Koronavirus

28. března 2020 09:01
Offline OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 20:45
Reakce na Zarinya:

tak se zase cesta do Cech komplikuje,to je fakt parada kdyz se vnuk narodi za par dnu.

​celej covid je prostě na hovno!

Offline continuity
43550 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 20:45

MP Meri já si furt myslím, že ti naši zdravotní statistici mě už nemůžou ničím překvapit a ono furt.

Ale zas musím pochválit jak hezky zabetonovali psa. Ta nová metodika je ještě přísnější než starý výpočet.

Offline Zarinya
16413 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 20:46
Reakce na OliveOyl:

​celej covid je prostě na hovno!

​je to tak.

Offline olivieraa
505 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 20:46

OliveOyl vďaka za odpoveď..ja som lekárka, aj keď teraz dlho mimo, pre RD..a napr.z chron gerontopsychiatrie si nevybavujem, ze by sa nejak niekto prekonávať aby pac.zachranil, tam je to ale vacsinou uz tazka demencia a tak. No mala som pocit ze teraz sa prekladajú a intenzívne liečia aj takito pacienti, to by mi naopak pripadalo celkom blbé..  asi to bude závisieť na zvyklostiach pracoviska.

Offline Jos
příspěvků moje polička 05. ledna 2021 20:59

jinx Jak jsem rikala, kazdy lekar se k tehle otazce stavi jinak. Muj otec nebo muj primar ma za sebou leta praxe, kdy neexistovala ani treba dostupna dialyza a rekneme, ze se se smrti setkavali casto i u ,,mladsich". Ja jsem nekde ve stredu, moje hlavni motto je nihil nocere a snazila jsem se mu vzdy dostat a uprimne v dobe predcovidove jsem pobyt na klasickem aru nesla tezce pro ten pocit beznadeje. Kazdy si aro predstavuje, jak vsechny zachranime. Ale to plati akorat u polytraumat, intoxikaci a nekterych infekci. Ale vetsinou jsou lidi polymorbidni, casto onkologicti, chopnaci nebo po zastavach obehu z nekardiologicke priciny...no a sice casto preziji, ale jak..A mista na JIPech nebyly nikdy, kazdy den se resilo, jaka planovana operace se zrusi, ze neni kam ty lidi davat. A v noci prisel akutni pripad a uplne si vybavuju, jak jsem ze salu telefonovala a zebrala o misto na Jipu navic. Sestry nastvane, pretizene....nebo to same z pozice jipoveho slouziciho lekare .

Online Sweet Potato
40629 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 21:00

MP Meri Nene!

Offline jinx
9427 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 21:06

Jos jj, neni vam co zavidet, fakt ne. Vyzneni toho rozhovoru bylo takove, ze ti lekari naprosto bez pochyb celili tomu, ze ta rozhodnuti musi osobne individualne delat a to prakticky denne, protoze pretizeni nemocnic bylo opravdu extremni. A ta tiha, ktera je s tim spojena je obrovska, k tomu vsechen stres z naprosto mimoradne situace a prepracovani a unavy a beznadeje a nevim, ceho vseho jeste. A on rikal, ze jim velmi pomohlo, ze na to postupne vytvorili zjednodusene receno "manual", podle ktereho mohli postupovat a rozhodovat. Ze uleva, kterou jim to v te bezprecedentni situaci prineslo, byla obrovska a byli diky tomu, i navzdory vsem tem extremum, schopni fungovat lepe a efektivneji. 

Offline OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 21:12

olivieraa aha :) tak na našem covid standardu se žádná velká medicína, zachraňování a překlady na jip neprovozuje u pacientů, kde je to jasně konečná, jenom pokorně paliativně

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 21:15
Reakce na olivieraa:

bola by ta situácia v nemocniciach taka strašná, keby sa na ventilátory nedávali polymorbidni a veľmi stari pacienti? Niečo ako tu písala @Ionicera.. Lebo pokiaľ ja viem tak sa to vôbec nerozlisuje, aku ma ten pacient naozaj šancu, aká je jeho kvalita života a pod. (A ano viem ze niektorí 80 nici su fit, ale viem ze sa riešia aj dementi pacienti, nesebestacni a pod., ktorí by v minulých sezónach normálne v kľude zomreli na chrípku a pneumoniu.. )

​Takhle se obvykle pozná to zhroucení zdravotnictví.....

BTW i dneska se ne každý starý člověk dá na ventilátor, protože zejména pro ně je to hodně zatěžující. Ale nedělá se to proto, že by jich bylo málo...........

Jinak obecně teď více než ventilátory se používají přístroje ženoucí hodně koncentrovaný kyslík slušnou rychlostí (HNO).......

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 21:16

olivieraa continuity Rozhodování o přijetí či nepřijetí pacientů do intenzivní péče tu bylo vždy, jen se o tom nemluvilo - protože asi nebyl důvod o tom mluvit. Rozhodně mi nepřipadá, že by se NYNÍ více léčili/udržovali pacienti, kteří nemají perspektivu návratu k původnímu životu, či alespoň k životu přiměřenému, a péče o ně je teda marná a neúčelná...a přistupuje se k péči paliativní. Plus u pacienta, který už v intenzivní péči je, se denně stav hodnotí a v indikované situaci se může přejít k té paliaci.

Současná situace je taková, že hrozí ztráta zdrojů - personál, lůžka, přístroje, proto výbor společnosti ČSARIM vydal stanovisko k rozhodování u  pacientů v intenzivní péči v situaci nedostatku vzácných zdrojů.

A666 Co tatínek, jak se mu vede?

barbucha Naše čipy se nepropojují, že bych dostala 6. dávku z ampule ...

Dnes se mi líbilo toto, je to teda dlouhý:

https://domaci.ihned.cz/c1-66864510-cekaji-nas-tezke-tri-mesice-deje-se-nedeklarovane-promorovani-je-to-nemoralni-rika-imunolog-hel?utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Offline OliveOyl
1976 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 21:18

jinx v tý Itálii to muselo bejt peklo a věřím, že když má doktor na pomoc nějakou metodiku, podle který se řídí, že to je ohromná psychická pomoc

Offline olivieraa
505 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 21:19

OliveOyl dakujem :) dúfam, ze to tk bude na vetsine pracovisk 

Offline A666
2846 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 21:24

Fiction 

Vypadá to nadějně. byla to středně těžká embolie ale naštěstí snad nezanechala trvalejší změny na srdci. od včerejška by měl být bez kyslíku (on nám teprve včera řekl, že na něm byl! - měl ty brejličky), už ho tolik nemonitorují, rozcházejí ho - dneska došel na sono sám. Zatím to vypadá, že tromb byl z nohy (má křečový žíly), jinak vyšetření čistá. tak jsme optimističtí

Ale jako psychiku už máme pocuchanou fakt slušně, já včera spala 4 hodiny a měla parádní panickou ataku......

Offline olivieraa
505 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 21:25

Fiction dakujem, niekde som ešte v 1.vlne čítala také informácie z bergama, ze na upv dávali aj 90nikov napr., tak preto ma to zaujímalo ako to je reálne u nás..

Offline Luna
10878 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 21:25

Nevite prosim, jak je to s ockovanim, kdyz teoreticky jsem pred x mesici prodelala onemocneni, ktere je uvedeno v seznamu prioritních skupin hned v prvnim vyctu, ale momentalne nejsem primo v lecbe? 

Offline Pavlena
6921 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 21:31

Luna obavam se, ze to zatim nevi ani ti, co o tom rozhoduji...

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 21:32

A666 To je dobře, že je to lepší a že našli zdroj embolizace. Ten kyslík se tak standardně podává, nemuselo to znamenat, že by byl otec nějak významně desaturovaný. Plicní embolie je taková blbá diagnoza, často se na ni nemyslí. Nevíš, jak ji diagnostikovali? CT nebo stačilo ECHO? Byla nutná trombolýza nebo stačil heparin/nízkomolekulární heparin?

Offline Fiction
1647 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 21:42

continuity Jo, ještě k tomu odkazu, co jsem dávala na rozhovor s imunologem Helem na DVTV, on tam neříká nic převratného, jen jsem s ním prostě byla úplně v souladu, jsem už docela zničená /víc psychicky/ z toho, co se děje v práci, nebaví mě ten život pracovní a i ten nepracovní je tím hrozně ovlivněn. On tam mluví o tom, jak je to asi s promořeností v ČR, upřímně, když vidím tady to množství pozitivních přispěvatelek, tak ty oficiální údaje musí být velmi zkreslené....

Offline Jiná Realita
12314 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 21:43

Fiction já kdybych měla vycházet z okolí, tak promořenost je minimálně 30%. mám pocit, že v okolí to měl už každý.

Online Sweet Potato
40629 příspěvků moje polička 05. ledna 2021 21:45

NeneŽe ne?!