Sweet Potato Článek jsem přečetla celý. Autor má pravdu, ale taková vysvětlení široká masa lidí vůbec nepobere. Většina lidí se vůbec nebude snažit pochopit, jak funguje exponenciální nárust. Většina lidí se řídí tím, co můžou a nemůžou, zajímají je jejich vlastní životy. A v tomto vláda totálně selhává, protože ztratila jejich důvěru. Kdyby třeba udělali nějakou srozumitelnou, vysvětlující, ale co nejednodušeji, kampaň v televizi. Ale ne, místo toho sami mění nařízení tak často, a absolutně nedodržují sliby (počkáme týden apod.), že už lidi poslouchat nic nechtějí.
A neustálé házení vinny na pár doktorů, kteří mají jiný názor, už je taky trapné. To nejsou ti praví viníci. Lidi, kteří nechtějí poslouchat další nařízení si je vezmou pouze jako alibi. Jo ukázalo se, že situaci zlehčovali, ale myslím, že většina to nedělala se zlým úmyslem, naopak si myslím, že je dobré situaci tak nějak vyvažovat a stále se snažit chránit lidi i před jinými chorobami. Covid nesmí být jedinné, co se řeší a léčí. Mám na mysli např. Pirka, u něj věřím, že to netvrdil se zlým úmyslem, u Šmuclera už bych viděla i jeho ekonomické zájmy, ale to je jen můj subjektivní pocit.
Z mého pohledu: za to, že to roste nemůže nikdo, vir se tak prostě v tomto období chová všude. Za to, že roste tak moc, může nepřipravená, neschopná vláda a tým, který to řeší, v čele s Babišem.
Prymula by měl jednat trochu méně jako voják, a nebo si do týmu přibrat nějakého psychologa. Protože, aby lidi chápali a dodržovali opatření, měli by ve vládě přemýšlet a vyhodnocovat, jak je informovat, jak opatření zdůvodňovat atd. Dokud budou jen nařizovat, zakazovat, tajit informace a měnit řečené, tak za nimi lidi nikdy nepůjdou 100%. Mělo by se pracovat i s psychikou, vnímáním lidí. Lidi nejsou stroje. Vždy se pár popíračů najde, ale lidi daleko snadněji přijmou opatření, která jsou smysluplná a kterým rozumí. Pořád jen vykřikovat, že lidi nedodržují opatření, že si jezdí na dovolenou, že mladí pořádají večírky. A co udělali pro to, aby se lidi chovali zodpovědněji? Nařídili jim roušky venku? Toť můj názor.
I když teď už je zřejmě tak pozdě, že pomůže jen úplný lockdown, ale nemuselo k tomu dojít.
Promiň, jsem se trošku rozvášnila :) A promiň, že to směřuji zrovna na Tebe, to tak vyplynulo :) Přitom Ty máš na to vše rozumné názory.
Jen ty články všech těch "chytrolínů" (nemyšleno pejorativně) matematiků jsou ve finále ze stejného soudku. Mají pravdu, vysvětlují, je to potřeba, ale stejně to nevysvětlí lidem, kteří by to potřebovali. To musí dělat vláda, premiér, Prymula.