Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 10. října 2020 21:39

OliveOyl Mně to přijde hrozně směšné, že si někdo může myslet, že covid neexistuje a je to nějaké spiknutí. Jako, že by se spikli všichni politici světa? A nebo, že za to může Bill Gates. Už chybí jen Kalousek

Offline OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 10. října 2020 21:47

nonemy Tak třeba ne úplně neexistuje... tohle mi posílala dneska dcera, abych věděla, co máme v přízni (a Kalouska bych rozhodně nepodceňovala ;))

Offline Jos
příspěvků moje polička 10. října 2020 21:54

Renusatko Ten nekdo je doc. Balik, pro me asi nejvetsi bedna mezi intenzivisty a vedouci ARO VFN. Uz roky vede ECMO tym a tudiz ma zkusenosti s temi nejzavaznejsimi stavy. Jiste, neni to epidemiolog, ale ti zas nevedi, jak to opravdu vypada u luzka. Se sestrami je to spatne uz dlouhe roky, kdyz jsem jeste slouzivala na jednom specializovanen JIPu, tak kolikrat byl ventilator, ja nemela problem pac. prijmout, ale nebyla uz sestra, ktera by se starala. Ty co byly k dispozici, uz byly plne zamestnane peci o ostatni pacienty. 

Edit: Ted mi doslo, ze jste mozna myslela ale nekoho jineho...Jinak Balik rikal, ze se nejvic obavaji zavreni prvniho stupne skol a tudiz dalsiho vypdku sester.

Offline Renusatko
11684 příspěvků moje polička 10. října 2020 21:56

Jos Děkuji, já nezachytila začátek se jménem a v těch rouškách je nepoznám.

Offline Jos
příspěvků moje polička 10. října 2020 21:59

Renusatko Mozna slo o jiny rozhovor, ale to asi neni podstatne. 

Offline nonemy
2675 příspěvků moje polička 10. října 2020 22:05
Reakce na OliveOyl:

(a Kalouska bych rozhodně nepodceňovala ;))

Kalousek s Prymulou, je to jasné 

Offline Sedmá z devíti
příspěvků moje polička 10. října 2020 22:07

OliveOyl krindy pindy, Slimáková a spol ????

A jestli vás pojímá nejistota, obraťte se guru járu, on vam ten coronavirus odháčkuje. 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 10. října 2020 22:16
Reakce na OliveOyl:

A666 tohle ke mně doputovalo. Je to pravda?

​Jo, Nemci jsou jedni z mala, kteri to fakt zvladli bravurne cos e tyce mrtvych. Ten proad jsem nevidela, ale vim, ze rozhodne nehrozi nejake nechavani epidemii volny prubeh apod.... Pozvolna se opet zavadeji ruzna opatreni, nejcitelnejsi je to v mistech, ktera se stala rizikov7mi pro zybtek Nemecka (treba zavrani restauraci, klubu, baru apod ve 23 hodin, mluvis e o zakazu piti alkoholu na verejnosti apod).

Ale teda to, ze by jidne neumrialo vice lidi, je hruba lez. Tohle plati fakt jen pro Nemecko ( a je dost mozne, ze to cislo znamena hlavne to, ze Nemci zachytili svym tetsovanim vice pozitivnich a v realite se u nich epidemi nerozjela tak silene jako jako by to ty pocty napovidaly.....

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 10. října 2020 22:22
Reakce na OliveOyl:

A666 tohle ke mně doputovalo. Je to pravda?

​Ted jsem ten porad proklikala, za vladu tam nemluvil nikdo. Budus e na to muset podivat poradne a pak muzu napsat, co rpesne se tam resilo....

Nicmene ARD rozhodne neni vladni, je verejnopravni (CT tak neni Babisova) a rozhodne se neobjevilo nikde jinde nic o priznani vlady, ze to prehnala.....

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 10. října 2020 22:27
Reakce na Jos:

Renusatko Ten nekdo je doc. Balik, pro me asi nejvetsi bedna mezi intenzivisty a vedouci ARO VFN. Uz roky vede ECMO tym a tudiz ma zkusenosti s temi nejzavaznejsimi stavy. Jiste, neni to epidemiolog, ale ti zas nevedi, jak to opravdu vypada u luzka. Se sestrami je to spatne uz dlouhe roky, kdyz jsem jeste slouzivala na jednom specializovanen JIPu, tak kolikrat byl ventilator, ja nemela problem pac. prijmout, ale nebyla uz sestra, ktera by se starala. Ty co byly k dispozici, uz byly plne zamestnane peci o ostatni pacienty. 

Edit: Ted mi doslo, ze jste mozna myslela ale nekoho jineho...Jinak Balik rikal, ze se nejvic obavaji zavreni prvniho stupne skol a tudiz dalsiho vypdku sester.

Tak ono hlavne Praha zatim neni mezi misty, kde je tech luzek pro tezke pripady minimum. Ale treba v Pardubickem Kraji zbyvaji pro Covid 2, v Libereckem 7. jasne, jsou tam volna luzka i pro necovid, ale i tak

Offline OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 10. října 2020 22:31

A666 Díky moc, tak nějak jsem to tušila, nevím, co to je teď za vlnu "všichni nám lžou a přeháněj, dyť pohoda"

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 10. října 2020 23:00
Reakce na OliveOyl:

A666 Díky moc, tak nějak jsem to tušila, nevím, co to je teď za vlnu "všichni nám lžou a přeháněj, dyť pohoda"

​Ja mam obavu, ze tohle je dan za to, dkyz koronavirus prosel bez vyraznejsich obeti. Ono se tomu asi tezko veri, dokud ten pruser neni tady

Offline Jos
příspěvků moje polička 10. října 2020 23:39

A666 ARo v Liberci ma malou kapacitu, to je pravda ale minimum pacientu zaintubovano, vetsina na vysokoprutokovem kysliku. 14 mist (relativne zaplneno) je na nove covid jednotce, kde je pulka lidi bez kysliku, je to prakticky standardni oddeleni. Tam mivaji kolem dvou prijmu za den, vetsinou starsi a polymorbidni pacienti (s takovi i umiraji). Nove se bude otvirat dalsi jednotka. Ventilovany dnes nebyl myslim nikdo a dikybohu ani na ECMO. 

Tim nechci rikat, ze je to uplna pohoda, navic operativa az na vyjimky jede naplno, ale zatim bych fakt neplasila.

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 11. října 2020 00:47

Ještě k tomu Německu - tady je článek o tom, jaké opatření se momentálně přijali a platí v různých částech (třeba v Kolíně zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti po 22 hodině a zákaz prodeje alkoholu o víkendech, venku se nesmí setkávat více než 5 lidí z různých domácností, na pěších zónách se musí nosit roušky, soukromé oslavy v pronajatých místech do 25 lidí, nedoporučují se oslavy v bytech - pokud se uskuteční, nesmís e na nich sejít víc jak 10 lidí) - je to teda v nj: https://www.faz.net/aktuell/politik/inland/merkel-kuendigt-zusaetzliche-beschraenkungen-fuer-corona-hotspots-an-16994125.html?fbclid=IwAR185KM1sJ5wnk-h7d5ath-Vqp6RQ9ux1gkgceoUMRvRTUrWoO0yr8QL9eY

Na data proti coivdu se objevil souhrn pravidel, na kterých se teď dohodli:

(Pro srovnání: Hamburg hlásí 35, Berlín 53, Frankfurt /M 59, Praha 340). Setkání se účastnil i virolog Ch. Drosten jako odborný poradce. Na čem se dohodli:

- Při překročení 35 nově nakažených na 100 000 obyvatel za 7 dní pošle Institut Roberta Kocha na požádání města experty jako poradce pro městské krizové štáby. Totéž platí pro pomoc federální armády.

- Od 50 se okamžitě zavedou omezení: rozšíření povinnosti nosit roušky, omezení kontaktů, případně zavíracích hodin a prodeje alkoholu v restauracích a omezení počtu účastníků na veřejných akcích a soukromých oslavách.

- Při přetížení trasování kontaktů poskytnou federace a zemské vlády hygienickým stanicím personál na výpomoc.

- Velká města musejí uvolnit kapacitu městské policie pro dohled nad dodržováním pravidel. Federace a zemské vlády se dohodnou na případné pomoci federální a zemské policie.

- Ochranná opatření v domovech důchodců, domech s pečovatelskou službou, nemocnicích a zařízeních pro invalidy mají být přizpůsobena epidemické situaci. Federace proplatí rychlotesty obyvatel, pacientů, návštěvníků a personálu.- Pokud se nepodaří zbrzdit počet nových případů během 10 dnů, budou zavedena další omezení kontaktů na veřejnosti.

Tomuto já říkám plán!

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 11. října 2020 00:56

Jinak tu hranici 50 nakažených na 100 tisíc obyvatel za 7 dní mají proto, že při vyšších počtech už začíná být trasování nedostatečné......

A Němci mají vlastní semafor, kde barva záleží nejen na počtu pozitivních absolutně, ale i na % pozitivních testů......

Offline Černá kočka
1781 příspěvků moje polička 11. října 2020 08:33
Reakce na A666:

- Ochranná opatření v domovech důchodců, domech s pečovatelskou službou, nemocnicích a zařízeních pro invalidy mají být přizpůsobena epidemické situaci. Federace proplatí rychlotesty obyvatel, pacientů, návštěvníků a personálu.- Pokud se nepodaří zbrzdit počet nových případů během 10 dnů, budou zavedena další omezení kontaktů na veřejnosti.

Tomuto já říkám plán!

​Prosím, nevíš k tomuto bodu něco bližšího? Znamená to, že návštěvy v domech pro seniory nejsou zakázány a můžou tam chodit návštěvy když mají negativní test?  A platí to německá vláda? A za jakých podmínek? Děkuji.

Offline euridike blogger
3911 příspěvků moje polička 11. října 2020 08:36

A666 Díky za všechny Tvoje posty tady ve vlákně, je to pro mě cenný informační zdroj...

//Stejně jako continuity + Jos - a souhlas, Mudr. Balík je skvělý intenzivista i člověk...//

Offline continuity
43535 příspěvků moje polička 11. října 2020 08:55

Černá kočka některé ty domovy důchodců a sociálních služeb ty antigenove testy používají. 

Například tady, ale četla jsem to i jinde.