli pred koronou rezervy (planovalo se snizeni odvodu na socialni pojisteni) 

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 17. zaří 2020 12:34

viktorka_od splavu lékařská premisa to možná je, a funguje dobře, pokud neotestovani ohrožuje jenom toho člověka samotného. V tomto případě postrádá smysl i karanténa, dokud je kontakt bez příznaků. 

Až ten bez příznaků a neotestovany, ale nakazeny vlezena navstevu do DD, tak 20% z těch lidí právě vykopal hrob. Mezi těmito dvěma extrémy ( nestane se nic protože v kanceláři větráme, tiše sedíme a nelibame se až po 60% to chytne a z těch 20% to neda) existuje spousta mezistupňů, zkušenosti ze zahranici vsak ukazují, že je lepší tu opatrnost o něco prestrelit než podstrelit.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 17. zaří 2020 12:37

Jinak ja si fakt neymslim, ze by byl takovy problem, ze se enchavaji testovat lide co nemaji Covid. Protoze % pozitivnich stoupa a podle toho odkazu co tu probehnul na data na zive.cz mame temer nejmin negativnich testu na jeden pozitivni...... takze je dost pravdepodobne, ze vetsina lidi, co se enchava otestovat, mela opravnene pocit, ze to potrebuji (ano, muzou byt bezpriznakovi, ale muzou to potrebovat kvuli praci/skole/peci o ohrozoene cleny rodiny)

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 17. zaří 2020 12:40
Reakce na continuity:

viktorka_od splavu lékařská premisa to možná je, a funguje dobře, pokud neotestovani ohrožuje jenom toho člověka samotného. V tomto případě postrádá smysl i karanténa, dokud je kontakt bez příznaků. 

Až ten bez příznaků a neotestovany, ale nakazeny vlezena navstevu do DD, tak 20% z těch lidí právě vykopal hrob. Mezi těmito dvěma extrémy ( nestane se nic protože v kanceláři větráme, tiše sedíme a nelibame se až po 60% to chytne a z těch 20% to neda) existuje spousta mezistupňů, zkušenosti ze zahranici vsak ukazují, že je lepší tu opatrnost o něco prestrelit než podstrelit.

Presne. navic u Covid je porad riziko zahlceni zdravotni pece. To % lidi potrebujicich pristroje neklesa a je dost rozdil, jestli je to % z maleho cisla nebo velkeho. Jinak ve Francii to taky zacinalo bezpriznakovyma nakazenyma prevazne mladyma lidma, ten virus postupne spolesnosti proputuje.....

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 17. zaří 2020 12:41

No navic si myslím, že pokud můžeme důchodcům posílat roušky a rozdávat dárečky, tak na testy určitě máme. Spíš je to o tom, že nemáme kapacity a  masivnější testování být ukázalo v plné nahotě jak blbě na tom jsme. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 17. zaří 2020 12:44
Reakce na continuity:

No navic si myslím, že pokud můžeme důchodcům posílat roušky a rozdávat dárečky, tak na testy určitě máme. Spíš je to o tom, že nemáme kapacity a  masivnější testování být ukázalo v plné nahotě jak blbě na tom jsme. 

​Presne tak. Muzeme doufat, ze ten test ze slin bude brzy, protoze momentalne je problemem hlavne personal na odbery (protoze ten vyter musi byt hluboko a personal musi mit odbornost). jako mozna by bylo byvalo lepsi ty prachy dat tem, kdo tohle vyviji.....

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 17. zaří 2020 13:03

Ale co mě fakt vytáčí, je to ostrakizování "mladých" že měli "radovánky" Na rozdíl od mladších dospělých, kteří se během léta bavili, jako by se nic nedělo. To se zákonitě projevilo na statistikách.

Offline Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 17. zaří 2020 13:04

Ajajsj, Vijtěch apeluje.

Možná nastaví i zrcadlo

Offline viktorka_od splavu
49434 příspěvků moje polička 17. zaří 2020 13:05
Reakce na 711990:

viktorka_od splavu nojo, jenze co kdyz se chystas za babickou na navstevu a chces si bejt jista ze nikoho nenakazis?Mne to testovani zdravejch lidi prijde docela opodstatneny. Jsou to ti, kteri si chteji byt jisti pred nejakym setkanim, ti, co jedou do zahranici a test potrebujou nebo proste nekdo jinej, kdo potrebuje papir, ze je ok....

​kdyz jdu za babickou na navstevu a citim se stoprocentne fit, nic nepotrebuju (babicku nebudu pro jistotu ocicmavat), kdyz se otestuju negativne a v te fronte to chytim a na babicku prenesu tak jsem trouba...

btw pokud s babickou bydlim, tak se kazdy den cestou z prace necham otestovat? asi ne, ze