V kontextu tohohle mi přijde zajímavá strategie v Indonésii, kde po zdravotnících atd plánujou nejdřív očkovat naopak mladší lidi, protože jsou sociálně nejaktivnější
Koronavirus
0zero7 Nene, tak zlé to přeci jen není. Podle Prymuly prý cca 15000.
Jinak po novém budou tato čísla zveřejňovat každý čtvrtek.
olivieraa velmi staré a velmi nemocné pacienty, kteří už nemají šanci, aby jim to pomohlo, se lekari snažili na ventilátoru netrapit ani před tím.
Tady je vyjádření jednoho lékaře a i Fiction o tom už psala. Rozhodně není momentalne žádné jednoduché řešení jak ulevit nemocnicím. Ono na tom ventilátoru přežije cca půlka, proto lékaři momentalne dělají, co můžou, aby se tomu vyhli.
Podle Veleva se na ventilátory nepřipojují pacienti s těžce podlomeným zdravím, jejichž život ohrozí jakákoliv infekce. „Koronavirus nekoronavirus, je mezi námi část občanů, jejichž orgánové rezervy jsou vyčerpány. Těmto lidem nedokážeme život zlepšit, ani nijak smysluplně prodloužit, ani zachránit. Pokud se nakazí nějakou nemocí, nejen covidem-19, tak se nezachraňují, protože by to bylo proti lidskosti. Jsou to lidé na konci cesty a žádná rozumná zdravotní služba nemůže konec odvrátit,“ uvedl. V takovém případě se podle Veleva lékaři uchylují k paliativní péči, která má zmírnit pacientovy příznaky.
continuityToto přesně říkal dnes pan doktor ze záchranky, ale úplně běžně se to asi nedělalo, protože říkal, že ho to překvapilo. Prý se mu to stalo poprvé, že přivezl pacienta na JIP a šel jen na kyslík s tím, že není místo ani šance.
Dnes u nas v praci zjistovali zajem o ockovani a rekla bych, ze moc velky nebude.
Ja jsem se tedy nahlasila. Zatim je plan v MS kraji pro socialni sluzby takovy, ze ted prednostne ockuji klienty a zamestnance domovu pro seniory a domovu se zvlastnim rezimem, v dalsi fazi jsme na rade my (klienti a pracovnici domova pro osoby se zdravotnim postizenim). Predpokladany termin pro nas je zatim od unora. Kdo nas bude ockovat se nevi. Tak jsem zvedava jak to nakonec v praci bude. Jinak dnes se me na zajem o ockovani nezavisle zeptali tri ruzni lidi z naseho managementu, ze si delaji tabulku, vsem jsem to potvrdila, tak snad nedostanu nakonec tri davky, kdyz jsem ve trech tabulkach. ![]()
Karlicka My to máme u těch pokynů, kde to holky dohledaly to nevím. V každém případě já po měsíci měla protilátky pod hranicí a po sedmi týdnech těsně na hranici.
olivieraa continuity Obecne u nas paliativni pristup neni prilis propracovany. Hodne zalezi na povaze daneho lekare. A taky se clovek trochu boji, aby neco nezanedbal...Takze nekdy se skutecne stava, ze se zachranuje nezachranitelne a k paliaci se pristoupi nasledne. Casto jsou to pacienti privezeni RZS, kde se vzdy neda situace odhadnout a az v nemocnici se zjisti, ze pac. je v terminalnim stadiu rakoviny. A taky je rozdil zaintubovat dusiciho se cloveka (ktery byl driv ok byt statec) versus resuscitace onkologickeho lezaka na LDN.
Renusatko diky moc za info!
Renusatko že pro ty lidi už nemají postel na JIP se asi děje. Rozhodně to není dobré. Akorát, že by to bylo kvůli tomu, že nemocnicích leží lidi bez příznaků nebo se stari dávají zbytečně na UPV, to fakt není, jak se ptala Olivera
Triage se v nejvíce postižených oblastech dělala už na podzim, co mám zprávy z bojiště, akorát se o tom nemluvilo vůbec. Teď mám pocit, že už média definitivně přestaly s vládou hrát tu hru: situace je vážná, ale nikoliv kritická.
0zero7 Nene, tak zlé to přeci jen není. Podle Prymuly prý cca 15000.
Jinak po novém budou tato čísla zveřejňovat každý čtvrtek.
Aha, tak to je lepsi trochu, diky!
0zero7 dneska rekli 14 tis![]()
A ja mam takú strašnu otázku ktoru sa v reále bojím spýtať, lebo nechcem znieť ako dr. Mengele alebo tak, ale možno do toho niekto tu vidi.. bola by ta situácia v nemocniciach taka strašná, keby sa na ventilátory nedávali polymorbidni a veľmi stari pacienti? Niečo ako tu písala @Ionicera.. Lebo pokiaľ ja viem tak sa to vôbec nerozlisuje, aku ma ten pacient naozaj šancu, aká je jeho kvalita života a pod. (A ano viem ze niektorí 80 nici su fit, ale viem ze sa riešia aj dementi pacienti, nesebestacni a pod., ktorí by v minulých sezónach normálne v kľude zomreli na chrípku a pneumoniu.. )
oni by se s tou chřipkou nebo pneumonií léčili taky, problém s covidem je ten, že počet nemocnejch je násobně větší než bývá počet nemocnejch s chřipkou a proto jsou špitály plný, ne proto, že se teď všichni splašili a všechno léčí
jak by to vypadalo na jipech, pokud by se pacienti procházeli sítem, kdo na ventilátor jo a kdo ne, netuším; můj dojem je, že plný jipy by se ustát daly, část intenzivní péče by se přesunula na standardní oddělení (např. pacienti po operacích), problémem je imho množství standardních lůžek pro covid pacienty, to vysaje většinu personálu z jiných oddělení. Tady jsou lidi, co maj velkou šanci na přežití, ale potřebujou tu nemocniční péči, kyslík, infuzní terapii atd. Takže by bylo potřeba prosít to už tady. Já Ti myslím rozumím, jak to myslíš, když si vybavím některý pacienty z ústavů - nechodí, nemluví, nereaguje na nic kromě bolesti, krmí se sondou, tak mě taky někdy napadá, jakej to má smysl...
Ale když vidím, jak obézní, polymorbidní osmdesátník odskotačí domů, co mu klouby dovolej a v podstatě zdravej sedmdesátník to nedá... no, upřímně doufám, že žádný třídění nebude, tohle by bylo psychicky strašně náročný to ustát, myslím, že na to v čr nemáme ani metodiky
razorblade Hihi, ale tak třebablbě zaokrouhlil. Pokud to nebude zítra 13, pořád dobrý.
OliveOyl Někde v USA (jestli se nepletu) už prý třídí. Strašná představa.
OliveOyl díky za info
Jinak ještě rozhovor se záchranarem.
Sweet Potato na jaře v Itálii určitě taky, a leckde jinde, možná i u nás na těch jipech a jenom se o tom nemluví, musí to bejt strašný, pro všechny zúčastněný
continuity To jsem dnes poslouchala. Silné.
OliveOyl Musím říct, že pan doktor byl po službě, chvíli po tom, co tam toho pacienta odvezl a myslím, že se s tím vyrovnával strašně špatně. Sám říkal, že rohodovat v nemocnici by o tom nechtěl, že to musí být náročné.
OliveOyl v italii urcite. cetla jsem rozhovor s jednim lekarem z Bergama a rikal, ze to byla strasne palciva a zaroven uplne neodvratna otazka. A ze nesmirna uleva byla, kdyz se na to vypracovala podprobna metodika, ktera z tech lekaru sejmula tihu individualnich rozhodnuti. Tezke moc.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Znamenitým ženám, které si libují v parfumérském umění
Ataratma – vůně pocitů
Nasaj (vůně) v KORY