Mutziputzi Já teda poznám hodně. Rodina se mi vždycky smála, ze kecám, když to rozeznávám i u vajíček, ale teď mám v rodině svůj mini klon a slečna u snídaně řekla babičce, ze ty vajíčka jsou určitě od pani Novákový (sousedka ze vsi), že je to hned poznat na chuti :-).
Co jste si dnes koupili/y?
999 Za paní na úklid! Našli jsem si ji v době, kdy byla návštěva vesnický pizzerie jednou za měsíc pořádným vyhozením z kopýtka, a hned po její první návštěvě jsme se dohodli, že když to bude jenom trochu možný, tak na ní vždycky mít budeme.
Potrefenáhusa K tý lokálnosti mě kromě chuti (vejce fakt teda poznat jsou, smetana a jogurty rozhodně) vede právě i snaha o nějakou tu udržitelnost a snaha o podporu zdejších miniproducentů. Při nákupech dost zvažuju ekologický a etický stopy. Na co mi bude v březnu zlevněný tvrdý nevoňavý rajče bůhvíodkud dovezený - prostě si počkám do sezóny nebo najdu česká.
Na ten trh chodím už léta, s některými prodejci se přátelíme, byla jsem se podívat na slepičky, na květináře, vím odkud je chřest nebo i rajčata. Jo, lidí je tam spousta, ale co nadělám. Z toho nákupu ale pak dokážu vyjít i dva týdny, navíc kupuju jen mlíko, kafe, těstoviny.
Mutziputzi Tak Delmart na Andělu byl pro mě požehnáním (smíchovský Tesco se mi dost ekluje), když jsem pracovala do večera a o víkendech. Ale ten se tak trochu nesnoubí s tím šetřením :-)
andulka01 Než se pouštět do šití šatů vyzkoušela bych si třeba tyto levnější a doplnila je páskem. Třeba budou taky dobrý...
https://www.cosstores.com/en_eur/women/dresses/product.shirt-style-cotton-dress-deep-navy.0731863001.html
https://www.cosstores.com/en_eur/women/dresses/product.organic-cotton-shirt-dress-deep-navy.0776304001.html
999 Bych je holt možná potřebovala vedle sebe a porovnat, věřím že to poznáš, ale myslím, že vás moc podobně schopných není![]()
Potrefenáhusa No, když vidim na IG ják máš (nejen ty, hlavně Ounz ) napečíno, tak teda ![]()
Já takhle strašně závidim našim ten thermomix, to je vaření pro líný a nešikovný jak dělaný. A chuntalo mi z něj vždycky. Jenže je to na mě děsná pálka teda ![]()
Mutziputzi a tak já to trochu vyhrotila, zrovna u těch vajec to poznat asi i jde, už jako podle barvy, i když to nemusí nic znamenat, asi se to dá dohnat i jinak než pobytem na slunci - ale tam fakt rovnou říkám, že se těch klecáků vyloženě štítím.
andulka01 ta lokálnost a udržitelnost je fajn, pro mě je to rozhodně větší benefit než že poznám chuť (kterou já osobně nepoznám) - ale třeba mě celkem dost odradila kauza Ježkova statku ve Sklizenu (která se zametla pod koberec a ty věci se dál prodávaj v různých ekobio obchodech i na trzích) a navrch - tahleta lokálnost se dobře provozuje v Praze (kam to dovezou a maj odbyt), ale malý města jsou tim naprosto nepolíbený, já jsem hledala u nás a celkem marně, fakt je to pak o tom objíždět autem okolí v okruhu cca 30 km nebo si to přivézt z Prahy a tam mi ta lokálnost už přijde trochu kontroverzní
edit: což teda nemá jiný řešení než se po tom pídit a doufat, že je nás víc
Lama_z_Lana no ale dobrej chleba, to je fakt ráj a jakmile to člověk jednou udělá, tak i must have
pak si na to klidně namaže máslo z toho coopu a je mu to fuk ![]()
Mutziputzi Asi to fakt každý nemá. Já jsem nedávno zaskočila šéfkuchaře jedné z restauraci Ambiente, když jsem se ho zeptala, kdy do jídla přidal jednu surovinu a on vytrestil oči a ptal se mě, jak jsem to poznala, když je toho tam homeopatické množství. A pak mě překvapil, když mi říkal, ze on to nemá. Umí perfektně organizovat provoz, ručí za 100% kvalitu, všechno musí být hranka linka, ale některé ingredience by naslepo nepoznal.
Já teda kupuju vejce od sousedových šťastných slepic, ale jen kvůli těm slepicím. V chuti rozdíl nevidím, a to jsem měla na chuťové a čichové schopnosti svého času i "papíry". A jsem v tomhle nedůvěřivá, dokud to na vlastní oči neuvidím při slepé degustaci, neuvěřím, že někdo pozná původ vajec podle chuti ;)
999 Hrozně zajímavá otázka. Asi by se to tak různě v průběhu života měnilo (pamatuju si, jak jsme kdysi pradávno s kamarádkama "přepočítávaly" peníze jako "za to by mohlo být....hadrů, knížek, vína-každá podle preferencí, to je asi něco podobného :-). Teď když jsou ty potřeby tak nějak saturovány....jako knížek mám dost, oblečení mám dost, bydlet mám kde....čeho bych se asi nerada vzdávala je internet
, určitě cestování (klidně lowcost, ale daleko), taky asi kadeřník (i když v Japonsku jsem to vydržela dost dlouho bez) a jídlo-a tím ani nemyslím drahé, nebo restaurace, ale spíš oblíbené. Abych si kdykoli mohla koupit ovoce-na tom jsem závislá, oblíbenou čokoládu jednou za čas....Jinak už jsem si vyzkoušela, že člověk fakt vystačí s málem, na cestách už jsem se sprchovala i v hrnku vody a přežila týden na tyčinkách Mars, koupených na letišti :-) Co mi kdy nejvíc chybělo, bylo právě to ovoce....
kdysi jsem někde četla, že hlavním důvodem pro rozlišování u těch vajec jsou právě ty šílené podmínky klecových chovům, tedy důvod primárně etický, a že dopad na rozdíl v kvalitě či chuti zas tak extrémní není.... a taky že vejce s bledším žloutkem nutně neznamená míň kvalitní krmivo a vůbec život slepice... třeba vejce z markse jsou krásně žluté, v delmartu jsem narazila spíš na bledule...
farmářské trhy mám ráda, ale přiznávám, že vejce bych si tam asi nekoupila, nějak mám obavy kvůli tomu neznámému původu, byť uznávám, že asi iracionální... totéž mléko, pokud bych ho pila :-)
Ja sa vzdám handier, topánok, jedla, dovolenky, ale víno, čokoláda a káva, tam by som sa asi nechcela rozhodovať či si možem dať.
Čo sa týka kvalitných surovín, tak napríklad vajíčka máme od susedov, so sliepkami si pokecám cez plot, ale teraz keby ste mi dali vajíčko z obchodu a od susedy, tak podla farby žltka to nepoznám, aj tie jej su teraz svetlé, lebo trávička hlavne robí farbu. Zeleninu pestujeme, ale akosi tá mi vobec nechýba, ovocie detto.
Rada pečiem, tak asi tam by som sa neobmedzila v surovinách.
999 jsem se zamyslela
-vařím ze surovin, což není drahé a ovoce, zeleninu, vejce, bylinky ap. mám v sezoně vlastní
- hadry neřeším vůbec
- boty mám ráda lepší
- ale kosmetika a parfémy, tam utrácím fakt dost
- kadeřnice - pokorně se vracím ke své levné, která stříhá široko daleko nejlépe.
A nestraš, už se mi šetřit nechce, jsem hrozně rozmazlená.
Potrefenáhusa a ja som zvedavá na tvoju novu kupelnu, rada sa nechám inšpirovat, ak sa k tomu dokopeme. Strašne sa mi nechce robit zas doma bordel, tak pokial nerupne ten hnusný sprcháč, budeme ju mať. Ale nechodím do nej rada, to je fakt
Janulik03 Taky máme bledé žloutky, ale už se pasou venku, bude líp. Prý se dá žloutek dobarvit(?), aby byl spotřebitel spokojen.
Potrefenáhusa Jo, je to v zásadě pražská záležitost. Náplavce dost věřím, provozovatel si prodejce hodně prověřuje a občas kontroluje. Když jsem bydlela u Slaného, jsem si trh dopřávala jen občas, jenže to jsem taky měla zahradu s bylinkama, na jabka a hrušky jsem chodila do opuštěnýho sadu, na podzim jsme zabili ovce. Co se týká farmářů, v okolí to bylo teda dost zoufalý, možná už je to lepší. Tak nějak mám pocit, že bydlíš taky v tom směru.
Chleba - jasně. Co mě třeba štvalo, že v Cvrčovicích nemaj prodejnu u fabriky, tam bych si pro chleba jezdila ráda (měla jsem to po cestě).
Janulik03 no já se teda trochu bojim....páč preference byly naprosto opačný a kompromisy hodně bolestivý (ale metrodlaždičky a jakože secesní ala cementovou dlažbu jsem uhájila)
naše koupelna je tak malinká, že ani nejde vyfotit, je to fakt strašnej boj o každej centimetr.
Nám ta vana teda naštěstí praskla už na podzim a včera mi zůstal v ruce kus sprchy, takže teď pokračujem jen hadicí :-))), ale dneska už to asi pomalu vypukne, tak v pravou chvíli...
Mirka Jojo, zvyšování standardu, to je hrůza, kroky zpět se dělají těžce ![]()
Mirka Jo, slepicím do žrádla dávají barvivo. V barvě žloutku to fakt není, znát je to v konzistenci, vejce je jakoby tučnější.
Jak tady tak řešíme vejce :-) Právě mi přišla sms od květináře z trhu, zda si vezmu vajíčka od jejich slepiček
tak pak poreferuju. Jsou to velmi šťastné slepice.
Nejnovější komentáře k vůním
Nejnovější články
Guerlain Masterclass a my
Jak voní rekonstruovaný parfém?
Ztráty a nálezy 2025