Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 21. prosince 2020 12:29

rasaNori ty kapky do nosu jsou samozrejme blbost, ale bez ty operace bys nejspíš umřela, tak tam není co řešit. 

Offline rasaNori
8875 příspěvků moje polička 21. prosince 2020 12:33

continuity tak to je mi jasny. Samotnou operaci vzal cert, ale ty 4 piskoty po trech dnech hladu jsem vicemene vdechla.

Jinak ted jsme meli v rodine nejaky moribundus, kdy se dva dny o harpyje staral jen muz, padnout oba nevim nevim. Na ockovani teda spoleham dost... 

Offline Jos
příspěvků moje polička 21. prosince 2020 12:34

rasaNori No jo, v lekarne resi vsechno. Lepsi nez nemoci dychat je si parkrat kapnout i tak. ???? Operace je bohuzel nevyhnutelna, tehotna netehotna, slepak je nahla prihoda brisni, ktera pri zanedbani skonci difuznim zametem pobrisnice a tezkou sepsi...U pokrocile tehotnych byva pobliz i porodnik, nejde ani tak o anestetika nebo jine medikamenty jako o prostou blizkost operacniho pole k deloze. 

Offline Jos
příspěvků moje polička 21. prosince 2020 12:36

continuity rasaNori Pardon, uz jste to probraly

Offline notna
9528 příspěvků moje polička 21. prosince 2020 12:36

Vrátím se ještě k očkování proti TBC. Jestli to někoho zajímá, docela dobře jsou popsané důvody zrušení toho povinného očkování tadyJeště jsem měla dokument od, tuším, České pneumologické spoelčnosti, kde se poukazovalo kromě častých vedlejších účinků na nízkou účinnost očkovací látky.  Kolem 50%? Byl součástí podkladů pro návrh o zrušení povinnosti. Ale už je to přes 10, když jsem to řešila, takže ho už nemám. 

Souhlasím naprosto s A666 Nevím proč, ale v ČR je strašně těžké ohledně očkování domoci se individuálního přístupu. Jsou tu dva extrémy - očkování přesně podle plánu nebo naopak odmítání očkování. Moje dítě mělo být ještě povině proti tbc očkované. Přestože jsem měla vysoce rizikové těhotenství, každých 14 dni jsem docházela do odborné poradny, odhadovaná porodní váha dítěte se očekávala nižší, o zrušení povinnosti v budoucnu očkovat tbc se už vědělo, automaticky by dítě naočkovali. Až jsem se ozvala, zeptali se, jaký pro to mám důvod. Když jsem řekla svoje důvody, dostala jsem pochválu, že jsem informovaná a souhlasili s neočkováním. Ale pokud bych se neozvala, normálně by dítě naočkovali. To mi přijde šílený. Proběhlo to naštěstí hladce. Ani jsem nemusela vytahovat přichystané vytištěné dokumenty o návrhu pro zrušení povinnosti.  A další kapitola pak byl tehdy pediatr. My měli štěstí na osvíceného a nebyl pro něj neočkovaný novorozenec problém. Ale většina pediatrů takové děti odmítala přijmout. Dcera je nakonec díky Bohu zdravá a má kromě toho tbc naočkováno vše povinné.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 21. prosince 2020 12:38
Reakce na A666:

​Zatím jsem nezaznamenala jedinou zmínku že by to mlo být povinné...... Lidi snad dostanou pozvánky, ale je jen na nich, zda jí využijí a termín potvrdí.....

​ja uz to tu psala,ale v lete nam uz v praci vyhrozovali,ze kdo se neda ockovat tak cau.

No me uz se to netyka.

Offline rasaNori
8875 příspěvků moje polička 21. prosince 2020 12:38

Jos jj muz uz tenkrat panikaril ze mala ma jeste hodne casu, co si pamatuju ze se hodne resilo jestli mi maji pichnout kortikoidy nebo ne, kvuli dozrani plic. Byl to dost hukot:) 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 21. prosince 2020 12:42
Reakce na Jos:

Taky by mi tehotne prisly zvlastni, ale sama v tom ockovani zas takove riziko nevidim. At si to kazdy rozhodne za sebe, jsou urcite i tehotne, co by z toho profitovaly. Ne kazda gravidni je celych 9 mesicu doma bez kontaktu nebo jsou i ty, co maji nektere rizikove faktory a k tomu normalne pracuji...Ja jsem v tomle sobec a do porodu je primarni proste ta zena a ne dite. Ale jak pisu vyse, kazdy by mel zhodnotit vlastni pro a proti. rasaNori Hele jednorazove ci kratkodobe tohle nevadi. Muze hrozit predcasny porod, ale to se u tebe nestalo, takze muzes byt v klidu. Vetsina leku se tehotnym nedava, protoze nejsou dostatecne otestovany. Ale je to spis pro sichr. 

​A nevíš, jestli se už alespoň sbírají data od žen, které léky přestat brát nemohou (různě chronicky nemocné?). Vím, že před lety když jsem to zjišťovala kvůli astmatu jsem někde narazila na to, že to nelze, protože je to neetické (byť ty ženy prostě ty léky brát musí, je to pro ně lepší varianta, není to cílené testování léků na těhotných).

rasaNori 

Tak kalsika, vážení rizik - plod v Tvém případě mnohem více ohrožovalo neodoperovat

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 21. prosince 2020 12:44
Reakce na Zarinya:

​ja uz to tu psala,ale v lete nam uz v praci vyhrozovali,ze kdo se neda ockovat tak cau.

No me uz se to netyka.

​Tak jasný, řekla ybch, že je to hodně dané profesí - mí fyzioterapeuti se teď třeba pravidleně testují a po testu nemohou 2 dny pracovat než jsou výsledky... Předpokládám, že se rádi nechají naočkovat když budou moci rpacovat naplno.....

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 21. prosince 2020 12:47

rasaNori 

Jinak moje kamarádka byla kvůli revmatické artritidě celé těhotenství na antimalarikách (léky přímo ne RA se v těhotenství a při kojení ensmí), podobně astmatičky většinou v těhotenství stále berou své léky pokud se astma zrovna u nich nezlepší (děje se tak cca u 1/3 těhotných, 1/3 se zhorší, 1/3 je na tom pořád stejně) - ale zase, existují preparáty, které jsou bezpečnější a na ně se obvykle převádí....

Vždycky je to o zvážení rizik, zda hrozí plodu větší poškození od léku anebo od jeho absence

Offline mirajo
2705 příspěvků moje polička 21. prosince 2020 12:57

A666 Nebo třeba léčba Crohna, ulcerosní kolitidy v těhotenství...https://www.ulekare.cz/clanek/cilena-lecba-strevnich-zanetu-v-tehotenstvi-17073

Do dítěte ty preparáty přecházejí, ví se, že nezpůsobí vyšší výskyt komplikací během porodu a vrozené vývojové vady. Jestli nějakým způsobem ovlivní imunitní systém dítěte v dlouhodobém horizontu, na to je era biologické léčby ještě příliš krátká, to nikdo neví. Lepší je nebrat nic, ale pokud to jinak nejde, je to menší zlo, než mít v těhotenství relaps Crohna.

Očkování je preventivní zásah, to bych na těhotných určitě netestovala, německy neumím, ale taky si mysím, že je to myšleno jako blízké kontakty těhotných. 

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 21. prosince 2020 13:05

A666 to mi přijde divné, proč by se data od těhotných nesbiraly? Je to součást toho reportování nežádoucích účinků a z toho se pak dělají ty závěry o bezpečnosti léčiv v těhotenství. Nebo jako, že se nežádoucí účinky u těhotných hodí preventivně do kose?

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 21. prosince 2020 13:08
Reakce na continuity:

A666 to mi přijde divné, proč by se data od těhotných nesbiraly? Je to součást toho reportování nežádoucích účinků a z toho se pak dělají ty závěry o bezpečnosti léčiv v těhotenství. Nebo jako, že se nežádoucí účinky u těhotných hodí preventivně do kose?

​Já nevím, tehdy jsem četla, že se třeba nějak nesleduje ten novorozenec/průběh těhotenství. Asi vyloženě nežádoucí účinky by se hlásily, ale nesleduje se třeba, zda novorozenec nemá nižší porodní hmotnost, jak se vyvíjí, výskyty třeba ekzémů a spol...... Prostě věci, které sami o sobě u ejdnotlivce nemusí být jen nežádoucím účinkem léku ale statisticky by se třeba něco vypozorovalo (ale jasně, problém je, že asi nebude existovat placebo skupina, takže se to hůř oddělí od vlivu nemoci )

Je to už fak delší doba, co jsem tohle zjišˇovala (kvůli astmatu), takže si to nepematuji přesně.....

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 21. prosince 2020 13:15

Muž otestovany, já se teď dovolala praktické, takže sedám znovu do auta.

Docela pomáhá si tady postěžovat. Nemohla jsem se dovolat celé dopoledne, ještě jsem tam 3x volala z auta, když jsem na něj čekala a pomohlo až napsat sem ( už jsem to smazala)

Offline Jos
příspěvků moje polička 21. prosince 2020 13:28

A666 Bohuzel o metodice sberu dat nic nevim, jsem jen radovy lekar a tohle nikdy uplne nepatrilo do meho okruhu zajmu. Silne teratogeny jsou zname, takze tam je zena ihned prevedena na jinou terapii (warfarin, metotrexat atd). Druha Thalidomidova afera snad uz nikdy nenastane. 

Offline continuity
43554 příspěvků moje polička 21. prosince 2020 13:49

Stojím v té fronte, měla jsem pocit, že pan za mnou se na mě trochu lepí. Stačilo zakaslat a hned je tady rozestup jak má být.

Offline Kora
příspěvků moje polička 21. prosince 2020 15:16

Fiction ještě nijak, výroba proběhne na Štědrý den. Za tvůj názor budu moc ráda. 

Online Sweet Potato
40634 příspěvků moje polička 21. prosince 2020 16:07
Offline moora
8668 příspěvků moje polička 21. prosince 2020 16:10
Reakce na barbucha:

Hned jak to půjde! Abych byla první na parfumánii

​budem soutěžit, taky jsem se nechala dát na seznam

Offline andulka01
12863 příspěvků moje polička 21. prosince 2020 16:14

Jsem trochu nas..ná? Máme zavřenou loděnici, nemůžu do posilovny, na ternažér, na bazén (ani sama), nemůžu na vodu (zamčené vybavení). Ale otužilci na Memoriál maj výjimku i kdyby měl být pátý stupeň psa? Mě nevadí že se to koná, mě vadí, že někdo zase dostane výjimku! Je to celkem masová akce a 50 % závodníků jsou senioři, v dobré kondici, ale senioři.