Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline Černá kočka
1781 příspěvků moje polička 11. října 2020 09:13

continuity Ty testy ale používají/budou používat na testy zaměstnanců a obyvatel, nikoliv návštěv.

Offline continuity
43535 příspěvků moje polička 11. října 2020 09:32

Černá kočka trochu pogoogli, určitě jsem četla i o jiných domovech, někde to už i maji. 

Ta izolace v domovech je strašná, ale asi nezbyde než na ně opravdu tlačit, ať to nějak vymyslí. technické prostředky na to k dispozici jsou.  Už jsem na toto téma viděla i nejake reportáže, tak držím palce. 

Offline barbucha blogger
36073 příspěvků moje polička 11. října 2020 09:37

Offline barbucha blogger
36073 příspěvků moje polička 11. října 2020 09:44

​a to je pravda, nebo si to myslíš?

​To (že procento těžkejch případů co končej na jipce je pořád stejný) vyplývá z koronáčovejch statistik, který si může každej přepočítat Teda aspoň vyplývalo, když jsem byla naposled ochotná se na ně podívat. Nevím jak posledních pár dnů, už mě to nějak nebaví...

Offline Kokoska
35130 příspěvků moje polička 11. října 2020 10:15

barbucha to je sice hezky, ale v praxi asi budou podstatna ta absolutni cisla. Je rozdil, jestli tam mas 4 lidi ze 100 nebo 40 z 1000, i kdyz porad to jsou 4%.

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 11. října 2020 10:16
Reakce na Jos:

A666 ARo v Liberci ma malou kapacitu, to je pravda ale minimum pacientu zaintubovano, vetsina na vysokoprutokovem kysliku. 14 mist (relativne zaplneno) je na nove covid jednotce, kde je pulka lidi bez kysliku, je to prakticky standardni oddeleni. Tam mivaji kolem dvou prijmu za den, vetsinou starsi a polymorbidni pacienti (s takovi i umiraji). Nove se bude otvirat dalsi jednotka. Ventilovany dnes nebyl myslim nikdo a dikybohu ani na ECMO. 

Tim nechci rikat, ze je to uplna pohoda, navic operativa az na vyjimky jede naplno, ale zatim bych fakt neplasila.

​Já se v tom nevyznám, píšeš minimum zaintubováno a zároveň, že ventilovaný není nikdo?

continuity díky za odkazy

A666 díky za postřehy odjinud

U nás opravdu již covidem obsazeno velká část ventilovaných ARO lůžek, plus po nemocnici máme  těžké pacienty bez ventilace na interním JIPu /kyslík, vysokoprůtokový kyslík/ , plicním a takové covid jednotce /na té jsou pacienti nevyžadující intenzivní péči/. A ještě má každé oddělení izolační pokoje(e), kde má zarežimované pacienty, kteří jsou covid + a problematikou spadají pod ten určitý obor.

Já teda obavu mám, protože už máme nemocný i personál (nejčastěji nakažený z  domova, často od dětí nebo z nějakých skupinových srazů), to znamená, že velmi obtížně provozujeme dosud neomezenou plánovanou operativu, ale plyne z toho přetížení a únava personálu. Nemluvě o tom, že již před covicem sestry citelně chyběly. Navíc práce v těch oblecích - vedro, mokro, omezený pohyb a výhled.

Docent Balík, kapacita oboru, je to nejen vědec, ale i doktor od lůžka, ale na druhou stranu jeho fakultní pracoviště má nesrovnatelné možnosti proti nemocnicím nižšího stupně. A jistě si i vzal za úkol v médiích bojovat za nepodceňování necovid péče a vzhledem k jeho založení je ta nemoc pro něj i velká neznámá, kterou chce prozkoumat a porazit.

A ještě jsem ráda naslouchala dr. Pekové, na jaře jsem jí moc fandila, teď jsem bohužel získala pocit, že je odtržená od reality a na vše hledí z laboratoře. V aktuálním rozhovoru popisovala, že na svém pracovišti vidí lidi, co jsou covid + a mají obrovskou nálož viru a jsou úplně v pohodě. Ano, ve vysokém procentu to ti lidé zvládnou buď úplně bezpříznakově nebo s lehkou či těžší virozou, já však vidím to určité procento, které za 7-10 dní od té diagnostiky končí na ventilátoru. A jak jsem někdy před tydnem psala, že jsou věkově 70+, tak teď už 55+.

EDIT Pořád si ale myslím, že to české zdravotnictví zvládne, nechci tu šířit poplašné zprávy.

Offline euridike blogger
3911 příspěvků moje polička 11. října 2020 10:22

Fiction Mě fascinuje to přesvědčení dr. Pekové, že koronavirus opravdu do Vánoc zmizí, jak řekla před pár dny myslím opět pro Reflex - a taky mě udivuje, že ji vlastně nijak nezajímají ty počty pacientů v nemocnicích, protože jak řekla, ty ona nevidí, u toho není, hodnotí jen to, co vidí v laboratoři... U vědce mě takhle omezený úhel pohledu překvapuje...

Offline Jos
příspěvků moje polička 11. října 2020 10:33

Fiction Dosud bylo malo zaintubovanych, podle kolegy vcera ale nikdo takovy v LBC nelezel, vsichni ,,jen " na HFO. Informace mam z druhe ruky, mam mesicni mimino, tak to neni vse asi upne presne...Z personalu jedna kolegyne v karantene. Pretizeny personal je, protoze k aro sluzbam dostali befelem i tu vpodstatne interni covid jednotku (standard) a tech sluzeb celkem maji uz hodne. Zapomnela jsem rict, ze mame i infekcni oddeleni, kde jsou take ty nejlehci pripady. Cisla celkem nevim, asi kolem 30-40 na nemocnici. Omezily neonkologicke operace s potrebou JIPu (ortopedie, cast ORL operaci). 

Sestry take chybely uz pred covidem, hlavne na oborovych JIP a instrumentarky na sale.

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 11. října 2020 10:47

Jos To je zajímavé, zvlášť když je LBC krajská nemocnice, kde bych očekávala tu centralizaci covidu. Každopádně být na mateřské v čase covidu je skvělé řešení, docela ti závidím . Písemný projev je ošemetný, myslím to v dobrém!!

Offline barbucha blogger
36073 příspěvků moje polička 11. října 2020 10:50
Reakce na Kokoska:

barbucha to je sice hezky, ale v praxi asi budou podstatna ta absolutni cisla. Je rozdil, jestli tam mas 4 lidi ze 100 nebo 40 z 1000, i kdyz porad to jsou 4%.

​Jako kvůli nemocniční kapacitě, to jo. Ale mně šlo o tu nebezpečnost jako takovou, čili že nemutuje ten koronáč nějak k horšímu...

I když Prymula už rozjíždí spalovací pece https://cnn.iprima.cz/videa/cnndomaci/prymula-chce-aby-se-lide-kteri-zemrou-s-koronavirem-spalovali-v-krematoriich

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 11. října 2020 10:50

euridike přitom já bych si hrozně přála, aby ta její teorie, že je virus umělý a časem se zreplikuje do mrtva, platila ....

Offline euridike blogger
3911 příspěvků moje polička 11. října 2020 11:05

Fiction
No kéž by...

Pro mě je zajímavé i její tvrzení, že se tenhle virus velmi rychle mění, zatímco mnozí vědci tvrdí, že je to přesně naopak, že se mění díky samoopravnému mechanismu relativně pomalu a změny jsou minimální...

Offline RoSa
10222 příspěvků moje polička 11. října 2020 11:19

kdy tipujete, že zavedou lockdown? abych ještě stihla vypadnout na chatu...

Offline continuity
43535 příspěvků moje polička 11. října 2020 11:48

RoSa

Původně jsem sázela, že nejpozději do pátku. Teď bych řekla, 

v pondělí ráno se na tom domluvej a vyhlásí to s menším zpozdenim.ja už na úterý nepočítám s ničím.  

Online Evaeva
příspěvků moje polička 11. října 2020 11:52

RoSa já jsem založením optimista, počítám, že mezi středou a pátkem

Offline barbucha blogger
36073 příspěvků moje polička 11. října 2020 12:26
Reakce na RoSa:

kdy tipujete, že zavedou lockdown? abych ještě stihla vypadnout na chatu...

​Nech toho tvl. Já doufám, že nikdy!

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 11. října 2020 12:28
Reakce na Černá kočka:

​Prosím, nevíš k tomuto bodu něco bližšího? Znamená to, že návštěvy v domech pro seniory nejsou zakázány a můžou tam chodit návštěvy když mají negativní test?  A platí to německá vláda? A za jakých podmínek? Promiň, moc otázek, ale kdyby tohle bylo v ČR, výrazně by to zlepšilo současnou situaci mnoha lidem. Děkuji

​Hele tohle jsem bohužel nidke nenašla, jestli na to narazím, dám vědět. naše město je zatím pod tou hranicí kdy se začínají uplatňovat opatření plus v okolí nemám nikoho s příbuznými v domovech. Ale vím,ž e ke konci karantény na jaře už některé domovy důchodců nabízely alespoň možnost vidět své příbuzné za plexisklem (prostě to byla návštěvní místnost rozdělená plexisklem na dvě půlky). Což je lepší, než nic.......

Jinak co vím, tak tady v Německu jsou snad testy skoro vždy bezplatné, i navrátivší se dovolenkáři to tak měli...

Offline Jennyfor
2000 příspěvků moje polička 11. října 2020 12:30

barbucha no ještě si musím stihnout skočit do déemka, pro základní potřeby, tady u nás mi ho zavřeli a všechna další jsou dál než 500 metrů

Offline Kokoska
35130 příspěvků moje polička 11. října 2020 12:34

Jennyfor my mame nejblizsi prodejnu potravin cca 3 km, muzu si vybrat jestli na hlavni odbocit vlevo nebo vpravo, vyjde to zhruba stejne.

A do zasilkovny v obchdaku na Chodove mam objednany respiratory a dvoje tenisky!